דלג לתוכן

בדיקת טסטוסטרון (Testosterone Test)

3 דקות קריאה

בדיקת טסטוסטרון הינה בדיקה למדידת רמת ההורמון טסטוסטרון בדם ע"י לקיחת דגימת דם פשוטה. הורמון הטסטוסטרון הינו הורמון המין הזכרי, והוא המשפיע על ההתפתחות הזכרית התקינה ותווי המראה הזכריים. 

ההורמון מופרש אצל שני המינים אולם מצוי בכמויות גבוהות בהרבה אצל הגבר, בו הוא אחראי על סימני המין המשניים (שינוי הקול, תשעורת, מבנה גוף זכרי) וכן על ייצור תאי הזרע. 

לרוב בודקים את רמתו בדם אצל גברים כאשר ישנו חשש לאי פריון או קיימת ירידה בחשק מיני. מאידך אצל נשים, נבדקת רמתו כאשר רוצים לברר למשל אי סדירות וסתית.

אוכלוסיות בסיכון

על נבדקים אשר נגועים במחלות זיהומיות, המועברות דרך הדם, כגון צהבת (הפטיטיס),HIV וכו' ליידע על כך את הצוות הרפואי לפני הבדיקה. מחלות זיהומיות אינן מהוות התוויית נגד לביצוע הבדיקה, אולם על הצוות הרפואי לנקוט באמצעי זהירות למניעת הדבקות.

מחלות קשורות

התבגרות מוקדמת (precocious puberty), שיעור יתר (הירסוטיזם), תסמונת שחלות פוליציסטיות (PCOS), מחלות של בלוטת האדרנל, שחמת הכבד, אלכוהוליזם, תת פעילות של בלוטת יותרת המוח (היפופיזה), תסמונת קליינפלטר (תת פעילות של האשכים), סרטן האשכים, גידולי אדרנל, גידולי שחלה. 

מתי עושים את הבדיקה?

בדיקת טסטוסטרון עושים כאמור לשם מספר אינדיקציות:

בקרב גברים, הבדיקה נעשית בראש ובראשונה לצורך בירור לאי פריון (לאחר שנה של ניסיונות להרות ללא הצלחה). לעיתים ישנה פגיעה בייצור תאי הזרע בשל הפרשה שאינה מספקת של טסטוסטרון. 

סיבה נוספת היא לבירור התבגרות מוקדמת מדי של נער (לפני גיל 10), המראה סימני מין משניים (תשעורת וכו'). בגברים הסובלים מירידה בתפקוד המיני ניתן לבדוק את רמות ההורמון, שאחראי בין היתר גם על החשק המיני. 

בעיות בייצור ההורמון יתכנו במחלות כבד שונות, בעיות בבלוטת יותרת המוח/ האדרנל או במחלות האשך.
בקרב נשים, ההורמון ייבדק לצורך בירור של אי סדירויות במחזור הוסת, בייחוד בנערות ונשים צעירות, ולעיתים אף במסגרת בירור של אי פריון. 

אינדיקציה נוספת לבדיקה אצל נשים, היא הופעה של סימני מין גבריים כגון שיעור יתר בגוף או בפנים, אקנה וכד'.

איך להתכונן לבדיקה

אין צורך בהכנה מיוחדת לבדיקה.


אופן ביצוע הבדיקה

בדיקת טסטוסטרון נעשית ע"י לקיחת דגימת דם. הבדיקה מבוצעת כאשר זרוע הנבדק מושטת הפוכה על גבי משטח ישר או שולחן. הבודק מהדק רצועת גומי סביב החלק העליון של הזרוע, על מנת לעצור את זרימת הדם ביד, בכדי למנוע דליפה מוגברת של דם מאזור הדקירה. לאחר מכן, הנבדק מתבקש לכווץ את כף היד לאגרוף, פעולה שמסייעת לבודק במציאת כלי דם טוב ללקיחת הדגימה, לרוב וריד באזור המרפק או האמה. 

לעיתים לוקחים את הדגימה מאזור גב כף היד. כאשר מאתרים וריד שנראה מתאים בגודלו, מחטאים את האזור ע"י מטלית ספוגה באלכוהול ודוקרים את הוריד ע"י מחט דקה, שמחוברת למבחנה, למזרק או ל"פרפרית" בדיקה. הפעולה מעט לא נעימה וגורמת לכאב קל בשל הדקירה. 

בהמשך הבודק שואב את כמות הדם הרצויה אל תוך מבחנת בדיקה מיוחדת. 

בסיום השאיבה, מוצאת המחט בזריזות מן הוריד, ויש ללחוץ מייד על אזור הדקירה ע"י מטלית, בכדי למנוע היווצרות שטף דם באזור. משך הבדיקה כ-5 דק'. 

המבחנה נלקחת למעבדה מיוחדת לצורך מיפוי של חומר תורשתי מתאי הדם (DNA).

אחרי הבדיקה

ניתן להפסיק ללחוץ על אזור הבדיקה לאחר כ-2-3 דק' או כאשר פוסק הדימום. לרוב מתפתח שטף דם קל באזור הדקירה, שחולף תוך מס' ימים ואינו דורש טיפול. לעיתים נדירות עלול להתפתח שטף דם משמעותי, כואב ונפוח באזור הדקירה, ויש לדווח על כך לרופא, על מנת לשלול זיהום באזור הוריד (פלביטיס), אשר דורש טיפול.

פענוח תוצאות

תוצאות בדיקת הדם יתקבלו לרוב תוך מס' ימים. רמות ההורמון תלויות גיל ומין:

ילדים עד גיל 9: פחות מ-30 ננוגרם/דציליטר

נערים בגילאי 10-20: 30-970 ננוגרם/דציליטר

גברים בגילאי 20-60: 270-1080 ננוגרם/דציליטר

מעל גיל 60: 350-720 ננוגרם/דציליטר

ילדות עד גיל 9: פחות מ-12 ננוגרם/דציליטר

נערות בגילאי 10-17: 2-53 ננוגרם/דציליטר

נשים מגיל 17 ועד אל-וסת (מנופאוזה): 10-70 ננוגרם/דציליטר

לאחר אל-וסת (מנופאוזה): 7-40 ננוגרם/דציליטר

רמות נמוכות של טסטוסטרון אצל גברים עשויות לרמז על בעיה באשך (למשל תסמונת קליינפלטר), מחלות בלוטת יותרת הכליה (אדרנל) כגון מחלת אדיסון, מחלות בלוטת יותרת המוח (היפופיזה), מחלות כבד, אלכוהוליזם כרוני ועוד.

רמות גבוהות של טסטוסטרון אצל גברים יכול להצביע על גידול של האשך או בלוטת האדרנל.

רמות גבוהות אצל נשים יכולות להצביע על בעיה שחלתית כגון מחלת שחלות פוליציסטיות (PCOS), גידולי שחלה ואדרנל או מחלות של בלוטת יותרת המוח.

המאמר נכתב על ידי ד"ר אפרת סולומון

רמת סיכון:

אין נתונים
רופאים בתחום
ד"ר עופר מרקוביץ
ד"ר עופר מרקוביץ יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנהל יחידת אולטרה סאונד נשים ויולדות בבית חולים מאיר כפר סבא, מנהל פורום ממצאים חריגים ומומים בעובר בבית חולים מאיר כפר סבא
 מרכז להיפרתרמיה Hyper Thermia
מרכז להיפרתרמיה Hyper Thermia אונקולוגיה
פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי
פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מומחה בעל שם בתחום הפריון, פוריות האישה, פוריות הגבר והפריה חוץ גופית
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות ותשובות

מאמרים בנושא טסטוסטרון

סקס במערכת יחסים: כמה זה חשוב?
סקס במערכת יחסים: כמה זה חשוב?
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 05/11/2024

מערכת יחסים רומנטית כוללת בדרך כלל קיום יחסי מין. עד כמה חשוב סקס במערכת יחסים, מה היתרונות שלו ובאיזו תדירות נהוג ... לכתבה המלאה

גיל ההתבגרות - ושוב אנחנו משתנים
גיל ההתבגרות - ושוב אנחנו משתנים
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 09/05/2009

גיל ההתבגרות - ושוב אנחנו משתנים לכתבה המלאה

שאלות מתוך פורום אורוגניקולוגיה, דליפת שתן ורצפת האגן

בניהול ד"ר יאיר דייקן
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו