משפחת התיופורינים הן תרופות הניתנות כטיפול למחלות מפרקים, מחלות מעי דלקתיות, מושתלי אברים ומטופלים אונקולוגיים. התרופות הנפוצות הן אזתיופורין (אימוראן) ו-6 מרקפטופורין, המשמשות כאנלוגים לפורין ומעכבות את הליך חלוקת התא. בתרופות אלו נעשה שימוש לדיכוי מערכת החיסון באנשים עם מחלות מעי דלקתיות כדוגמת קרוהן. TPMT הוא אנזים המשמש לפירוק תיופורין[1].
צילום: Babul Hosen | shutterstock
מטרת הבדיקה
מטרות הבדיקה היא לבחון את רמות פעילות האנזים TPMT. אם הרמות אינן תקינות, הדבר עלול להעיד על כשל טיפולי והצטברות תיופורינים שעלולים לפגוע בהיענות לטיפול התרופתי. הבדיקה מתוכננת להתבצע לפני תחילת לקיחה של תרופות ממשפחת התיופורינים. כאשר רמות TPMT לא תקינות, ישנה הצטברות של תיופורינים, שעלולה לגרום לדיכוי תאים מיאלואידיים וטוקסיות במח העצם[2].
השימוש בממתיקים מלאכותיים ובעיקר ממתיקים כהליים, מייצר לעיתים גזים מרובים. מלטיטול, אריטריטול, קסיליטול ודומיהם, נוטים לתסוס במעי ולייצר גזים. בנוסף, תהליך של לעיסת מסטיק גורר הכנסת אוויר למעי שגם היא משפיעה על כמות הגזים במעי.
כן בהחלט! שילוב של מזונות מסויימים גורם לעייפות רבה לאחר כל ארוחה. בפרט חלק מהמזונות הפחמתיים. כדאי להתאים את הרכב הארוחה באופן אישי ולוודא שאת שבעה מצד אחד ולא עייפה מצד שני. בהצלחה.
כן בהחלט! שילוב של מזונות מסויימים גורם לעייפות רבה לאחר כל ארוחה. בפרט חלק מהמזונות הפחמתיים. כדאי להתאים את הרכב הארוחה באופן אישי ולוודא שאת שבעה מצד אחד ולא עייפה מצד שני. בהצלחה.
שלום אני ממש מובכת וסובלת בגלל גזים מרובים בכמות בלתי נסבלת. אני נמנעת כמעט לחלוטין מקטניות כי יודעת שהקיבה רגישה ולא מועיל גם כשאני לא אוכלת מספר שעות אני סובלת מגזים. אשמח לעצתך
שלום רב, גזים מרובים יכולים לנבוע ממגוון סיבות. אם חלקם המשמעותי אנחנו בולעים תוך כדי אכילה. חלק אחר קשור לתסיסה של מרכיבי מזון מסויימים ( בינהם קטניות). חשוב לאבחן באופן אישי הסיבה כדי לעזור לפתרון. הייתי מציעה בשלב הראשון להימנע ממשקאות תוססים ולהפחית סוכרים במזון. כמו כן, להפחית מוצרי חלב ניגרים. במידה ולא תהיה הקלה, כדאי להתייעץ עם דיאטנית גסטרו באופן אישי.