דלג לתוכן

בדיקת ראיה (visual acuity test)

ערוץ רפואת עיניים
2 דקות קריאה
בדיקת ראיה היא למעשה בדיקה שנועדה לבדוק את חדות הראיה – כמה הראיה חדה ממרחק מסוים - וזאת באמצעות היכולת לקרוא או לזהות אותיות (או ציורים) ממרחק סטנדרטי (6 מטר). הלוח עם האותיות/ציורים מכונה לוח על שם סנלן (Snellen), וככל שהאותיות שאותן הנבדק או הנבדקת יכולים לזהות קטנות יותר, כך חדות הראיה שלהם טובה יותר[1].

נהוג לבצע בדיקת ראיה בעקבות תלונה של הפרעה בראיה (או זיהוי תסמינים המעידים על כך במקרה של ילדים ופעוטות), כחלק מבדיקת עיניים שגרתית בבתי ספר ולקראת הנפקת רישיון נהיגה.

בדיקת ראיה ניתן לבצע במרפאת עיניים, אצל רופאה או רופא עיניים, או אצל אופטומטריסט/ית.

רופאת עיניים מניחה מכשיר להסתרת עין אחת לצורך בדיקת עיניים לילד
צילום: shutterstock | Microgen

 

מטרת הבדיקה

הבדיקה נחשבת לחלק שגרתי בבדיקות גופניות כלליות, בעיקר אם יש שינוי או בעיה בראייה. בילדים, הבדיקה נועדה לאתר בעיות ראיה שלא אובחנו. לעיתים קרובות ניתן לתקן או לשפר בעיות אלו אצל ילדים צעירים, בעיות שלא מזוהות או לא מטופלות ועלולות להוביל לנזק קבוע בעתיד[2], כגון עין עצלה.

מחלות ומצבים בריאותיים שהבדיקה יכולה לזהות​​​​​​​

ברוב המקרים, בדיקת ראיה נועדה לזהות ראיה מטושטשת שנוצרת כתוצאה משגיאת שבירה: קוצר ראייה, רוחק ראייה או אסטיגמציה (צילינדר). כמו כן, לעיתים ניתן לזהות גם מחלות עיניים, זיהום או בעיות אחרות בראיה, אשר מפחיתות את חדות הראייה. במקרים אלו יש לדון עם רופא/ת עיניים בשלבים הבאים ובטיפול הנדרש[3].
במרבית המקרים בהם יש בעיות בחדות הראיה משקפיים, עדשות מגע או ניתוח הסרת משקפיים בלייזר עשויים לשפר את הראייה ל-6/6 או קרוב לזה[3].

אופן ביצוע הבדיקה

לאנשים בעלי לקות בראיה, בדיקת ראיה יכולה להתבצע עם משקפיים או עדשות מגע, או ללא.

במהלך הבדיקה יש לעמוד או לשבת במרחק של 6 מטרים מלוח האותיות (לוח סנלן) ולהשאיר את שתי העיניים פקוחות. לאחר מכן תכוסה עין אחת באמצעות כף היד, פיסת נייר או מתקן מיוחד, וזאת בזמן שהנבדק או הנבדקת מקריאים בקול את שורת האותיות הקטנה ביותר שניתן לראות על הלוח. במקרה של אנשים או ילדים שאינם יודעים לקרוא, ייעשה שימוש בציורים. במידה וקיים קושי בזיהוי האותיות או הציורים בלוח, יוגדלו האותיות (לכאורה יקורבו) כדי לבחון מכמה מטרים ניתן לזהות נכון את האותיות על לוח[4].

הבדיקה נעשית על כל עין בנפרד בכל פעם. במידת הצורך, ייתכן שהנבדק או הנבדקת יתבקשו לקרוא גם אותיות או מספרים מכרטיס המוחזק 36 סנטימטר מהפנים. בדיקת ראיה זו בודקת את הראייה לקרוב[4].

אזהרות

סיכון: בבדיקה זו אין כל סיכון.

תינוקות וילדים: בתינוקות וילדים רכים ייתכן ויהיה צורך להשתמש בשיטות אחרות על מנת לבדוק את חדות הראיה.

תרופות העשויות לפגוע בדיוק הבדיקה: תרופות המשנות את גודל האישון (חוסמי בטא, חוסמי אלפא, אטרופין וטיפות עיניים מסוימות המכילות חומרים אלו) עלולות לשבש את חדות הראיה. יש להיוועץ ברופא/ה לפני ביצוע הבדיקה.

פענוח תוצאות

תוצאות תקינות
בדיקת ראיה תקינה היא מצב בו ניתן לזהות את האותיות הקטנות ביותר בלוח סנלן. ראייה 6/6 נחשבת לתקינה, והיא מציינת שהאות הקטנה ביותר שהנבדק/ת מסוגל/ת לזהות ממרחק 6 מטר היא בגודל האות שאדם עם ראיה תקינה מזהה ממרחק 6 מטר. כאשר חדות הראיה היא 6/12, לדוגמה, המשמעות היא שהאות הקטנה ביותר ממרחק 6 מטר היא בגודל האות הקטנה ביותר שאדם עם ראיה תקינה מזהה ממרחק 12 מטר[2].

תוצאות לא תקינות
פספוס של אות אחת או שתיים בשורה הכי קטנה אינו בהכרח נחשב לבעיית ראיה. עם זאת, תוצאות חריגות, בהן לא ניתן לזהות אותיות במרחק 6 מטר, יכולות להיות סימן לכך שיש צורך בתיקון הראייה באמצעות משקפיים, עדשות מגע או ניתוח להסרת משקפיים. התוצאות יכולות להיות זמניות וקיימים מקרים (בעיקר אצל ילדים), שניתן יהיה לתקן את הראיה באמצעות משקפיים או עזרים אחרים. במקרים אחרים ייתכן כי מדובר במחלת עיניים הדורשת הערכה נוספת על ידי רופא/ת עיניים[2].

רמת סיכון:

הכי נמוך
רופאים בתחום
 מרפאת אייקו eyeco
מרפאת אייקו eyeco עיניים
4.9
( 26 חוות דעת )
"צוות מצוין וסבלני ורופא הכי טוב"
ד"ר אוה פלטנר
ד"ר אוה פלטנר עיניים
5.0
( 14 חוות דעת )
"רופאה מעולה בתחום ניתוח הרשתית,קשובה, נעימה,מקצועית,הניתוח עבר בהצלחה גדולה. לא יכולתי לבקש טוב מזה. חודש אחרי וחזרתי לתפקוד מלא. תודות לרופאה הנפלאה הזו."
ד"ר אליק רוזנפלד
ד"ר אליק רוזנפלד עיניים
5.0
( 5 חוות דעת )
"רופא מעולה מקצוען יחס טוב מאוד הכי טוב שיש"

שאלות ותשובות

מאמרים בנושא ראיה

עיניים: 9 סימנים שאסור להתעלם מהם
עיניים: 9 סימנים שאסור להתעלם מהם
ברק מידן, מערכת אינפומד מאת: ברק מידן, מערכת אינפומד 28/08/2014

בעיות עיניים רבות מעידות על בעיה משמעותית הדורשת הגעה מהירה לרופא לבדיקה ולטיפול. העיניים שלנו הן איבר רגיש ביותר, ... לכתבה המלאה

גלאוקומה בילדים: מדוע זה קורה - ומהו הטיפול המתאים
גלאוקומה בילדים: מדוע זה קורה - ומהו הטיפול המתאים
פרופ' חני ורבין-לבקוביץ מאת: פרופ' חני ורבין-לבקוביץ 30/12/2015

חבלה בעין, ניתוחים קודמים, דלקות וגנטיקה - כולם עלולים לגרום לגלאוקומה אצל ילדים. כיצד ניתן לזהות את המחלה ומהו הטי... לכתבה המלאה

שאלות מתוך פורום ניתוח הרמת עפעפיים ופלסטיקה של העין

בניהול ד"ר אהוד רייך
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו