בדיקת ויטמין B12 (Vitamin B12 Testing)
בדיקת ויטמין B12 מודדת את רמת הוויטמין בדם על ידי בדיקת דם פשוטה. ויטמין B12 חיוני לתפקוד תקין של תאי הדם האדומים (Red Blood Cells- RBC's) ושל תאי מערכת העצבים. ויטמין B12 נמצא בעיקר במזונות מן החי, כגון: בשר, דגים, ביצים, חלב וגבינות. מרבית הניזונים ממאכלים אלה אינם מפתחים חסר בויטמין (Vitamin B12 deficiency) אלא אם קיימת בעיית ספיגה כלשהי.
מתי עושים בדיקת דם של B12?
הסיבה הנפוצה ביותר לבדיקת רמות B12 היא בירור אנמיה (חוסר דם). רמת ויטמין B12 נמוכה גורמת לפגיעה בתאי הדם האדומים ולהגדלתם ולכן נקראת באנמיה מגלובלסטית (רמת המוגלובין נמוכה מהנורמה עם כדוריות דם אדומות מוגדלות)קראו עוד: המדריך המלא לפענוח בדיקות דם
אוכלוסיות בסיכון
מחלות קשורות
חסר בויטמין B12 קשור למחלות הבאות: אנמיה מגלובלסטית, אנמיה ממארת (pernicious anemia), התרבות יתר חיידקית במעי (bacterial overgrowth), דלקת של הלבלב (pancreatitis), מחלות מעי דלקתיות (קרוהן), אנורקסיה נרבוזה, מחלת צליאק, תסמונת הלולאה ה"עיוורת" (blind loop syndrome) לאחר ניתוחי קיבה.
גורמי סיכון לחוסר ויטמין B12
ישנם מספר גורמי סיכון לפתח חוסר בוויטמין B12 הכוללים תזונה צמחונית או טבעונית, שאינה מכילה ויטמין זה, ללא נטילת תוספים המספקים B12 באופן חיצוני.
גורם סיכון נוסף הוא לאחר ניתוחי קיבה ומעי, בו נפגע האזור שאחראי על ספיגת הויטמין.
בעיה בספיגת הויטמין עלולה להיווצר גם בשל התרבות חיידקים במעי (bacterial overgrowth) והפרעה לספיגה תקינה של המזון, חסר באנזימי לבלב ומעי האחראים על הספיגה עקב בעיה לבלבית (למשל דלקת בלבלב), ומחלות אחרות של המעי הגורמות להפרעה בספיגה כגון מחלת צליאק וכרוהן.
אינדיקציה נוספת למדידת רמת הויטמין בדם היא בשל תסמינים וסימנים הקשורים למע' העצבים הפריפרית- תחושת נמלול/עקצוץ בקצות הגפיים או חוסר תחושה.
איך להתכונן לבדיקה?
אין צורך בהכנה מיוחדת לבדיקה.
אופן ביצוע הבדיקה
בדיקה של רמת ויטמין B12 נעשית ע"י לקיחת דגימת דם. הבדיקה מבוצעת כאשר זרוע הנבדק מושטת הפוכה על גבי משטח ישר או שולחן. הבודק מהדק רצועת גומי סביב החלק העליון של הזרוע, על מנת לעצור את זרימת הדם ביד, בכדי למנוע דליפה מוגברת של דם מאזור הדקירה.
לאחר מכן, הנבדק מתבקש לכווץ את כף היד לאגרוף, פעולה שמסייעת לבודק במציאת כלי דם טוב ללקיחת הדגימה, לרוב וריד באזור המרפק או האמה. לעיתים לוקחים את הדגימה מאזור גב כף היד. כאשר מאתרים וריד שנראה מתאים בגודלו, מחטאים את האזור ע"י מטלית ספוגה באלכוהול ודוקרים את הוריד ע"י מחט דקה, שמחוברת למבחנה, למזרק או ל"פרפרית" בדיקה.
הפעולה מעט לא נעימה וגורמת לכאב קל בשל הדקירה. בהמשך הבודק שואב את כמות הדם הרצויה אל תוך מבחנת בדיקה מיוחדת. בסיום השאיבה, מוצאת המחט בזריזות מן הוריד, ויש ללחוץ מייד על אזור הדקירה ע"י מטלית, בכדי למנוע היווצרות שטף דם באזור.
משך הבדיקה כ-5 דק'. המבחנה נלקחת למעבדה לצורך בדיקה.
אחרי הבדיקה
ניתן להפסיק ללחוץ על אזור הבדיקה לאחר כ-2-3 דק' או כאשר פוסק הדימום. לרוב מתפתח שטף דם קל באזור הדקירה, שחולף תוך מס' ימים ואינו דורש טיפול. לעיתים נדירות עלול להתפתח שטף דם משמעותי, כואב ונפוח באזור הדקירה, ויש לדווח על כך לרופא, על מנת לשלול זיהום באזור הוריד (פלביטיס), אשר דורש טיפול.
פענוח תוצאות
תוצאות דגימת הדם מגיעות לרוב תוך כיממה-שתיים.
רמות תקינות של ויטמין B12 הן 200-835 פיקוגרם/מיליליטר או 148-616 pmol/L.
לרוב, רמות נמוכות מהתקין של ויטמין B12 נגרמות עקב צריכה בלתי מספקת שלו במזון או בעיה בספיגתו. במידה ומתגלה חסר בויטמין בדם ומעוניינים לאתר את הסיבה עושים לרוב את מבחן "שילינג".
רמות B12 הגבוהות מהתקין אינן מזיקות כשלעצמן, אך עלולות להיגרם עקב מחלת כבד (למשל שחמת הכבד או הפטיטיס) או להופיע בסוגים מסוימים של סרטן הדם (לוקמיה). לכן, חשוב לבצע בירור מקיף.
המאמר נכתב על ידי אפרת סולומון
רמת סיכון:
אין נתוניםשאלות ותשובות
- שאלה בקשר למזון צמחוני. הייתי רוצה לדעת קודם כל מה הם הנזקים שיכולים להיגרם בגלל אכילה צמחונית, ואיך בסופו של דבר יש השפעה על כמות החמצן המגיע לשרירים.
- התגלתה אצלי רמה נמוכה של B12 ואני מעוניינת להעלותה. קראתי מקורות רבים באינטרנט שבהם יש פירוט של המזונות המומלצים, אך לא כולם טובים לי, ולא את כולם אני אוכלת, במיוחד עוף ובשר. לכן, אשמח לדעת, מתוך המזונות שאני כן אוכלת, כמה מתוכם בערך עלי לצרוך כדי לה
- בשנתיים באחרונות כפות הידיים שלי החלו לרעוד, גם כשאני מרימה כוס מים, למשל, הכוס רועדת לי ביד. לעיתים אני לא מצליחה לשלוח הודעה בפלאפון בעקבות כך. בהתחלה חשבתי שזה בגלל המאמץ הפיזי או הלחץ הנפשי בזמן השירות הלאומי, אולם גם כעת אחרי השירות הרעידות לא
- אני צמחונית ונמצאת בשבוע ה-8 להריון. אני אוכלת מנת סויה כל יום, לרוב בצורת שניצל צמחי. האם נשקפת סכנה לעובר כתוצאה מאכילה מרובה של סויה? אם כן, כמה מנות סויה (כדוגמת שניצל צמחי) מומלץ לצרוך בשבוע, והאם ישנם תחליפים אחרים עבור צמחונים שיספקו את החלבונ
- יש לי חברה בת 35. היא סובלת מרעד, חוסר שיווי משקל (שהיה קיים תמיד אך החריף לאחרונה), עייפות, טשטוש ראיה ובעיות נוספות. היא נשלחה לבירור נוירולוגי שבעקבותיו עברה בדיקת MRI של המוח, אך טרם התקבלו תוצאות. בינתיים היא גם עשתה בדיקות דם והנה התוצאות: F
- לפני כמה חודשים הרגשתי שהצדדים החיצוניים של שתי בהונות הרגליים נרדמים באופן קבוע. עשיתי בדיקות דם ובדיקת EMG שהיו תקינות. לאחרונה הרגשתי שגם הברך והשפתיים נרדמות. ממה זה נובע? ולמי עלי לפנות?
- אני בת 59. בבדיקת דם בעקבות כאבי בטן נמצא אצלי הליקובקטר פילורי והוא עדיין לא טופל. בינתיים התחיל אצלי שיעול יבש שמופיע פתאום ומורגש כמו גירוד בגרון. השיעול מופיע בעיקר בשכיבה בלילה, אך גם במצב ישיבה או עמידה. אני מרגישה כאילו חנק בגרון. האם יש קשר בין שני הדברים?
- אובחנתי כאפילפטית לפני שנתיים וחצי. מאז אני נוטלת למיקטל, נכון לעכשיו במינון של 500 מ"ג מדי יום. במקביל, בגלל מחסור בוויטמין B12, אני נוטלת תוסף (1000 מ"ג ביום). האם יש סתירה בין השניים, ואילו תופעות לוואי עלולות להיות?
- אני בן 56, ולאחרונה הופיעו לי צמרמורות וזרמים בשכם הימנית המקרינים לשריר הצוואר הימני. בעברי היה לי שבר דחוס בחוליות L3-L4, ויש לי סוכרת מסוג 2. מה מקור הזרמים?
- אני בת 20. אני סובלת מנשירת שיער. רופא העור הפנה אותי לבדיקות, ולהן ערכים חשובים וערכים חריגים בספירת הדם, עם הטווח התקין בסוגריים: סידן 9.8 [מ-8.6 עד 10.9] חלבון בסרום 7.8 [מ-6.6 עד 8.3] ברזל 95 [מ-70 עד 180] טרנספרין 253 [מ-160 עד 360] ויטמין
מאמרים בנושא בדיקת ויטמין B12


חוקרים הצליחו לפתח אפליקציה שמזהה אנמיה ברמת דיוק של למעלה מ-70%, וזאת באמצעות מצלמת הסמארטפון שלנו. איך זה עובד? ה... לכתבה המלאה


הן אם מסיבות בריאותיות והן אם מסיבות אתיות בחרתם לא לאכול בשר, מחקר אמריקאי חדש בדק האם תחליפי הבשר הפופולאריים ברי... לכתבה המלאה