פצעים נמצאים בסיכון מוגבר לזיהום. בעוד שבאזורים שאינם פצועים רקמת עור תקינה מהווה שכבה המבודדת ומגנה על הרקמות העמוקות, הפצע חשוףיותר לסביבה החיצונית ועלול לבוא במגע עם מגוון חיידקים ומחוללי מחלה שונים. במקרים של חבלה קיים אף סיכון מוגבר לזיהום בשל מגע ישיר של גורם חיצוני עם הרקמה החשופה. מצב כזה עלול לפגוע בתהליך ריפוי הפצע, ובהיעדר טיפול אף להוביל להתפשטות חיידקים לזרם הדם (בקטרמיה) ולאיברים שונים בגוף. באמצעות תרבית פצע ניתן לקבוע זיהום פצע ולזהות את הגורם המחולל[1].
צילום: shutterstock | beton studio
מטרת הבדיקה
הבדיקה נועדה לשמש ככלי באבחנה של זיהום פצע ממקור חיידקי ובזיהוי החיידק. לאחר זיהוי, לרוב תבוצע בדיקת רגישות לאנטיביוטיקה על מנת לסייע בקביעת הטיפול התרופתי הנדרש[1].
מחלות ומצבים בריאותיים שהבדיקה יכולה לזהות
זיהום פצע – קולוניזציה וגדילה של חיידקים באזור של חתך, שריטה, נקב, כוויה, נשיכת חיה, תפר לאחר ניתוח או כל הפרעה בהמשכיות העור. מקור החיידקים עשוי להיות בעור, באיברים שונים (למשל המעי) או בסביבה החיצונית, ורמות חומרה שונות נקבעות לפי עומק הזיהום (האם רק פני השטח נגועים, רקמה עמוקה, איברים סמוכים וכו')[2].
התסמינים הנפוצים שעלולים להעיד על זיהום פצע כוללים[1]:
החלמה וסגירה איטית של הפצע.
חום, אודם ונפיחות באזור הפצע.
כאב באזור הפצע.
הפרשת נוזלים ובמיוחד מוגלה מאזור הפצע.
חום.
החיידקים הנפוצים ביותר לגרום לזיהום פצע הם S. aureus, P. aeruginosa, P. mirabilis, E. coli ו-Corynebacteria. לעתים זיהום יכול להיגרם משני סוגים של חיידקים או יותר[3].
אוכלוסיות בסיכון
מומלץ לבצע את הבדיקה בהוראת רופא.ה וכאשר יש חשד לזיהום פצע עקב הופעת תסמינים, כמתואר לעיל.אין איסורים מיוחדים על ביצוע הבדיקה אך מומלץ תמיד להיוועץ ברופא.ה המטפל.ת[1].
אופן ביצוע הבדיקה
לא נדרשות הכנות מיוחדות לבדיקה.הבדיקה כוללת דגימה של אזור הפצע והפרשותיו באמצעות מטוש, והשמתו בנוזל סטרילי. נוזל זה ישמש כמדיום ליצירת תרבית ולגידול החיידק.בפצעים עמוקים, לעתים תידרש שאיבה של רקמה או הפרשות מעומק הפצע.אין הנחיות מיוחדות לאחר הבדיקה. תוצאות יגיעו לרוב תוך ימים בודדים[1].
אזהרות
סיכון: בדיקה זו אינה חושפת את הנבדק.ת לסיכונים ידועים[4].
פענוח תוצאות
[1] תוצאה שלילית עיבוד הדגימה לא הביא לזיהוי גורם זיהומי מחולל. משמעות תוצאה שלילית היא שהגורם למחלה אינו חיידקי, או שלא ניתן לזהותו עקב מגבלות הבדיקה.
תוצאה חיובית תוצאה חיובית מעידה על גורם זיהומי למחלה. באמצעות בחינה מיקרוסקופית, צביעה, ובדיקות נוספות ניתן לזהות באופן מדויק את החיידק. באמצעות קביעת הגורם ניתן להתאים טיפול ספציפי ויעיל למחלה. במקרים מסוימים, עקב זיהום הפצע תידרש הטריה – ניקוי הפצע והסרת רקמה מתה.
לפני 7 חודשים התקינו לי התקן מירנה , מאז יש לי מדי פעם ובמיוחד אחרי מחזור הפרשה עיסתית בכמות גדולה יחסית .לפעמים אני יכולה להחדיר אצבע לנרתיק ולהרגיש בחספוס ולשלוף את זה . זה נראה ממש כמו עיסת נייר .האם זאת תופעת לוואי מוכרת עם התקן הורמונלי ? או שאולי זה משהו אחר.. עשיתי תרבית לקנדי דה שיצאה שלילית ביצעתי קולפוסקופיה תקינה .. יש לי תור למרפאת עריה לעוד חודש .. מה זה יכול להיות ? מציינת שזה ללא ריח גרד או כל תסמין אחר.
הוסף תגובה
פתח בחלון חדש
הפרשה עיסתית
ליאור12/01/2025 | 23:01
תודה על המענה .. צרבו לי אקטרופיון לפני שלושה שבועות …איך אקטרופיון קשור להפרשות מן הסוג הזה ? מניחה שזה מהמירנה ומשינוי הורמונלי אבל אם אכן זה מהמירנה זה אמור לעבור ? זה חלק מההסתגלות או שזה אומר שההתקן לא מתאים לי ? מציינת שבשל קרישיות יתר הוא היחידי שמותר לי והתקנתי בגלל דימומי וסת ארוכים וכבדים ..
הפרשה אסמפטומתית כפי שאת מתארת יכולה להיות החצנת צוואר הרחם ( אקטרופיון ) , שינויים הורמונליים. במרפאת עריה חשוב לאבחן את הפרשה עי בדיקות ייעודיות כמו משטח ישיר , רמת חומציות ועוד. בכל מקרה מדובר בעניין לא נעים אך לא מסוכן.
שלום ממליצה להגיע לבדיקה, לובן יכול להיות מוקדי , מורם מהעור או ממש על פני העור , וללובן מספר גוונים , מחיוורון של הרקמה ירידה בפגמנט או איבוד מוחלט של פיגמנט. בהצלחה
שלום , מהי סוג הדלקת ? האם נמצא הפתוגן ( המחולל ) ? האם ניתן טיפול שהצליח במלואו וחלפו הסימפטומים? האם יש פרטנר קבוע או פרטנרים שונים עימם מקיימת יחסי מין? כל השאלות האלו חשובות לאבחנה ומענה מדוייק . ממליצה להגיע לרופא מומחה בתחום להמשך ברור וטיפול , בהצלחה . האם את מקיימת
שלום , לגרד בנרתיק מספר סיבות. בתשאול מכוון ובדיקה מגיעים לאבחנה. יש צורך בשבירה של מעגל הגרד והגרוד . ממליצה לך להגיע לבדיקה אצל רופא מומחה בתחום. בהצלחה
שלום ד"ר, אני בת 26, נשואה כבר כ4 שנים, ובשנה וחצי האחרונות חווה כאבים איומים בזמן קיום יחסים עם בעלי, מה שמתסכל אותי מאוד. יש לי ברקע השימוטו שאובחן בגיל 16, הנוגדנים גבוהים אבל הTSh T3 T4 בערכי הנורמה בבדיקת דם שנעשתה לאחרונה, כמו כן גם פרופיל הורמונלי תקין, בדיקת פאפ תקינה, צילום אולטרסאונד תקין..עברתי שתי רופאות שלא מוצאות בעיה. הכאב הוא כאב חד, שממש מפלח את שיפולי הבטן התחתונה, מאיזור החדירה עצמה עד לטבור, לאחר מכן סובלת מכאבים במשך כמה ימים, קושי במתן שתן (שריפה בפתח הנרתיק) ודימום קל בניגוב. הרופאה הראשונה שהלכתי אליה חשדה בהתחלה בליכן והמליצה לי למרוח סטרואידים פעם בשבוע, לאחר כחודשיים חזרתי אליה והיא אמרה שהכל נראה טוב ולא נראה כמו ליכן. אני אובדת עצות, מחיים מהנים וטובים, הפכתי בשנה וחצי האחרונות למתוסכלת ממש..כל ניסיון שלנו גורר כאבים איומים, גם אם משתמשים בהמון חומרי סיכה שונים ואפילו שמן שקדים. מה עליי לעשות? תודה מראש.
ממליצה לך להגיע לרופא/ת עריה לאפיון מקור הכאב. ייתכן וישנה יותר מסיבה אחת ולכן הייעוץ והבדיקה צריכים להיות עי מומחה בתחום זה . יש פתרון וטיפול לכאב , לא להתייאש. בהצלחה