גרידה (Abortion ,Pregnancy Termination,Procedure)
מטרת הניתוח.
גרידה הוא פרוצדורה שמטרתה להביא להפסקת הריון יזומה, כלומר באופן מלאכותי (הפסקת היריון כירורגית).
הפסקת הריון נעשית לרוב עקב הריונות בלתי רצויים, או עקב התפתחות לא תקינה של העובר/ שק ההיריון. לעיתים מבוצע ניתוח גרידה לצורך ריקון הרחם מתוכן הריוני גם לאחר הפלה טבעית, שלא התרחשה במלואה.
הפרוצדורה של גרידה נעשית ע"י החדרת כלי דרך הנרתיק וצוואר הרחם אל תוך הרחם, לשם הסרת רקמת ההיריון והעובר החוצה מחלל הרחם. גרידה מבוצעת לרוב החל משבוע 7 ועד שבוע 26 להריון.
לפני שבוע 7 ניתן להיעזר בלקיחת כדורים לצורך גרימת הפלה מלאכותית (ע"י סיוע להתכווצות הרחם), ולאחר שבוע 26 לרוב מוציאים את העובר ע"י לידה או ניתוח קיסרי.
עד שבוע 15 הפעולה ניתנת לביצוע ע"י שאיבת תוכן ההיריון מהרחם באמצעות משאבת ואקום ( manual vacuum aspiration). לאחר מכן הפעולה נקראת- D&C (Dilatation & Curettage).
הבעייתיות בביצוע ניתוח גרידה בשבועות מתקדמים (לאחר שבוע 20) נובעת מהסיכון בניקוב דופן הרחם.
הכנה לניתוח.
לפני ניתוח גרידה האישה עוברת בדיקה גופנית כללית, וכן בדיקה גניקולוגית ידנית ע"י רופא הנשים. בנוסף, יש צורך בבדיקת אולטרה-סאונד על מנת לאשש את גיל ההיריון המדויק ואזור ההשרשה ברחם. לעיתים נלקחות בדיקות נוספות כגון בדיקת סוג דם.
הפסקת הריון נעשית תחת הרדמה כללית. בהתייעצות עם הרופא יש להפסיק נטילת תרופות מסוימות מס' ימים טרם לכן. יש לשמור על צום מלא במשך 8 שעות לפני הניתוח.
מיד לפני ביצוע ניתוח גרידה יוחדר אל תוך צוואר הרחם חומר הסופח נוזלים ומתרחב, ובכך מרחיב את צוואר הרחם בצורה הדרגתית.
תהליך הניתוח.
גרידה מבוצע ע"י כירורג נשים. אזור הכניסה לנרתיק עובר חיטוי, ולאחר מכן מוחדר מכשיר ארוך וצר דרך הנרתיק, שנועד להרחיב במעט את פתח צוואר הרחם. בהמשך, יוחדר אל חלל הרחם צינור המחובר למשאבה, באמצעותו נשאב תוכן ההיריון. כאמור, במידה וההיריון בחודשים ראשונים, ניתן להסתפק בשאיבת הוואקום.
בחודשים מתקדמים יותר, ישנו צורך בשימוש בכלים ניתוחיים, תחת הנחיית מכשיר אולטרה-סאונד, על מנת לרוקן את חלל הרחם. (המכשיר נקרא "מגרד"- curette). הניתוח יסתיים כאשר יהיה רושם לניקוי כל חלל הרחם מתוכן הריוני.
סיכונים בניתוח גרידה:
זיהום - נדיר, זיהום צווארי (cervical) או תוך-רחמי אשר יכול לגרום לדלקת אגנית (PID) ובעיות פריון עתידיות.
דימום - באזור הניתוח כתוצאה מטראומה מקומית לרקמת הרחם. דימום יכול להתרחש מיד לאחר הניתוח, עד 24 שעות לאחר הניתוח ובמקרים נדירים ביותר לאחר שבועות. במקרים בהם הדימום הוא רב יש צורך בעצירתו באמצעים ניתוחיים (ניתוח חוזר לצריבה או קשירת כלי הדם המדמם).
היווצרות צלקת ברקמת הרחם - לרוב מדובר ברקמה צלקתית קטנה וחסרת חשיבות. לעיתים רחוקות עשויה לגרום לבעיות פריון עתידיות, זאת במידה ומבוצעות מספר גרידות.
פגיעה (ניקוב) בדופן הרחם - נדיר.
שארית תוכן הריון ברחם - עלול להיווצר עקב חוסר פינוי מוחלט של תוכן הרקמה. לרוב לא תידרש ניתוח חוזר אולם לעיתים יהיה בכך צורך על מנת להסיר את שאריות הרקמה שנותרו.
אי ספיקת צוואר הרחם- עקב הפעולה החודרנית, יכולה להיפגע רקמת צוואר הרחם, ולגרום ללידות מוקדמות בהריונות עתידיים.
סיכוני ההרדמה- לרוב תופעות הקשורות לרגישות יתר לתרופות ההרדמה (תגובה אלרגית). לעיתים נדירות מאד תתכן תגובה חמורה של ירידת לחץ דם (שוק אנפילקטי).
הטיפול אחרי הניתוח.
המטופלת נשארת תחת השגחה למשך מספר שעות באשפוז יום לאחר ניתוח גרידה. לרוב אין בעיה שתשוחרר לביתה ביום הניתוח.
כיממה לאחר ניתוח גרידה יש לשמור על מנוחה ושתיית נוזלים מרובה.
ייתכנו כאבי בטן למשך מספר ימים, זאת בשל התכווצויות של הרחם. ניתן ליטול משככי כאבים ע"פ הצורך. בנוסף, ייתכנו דימומים נרתיקיים המלווים בקרישי דם למשך עד כשבוע-שבועיים לאחר הניתוח, שיפסקו בהדרגה. מחזור וסתי תקין צפוי להגיע בהמשך.
אין כל מניעה מכניסה להריון לאחר ניתוח גרידה, ויש לקחת בחשבון שביצוע גרידה אינו מהווה חלופה לשימוש באמצעי מניעה במידה ולא מעוניינים בהריון.
לרוב יש צורך בטיפול אנטיביוטי למשך חמישה ימים לאחר ניתוח גרידה, לצורך מניעת התפתחות זיהום.
המאמר נכתב על ידי ד"ר אפרת סולומון.
רוצה להתייעץ בנוגע לניתוח שד? שאלי את המומחה בפורום הגדלת חזה ואסתטיקה של השד >>>>
רופאים בתחום
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
שאלה: אני בת 28. לפני 5 חודשים ביצעתי הפלה בשבוע ה-13 מפני שהתגלה מום בעובר שנקרא תסמונת בת הים. אני מעוניינת לדעת מהי הסיבה למום זה, אם יש לו קשר לכך שסיימתי ליטול שנה ומשהו קודם לכן רואקוטן.
שאלה: אני בת 32. ברור לי ששתיית אלכוהול ועישון (טבק, חשיש) בזמן הריון לא מומלצים בלשון המעטה. אבל האם עישון סמים ואלכוהול בתקופה שבה אני מנסה להיכנס להריון יכולה לפגוע בהתפחות העובר או בסיכויי הכניסה להריון, אם משתמשים בהם רק עד לאיחור במחזור? אני מנסה להי
שאלה: מהו סיכוי החזרה של הריון מולארי בהריון הבא לאחר הריון מולארי חלקי בפעם האחרונה שהייתי בהריון? הריון זה הסתיים בגרידה, כמובן. קראתי באתר אחד ששיעור החזרה הוא 2.4% ובאתר אחר דובר על 25%, פי 10! מניין הפערים האלה? האם סיכויי החזרה קשורים להיות ההריון מו
שאלה: אני בת 30. עברתי גרידה לפני 9 ימים. כאשר הייתי בשבוע ה-10 לא היה דופק לעובר. במשך כל הימים שלאחר הגרידה היו לי כאבי בטן. פניתי אתמול למיון נשים, ובבדיקת אולטרסאונד התברר שיש לי קרישי דם שנותרו ברחם. נתנו לי כדורים בשם מטרגין למשך 7 ימים, 3 כדורים בי
שאלה: עברתי גרידה לפני כיומיים והדימום כבר פסק לי. רציתי לדעת האם מותר לי לקיים יחסי מין או שחלילה ייגרם לי נזק.
שאלה: תוך כמה זמן לאחר ניתוח גרידה ניתן לשוב לקיים יחסי מין?
שאלה: תוך כמה זמן לאחר ניתוח גרידה ניתן להיכנס שוב להריון?
שאלה: אני בת 26. האם קיום יחסי מין לא מוגנים בשבוע ההפסקה של הגלולות מצריך נטילת פוסטינור אם פספסתי גלולות בחודש האחרון וגם נטלתי גלולות למניעת הריון בלי הפסקה ב-2 החפיסות הקודמות?
שאלה: בסקירת שקיפות עורפית מיום שלישי האחרון, נמצא שהעובר לא מתפתח מגיל 6.5 שבועות (אני כביכול בשבוע 12). הומלץ על גרידה, אך לפני שפניתי לבי"ח החל דימום חלש. מחברות אני יודעת שהדימום אמור להיות חזק והוא מוציא עימו את התוכן ההריוני. אני מאוד רוצה להימנע מגר
שאלה: אני נמצאת במצב של הפלה בוששת. ההריון לא מתפתח ולא נופל. אני חוששת מאוד מגרידה צפויה. מהי בדיוק גרידה ? מה הסיכונים הכרוכים בה ? האם היא עלולה לפגוע בפריון ? הערה: ההריון היה צעיר מאוד (שק הריון של שלושה וחצי ס"מ, ואין עובר). אשמח לקבל כל מידע נוסף
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
מחלות קשורות
-
PMS - תסמונת קדם וסתית
-
הפלות
-
הפלה טבעית
-
הפלה יזומה
בדיקות קשורות
-
בדיקת סוג דם
-
אולטרסאונד
טיפולים וניתוחים קשורים
-
כריתת שחלה, ציסטה שחלתית
-
כריתת גוש בשד
-
ניתוח קיסרי
-
כריתת רחם - חלקית, מלאה או רדיקלית
-
כריתת רחם לפרוסקופית
מאמרים בנושא גרידה

הפלה ספונטנית (לא מתוכננת) במהלך השליש הראשון להיריון מתרחשת בכ- 15-20% מההריונות. הסיבות להפלות מגוונות והן נחלקות... לכתבה המלאה


אין ספק כי אחד הדברים המפחידים ביותר בזמן הריון הוא הידבקות בוירוסים, ובמיוחד וירוס CMV. אבל כיצד נדע אם אנו נושאים... לכתבה המלאה