טיפולי פוריות הם טיפולים והליכים המסייעים להתגבר על גורמים המקשים או מונעים השגת היריון. הליכים אלו מהווים פעמים רבות אופציות לנשים ולזוגות שלא הצליחו להרות באמצעות יחסי מין לא מוגנים, או שכבר עברו טיפולי פוריות שונים אך עדיין לא הגיעו להריון, כמו גם לנשים חד הוריות ולזוגות חד מיניים המעוניינים בילד/ה. כדי לבצע טיפולי פוריות יש להתייעץ עם גניקולוג או גניקולוגית, ובמקרים מסוימים אף יש להתייעץ עם מומחה פריון[1]. שלושת שיטות הטיפול הקיימות היום הן טיפולי הפריה חוץ גופית (IVF), הזרעה וצד שלישי.
צילום: shutterstock
מתי מתבצע
בעולם כ-8-12% מהזוגות חווים בעיות פוריות, כאשר קרוב למחצית מהמקרים עלולים לנבוע מגורמים המשפיעים על גברים[2].טיפול פוריות מתבצעים לאחר שהוגדר מצב של אי פוריות. בישראל, אי פוריות נחשבת לאחר שנה של קיום יחסי מין סדירים ללא שימוש באמצעי מניעה. כמו כן, במצבים מסוימים ניתן לפנות ישירות לטיפולי פוריות כמו במקרה של נשים מעל גיל 39, זוגות חד מיניים ונשים שרוצות להיות אימהות חד הוריות.
הכנות לטיפול
ההכנות לטיפול תלויות בשיטת הטיפול. בשלב הראשון תיבחן ההיסטוריה הרפואית של המטופלת ובמרבית המקרים יתבצעו בדיקות דם ובדיקות אולטרסאונד מקדימות לצורך אבחון ובחירת שיטת הטיפול המתאימה ביותר. כמו כן, במקרים רבים יש צורך בהכנות מקדימות כגון נטילת תרופות המעלות את הסיכוי לביוץ, זריקות המעודדות צמיחה של זקיקים, השבחת זרע ועוד.
טיפולי הפריה חוץ גופית (IVF) – בשיטה זו מפגישים ביצית וזרע במעבדה, מחוץ לגוף האישה. במידה והביצית מופרית, מחזירים את העובר (ברוב המקרים מחזירים מספר עוברים בו-זמנית כדי להגדיל את הסיכוי להתעברות) לתוך רחם האישה, לצורך השתרשות העובר והתחלת הריון.
הזרעה – בטיפול זה מחדירים זרע של גבר לתוך רחם האישה באמצעות צינור צר וארוך הדומה לקשית דקה.
צד שלישי – בשיטה זו הטיפול נעשה בסיוע של צד שלישי, שיכול להיות מורכב מתרומת זרע -שימוש בזרע שנתרם במקרה בו גבר אינו מייצר זרע תקין; תרומת ביצית -כאשר המטופלת אינה מייצרת ביציות הניתנות להפריה; פונדקאות - נשאית הריון הנושאת עובר שאינו קשור אליה מבחינה ביולוגית. המקרה זה ניתן להשתמש גם בתרומת ביצית או זרע.
אחרי הטיפול
בימים ובשבועות שלאחר אחד מטיפולי ההפריה, אפשר לצפות להתעברות האישה או הפונדקאית. ניתן לערוך בדיקת היריון באמצעות ערכה ביתית או אצל הרופא/ה המטפל/ת.
סיכונים
טיפולי פוריות יכולים להקל על נטל אי הפוריות של נשים ומשפחות, אך הם גם יכולה להציב אתגרים בריאותיים כגון שיעורים גבוהים של לידה מרובת עוברים, לידה מוקדמת ולידה במשקל נמוך[3]. בנוסף, שימוש בתרופות מסוימות במהלך טיפולי פוריות עלולות להשפיע על בריאות האם, כגון לפגוע ברמות הגלוקוז והאינסולין - תופעות שאינן בהכרח נראות בתחילת ההיריון; שינויים בפרופיל השומנים[4]; תגובה דלקתית, ושינויים מטבוליים ואנדוקריניים[5], ועוד. מאחר שלא תמיד מושגת הצלחה מיידית, לעיתים הטיפולים עלולים להימשך חודשים ואף שנים. בעקבות כך, במקרים רבים הטיפולים אף כרוכים בהתמודדות נפשית של האישה ו/או הזוג[6].
תוצאות הטיפול
שיעורי ההצלחה של טיפולי פוריות תלויים בשיטת הטיפול ובגורמים נוספים כגון הגיל והמצב הבריאותי של המטופל/ת.
שלום, אני בת 44, סובלת מ PMS. החודש בזמן הביוץ התחלתי להרגיש רע: צמרמורת, כאבים עמומים בראש, בגב תחתון, בשכמות, בידיים ורגליים. הכאב נמשך כבר 3 ימים. קשה לתפקד כך. אני לא יודעת אם לשייך את זה לתסמונת או שמדובר במשהו אחר. האם זה נורמלי?
שלום רינת,
השאלה שלך איננה קשורה לנושא הפורום, שהינו גיל המעבר.
בכ"ז אתייחס קצרות- כיוון שמדובר בארוע ראשון, הייתי מציעה לחכות ולפנות לרופא הנשים שלך אם זה חוזר שנית. התופעות אינן קשורות בהכרח לביוץ אלא יכולות להיות מחלה וירלית נלווית.
לגבי PMS- בהחלט יש מה לעשות, ממליצה לגשת לקבלת ייעוץ רפואי בנושא ולשקול את האפשרויות.
בהצלחה!
שלום רותי היקרה,
אין שום בעיה שתשתמשי בקרם אובסטין, ובוודאי שאין שום סיבה שתסבלי מיובש קשה כל כך בנרתיק! זה גורם להרבה עוגמת נפש, גרד, כאבים ביחסי מין, צריבה ודלקות חוזרות בשתן- ויש לזה טיפול.
יתר על כן, בשביל העניין התיאורטי בלבד- עם ה MTHFR שלך, אין מניעה שתקחי גם טיפול הורמונלי סיסטמי ובוודאי שלא דרך העור כמו מדבקות.
בהצלחה!
היי
אני בת 47.5, מקבלת מחזור באופן סדיר מדיי חודש. בזמן האחרון חווה הזעות לילה ובמשך היום לפעמים גלי חום. אין סימפטומים נוספים. אני לא מעוניינת לקחת הורמונים סינטטיים אלה טיפול טבעי. האם סימידונה יכול להתאים,האם אין סיכון שהמחזור יפסק?
שלום טבעונה,
סימידונה יכולה לסייע בהקלה בגלי החום. לא תמיד היא מביאה לאפקט של הפסקתם המוחלטת, בכך היעיל ביותר הוא הטיפול ההורמונלי.
ההשפעה של סימידונה היא שונה עבור כל אישה, מציעה לנסות ולראות! לאחרונה הוכפל המינון בכל כדור, והאפקט טוב יותר.
ניתן לשלב גם רפואה משלימה, דיקור, וייעוץ תזונאית אשר מתמחה בגיל המעבר.
סימידונה אינה משפיעה על המחזור החודשי.
בהצלחה!
שלום ליאת!
לגלולות יש את היכולת לייצר מחזור לכל אישה, בכל גיל!
ההשפעה שלהן על המחזור היא עצומה, בכל שלבי החיים.
לא ניתן לדעת האם יש לך מחזור ספונטני, אלא אם תפסיקי את הגלולות למספר חודשים.
יתכן מאוד, שהגלולות אף מונעות תלונות של גיל המעבר אם ישנן כאלה- וזה לאו דווקא רע!
מציעה שתשקלי את המשך הטיפול בגלולות יחד עם הרופא שלך, יתרונות וחסרונות, אל מול חלופות נוספות.
בהצלחה