דלג לתוכן

טיפול באוטיזם (Autism treatments)

Autism treatments

מתאים לטיפול ב:

  • הפרעה דיסאינטגרטיבית של הילדות
  • הפרעות התפתחות נרחבות
  • אוטיזם
המומחים של Infomed מסבירים:

אוטיזם היא לקות התפתחותית מלידה המשתייכת לקבוצת הפרעות ההתפתחות הנרחבות (PDD) וביטויה הוא פגיעה חמורה בשלושה תחומים מרכזיים עיקריים: תקשורת, התנהגות ותפקוד חברתי.

בהיבט התקשורתי ניכרות בעיות ברכישת שפה, לעיתים אף לא יתקיים דיבור כלל, טון דיבור חריג, חזרתיות מילולית וקושי בביצוע שיחה שוטפת. ההיבט ההתנהגותי מתבטא על פי רוב בתחומי עניין מצומצמים ויוצאי דופן, קושי בהתמודדות עם שינויים ויציאה מהשגרה, תנועות חוזרות (נפנוף ידיים, התנדנדות) וחוסר עניין בגירויים ותחומי עניין המתאימים לגילם. ההיבט החברתי מאופיין לרוב בחוסר עניין בקשרים בין אישיים וקושי ביצירת תקשורת מילולית ולא מילולית (לדוגמה, היעדר קשר עין).

לקויות אלו פוגעות קשות בתפקודו של האוטיסט ולרוב מגבילות את עצמאותו ויכולותיו התפקודיות. במרוצת השנים פותח מגוון רחב של שיטות טיפוליות אשר נועדו לשפר את היכולות בתחומים אלו. בימינו לא מוכרת שיטה לריפוי אוטיזם, אך אבחון וטיפול מוקדמים מאפשרים לילד האוטיסט לרכוש מיומנויות שיגבירו את עצמאותו ויכולותיו התקשורתיות ובכך יקלו עליו ועל המשפחה המטפלת בו.

איך בוחרים טיפול?

קיימת שונות רבה בין ילדים אוטיסטיים מבחינת יכולותיהם, קשייהם וצרכיהם ובשל כך אין המלצה חד משמעית על תכנית טיפולית מסוימת. מגוון שיטות הטיפול וההבדלים בין הילדים מצביעים על הצורך באבחון כוללני ויסודי אשר יאפשר בניית תכנית טיפול המתאימה לצרכי הילד. תכנית זו נבנית על סמך מאפייניו הספציפיים של הילד תוך התחשבות בהעדפותיהם ויכולותיהם של בני המשפחה.

שיטות טיפול התנהגותיות

מטרת שיטות הטיפול ההתנהגותיות היא שהילד ירכוש מיומנויות תקשורתיות והתנהגותיות וינטוש דפוסי התנהגות ותקשורת בלתי יעילים. זה ייעשה באמצעות חיזוקים חיוביים עבור התנהגות רצויה והתעלמות ומניעה של חיזוקים בתגובה להתנהגויות שאינן רצויות. שיטת ABA, שיטה התנהגותית פופולארית, נעזרת בתוכנית טיפולית אינטנסיבית לילדים בגילאי 2-5, על מנת לאפשר להם לממש את מלוא הפוטנציאל ההתפתחותי הגלום בהם בהקשר התקשורתי והתפקודי. באופן זה מוצבות מטרות המפורקות לתת-מטרות והילד מקבל גמול על ביצוען עד למצב בו הן מופנמות והופכות לחלק משגרת חייו. מטלות אלו יכולות להיות ביצועים תפקודיים יומיומיים כגון צחצוח שיניים, רכיסת מכנס וכו', ויכולות תקשורתיות כהצבעה על חפץ רצוי והגיית מילה.

קלינאות תקשורת וריפוי בעיסוק


קלינאות תקשורת וריפוי בעיסוק הם טיפולים המכוונים לשם עזרה ברכישת מיומנויות שפתיות ותפקודיות בהן מתקשה הילד. טיפול אצל קלינאי תקשורת יעזור בהתמודדות עם קשיי הגייה, הגברת המוטיבציה לתקשורת וחיזוק מיומנויות של תקשורת חליפית אצל ילדים אשר אינם יכולים לדבר. במסגרת טיפול בריפוי בעיסוק יחוזקו יכולות תפקודיות בסיסיות (כגון אכילה והתלבשות עצמאיות) והיכולת לשחק וליצור קשר עם אחרים.

טיפול תרופתי


למרות העובדה שאוטיזם איננו ניתן לריפוי, לפעמים קיים צורך בשימוש בתרופות לבעיות מסוימות הנלוות לאוטיזם כמו: דיכאון, חרדה והתנהגות אובססיבית. כאשר ההתנהגות מלווה בהתקפי זעם, אלימות וחוסר שקט, אפשר להשתמש בתרופות הרגעה.

יתר על כן, במהלך השנים הועלו השערות שונות בקשר להשפעתם של הורמונים, תוספי תזונה ומזונות מסוימים על התפקוד פותחו תפריטי דיאטה מתאימים או תוספים תזונתיים/הורמונליים.

מסגרות טיפוליות


רוב הילדים האוטיסטיים אינם יכולים להשתלב במסגרות החינוך הרגילות, אולם גנים ובתי ספר לחינוך מיוחד מציעים תוכניות מותאמות הכוללות חיזוק של מיומנויות תקשורת והתנהגות. מכיוון שרוב הבוגרים האוטיסטים אינם מסוגים לקיים חיים עצמאיים, קיימות מסגרות כמו הוסטלים ומפעלים מוגנים שנועדו להם. לרוב קיים שיפור משמעותי בתפקודו של הבוגר האוטיסט במסגרות אלו, בהשוואה לתפקודו בבית.

טיפולים נוספים


טיפולים נוספים שיכולים לעזור הם טיפול פסיכולוגי, טיפול באמצעות בעלי חיים, טיפול במוסיקה וטיפול באמנויות, שמטרתם הגדלת היכולות התקשורתיות של הילד ונתינת מרחב להבעה רגשית.

טיפול ותמיכה לבני המשפחה


ברוב הטיפולים בילדים אוטיסטים קיימת הדרכת הורים שנועדה ללמד את ההורים איך ניתן ליישם ולפתח את הכישורים הנרכשים בטיפול, ולהושטת עזרה בהתמודדות עם קשיים התנהגותיים, הצבת גבולות, ליווי היחסים בין האחים ועוד. מלבד זאת, הטיפול בילד האוטיסט דורש מבני המשפחה משאבים לא מעטים ומלווה תדיר בקשיים ואכזבות. אתגרים אלו עלולים להביא לביטויי מצוקה רגשית כדיכאון, חרדה מפני העתיד, אשמה, בושה והרגשת כישלון, ואף להשפיע על מערכות יחסים זוגיות, משפחתיות וחברתיות. במקרים כגון אלו מומלץ לפנות גם לטיפול אישי, זוגי ומשפחתי, זאת על מנת להקל ולחזק את המערכת התומכת בילד.

    רופאים בתחום

    משפחה
    ד"ר יעל מליניאק
    4.9
    ( 59 חוות דעת )
    "טיפול מצויין ומקצוועי"
    קראו עליי עוד
    דיקור סיני
    בני בקיש
    5.0
    ( 7 חוות דעת )
    "הגעתי לבני עם בעיות פריצת דיסק. בקושי יכולתי ללכת. מטיפול לטיפול המצב השתפר מאד. חווית הטיפול נעימה ורגועה מרגיש שאני בידיים טובות ."
    קראו עליי עוד
    טיפול בכאב
    דנה רובין
    4.9
    ( 16 חוות דעת )
    "היה לי מדויק ההסבריח גרמו לי להתרגש בכל נימי לבבי ונפשי נרגעה הכאב נעלם זה היה מפגש ששוחחתי עם הנשמה שלי !!! חזק!!!"
    קראו עליי עוד

    מאמרים בנושא טיפול באוטיזם

    אוטיזם: אלה הם התסמינים שיכולים להעלות חשד
    אוטיזם: אלה הם התסמינים שיכולים להעלות חשד
    ד"ר מיכאל ינקו מאת: ד"ר מיכאל ינקו 25/04/2022

    למה גורם אוטיזם, האם מדובר בכמה הפרעות שונות או בהפרעה אחת המתבטאת במגוון דרגות חומרה, אילו תסמינים יכולים להעלות ח... לכתבה המלאה

    כך תדעו: 12 סימנים מוקדמים לאוטיזם
    כך תדעו: 12 סימנים מוקדמים לאוטיזם
    גלי כרמלי-שרים מאת: גלי כרמלי-שרים 02/04/2015

    אבחון אוטיזם לפני גיל שלוש יכול להביא לשינוי משמעותי אצל הילדים. מהם הסימנים שמצביעים שיש בעיה? גלי כרמלי-שרים, אמא... לכתבה המלאה

    באנר הצטרפות

    רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

    שווה לך להצטרף!
    youtube ערוץ הוידאו של
    Infomed
    הפייסבוק
    שלנו
    instagram האינסטגרם
    שלנו