דלג לתוכן

ניתוחי מעקף תריסריון (Biliopancreatic Diversion)

Biliopancreatic Diversion

מתאים לטיפול ב:

  • מחלות לב
המומחים של Infomed מסבירים:

גרסה נוספת של ניתוח בריאטרי (לטיפול בהשמנת יתר קיצונית) היא ניתוחי מעקף תריסריון (הטיה ביליופנקריאטית). ניתוחים אלו דומים למעקף קיבה, אך מורכבים, ממושכים ודורשים מיומנות רבה יותר. 

ניתוחי מעקף תריסריון מאפשרים הרזיה על ידי הקטנת כמות האוכל וספיגה של המזון בעקבות המעקף שיוצרים במעי הדק. כדי לשמור על משקל תקין ולמנוע מחלות הנובעות מהשמנה מומלץ להקפיד על תזונה ואורח חיים בריאים ולעסוק בפעילות גופנית אחרי שמתאוששים מהניתוח.

איך מתבצע ניתוח מעקף תריסריון?

במהלך ניתוחי מעקף תריסריון, שנעשים בהרדמה מלאה, מקטינים את הקיבה ועוקפים את החלק העליון של המעי הדק. בסוג הראשון של ניתוח יוצרים כיס קיבה בחלק העליון שלה (כרבע מגודלה) וכורתים לרוחב את שאר הקיבה. בסוג השני של ניתוח מעקף תריסריון מקטינים את הקיבה לאורך, בדומה לניתוח שרוול. בניתוח זה נפח הקיבה קטן יותר ולאין פגיעה בשרירי הסוגר התחתון של הקיבה, שממשיך לווסת את מעבר המזון מהקיבה למעיים. עם זאת, נפח הקיבה נשאר גדול יותר בהשוואה לניתוח שרוול או מעקף קיבה, כך שאפשר לאכול יותר אוכל בארוחה.

קראו עוד: חושבים לעבור ניתוח קיצור קיבה? כל מה שאתם חייבים לדעת

הקיבה הקטנה שנוצרת מחוברת לחלק מרוחק של המעי הדק ואילו התריסריון, שאליו מתנקזים מיצי המרה והלבלב, וחלקו העליון של המעי הדק מחוברים בניתוח לסוף של המעי הדק. בצורה כזו המזון מעוכל בצורה חלקית בלבד.



קראו עוד: כיצד לנהוג לאחר ניתוח קיצור קיבה


כמה יורדים במשקל ושומרים על התוצאות?

המעקף שנוצר מפחית בצורה משמעותית את ספיגת הפחמימות והשומנים, בנוסף לירידה בכמות האוכל ובתיאבון. בכך מושגת ירידה גדולה יותר במשקל – כ-90% מהמשקל העודף בשנה הראשונה. רוב המנותחים מצליחים לשמור על ירידה של למעלה משלושת רבעי מהמשקל המיותר לאורך עשר שנים ועל שיפור משמעותי של המחלות הנלוות שמקורן בהשמנה כגון סוכרת 2, יתר לחץ דם, הפסקות נשימה בשינה (דום נשימה), דיכאון וכאבי גב.

למי מתאים ניתוח מעקף קיבה ולמי לא?

ניתוחי מעקף תריסריון מתאימים לאנשים שסובלים מהשמנה קיצונית (מורבידית), מדד מסת הגוף (BMI) מעל 40, או מעודף משקל גדול (BMI בין 35 ל-40) עם גורמי סיכון כמו סוכרת מסוג 2, יתר לחץ דם, כבד שומני ועוד, בדומה לניתוח מעקף קיבה. אך נמצא שהם יעילים יותר לבעלי עודף משקל קיצוני ביותר, כאלו שמדד מסת הגוף שלהם היא מעל 50. במקרים הללו אפשר לבצע את הניתוח בשני שלבים על מנת להפחית את הסיכונים.

בדומה לניתוח מעקף קיבה, ניתוחי מעקף תריסריון אינם מתאימים לאנשים הסובלים מבעיות במערכת העיכול או כאלו שעברו ניתוחים קודמים באזור, זקוקים לטיפול קבוע במינונים גבוהים של תרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיות NSAID's (הסוג הראשון של הניתוח) או כאלו שיש להם סיכון מוגבר לסרטן קיבה, תריסריון או דרכי המרה.

בגלל שמעקף תריסריון מנטרל חלק מהקיבה והמעי הדק, הניתוח אינו מתאים לאנשים עם רקע בעיה בספיגת ויטמינים ומינרלים או שאינם מסוגלים להתמיד בנטילתם. בנוסף, הניתוח אינו מתאים לטבעונים או צמחונים בגלל שהם צורכים פחות חלבונים, ויטמינים ומינרלים בתזונתם ויתקשו לאכול כמויות מספיקות של חלבונים (המקורות העשירים ביותר לחלבון הם בשר, גבינות, ביצים ודגים) בחודשים שלאחר הניתוח.

הכנה ובדיקות לפני ניתוח מעקף הקיבה

המטופל יעבור הערכה מקיפה לפני הניתוח על ידי צוות רפואי בדומה למה שנהוג לפני ניתוחי קיצור או מעקף קיבה. 

בנוסף, המטופל יבצע סדרת בדיקות דם הכוללות: ספירה וכימיה של הדם, תפקודי בלוטת התריס, הכבד והכליות; צילום חזה ובטן ובדיקות אחרות, כמו א.ק.ג., לפי הצורך.

תזונה והתאוששות אחרי הניתוח

ההנחיות לגבי מה מותר לאכול בתקופה שאחרי ניתוח מעקף תריסריון ואיך לשמור על דיאטה אחרי ההתאוששות דומות לאלה של ניתוח מעקף קיבה.

בכל מקרה, רוב האנשים מסוגלים לחזור לשגרת פעילותם הרגילה תוך שלושה עד חמישה שבועות לאחר ניתוח מעקף קיבה.


ממשיכים לדבר על זה בפורום קיצור קיבה – התמודדות נפשית לפני ואחרי

סיכונים וסיבוכי הניתוח

הסיכונים בניתוחי מעקף תריסריון גדולים יותר עקב מורכבות ההליך הניתוחי עצמו, השינויים בצורת מערכת העיכול והירידה הניכרת בעיכול וספיגת המזון. הסיבוכים כוללים: היצרות או דליפה מאזור החיבור במעי (עד 4%) או התפתחות זיהום בפצע; חסימת מעיים; כיבים או דימום באזור שנותח במערכת העיכול; היווצרות קריש דם או תסחיף ריאתי. יתכנו גם בחילות, הקאות או סלידה מאוכל עקב הקטנה משמעותית במבנה הקיבה, אך בשיעור נמוך יותר כי נפח הקיבה שנותר גדול יותר ורגיש פחות. 

דווח גם על שיעור גבוה יותר של מקרי מוות בעקבות ניתוח מעקף תריסריון, מקרה מוות אחד על כל 100-1000 מנותחים, בהתאם למרכז הרפואי ולמיומנות המנתח.

בנוסף, ניתוחי מעקף תריסריון עלולים לגרום לתסמונת הצפת הקיבה (בחילה, הזעה, סחרחורת, חולשה, הקאות ושלשולים לאחר האכילה), שמתרחשת כאשר המזון מגיע מהר מדי למעיים, במיוחד עקב אכילת מזונות מעובדים ועתירי קלוריות (ממתקים). תופעה זו קטנה מהותית בניתוח מהסוג השני, שבו לא כורתים את סוגר הקיבה. סוגר הקיבה מונע כניסה מהירה מדי של סוכרים למעי הדק. 

ניתוחי מעקף תריסריון גורמים לחוסרים תזונתיים חמורים יותר בהשוואה לניתוח קיצור קיבה או מעקף קיבה בקרב המנותחים. לכן חשוב לעקוב אחר הרמות של ויטמינים ומינרלים מסוימים, כמו B12, ברזל וסידן ולהקפיד על נטילת תוספי תזונה במשך כל החיים. בנוסף, יתכן גם חוסר בחלבונים עקב תת-ספיגה שנגרמת על ידי הניתוח, במיוחד כשכורתים חלק מהקיבה לרוחב.

ממשיכים לדבר על זה בפורום קיצור קיבה


עוד על ניתוחי קיצור קיבה (בריאטריים): ניתוח קיצור קיבה, ניתוח מעקף קיבה,  ניתוח שרוול קיבה.


    רופאים בתחום

    רפואת שיניים
    דנטל סמייל
    5.0
    ( 3 חוות דעת )
    "פשוט אין מילים"
    קראו עליי עוד
    כירורגיה
    פרופ' סמי ניטצקי סגן מנהל המחלקה לכירורגיה של כלי הדם והשתלות ברמב"ם
    קראו עליי עוד
    כירורגיה פלסטית
    ד"ר בתיה יפה
    3.7
    ( 3 חוות דעת )
    "רופאה מקצועית, יחס נהדר והשירות במרפאה מאוד נעים ומסביר. תודה רבה."
    קראו עליי עוד

    המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:

    מאמרים בנושא ניתוחי מעקף תריסריון

    סרטן הלבלב: מדוע הוא נחשב לקטלני ומהן דרכי הטיפול בו?
    סרטן הלבלב: מדוע הוא נחשב לקטלני ומהן דרכי הטיפול בו?
    פרופ' יוסף קלאוזנר, ערוץ הרופאים מאת: פרופ' יוסף קלאוזנר, ערוץ הרופאים 19/07/2018
    • כתבה מכילה וידיאו

    יותר מ- 500 ישראלים חולים בסרטן הלבלב מדי שנה. מחלה ממאירה זו נוטה להתפתח ולהתפשט במהירות ועל כן נחשבת למסוכנת במיו... לכתבה המלאה

    ניתוח בריאטרי חוזר: האם יעילותו שווה לזו של הניתוח הראשון?
    ניתוח בריאטרי חוזר: האם יעילותו שווה לזו של הניתוח הראשון?
    ד"ר פבל שמולבסקי מאת: ד"ר פבל שמולבסקי 17/06/2020

    למרות שניתוחים בריאטריים מסייעים למטופלים רבים הסובלים מהשמנת יתר לרדת משקל, לעיתים התוצאות אינן נשמרות לאורך זמן. ... לכתבה המלאה

    שאלות מתוך פורום כיס מרה

    בניהול ד"ר איתי זוארץ
    באנר הצטרפות

    רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

    שווה לך להצטרף!
    youtube ערוץ הוידאו של
    Infomed
    הפייסבוק
    שלנו
    instagram האינסטגרם
    שלנו