דלג לתוכן

כימותרפיה (Chemotherapy)

Chemotherapy

מתאים לטיפול ב:

  • סרטן הערמונית
  • סרטן השד
  • סרטן השחלות
  • סרטן המעי הגס
  • סרטן העור
  • לוקמיה
  • סרטן
המומחים של Infomed מסבירים:

כימותרפיה היא טיפול שמטרתו להרוג או לעכב את התפתחותם של תאים סרטניים. טיפול כימותרפי מתבצע על ידי פגיעה ביכולת החלוקה של התאים בשלבים השונים של מחזור חיי התא. מכיוון שתאים סרטניים הם תאים שמתחלקים בקצב מהיר, הם הניזוקים העיקריים מהטיפול, אך גם תאים בריאים בגוף שמתחלקים בקצב חלוקה מהיר כמו תאי מוח העצם ותאי עור וריריות, נפגעים מהטיפול. הפגיעה בתאי הגוף הבריאים היא המובילה למרבית תופעות הלוואי של הטיפול הכימותרפי.

כימותרפיה מורכבת ממספר חומרים ציטוטוקסים (חומרים כימיים) ומשמשת בעיקר כטיפול נגד מחלת הסרטן, ולכן במקרים רבים ניתנת בהמלצת אונקולוג או אונקולוגית, אך היא משמשת גם להריגת תאי דם לבנים במחלות הקשורות למערכת החיסון.

במהלך טיפולים כימותרפיים ניתנים החומרים לחולה באמצעות הזרקה תוך ורידית במספר מחזורים, כאשר כל מחזור יכול להימשך בין מספר שעות למספר ימים.
לאחר כל מחזור ישנה תקופת החלמה של מספר שבועות על מנת לאפשר לגוף להתאושש.

דברים שחשוב לדעת על כימותרפיה:
 

  • כימותרפיה היא טיפול תרופתי שבו נעשה שימוש בכימיקלים חזקים כדי להרוג תאים שגדלים במהירות בגוף[1].
  • כימותרפיה משמשת לרוב לטיפול בסרטן, שכן תאים סרטניים גדלים ומתרבים מהר יותר מרוב התאים בגוף. ולמרות שישנם סוגים רבים ושונים של תרופות כימותרפיות, כולם פועלים בצורה דומה - הם עוצרים התרבות של תאי סרטן, מה שמונע מהם לגדול ולהתפשט בגוף[2].
  • למרות שכימותרפיה היא דרך יעילה לטיפול בסוגים רבים של סרטן, טיפול כימותרפי טומן בחובו גם סיכון לתופעות לוואי. חלק מתופעות אלו קלות וניתנות לטיפול, בעוד שאחרות עלולות לגרום לסיבוכים רציניים יותר[1].
  • כימותרפיה יכולה להינתן בכל מיני דרכים, לרבות דרך הפה, זריקה לעורקים, זריקה נקודתית ועוד[3].
 

מתי מתבצע

טיפולים כימותרפיים מתבצעים למספר מטרות: לריפוי סרטן, גם ללא טיפולים נוספים; לאחר קבלת טיפולים אחרים לסרטן, בכדי לוודא שכל התאים הסרטניים יומתו; כהכנה לטיפולים אחרים בסרטן; או להקלה על תסמינים של מחלה ממאירה מתקדמת.

כימותרפיה יכולה לשמש גם למחלות של מוח העצם, שלטיפול בהן דרושה השתלה של מח עצם, ולכן הן דורשות טיפול כימותרפי מקדים. שימוש נוסף של כימותרפיה הוא טיפול במחלות של מערכת החיסון, בהן נעשה שימוש במינון נמוך של התרופה, על מנת להשיג שליטה במערכת חיסונית הפעילה יתר על המידה, כמו במצבים של זאבת ודלקת מפרקים שגרונית.

הכנות לטיפול

ההכנה לטיפול תלויה בסוג הטיפול. בחלק מהמקרים יהיה צורך להכין צנתר וריד מרכזי, או משאבה דרכם יינתן הטיפול. לפני תחילת הטיפול יש צורך לבצע מספר בדיקות לבחינת תפקוד הכליות, הכבד והלב. כמו כן, לעיתים מומלץ לבקר אצל רופא השיניים על מנת לוודא שאין זיהומים קיימים בשיניים, דבר שעלול להוביל לסיבוכים בזמן הטיפול הכימותרפי.

הכנה נדרשת גם בבית ובעבודה, שכן עם הטיפול עלולות להופיע תופעות הלוואי שאליהם יש להתכונן. בנוסף, בחלק מהמקרים לא ניתן יהיה להמשיך לעבוד במשך תקופת הטיפול, אם כי במרבית המקרים הטיפול ניתן במרפאות חוץ ולא תוך אשפוז ממושך, וניתן יהיה להמשיך בשגרת החיים, ככל האפשר. 

בזמן הטיפול

טיפול כימותרפי ניתן בדרך כלל באופן מערכתי ויש לו השפעה על כל הגוף. רק במקרים נדירים הטיפול ניתן כטיפול מקומי, ובאופן מוגבל לאזור הנגוע. 

הטיפול ניתן בדרך כלל דרך הווריד, בזמן אשפוז או במסגרת אשפוז יום. מחט מוחדרת לווריד ביד, והיא תשמש לטיפול הכימותרפי למשך שלוש ימים לכל היותר. במקרים אחרים ניתן הטיפול דרך צנתר לווריד מרכזי, בחזה או דרך היד. צנתר מרכזי יכול להישאר בגוף למשך חודשים ארוכים ללא צורך בהחלפתו, ודרכו ניתן לתת מספר טיפולים בו זמנית ואף לשאוב דם לבדיקות. למרות היתרונות של הצנתר המרכזי, הוא מועד יותר לזיהומים ולהיווצרות של קרישי דם, ולכן שימוש בו מחייב נקיטת זהירות.

דרכים נוספות לקבלת הטיפול הכימותרפי הם כדור לבליעה, אם כי מדובר במספר מצומצם של טיפולים, או זריקה תת עורית - גם כאן מדובר במספר מצומצם מאוד של תרופות.

טיפולים כימותרפיים מקומיים ניתנים על ידי הזרקה בין חוליות הגב לתוך נוזל השדרה, בדומה לזריקת אפידורל, באמצעות משחה לשימוש בגידולי עור, בהזרקה ישירה לתוך עורק מסוים בכבד, ובהזרקה לשלפוחית השתן. 

אחרי הטיפול

לאחר הטיפול הכימותרפי צפויות מגוון של תופעות לוואי, שתלויות בסוג הטיפול והמאפיינים של החולה. לעיתים צפויות תופעות לוואי מרובות, אך במרבית המקרים הטיפולים עוברים בשלום. 

תופעות הלוואי כוללות פגיעה במח העצם שמוביל לירידה בספירת כדוריות הדם הלבנות, האדומות וטסיות הדם שאחראיות על קרישת הדם. כמו כן, פגיעה בתאים המרפדים את מערכת העיכול, דבר שעלול להוביל לבחילות והקאות, אם כי בימינו התופעה אינה שכיחה כל-כך. שלשולים צפויים להופיע כאשר נעשה שימוש בכימותרפיה מסוג FU 5 לדוגמא, שנועדה לטיפול בסרטן המעי הגס. שלשול יכול להיגרם גם כתוצאה מזיהום או מדימום במערכת העיכול, ולכן אין להניח כי מדובר בתופעת לוואי באופן אוטומטי ויש להיוועץ ברופא המטפל. אובדן תיאבון ודלקת בריריות הפה גם הן תופעות שיכולות להופיע. פגיעה בתאי העור יכולה לגרום להתקרחות תוך כשבועיים מהטיפול הראשון, והנשירה עשויה להיות מלווה בגרד קל. דילול בשיער הגוף צפוי גם הוא. בנוסף לאובדן השיער, תופעה נדירה של התכהות העור עלולה להופיע, והיא חולפת בדרך כלל בתום הטיפול ומוחמרת עם החשיפה לשמש. דלקות עשויות להתפתח בווריד דרכו ניתנת התרופה, תופעה שדורשת תשומת לב של הרופא המטפל.

תופעות נוספות שיכולות לעלות לאחר הטיפול הן תשישות, תחושת עייפות שאינה חולפת לאחר שינה, ולעיתים כרוכה גם בירידה באנרגיה בזמן הערות, ירידה בכושר המנטלי ותחושת דכדוך. כמו כן, הרגשה של נימול בגפיים תופיע עם סוגי כימותרפיה מסוימים, התחושה לא תמיד חולפת עם תום הטיפול, ויש לבצע בירור רפואי ולשקול הוספה של ויטמין B12 שעשוי לעזור.

סיכונים 

הטיפול הכימותרפי פוגע בעיקר בתאים המתחלקים מהר, ולכן ישנו סיכון של פגיעה במח העצם, אשר אחראי על ייצור כדוריות דם אדומות, כדוריות דם לבנות וטסיות דם. פגיעה בייצור הכדוריות האדומות מוביל לאנמיה, שיכולה להתבטא בעייפות, חולשה, ואף לתעוקת חזה במקרה שסובלים ממחלות לב. פגיעה בייצור הכדוריות הלבנות גורם ללויקופניה, מצב שמעמיד את המטופלים לפגיעים יותר לזיהומים, ולכן המינון בו ניתן הטיפול הכימותרפי תלוי בין השאר ביכולת של החולה לייצר נויטרופילים (סוג של כדוריות דם לבנות). הפגיעה בייצור טסיות הדם מביא למצב שנקרה טרומבוציטופיה, מצב של פגיעה ביכולת הקרישה של המטופל, דבר המתבטא בנטייה לדמם מהחניכיים ומהאף, בהופעת שטפי דם גדולים על פני הגפיים, או בנקודות אדומות קטנות על פני העור וריריות הפה. מרבית מקרי הטרומבוציטופניה אינם מסכני חיים, אך במקרים קשים צפויים דימומים שדורשים עירוי טסיות וטיפולים נוספים.

לטיפולים כימותרפיים מסוימים קיים סיכון של פגיעה בפוריות, והם עשויים לגרום להפסקת הווסת לתקופת הטיפול, ובמקרה של נשים הנמצאות לקראת סוף תקופת הפוריות, אף לצמיתות.

טיפולים כימותרפיים שונים עשויים להוביל לפגיעה בכליות, פגיעה זו ניתנת למניעה במרבית המקרים על ידי טיפול מקדים, ולכן יש לקיים מעקב צמוד אחר תפקודי הכליה באמצעות בדיקות דם ובדיקות שתן.

כימותרפיה בהריון היא מצב לא פשוט, שמעמיד את המטופלת והעובר בסיכון. ישנם סוגים מסוימים של תרופות כימותרפיה בהן ניתן להשתמש בשליש השני והשלישי להריון, אך לעיתים יוחלט לדחות את הטיפול עד לאחר הלידה. בשליש הראשון להריון, לא ניתן לקבל טיפולים כימותרפיים, ובמרבית המקרים הגישה תהיה הקרבת ההיריון לטובת מתן טיפול הולם.

השפעת הכימותרפיה לטווח הארוך עשויה להתבטא בפגיעה בלב או בריאות, בהתפתחות של גידולים ממאירים אחרים ועוד. לפני מתן הטיפול ולאחריו ננקטים אמצעי זהירות ומעקב. 

כמה זמן כימותרפיה נשארת בגוף
אם את/ה בטיפול כימותרפי אחרון, אחת השאלות הנפוצות שעולה בשלבים אלו היא כמה זמן כימותרפיה נשארת בגוף והאם קיימות השפעות כימותרפיה לטווח ארוך[4].
 

למרות הרצון לחגוג את הטיפול האחרון, ולחדש את החיים הקודמים, אלה שלפני הסרטן, זמן ההחלמה עלול להיות ממושך. כימותרפיה נשארת בגוף גם לאחר הטיפולים ואחת ההמלצות היא לקחת בחשבון שעל כל חודש של טיפול כימותרפיה, לוקח כחודשיים עד שהאנרגיה הגופנית חוזרת למה שהייתה. כמובן שזה אינדיבידואלי ומשתנה בין כל מטופל/ת, אך זוהי המלצה שעשויה להפחית מעט את לחץ ההחלמה[4].

כדי להתכונן לתקופה זו, מומלץ לקחת בחשבון את הדברים הבאים[4]:
 

  • להכין את הסביבה הקרובה לכך שלא ידוע בדיוק כמה זמן כימותרפיה נשארת בגוף, וזמן התאוששות כרוך בעייפות ובמחסור באנרגיה לפחות 6,9 חודשים או אפילו שנה, בהתאם לייעוץ של האונקולוג/ית.
  • למרות שבימים מסוימים אפשר להרגיש שהאנרגיה חזרה לעצמה, מומלץ להימנע מלהגזים בפעילויות מרובות, שכן בימים הבאים עלולה לצוץ עייפות גרועה יותר.
  • מומלץ להמשיך לקבל את העזרה שאותה קבלתם/ן בזמן טיפולי כימותרפיה. משפחה חברים, שכנים – תנו להם להמשיך לעזור כשהם מציעים.
השפעות כימותרפיה לטווח ארוך
במקרים מסוימים עלולות להופיע השפעות כימותרפיה לטווח ארוך. תופעות לוואי אלו יכולות להתרחש חודשים או אפילו שנים לאחר טיפולים כימותרפיים וטיפול בתופעות מאוחרות אלו חשוב לא פחות מהטיפול במחלה עצמה[5].

להלן חלק מהשפעות כימותרפיה לטווח ארוך[5]:
 
  • בעיות לב – מינונים גבוהים של כימותרפיה וגיל מבוגר (מעל 65), עלולים להעלות את הסיכון לאי ספיקת לב, מחלת לב כלילית והפרעת קצב. מומלץ להתייעץ עם הרופא/ה אם הטיפולים הכימותרפיים יכולים להשפיע על הלב. הוא או היא עשויים לבדוק את תפקוד הלב במהלך ואחרי הטיפול.
  • בעיות בריאות – אנשים שהחלימו מסרטן וקיבלו גם טיפול כימותרפי וגם הקרנות, עלולים להיות בעלי סיכון גבוה יותר לבעיות בריאות, בעיקר אנשים שסבלו ממחלת ריאות ומבוגרים יותר.
  • ביות הורמונליות – במקרים מסוימים טיפולי כימותרפיה עלולים לגרום לתסמיני גיל המעבר ואף להפסקת וסת. למעשה, תסמינים אלו עלולים להיות גרועים יותר מהסימפטומים של גיל המעבר הטבעי. הסיבה לכך היא שהירידה בהורמונים מתרחשת באופן פתאומי ומהיר. לנשים מעל גיל 40 יש פחות סיכוי שהמחזור יחזור אחרי הטיפולים. גם גברים עלולים לסבול מבעיות הורמונליות ואף מאי פריון.
  • בעיות עצם ומפרקים – טיפולי כימותרפיה עלולים לגרום לדילול העצמות (אוסטאופורוזיס) ולכאבי פרקים. אנשים שאינם פעילים פיזית נמצאים בסיכון גבוה יותר לבעיות אלו.
  • בעיות במוח, חוט השדרה והעצבים - טיפול כימותרפי עלול לגרום לתופעות לוואי ארוכות טווח במוח, בחוט השדרה ובעצבים. תופעות אלו כוללות אובדן שמיעה; נזק לעצבים מחוץ למוח ולחוט השדרה, הנקרא נוירופתיה היקפית; בעיות קוגניטיביות בעיבוד מידע, המתבטאות בקשיי למידה, זיכרון וקשב.
  • בעיות בשיניים - כימותרפיה עלולה להשפיע על אמייל השן ולהגביר את הסיכון לבעיות שיניים ארוכות טווח. מומלץ להגיע לביקורות קבועות אצל רופאה או רופא שיניים כדי למנוע נזק עתידי.
  • בעיות עיכול – טיפולי כימותרפיה יכולים להשפיע על עיכול המזון. חלק מהמטופלים/ות עלולים לסבול משלשול כרוני שמפחית את יכולת הגוף לספוג חומרים מזינים. מומלץ להתייעץ עם דיאטנית כדי לקבל תפריט מאוזן עם מספיק חומרים מזינים, ובמקרים אחרים אף עם גסטרואנטרולוג/ית.
  • סרטן שניוני - עלול להתפתח כהשפעה מאוחרת של טיפולים כימותרפיים, שעלולים לפגוע גם בתאי גזע של מח העצם. זה מגביר את הסיכון ללוקמיה חריפה או למיאלודיספלסיה - סרטן דם שבו החלקים הנורמליים של הדם לא יוצרו או שאינם תקינים.
  • עייפות - תחושה מתמדת של עייפות פיזית, רגשית או נפשית היא תופעת הלוואי השכיחה ביותר. לחלק מהמחלימים/ות העייפות נמשכת חודשים או אפילו שנים לאחר סיום טיפולים כימותרפיים.
תוצאות הטיפול

בהתאם לסוג הטיפול והמצב, בזמן קבלת הטיפולים, יתבצעו בדיקות נוספות לשם בקרה על הסרטן, על מנת לראות את התגובה לטיפול, כמו גם כדי לבחון את תופעות הלוואי ושינוי הטיפול בהתאם. 

    רופאים בתחום

    אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
    ד"ר יצחק שוחט מומחה אא״ג וניתוחי ראש וצוואר
    קראו עליי עוד
    ילדים
    ד"ר גיל באר
    5.0
    ( 3 חוות דעת )
    "הגענו אל ד״ר גיל באר עקב ממצא בלב העובר, קיבלנו יחס אישי והסברים מעמיקים הרבה מעבר למצופה !! מעבר לכך שהוא רופא מדהים ומבין בתחומו הוא גם בן אדם אנושי ומקסים שתמיד ישמח לעזור לייעץ ולתת מזמנו האישי ! מומלץ מומלץ מומלץ !!!!!"
    קראו עליי עוד
    אורתופדיה
    ד"ר גד ולן מנתח בכיר ומנהל את יחידת עמוד השדרה בביה"ח לניאדו
    קראו עליי עודלקביעת תור

    מאמרים בנושא כימותרפיה

    הדור הבא של התאמת הטיפול בסרטן
    הדור הבא של התאמת הטיפול בסרטן
    מערכת אינפומד, בשיתוף curesponse מאת: מערכת אינפומד, בשיתוף curesponse 14/09/2021

    המחקר של ד״ר רביד שטראוסמן ממכון ויצמן מתמקד בהתאמה של הטיפול היעיל ביותר עבור כל מטופל ומטופלת. עכשיו, במסגרת חברת... לכתבה המלאה

    סרטן שלפוחית השתן: מה הטיפול שעשוי להפחית את הסיכוי לחזרת המחלה?
    סרטן שלפוחית השתן: מה הטיפול שעשוי להפחית את הסיכוי לחזרת המחלה?
    ד"ר איתי שגיא, מערכת אינפומד מאת: ד"ר איתי שגיא, מערכת אינפומד 11/04/2022

    בכל שנה מאובחנים כ-1,000 חולים בסרטן שלפוחית השתן – גידול ממאיר שמקורו בתאים המצפים את פנים השלפוחית אשר מהווה את ג... לכתבה המלאה

    באנר הצטרפות

    רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

    שווה לך להצטרף!
    youtube ערוץ הוידאו של
    Infomed
    הפייסבוק
    שלנו
    instagram האינסטגרם
    שלנו