דלג לתוכן
המומחים של Infomed מסבירים:
ציפוי שיניים, המכונה לעיתים גם ציפוי חרסינה לשיניים, למינציה או ציפוי למינייט, הוא טיפול של כיסוי המשטח הקדמי של השיניים כדי לשפר את חזות המראה האסתטי של השיניים הקדמיות. הכיסוי עשוי משכבות דקיקות ורופאה או רופא שיניים מתאימים אותן באופן אישי למבנה ולצבע השיניים של המטופל/ת[1].

מטרת הטיפול 

במרבית המקרים ציפוי שיניים מהווים תחליף לכתרים. ציפוי שיניים מאפשר גישה שמרנית יותר על מנת לשנות גוון בשיניים, כמו גם לשנות גודל או צורה. הציפוי יכול לחפות על פגמים לא רצויים בשיניים.

ידיים עם כפפות מבצעות הדבקה של ציפוי שיניים במטופל עם רווח בשיניים
צילום: shutterstock | Mehmet Cetin

מתי מתבצע ​​​​​​​

ציפוי שיניים לרוב מיושם על מנת להסתיר שינויי גוון בין שיניים שונות, כדי להעניק גוון לבן יותר לשיניים ועל מנת לשפר את חזות החיוך. בדרך כלל ציפוי שיניים מחזיק מעמד במשך שנים רבות, והשיטה הוכיחה את עצמה כבעלת תוחלת חיים ארוכה מאוד במידה והיא מיושמת ומבוצעת במקצועיות.
לרוב, טיפול זה הוא פתרון פוטנציאלי ופופולרי במקרים הבאים[2] [1]:
 
  • טיפול שורש.
  • כתמים מטטרציקלין או מתרופות אחרות.
  • עודף פלואוריד.
  • סתימות גדולות.
  • שיניים שחוקות.
  • שיניים סדוקות או שבורות.
  • שיניים שאינן ישרות, לא אחידות או בעלות צורה לא אחידה.
  • שיניים מוכתמות שלא ניתן להלבין על ידי הלבנת שיניים.
  • ישנם מרווחים לא אחידים או רווח גדול בין השיניים הקדמיות העליונות.

סוגים של ציפוי שיניים
ציפוי שיניים יכול להיות עשוי מחרסינה או משרף מרוכב (מכונה גם ציפוי קומפוזיט). ציפוי משרף מרוכב דורש שיוף של אמייל השן וייתכן שיהיה צורך בכמה שכבות של שרף כדי להגיע לתוצאה הרצויה[3]. לצד זאת, לציפוי חרסינה קיימים כמה יתרונות[2]:
 
  • הוא נחשב לעמיד יותר בפני כתמים מאשר ציפוי שרף. מחקרים מראים[4] שציפויי חרסינה מחזיקים מעמד בדרך כלל לפחות 10 שנים, ולפעמים אף 20 שנה.
  • הוא מחקה טוב יותר את המראה של השיניים הטבעיות.
  • בעת הרכבתו, נדרשת הסרה פחותה יותר של אמייל.

 יש לדון עם רופא/ת השיניים על הבחירה הטובה ביותר של חומר ציפוי עבורך.

הכנות לטיפול 

לפני קבלת שכבות הציפוי והתחלת הטיפול, תתבצע פגישה מקדימה עם רופא/ת השיניים כדי לדון באפשרויות המתאימות וכמה ציפויים נדרשים לקבלת מראה אסתטי. במקרים מסוימים, אם השיניים עקומות או לא אחידות, ייתכן שיהיה צורך בגשר בשיניים לפני שניתן יהיה למקם את הציפויים[1].

במרבית המקרים ייעשו צילומי רנטגן בשלב הראשוני כדי להעריך את בריאות השיניים – האם יש סימנים של עששת, מחלת חניכיים או צורך בטיפול כלשהו[1].

כדי לקבל מידה מדויקת של הציפויים, בפגישה הבאה יתבצע שיוף של ציפוי האמייל כדי לקחת תבנית של צורת השיניים. בציפוי חרסינה בדרך כלל משייפים כחצי מילימטר משכבת השן, וייתכן שהטיפול יתבצע תחת הרדמה מקומית. התבנית נשלחת למעבדה כדי ליצור את שכבות הציפוי1. תהליך הכנת הציפוי הפרמננטי זה יכול לקחת מספר ימים. במידה והשיניים במצב מאוד לא אסתטי, ניתן להצמיד ציפוי שיניים זמני, וזאת בתשלום נוסף.

ציפוי שיניים על בסיס תרכובת שרף מורכב בדרך כלל במהלך ביקור אחד.

מה חשוב לדעת על ציפוי שיניים[2] [5]?
 

  • במקרים בהם השיניים והחניכיים לא בריאות לפני תחילת הטיפול, יהיה צורך לטפל תחילה בבעיות אלו ורק לאחר מכן יוחלט אם ניתן לשים ציפוי.  
  • במקרה של חריקת שיניים, לא בטוח שהטיפול יתאפשר מאחר שהציפויים הדקים עלולים להישבר או להיסדק.
  • למרות שזה לא נפוץ, ציפויים יכולים ליפול. כדי למזער את הסיכוי שזה יקרה, מומלץ לא לכסוס ציפורניים, לא ללעוס עפרונות, קרח או חפצים קשים אחרים, ובאופן כללי לא מומלץ להפעיל לחץ יתר על השיניים בכל דרך שהיא.
  • במקרה שציפוי השתחרר ייתכן שיהיה צורך בחדש.
  • בדרך כלל לא ניתן לתקן ציפוי שנשבר או נסדק.
  • ציפוי חרסינה לשיניים עולה יותר מהדבקת שרף.
  • באופן כללי, ציפוי שיניים אינו מומלץ לאנשים עם שיניים לא בריאות (כגון אנשים הסובלים מנסיגת חניכיים) ולמי שאין מספיק אמייל על פני השן.

מהלך הטיפול ​​​​​​​

כאשר הציפויים מוכנים, רופא/ת השיניים יניח כל יחידת ציפוי על השן שלה. בזמן שהציפויים מונחים על גבי השיניים, ניתן לבדוק במראה את התוצאות. חשוב לשים דגש מיוחד על הגוון של הציפוי. בנקודה זו, ניתן עדיין להתאים ולשנות את גוון של כל ציפוי שיניים על ידי שינוי גוון הדבק שמתחת. עם זאת, לא ניתן לשנות את גוון הציפוי לאחר שהוא מודבק לשיניים.
על מנת להצמיד את ציפוי אל השן, השן עוברת תהליך של ניקוי על מנת לאפשר לאחר מכן אחיזה טובה יותר של הדבק.
 

ההדבקה נעשית באמצעות דבק מיוחד. לאחר הנחת הציפויים בצורה מדויקת, יעשה שימוש באור שגורם להשפעה כימיקלית על הדבק וגורם לו להתקשות מהר מאוד. לאחר מכן יוסרו עודפי הדבק, תתבצע בדיקה של הנשיכה, והמשך של ביצוע כל ההתאמות הנדרשות[5].

במקרים מסוימים יהיה צורך לחזור לביקור מעקב כמה שבועות לאחר ההדבקה, וזאת כדי לבדוק שהחניכיים ומיקום הציפוי תקינים[5].

אחרי הטיפול ​​​​​​​

תהליך ההחלמה אינו אורך זמן ממושך. ברגע שהציפויים מודבקים וחומרי ההרדמה מתפוגגים, ניתן לאכול וללעוס כרגיל[6].

במקרים מסוימים, ייתכן שהציפוי ירגיש מעט מחוספס. תחושה זו נובעת בדרך כלל בגלל שאריות דבק שנצמדו לציפוי, אך לאחר מספר ימים של אכילה וצחצוח שיניים, החספוס נוטה להיעלם. במידה והוא לא נעלם, ניתן לחזור למרפאה ורופא/ת השיניים יכול להחליק את הציפויים שוב[6].

במשך כשבוע עד שבועיים יתבצע תהליך של הסתגלות לשיניים החדשות, אשר למעשה שינו את נפחן וצורתן. מומלץ להקפיד על צחצוח ועל שימוש בחוט דנטאלי על בסיס יום יומי. לאחר כשבוע עד שבועיים יהיה צורך לשוב למרפאה לצורך בדיקת ביקורת ומעקב.

סיכונים ​​​​​​​

במקרים מסוימים הנשיכה יכולה להרגיש לא נוח לאחר הנחת שכבת הציפוי. במקרה זה יש לחזור אל המרפאה לצורך תיקון[2].

יש לשמור על ניקיון השיניים והחניכיים, גם אלו המצופים, שכן עששת ושאר בעיות בריאותיות עדיין עלולים להתחולל באזורים שאינם מצופים בשן[2].

מכיוון ששכבה דקיקה של אמייל מוסרת והעצבים קרובים יותר לפני השטח של השן, עלולה להיות רגישות בשיניים למאכלים ולמשקאות חמים וקרים[7].

מאחר שהאמייל הוא שכבת ההגנה של השן, הסרה של שכבת אמייל מהווה שינוי קבוע בשיניים והופכת את ציפוי החרסינה למצב בלתי הפיך. ברגע ששמתם/ן ציפוי חרסינה, תמיד תזדקקו להם[7].

כנזכר לעיל, ציפויים לא נוטים להיות מוכתמים באותה קלות ששיניים טבעיות נוטות. כתוצאה מכך, עלול להיווצר מצב שבו מסביב לציפויים השיניים הטבעיות ייראו כהות יותר עם השנים[7].

ככל שהשנים חולפות, החניכיים נסוגות בקצב טבעי של 1-2 מ"מ כל 10 שנים. כאשר קיים ציפוי ניתן לראות עם הזמן את השוליים שלו, שבעבר היו מוסתרים על ידי קו החניכיים. במקרה זה ניתן להחליף את הציפויים בהתאם למצב האסתטי החדש[7].

תוצאות הטיפול

ציפוי שיניים הוא העתק מניח את הדעת של השיניים, אך הוא אינו מהווה תחליף מושלם. שכיח מאוד לראות שינויי גוון קלים אשר יופיעו בשכבת הציפוי במהלך הזמן, כפי שקורה גם בשיניים הטבעיות. אף על פי כן, במקרים רבים הציפוי משדרג את האסתטיקה והחיוך, מה שעשוי לתרום לתחושת הביטחון העצמי.
נקיטת אמצעי זהירות מסוימים יכולה לעזור לשמור על הציפוי במשך שנים ארוכות. אמצעי זהירות אלה כוללים[6]:
 
  • לא ללעוס חפצים קשים כמו עטים, קרח או ציפורניים.
  • לא להשתמש בשיניים כדי לפתוח אריזה.
  • לא ללעוס עם השיניים הקדמיות, למעט לחתוך, וללעוס מזונות קשים יותר עם השיניים האחוריות.
  • במקרה של חריקת שיניים בלילה, יש להשתמש בסד כדי להגן על הציפויים.
  • במקרה של אימוני ספורט בעלי סיכון גבוה לנפילות ולפציעות, כגון אמנות לחימה, יש להשתמש במגן פה.

    רופאים בתחום

    קרדיולוגיה כללית והפרעות קצב לב
    ד"ר יונתן קוגן
    5.0
    ( 6 חוות דעת )
    "מקצועי סבלני ממש חוויה מושלמת"
    קראו עליי עוד
    רפואת שיניים
    מרפאת מרקוביץ'- מרכז מומחים ברפואת שיניים
    4.9
    ( 32 חוות דעת )
    "מעבר לטיפול עצמו, לפני ואחרי הטיפול, צוות המרפאה היה מצוין. מעיין באופן מיוחד עשתה מעל ומעבר על מנת לעזור ולתת הרגשה טובה ויחס נעים ומכבד."
    קראו עליי עוד
    נוירולוגיה
    ד"ר שאול סטיר פסיכיאטר מומחה, נותן חוות דעת משפטית ונוירולוג מומחה.
    קראו עליי עוד

    המומחים של Infomed עונים על שאלות:

    המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:

    מאמרים בנושא ציפוי שיניים

    שיקום הפה גם במקרים של מחסור בעצם: מה חשוב לדעת על שתלים קצרים
    שיקום הפה גם במקרים של מחסור בעצם: מה חשוב לדעת על שתלים קצרים
    ד"ר זכי ריינר מאת: ד"ר זכי ריינר 02/03/2023

    מהם שתלים קצרים, אילו סוגים של שתלים קצרים קיימים, באילו מקרים השימוש בהם הכרחי ומה היתרונות המרכזיים בשתלים אלו על... לכתבה המלאה

    ציפויים או הלבנה? 2 שיטות לשיניים לבנות יותר
    ציפויים או הלבנה? 2 שיטות לשיניים לבנות יותר
    ד"ר שמחה פת מאת: ד"ר שמחה פת 02/11/2022
    • חסות

    לא סתם אומרים שהחיוך הוא כרטיס הביקור שלנו: מראה שיניים אסתטי מקנה לנו ביטחון ומאשר לנו לחייך בטבעיות. עם זאת, שיני... לכתבה המלאה

    באנר הצטרפות

    רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

    שווה לך להצטרף!
    youtube ערוץ הוידאו של
    Infomed
    הפייסבוק
    שלנו
    instagram האינסטגרם
    שלנו