דלג לתוכן

עירוי חליפין (Exchange transfusion)

Exchange transfusion

מתאים לטיפול ב:

  • אנמיה עמידה (רפרקטורית)
  • אנמיה חרמשית
  • אנמיה סידרובלסטית
  • אנמיה
המומחים של Infomed מסבירים:
עירוי חליפין (ע"ח) מתבצע במטרה לסלק מרכיב דם מזיק, או להוריד את ריכוזו, ולהחליפו בדם ללא מרכיב זה. קיימות מספר הוריות לעירוי חליפין ביילודים והעיקריות שבהן: מחלה המוליטית של היילוד ופוליציתמיה של היילוד. בילדים ובמבוגרים משמש עירוי חליפין בעיקר לטיפול בסיבוכי אנמיה חרמשית.

מטרת עירוי חליפין במחלה המוליטית של היילוד היא הורדת רמת הבילירובין כדי למנוע את שקיעתו במוח (קרנאיקטרוס). בעקבות מניעתם של רוב המקרים של המחלה המוליטית של היילוד הקשורים בחוסר התאמה בקבוצת Rh, ובזכות השיפור שחל בטיפול בעוברים בתוך הרחם, חלה ירידה בצורך בעירוי חליפין. אם במחלה ההמוליטית של היילוד, מופיעים מייד לאחר הלידה סימנים של חוסר דם חד, של אי-ספיקה בלב, בצקת או ערכי בילירובין גבוהים, יש לבצע עירוי חליפין מיידי. אם לא בוצע עירוי חליפין יש לעקוב אחר רמת ההמוגלובין והבילירובין כל 4 עד 6 שעות ולבצעו אם ערכי בילירובין מתקרבים לערכים המעלים את הסיכון לנזק במוח.

עירוי חליפין מבוצע בדם טרי ככל האפשר מסוג O, לאחר שבוצעה בדיקת הצלבה עם נסיוב של האם ושל התינוק. בפגים קטנים יש להקרין את הדם כדי למנוע מחלת שתל כנגד המאכסן. העירוי נעשה דרך וריד הטבור, נלקחים נפחים קטנים מדם תינוק ומוחזרים נפחים זהים מדם התורם. סיבוכים אפשריים בזמן העירוי הם: דופק איטי (ברדיקרדיה), רמת סידן נמוכה, חמצת (אצידוזיס) ורמת סוכר נמוכה (היפוגלוקמיה). סיבוך נוסף המתפתח בגיל 8-4 שבועות הוא חוסר דם. טיפול בהורמון אריתרופויאטין יכול למנוע במקרים אלו את הצורך בעירויי דם. חסימה של וריד שער הכבד יכולה להופיע לאחר צנתור ממושך או טראומטי.

עירוי חליפין בפוליצתמיה של היילוד יש לבצע כאשר ההמטוקריט גדול מ-65%, על מנת למנוע סיבוכים במערכת העצבים. במקרה זה מבצעים עירוי חליפין חלקי עם החזרה של פלסמה.

הוריות נוספות לעירוי חליפין, בילדים ובמבוגרים הן: הורדת רמת ההמוגלובין החרמשי מתחת ל-30% במטרה לטפל בסיבוכים חדים של אנמיה חרמשית (Acute chest syndrome, או משברי כאבים תכופים) או למנוע אירוע נישנה במוח. בשנים האחרונות הוכח שעירוי חליפין בעזרת מכשיר להפרדת תאי דם יעיל יותר, מהיר וקשור בפחות תנודות במחזור הדם מאשר עירוי חליפין ידני.

הוריות נדירות לעירוי חליפין הן במקרים של זיהום קשה מטפיל (לדוגמה מלריה). העירוי נועד להפחית את עומס הטפילים עד שניתן יהיה באמצעות הטיפול השמרני והמערכת החיסונית להיאבק ביעילות במחולל. גם במקרים אלו נוסתה בהצלחה השיטה האוטומטית.

מקבלי עירוי חליפין נמצאים בסכנת זיהום המועבר על ידי עירויי דם, וכן עלולים להתפתח אצלם נוגדנים לכדוריות דם אדומות.

    רופאים בתחום

    רפואה סינית
    ד"ר לי הונג פן בעלת תואר M.D מסין ופרופסור לרפואה סינית מסורתית
    קראו עליי עוד
    רפואה סינית
    אסף מור (Dipl CM)
    5.0
    ( 25 חוות דעת )
    "לא כרגע"
    קראו עליי עוד

    מאמרים בנושא עירוי חליפין

    ארה"ב מבטלת את האיסור על תרומות דם מהומואים
    ארה"ב מבטלת את האיסור על תרומות דם מהומואים
    מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 24/12/2014

    לראשונה מזה שלושה עשורים, מאשר מנהל המזון והתרופות האמריקני קבלת תרומות דם של גברים הומוסקסואלים וביסקסואלים. ההחלט... לכתבה המלאה

    "תרומות דם מהומוסקסואלים יצילו מיליוני אנשים"
    "תרומות דם מהומוסקסואלים יצילו מיליוני אנשים"
    ברק מידן, מערכת אינפומד מאת: ברק מידן, מערכת אינפומד 03/12/2014

    לראשונה משנת 1977 שוקל ה-FDA לאפשר קבלת תרומת דם מגברים שקיימו יחסי מין עם גברים, תחת מגבלות מסוימות. בעוד שבארה"ב ... לכתבה המלאה

    באנר הצטרפות

    רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

    שווה לך להצטרף!
    youtube ערוץ הוידאו של
    Infomed
    הפייסבוק
    שלנו
    instagram האינסטגרם
    שלנו