דלג לתוכן

ריסוק אבנים חוץ גופי ESWL (Extracorporeal shock wave lithotripsy)

Extracorporeal shock wave lithotripsy

מתאים לטיפול ב:

  • עווית כלייתית
  • צהבת ילודים
  • אבנים בכליות
  • המטוריה
  • זיהום של דרכי המרה
המומחים של Infomed מסבירים:
טיפול באבנים בכליות בעזרת גלי הלם פותח בגרמניה בשנות ה- 80 ומאז תפס תאוצה. כיום מדובר בטיפול המוביל ונפוץ ביותר באבנים בכליות.

בטיפול זה, גלי הלם המשודרים ממכשיר חיצוני גורמים לפירוק של אבנים המצויות בכליות. האבנים מתפרקות לאבנים קטנות ביותר העוברות בכלות בדרכי השתן ומופרשות אל מחוץ לגוף.

לאילו מצבים מתאים הטיפול?
לא בכל מצב של אבנים בכליות יש צורך בטיפול. אבנים שלא גורמות לחסימה, זיהומים או כאבים, לרוב מצריכות מעקב בלבד. כאשר יש צורך בטיפול, טיפול בגלי הלם מתאים ברוב המקרים, אך לא בכולם. אבנים גדולות מדי (העולות על 2 ס"מ) אינן מתאימות לטיפול בגלי הלם. כמו כן, יש השפעה למיקום האבן בדרכי השתן, למצבו הכללי של המטופל ולמצב הכליות שלו.

ישנם מצבים בהם אסור להשתמש בטיפול בגלי הלם, כמו בהריון, כאשר ישנם זיהום פעיל בדרכי השתן , הפרעת קרישה בעקבות מחלה או תרופות וכאשר האבן נמצאת במקום נמוך בדרכי השתן.
במצבים של השמנה משמעותית או בעיות אורתופדיות, עלול להיות קושי לטיפול בעזרת גלי הלם.

כיצד מתבצע הטיפול?
הטיפול מתבצע על גבי מיטת טיפולים ייחודית. מניחים כרית רכה מלאה במים על הבטן או מאחורי הכליות. ממקמים את המטופל כך שגלי ההלם יועברו בצורה הישירה והקצרה ביותר לכיוון האבן.
זיהוי המיקום המדויק של האבן נעשה על ידי צילום רנטגן. ריסוק אבן דורש בין אלף לאלפיים גלי הלם, לכן כל טיפול אורך כ- 45-60 דקות. בחלק מהמקרים, יש צורך בהחדרת תומכן (סטנט) לפני הטיפול על מנת לאפשר מעבר של האבן בדרכי השתן ובשופכנים.

לאחר הטיפול, יש להישאר להשגחה למשך כשעה. לאחר הטיפול, מומלץ לשתות הרבה. לעתים יש לאסוף שתן לצורך איסוף ובדיקה של האבנים. הטיפול התרופתי לאחר הפרוצדורה משתנה בין המרכזים הרפואיים שונים ויכלול לכלול משככי כאבים, אנטיביוטיקה ותרופות המסייעות להעברה של האבנים (חסמי אלפא או נוגדי תעלות סידן).

למרות שאין בטיפול שום חתך, הוא כרוך בכאבים משמעותיים. אמצעי מניעת הכאבים משתנים בין המרכזים הרפואיים השונים ויכולים לכלול טשטוש, הרדמה מקומית (זריקה), הרדמה אזורית (בחוט השדרה) או הרדמה כללית.

לאחר הטיפול, זמן ההחלמה הוא קצר וניתן לחזור לפעילות רגילה תוך יום או יומיים. בימים לאחר הטיפול, עלולים להופיע כאבי בטן, במיוחד בזמן הפרשת האבנים החוצה. שתיה מרובה יכולה למנוע את הכאבים.
במקרים נדירים עלול להיווצר דימום משמעותי באזור בו היתה האבן. בחלק מהמקרים, גם לאחר הטיפול, לא כל האבנים מצליחות לצאת החוצה ויש צורך בטיפול נוסף בגלי הלם או בטיפול אחר לאבנים.

איך הטיפול עובד?
הגלים המיוצרים על ידי המכשיר מועברים ללא הפרעה דרך הנוזל (לרוב מים) שבכרית ומשם דרך הרקמות הרכות של המטופל, הדומות בצפיפותן למים. כאשר הגלים נפגשים עם חומר בצפיפות שונה – האבנים - נוצר באזור זה ריכוז אנרגטי. פירוק האבן נעשה גם על ידי כוחות מכאניים מהגלים ובנוסף כוחות שליליים מהאפקט של הגלים החוזרים. הדרך בה נוצרים גלי ההלם משתנה בין המכשירים השונים. השיטות הנפוצות עושות שימוש בכוחות אלקטרו-הידראוליים, אלקטרומגנטיים או פיזיו-אלקטריים.

לסיכום
טיפול בגלי הלם באבנים בכליות נמצא בשימוש כבר יותר מ- 30 שנה. מדובר בטיפול בטוח יחסית, עם אחוזי הצלחה של מעל 50% כבר בטיפול הראשון. הטיפול אינו ניתוחי ולא מצריך אשפוז. כמו כן, לטיפול זה מעט תופעות לוואי.

    רופאים בתחום

    קרדיולוגיה
    ד"ר מרק ברזינס קרדיולוג בכיר המבצע את כל בדיקות הלב הלא פולשניות במרפאתו
    קראו עליי עודלקביעת תור
    משפחה
    ד"ר יעל מליניאק
    4.9
    ( 59 חוות דעת )
    "טיפול מצויין ומקצוועי"
    קראו עליי עוד
    כירורגיה
    פרופ' אביגדור זליקובסקי
    4.9
    ( 18 חוות דעת )
    "הגענו לפרופ' זליקובסקי בהמלצה מרופא אחר. מהמילים הראשונות שלו, ישנה הרגשה של ביטחון, שלווה ורוגע. הניסיון והמקצועיות מורגשים מאוד. הקשיב, הבין מיד דאגותינו, ענה על כל השאלות. נדירים לצערי רופאים כמוהו. תודה רבה לפרופ' זליקובסקי ולצוות המרפאה!"
    קראו עליי עוד

    המומחים של Infomed עונים על שאלות:

    מאמרים בנושא ריסוק אבנים חוץ גופי ESWL

    מהן דרכי הטיפול באבנים בכליות או בדרכי השתן?
    מהן דרכי הטיפול באבנים בכליות או בדרכי השתן?
    ד"ר אולג לוי מאת: ד"ר אולג לוי 30/06/2021

    היא נחשבת לאחת מהמחלות הנפוצות ביותר בעולם המודרני ככלל ובישראל בפרט. מדוע מתפתחת מחלת אבנים, אילו סימפטומים יעידו ... לכתבה המלאה

    באנר הצטרפות

    רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

    שווה לך להצטרף!
    youtube ערוץ הוידאו של
    Infomed
    הפייסבוק
    שלנו
    instagram האינסטגרם
    שלנו