דלג לתוכן

טיפול משפחתי (family therapy)

family therapy

מתאים לטיפול ב:

  • אלכוהוליזם
  • דיכאון
  • מאניה דפרסיה, הפרעה דו-קוטבית
המומחים של Infomed מסבירים:

מה זה טיפול משפחתי

[1]
טיפול משפחתי הוא סוג של טיפול פסיכולוגי או פסיכותרפיה, המציע שיפור באמצעות שיחות של מערכת היחסים והתנהגויות בין בני ובנות המשפחה.

משפחה בנויה מרשת מורכבת של מערכות יחסים, רגשות ועבר משותף. הקשרים המשפחתיים יכולים לפעמים להיות מתוחים וקונפליקטיביים בשל אי הבנות.

הטיפול משפחתי בנוי משילובים רבים ושונים של אנשים קרובים כמו הורים/אפוטרופוסים, ילדים, אחים ואחיות, סבים וסבתות, דודות ודודים ועוד.

אימא ובת בטיפול משפחתי אצל פסיכולוגית
צילום: shutterstock | Studio Romantic

מה ההבדל בין טיפול משפחתי לטיפול זוגי

שני הטיפולים מעניקים ייעוץ וליווי ייחודיים כדי לפתור בעיות שונות. עם זאת, טיפול זוגי מתמקד בשיפור הקשר בין שני בני הזוג בלבד, בעוד שטיפול משפחתי מתמקד בנושאים המשפיעים על כל בני ובנות המשפחה. כך למשל, טיפול זוגי מסייע בפתרון סכסוכים, הגעה להבנות ותיאום מחדש של ציפיות ומטרות מציאותיות, בעוד שטיפול משפחתי כולל נושאים כמו חששות סביב הורות, סכסוך בין אחים, אובדן בן משפחה, חברים חדשים שנכנסים למשפחה, שינוי המשפיע על המשפחה כולה ועוד[2].

איזה סוגים של טיפול משפחתי יש

חלק מהמטפלים/ות בוחרים בסוג מסוים של טיפול משפחתי, אחרים בוחרים בגישה אקלקטית, המשלבת היבטים וטכניקות של כמה סוגים שונים של טיפול, וזאת בהתאם לצרכי המשפחה. הנה כמה מסוגי הטיפול המשפחתי שקיימים[3]:
 
  • טיפול מערכתי-משפחתי - גישה המתמקדת בניצול החוזקות של מערכות היחסים בין בני ובנות המשפחה כדי להתגבר על בעיות נפשיות.
  • טיפול משפחתי פונקציונלי - זהו טיפול קצר מועד המשמש לעתים קרובות לצעירים המתמודדים עם  התנהגות מסוכנת, אלימות או שימוש בסמים. זה עוזר לבני נוער ומשפחותיהם לחפש פתרונות תוך בניית אמון וכבוד לכל חבר/ה משפחה.
  • טיפול משפחתי נרטיבי - טיפול המעודד את בני ובנות המשפחה לספר את הסיפור שלהם כדי להבין כיצד חוויות אלו מעצבות אותם ומה יחסם לשאר בני/ות המשפחה. בטיפול משפחתי נרטיבי חבר/ה משפחה יכול לראות בעיות בצורה אובייקטיבית יותר מאשר רק דרך העדשה הצרה שלו.
  • טיפול משפחתי פסיכו-חינוך - טיפול המתרכז בסיוע לבני/ות המשפחה להבין טוב יותר מצבים שונים של הפרעות נפשיות. באמצעות ידע נוסף על תרופות, אפשרויות טיפול וגישות לעזרה עצמית, בני המשפחה יכולים להוות מערכת תמיכה מגובשת.

איך יודעים שצריך טיפול משפחתי

כאשר משפחה מנסה לשפר מצב משפחתי כלשהו אבל נשארת תקועה עם אותם דפוסים ובאותה אינטראקציה, כנראה שיש צורך בטיפול משפחתי. אינדיקציה נוספת לכך שיש צורך בטיפול משפחתי היא אם כל בני ו/או בנות המשפחה נמצאים בטיפול פרטני אך עדיין מתקשים במצבים מסוימים בתוך התא המשפחתי, כנראה שיש צורך בעבודה קולקטיבית של המשפחה ולא רק באופן אישי[4].

מצבים נפוצים שבהם צריך טיפול משפחתי

יש מגוון מצבים ובעיות שעלולים להוביל לצורך בטיפול משפחתי. הנה כמה מהם[5]:
 
  • כאשר לאחר הילדים יש בעיות בבית הספר. ייתכן שזו בעיה עם חבר/ה לכיתה, בעיות בבית או קשיי למידה שמונעים מהילד/ה להשיג את מה שהוא או היא מסוגלים לו. בטיפול משפחתי ניתן לעבוד עם הילד/ה ושאר המשפחה כדי להחזיר אותו/ה למסלול.
  • כאשר בן או בת משפחה סובל מהתמכרות כלשהי כגון אלכוהוליזם והימורים, או מהפרעה נפשית אחרת כגון דיכאון ומאניה דיפרסיה. מאחר שמצב זה יכול להשפיע על המשפחה כולה, וטיפול משפחתי הוא לפעמים הדרך הטובה ביותר לוודא שכולם מרגישים ששומעים ומכבדים אותם.
  • אחד המצבים הקשים ביותר הוא מקרה של התעללות של אחד הילדים: זו יכולה להיות התעללות מינית, התעללות מילולית והתעללות פיזית. הטיפול עם הקורבן נועד לעזור לו להמשיך לחיות חיים מאושרים ומספקים, אבל מאחר שמדובר במקרים קשים מבחינה רגשית גם למשפחה, טיפול משפחתי יכול לעזור להתמודד עם הקושי של הקורבן.

איך להציע למשפחה טיפול משפחתי?

כמו בכל טיפול רגשי, מדובר בתהליך הדורש שיתוף פעולה של בני/ות המשפחה, ושיחת ההקדמה מצריכה לא פעם אומץ וכוח. חשוב להבין שלהציע טיפול משפחתי כרוך לא פעם בסבלנות והתמדה, ואולי אפילו במידה של פגיעות. אחת הדרכים להעלות את הנושא היא פשוט לשאול: "תסכים/י ללכת איתי לטיפול משפחתי? אני רוצה להבין ולשפר את מה שקורה במערכת היחסים שלנו". אם קיים קושי לשכנע את בני/ות המשפחה או את אחד/ת מהם, מומלץ להתייעץ עם מטפל/ת משפחתי/ת[4].

מהלך טיפול משפחתי

טיפול משפחתי מסייע למשפחות לבנות מחדש את הקשרים, לתקשר ביעילות ולמצוא פתרון לבעיות. השלבים של טיפול משפחתי הם[6]:

 
  • בניית הקשר – שלב זה מניח את הבסיס למסע הטיפולי. המטפל/ת דואג לייצר סביבה בטוחה ומסבירת פנים, המאפשרת לבני המשפחה להיפתח ולהרגיש בטוחים. בניית קרבה ואמון היא חיונית לטיפול יעיל.
  • חשיפת הגורמים לקונפליקטים - במהלך שלב זה מנהלים שיח מעמיק יותר על ההיסטוריה, התפקידים ודרכי התקשורת במשפחה. לאחר שהסיבות לקונפליקטים נחשפות, המטפל/ת בוחר/ת את הגישה הטיפולית. בני המשפחה לומדים לראות מעבר הקונפליקטים, מעבר לחילוקי הדעות, ומזהים טריגרים רגשיים.
  • שיפור התקשורת - תקשורת יעילה היא דבר הכרחי לדינמיקה משפחתית בריאה. בשלב זה, המשפחה תלמד דרכים חדשות לתקשר: החל בהקשבה פעילה, עובר בהתבטאות מכבדת וכלה במתן תוקף לרגשות של כל אחד ואחת מבני המשפחה. החלפת דפוסי תקשורת שלילי בתקשורת חיובית מובילה להבנה טובה יותר, לגילוי אמפתיה ולפחות קונפליקטים.
  • התרה וריפוי - טיפול משפחתי מספק מרחב לטפל ברגשות עצורים וככל שהתקשורת משתפרת, כך נפתרות בעיות. בני ובנות המשפחה לומדים לנהל קונפליקטים בצורה בונה, כמו גם לסלוח ולהשתחרר. שלב זה גם מוביל לגילויי אמפתיה, לצמיחה וליצירת קשר חזק יותר.
  • תחזוקה - בשלב האחרון לומדת המשפחה איך לשלב את המיומנות שלמדה בטיפול בחיי היומיום, כדי לדאוג שהשינוי יישאר יציב. אם המשפחה מתרגלת תקשורת יעילה, ייווצרו פתרון קונפליקטים ואמפתיה גם מחוץ לטיפול משפחתי.

תוצאות טיפול משפחתי

בתמיכת מטפל או מטפלת מיומנים, משפחות יכולות לתקן מערכות יחסים שבורות, לטפח תקשורת בריאה ולמצוא הרמוניה בחיק המשפחה. טיפול משפחתי הוא אמנם מסע מאתגר, אבל המטרה - משפחה מאוחדת ויציבה - שווה כל צעד[6].
 

    רופאים בתחום

    עבודה סוציאלית
    M.A שרון סמואל פסיכוטרפיסטית ,מטפלת אינדיבידואלית, זוגית ומשפחתית
    קראו עליי עוד
    פסיכולוגיה קלינית
    דורית כנען פסיכולוגית קלינית מומחית - רישיון 4377
    קראו עליי עוד
    טיפול מיני / סקסולוגיה
    דלית ויינטראוב ייעוץ וטיפול זוגי-מיני
    קראו עליי עוד
    באנר הצטרפות

    רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

    שווה לך להצטרף!
    youtube ערוץ הוידאו של
    Infomed
    הפייסבוק
    שלנו
    instagram האינסטגרם
    שלנו