דלג לתוכן

מעקף קיבה (Gastric bypass)

Gastric bypass

מתאים לטיפול ב:

  • כולסטרול גבוה
  • השמנת יתר
  • גסטריטיס
  • סוכרת סוג 2
  • השמנת יתר חולנית
  • סרטן הקיבה
  • לחץ דם גבוה
המומחים של Infomed מסבירים:

ניתוח מעקף קיבה הוא סוג של ניתוח בריאטרי לטיפול בהשמנת יתר שנעשה על ידי כירורג או כירורגית בעלי מומחיות בכירורגיה בריאטרית. הניתוח כולל יצירת כיס קטן מהקיבה וחיבורו ישירות למעי הדק. לאחר ניתוח מעקף קיבה, מזון נכנס לכיס החדש וממשיך ישירות לתוך המעי הדק, ובכך עוקף את רוב הקיבה והחלק הראשון של המעי הדק[1].

ניתוח מעקף קיבה מסייע לירידה במשקל באמצעות הדרכים הבאות[2]:
 

    הגבלת כמות המזון שהקיבה יכולה להכיל. הגבלת כמות הקלוריות וחומרי המזון שהגוף יכול לספוג. שינוי הורמונלי של הורמוני המעי, מה שגורם לתחושת השובע למשך זמן ארוך יותר, לדיכוי התיאבון ולשינוי מצב התסמונת המטבולית הנגרמת מהשמנה.

מטרת הניתוח

מטרת הניתוח היא להוביל לירידה במשקל. עם זאת, מומלץ לשלב את הניתוח עם תוכנית לשינוי התזונה, אורח חיים והתנהגות כדי לשמור על התוצאות לאורך זמן.

מעקף קיבה נעשה גם כדי להפחית את הסיכון לבעיות בריאות הקשורות למשקל, חלקן אף עלולות להיות מסכנות חיים, כגון[1]:
 
  • ריפלוקס קיבתי-ושטי.
  • מחלות לב.
  • לחץ דם גבוה.
  • כולסטרול גבוה.
  • אפניאה (דום נשימה בשינה).
  • סוכרת סוג 2.
  • שבץ.
  • סרטן.
  • בעיות פוריות.

מתי מתבצע

מעקף קיבה הוא אחד מהניתוחים הבריאטריים הנפוצים ביותר. הוא נעשה כאשר דיאטה ופעילות גופנית לא עזרו או כאשר עודף המשקל מוביל לבעיות בריאותיות חמורות[1].

הניתוח מיועד לאנשים הלוקים בהשמנת יתר בעלי מדד מסת הגוף (BMI) מעל 40, או בעליBMI  בין 35 ל-40 עם גורמי סיכון נוספים כמו מחלות לב, סוכרת מסוג 2, יתר לחץ דם, רמות גבוהות של שומנים בדם, דום נשימה בשינה, כבד שומני ובעיות אורתופדיות או בעיות פוריות שנובעות מהשמנה.
 

בגלל שמעקף קיבה מנטרל חלק מהקיבה והמעי הדק, הניתוח אינו מתאים לאנשים עם רקע של בעיות בחלק זה של מערכת העיכול כמו כיבים, צליאק ניתוחים קודמים רבים או דלקות קיבה או מעיים שונות. כמו כן, הניתוח אינו מתאים לאנשים עם בעיה בספיגת ויטמינים, לאלו הנמצאים בטיפול קבוע במינונים גבוהים של תרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיותNSAID's , או כאלו שיש להם סיכון מוגבר לסרטן קיבה, תריסריון או דרכי המרה.

הכנות לניתוח

יש לעבור הערכה מקיפה לפני הניתוח על ידי צוות שכולל מנתח/ת, רופא/ה פנימי ומרדים, דיאטנית ופסיכולוג/ית או עובדת סוציאלית. הערכה זו נועדה לברר את התאמת הניתוח לעודף המשקל, למחלות הרקע, להרגלי האכילה, למצב הרגשי ולהתנהגות. הצוות הרפואי יוודא גם שהמועמד/ת לניתוח אינו לוקה בדיכאון ושאין בעיה של שתיית אלכוהול.

כחלק מההכנה, לפני הניתוח יוצגו גם הסיכונים האופייניים לניתוחים בכלל ולמעקף קיבה בפרט. המטופל/ת יקבל מידע על אודות השלבים שלפני ואחרי הניתוח, לרבות הדרכה לדיאטה, וחשיבות המעקב והמפגשים אחרי הניתוח.

בנוסף, יש לבצע סדרת בדיקות דם הכוללות ספירת דם ותפקודי קרישה, איזון גלוקוז ושומנים בדם, רמות ויטמינים ומינרלים מסוימים ותפקודי בלוטת התריס, הכבד והכליות. כמו כן, יש לבצע בדיקות הדמיה כמו צילום חזה ובטן, גסטרוסקופיה אולטרסאונד בטן ובדיקות אחרות, כמו א.ק.ג., בהתאם לגיל ולמצב הבריאותי של המטופל/ת.

בנוסף לכל אלה, יש לבצע שינויים בצריכת תרופות ובתזונה בימים ובשבועות שלפני הניתוח, והכל בהתאם להמלצת הרופא/ה[3].

מהלך הניתוח 

בשלב הראשון תינתן הרדמה כללית. סוג הניתוח תלוי במצב האישי של המטופל/ת ובעדיפות של הכירורג/ית. חלק מהניתוחים נעשים בשיטה הפתוחה המסורתית הכרוכה בחתכים גדולים בבטן, חלקם מבוצעים באופן לפרוסקופי, הכולל החדרת מכשירים דרך מספר חתכים קטנים בבטן[1].

לאחר ביצוע החתכים בטכניקה הפתוחה או הלפרוסקופית, נעשה חיתוך של הקיבה לשני חלקים שאינם שווים בגודלם, כאשר חלק אחד הוא קטן מאוד (כיס קיבה) - בערך בגודל של אגוז. בדרך כלל, גודל זה של כיס יכול לאפשר הכלה של כ-3 ליטר מזון[1].

לאחר מכן, נעשה חיתוך של המעי הדק ותפירה של חלק ממנו ישירות לכיס הקיבה. כשהאוכל נכנס לתוך כיס הקיבה הקטן, הוא ממשיך ישירות לתוך המעי הדק התפור אליו. כך למעשה המזון עוקף את רוב הקיבה ואת החלק הראשון של המעי הדק, ובמקום זאת נכנס ישירות לחלק האמצעי של המעי הדק[1].

בתהליך עיכול תקין המזון עובר דרך הקיבה ומגיע אל המעי הדק, שם נספגים רוב החומרים המזינים והקלוריות. מה שלא נספג עובר אל המעי הגס ומופרש מהגוף יחד עם שאר הפסולת בצורת צואה. בניתוח מעקף קיבה מקטינים את הקיבה על ידי יצירת כיס קטן מאוד בקצה העליון שלה באמצעות מהדקים כירורגיים או רצועת פלסטיק. הקיבה המוקטנת מחוברת ישירות אל החלק המרכזי של המעי הדק (המעי הריק). הניתוח עוקף את שאר הקיבה ואת החלק העליון של המעי הדק (התריסריון). חלקים אלו מתחברים להמשך המעי הדק וממשיכים להזרים את מיצי העיכול.

הניתוח לוקח בדרך כלל כמה שעות. לאחר הניתוח, מתעוררים בחדר התאוששות, שם הצוות רפואי עוקב אחר כל סיבוך1.
רובם המכריע של ניתוחי מעקף קיבה נעשה היום בגישה הלפרוסקופית - דרך מספר חתכים קטנים, באמצעות כלי עבודה זעירים ומצלמה מיוחדת שנועדה להנחות הרופא/ה במהלך הניתוח. סוג מעקף הקיבה הנפוץ ביותר נקרא Roux-en-Y.

בשנים האחרונות פותחה טכניקה כירורגית המכונה מעקף קיבה בהשקה אחת או מיני מעקף קיבה. תדירות הביצועים של ניתוח זה עלתה במידה ניכרת בעשור הנוכחי מאחר שהליך זה מציע פישוט של מעקף קיבה בשיטת Roux-en-Y. העיקרון של הניתוח דומה למדי, אך קיימת הפחתה משמעותית של המורכבות הטכנית מאחר שחיבור כיס הקיבה אינו כרוך בחיתוך של המעי הדק.
מו כן, ניתוח מיני מעקף קיבה הוא קצר יותר וקשור באופן פוטנציאלי בתחלואה ובתמותה נמוכות יותר. ישנם מספר מחקרים המעידים על היתרונות שמספק ניתוח מיני מעקף קיבה, לרבות ירידה במשקל עודף ושיפור בעיות בריאותיות ומחלות נלוות בשיעור גבוה יותר מאלה שנצפו לאחר מעקף הקיבה
Roux-en-Y[4].

אחרי הניתוח

הצוות הרפואי ינחה מה ואיך מותר לאכול. בדרך כלל, בחודש הראשון מותר לצרוך מזונות נוזליים או טחונים דק. רק לאחר מכן ניתן להוסיף בהדרגה את המזונות הרגילים, בהתאם לתחושה האישית. סביר להניח שתחושת השובע תגיע מהר מאוד - לאחר אכילת כשתי כפות מזון. ייתכן כי יומלץ גם על נטילת תוספי תזונה[5].

חשוב להקפיד על שתייה של 8-10 כוסות נוזלים ביום, לאכול מנות קטנות מאוד, ללעוס היטב ולהימנע משתייה בזמן הארוחה. אכילת כמות גדולה מדי או מהר מדי עלולה לגרום לתחושת חנק או בחילה. רצוי ליטול מולטי-ויטמין נוזלי או בטבליות ללעיסה. מומלץ לוותר על מאכלים ומשקאות שעלולים לגרום לגירוי הקיבה ולהימנע ממזונות עתירי סיבים או כאלו שמכילים גרעינים מחשש להיווצרות חסימה.

בכל מקרה, רוב האנשים מסוגלים לחזור לשגרת פעילותם הרגילה תוך שלושה עד חמישה שבועות לאחר ניתוח מעקף קיבה.

כירורגית וכירורג בריאטרי עורכים ניוח מעקף קיבה במטופלת

סיכונים ​​​​​​​

ניתוחי מעקף קיבה עלולים לגרום לתסמונת הצפת הקיבה (בחילה, הזעה, נטייה לעילפון, חולשה שמחייבת שכיבה וסיכון לשלשול לאחר האכילה), שמתרחשת כאשר המזון נע מהר מדי דרך הקיבה והמעיים. תסמינים אלה מוחמרים על ידי אכילת מזונות מעובדים מאוד ועתירי קלוריות (כגון ממתקים).

בנוסף, חשוב לקיים מעקב קבוע אחר רמות של ויטמינים ומינרלים מסוימים. חסרים תזונתיים הם תופעה שכיחה וחמורה בסוג זה של ניתוח, עקב הירידה ביכולת הספיגה במעיים.

סיבוכים אחרים שעלולים להופיע בעקבות ניתוח מעקף קיבה הם: היצרות או דליפה מאזור החיבור במעי והתפתחות זיהום בפצע, חסימת מעיים, דימום באזור שנותח במערכת העיכול, היווצרות קריש דם או תסחיף ריאתי, בחילות, הקאות או סלידה מאוכל עקב הקטנה משמעותית במבנה הקיבה

תוצאות​​​​​​​​​​​​​​

במהלך השנתיים הראשונות, ניתן לצפות לירידה של חצי עד שני שליש מהמשקל העודף. לרוב, הירידה במשקל תימשך במשך שנה וחצי לפני התייצבות[5].

מעקף קיבה יכול לספק ירידה במשקל לטווח ארוך, אך כמות המשקל שתרד תלויה בסוג הניתוח ובשינוי הרגלי החיים. במקרים מסוימים תיתכן אף ירידה של כ-70%, ואף יותר, מהמשקל העודף בתוך שנתיים. בנוסף לירידה במשקל, מעקף קיבה עשוי לשפר או לפתור מצבים הקשורים לעתים קרובות לעודף משקל. הניתוח גם יכול לשפר את היכולת לבצע פעולות יומיומיות שגרתיות, מה שבתורו משפר את איכות החיים[1].

רק בודדים מאלו שעוברים ניתוח מעקף קיבה אינם מצליחים להשיל את המשקל העודף הרצוי. הרוב מצליחים להיפטר מקילוגרמים מיותרים כבר בשנה הראשונה ושומרים על כך כחמש שנים. חשוב להקפיד על דיאטה ופעילות גופנית כדי להשיג את התוצאות הטובות ביותר ולשמור עליהן לאורך זמן.

לצד כל אלו, ישנם מקרים בהם הניתוח לא עובד ולא מתקיימת ירידה במשקל באופן הרצוי או שקיימת עלייה במשקל לאחר הניתוח. עלייה זו יכולה לקרות אם לא פועלים לפי השינויים המומלצים באורח החיים. נשנושים לעתים קרובות של מזונות עתירי קלוריות, למשל, עלולים לא להוביל לירידה מספקת במשקל. כדי להימנע מעלייה במשקל, יש לערוך שינויים בריאים קבועים בתזונה, כמו גם לעשות פעילות גופנית סדירה[1].

כמו כן, חשוב להגיע לכל פגישות המעקב המתוכננות לאחר הניתוח, כך שהרופא/ה יוכל לעקוב אחר ההתקדמות. במידה וקיים חשש לאי ירידה במשקל לאחר ניתוח מעקף קיבה או שיש החמרה או סיבוכים במצבים בריאותיים, יש לפנות בהקדם לרופא/ה[1].

    רופאים בתחום

    אורתופדיה
    פרופ' רונן דבי
    4.9
    ( 12 חוות דעת )
    "היה בסדר גמור יש לבצע את כל ההוראות של הצוות הרפואי"
    קראו עליי עוד
    ראומטולוגיה
    ד"ר זיו פז מומחה בראומטולוגיה וברפואה פנימית
    קראו עליי עוד
    עיניים
    ד"ר נור חטיב רופא בכיר במרכז הרפואי העמק, רופא עיניים מנתח - ניתוחי עפעפיים, דרכי דמעות וארובת העיין
    קראו עליי עודלקביעת תור

    המומחים של Infomed עונים על שאלות:

    מאמרים בנושא מעקף קיבה

    אוכלים הרבה מחוץ לבית? זה לא בריא
    אוכלים הרבה מחוץ לבית? זה לא בריא
    מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 13/08/2024

    חופש גדול. יותר אנשים אוכלים במסעדות או מתפנקים במשלוחי וולט. אלא שלכיף הזה יש השלכות בריאותיות שכדאי לקחת בחשבון. ... לכתבה המלאה

    השמנה וסוכרת: סיכון מוגבר לסרטן
    השמנה וסוכרת: סיכון מוגבר לסרטן
    פרופ' יהודה קמרי מאת: פרופ' יהודה קמרי 21/02/2023
    • פרסומת

    אנחנו רגילים לשמוע על מחלות לב וכלי דם כסיבוכים המרכזיים הקשורים להשמנה וסוכרת, אלא שבשנים האחרונות השכיחות לסיבוכי... לכתבה המלאה

    באנר הצטרפות

    רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

    שווה לך להצטרף!
    youtube ערוץ הוידאו של
    Infomed
    הפייסבוק
    שלנו
    instagram האינסטגרם
    שלנו