דלג לתוכן

טיפול רגשי למבוגרים (Geriatric Psychotherapy)

Geriatric Psychotherapy

מתאים לטיפול ב:

  • חרדה, הפרעת חרדה
  • דיכאון
  • דמנציה
המומחים של Infomed מסבירים:
בריאות נפשית ורווחה חשובות בגיל מבוגר כמו בכל זמן אחר בחיים. טיפול רגשי למבוגרים הוא טיפול בבריאות הנפש המתמקד בצרכים הפסיכולוגיים והרגשיים של אנשים מעל גיל 60[1].

כמה עובדות שכדאי לדעת על טיפול רגשי למבוגרים[2]:
  • האוכלוסייה היום בעולם מזדקנת במהירות. ההשערה היא שבין 2015 ל-2050 אוכלוסיית העולם כמעט ותוכפל מ-12% ל-22%.
  • הפרעות נפשיות ונוירולוגיות בקרב קשישים מהוות 6.6% מכלל המגבלות של קבוצת גיל זו.
  • ההפרעות הנפשיות והנוירולוגיות השכיחות ביותר של קבוצת גיל זו הן דמנציה ודיכאון.
  • כ-15% מהמבוגרים בני 60 ומעלה סובלים מהפרעה נפשית, אך הסטיגמה החברתית גורמת לרבים מהם לא לפנות לקבלת טיפול רגשי למבוגרים.

במרוצת השנים, הפך טיפול רגשי למבוגרים ליותר מקובל, ואנשים בגילאים מתקדמים בחיים הופכים למספר הולך וגדל של מטופלים בקרב אנשי מקצוע כגון פסיכולוגיות ופסיכוגריאטרים. וככל שתוחלת החיים ממשיכה לעלות במדינות מתועשות, כך תגדל גם השכיחות של הפרעות נפשיות כמו דיכאון בקרב אנשים מבוגרים, וההשערה היא שהצורך והביקוש לטיפולי בריאות הנפש ילך ויגדל גם הוא. למרבה המזל, קיימות גישות ופעילויות טיפוליות יעילות רבות שמטרתן להגביר את החוסן הנפשי ולהקל על מצבם הנפשי של מבוגרים[3].

מטפלת אוחזת בידה של מטופלת מבוגרת, טיפול רגשי למבוגרים
צילום: shutterstock | Ton Photographer 4289

מטרת הטיפול

טיפול רגשי למבוגרים מותאם לקבוצת מטופלים אלו, אבל לא בגלל שהם מבוגרים יותר וקיים שינוי בשלב ההתפתחותי שלהם, אלא כי קיימת חשיפה לאתגרים ספציפיים הנפוצים יותר בשלב מאוחר בחיים. אתגרים אלו מחייבים לא פעם שינויים כגון פרישה, התאקלמות במסגרות של בתי חולים ובתי אבות ועוד. בנוסף, בשל השכיחות הגבוהה של בעיות רפואיות כרוניות וקוגניטיביות בגיל מבוגר, אחוז גבוה יותר של טיפול רגשי למבוגרים קשור לבעיות רפואיות אלו. קיימים גם אתגרים נפשיים נפוצים אחרים בגיל זה כגון אבל – אובדן של אדם קרוב כגון בן/ת זוג. מצבים אלו מובילים למורכבויות רגשיות וזאת לצד לעושר של ניסיון חיים. מטרתו של טיפול רגשי למבוגרים במקרים רבים היא לתמוך במטופל/ת לעמוד באתגרים הספציפיים איתם הוא או היא מתמודדים[4].

מתי מתבצע

קיימים גורמי סיכון רבים לבעיות נפשיות בכל שלב בחיים. עם זאת, ישנם גורמים שכיחים בשלב מאוחר יותר בחיים ובהם איבוד מתמשך משמעותי ביכולות וירידה בתפקודיות. לדוגמה, מבוגרים עלולים לחוות מגבלות ניידות, כאב כרוני, חולשה או בעיות בריאותיות אחרות, שבגינן הם זקוקים לטיפול ארוך טווח. בנוסף, אנשים מבוגרים נוטים יותר לחוות אירועים כמו אובדן או ירידה במצב הסוציו-אקונומי בגיל הפרישה. כל הגורמים הללו עלולים להוביל לבידוד חברתי, לבדידות ולמצוקה פסיכולוגית אצל אנשים מבוגרים[2].

כמו כן, לבריאות הנפשית יש השפעה על הבריאות הגופנית ולהיפך. אנשים מבוגרים הסובלים מבעיות גופניות כגון מחלות לב, סובלים משיעור גבוה יותר של דיכאון בהשוואה למבוגרים בריאים. ולהיפך - דיכאון לא מטופל אצל אדם מבוגר עם מחלת לב, יכול להשפיע לרעה על מצבו הגופני[2].

הכנות לטיפול

לפני הפניה לטיפול רגשי למבוגרים, ההערכה למצב הנפשי של מבוגרים נעשית תוך תשומת לב מרובה לטיפולים נוספים ולמחלות קיימות. כך למשל, השכיחות הגבוהה יותר של דמנציה בגיל מאוחר מצריכה פעמים רבות גם בדיקה נוירופסיכולוגית; השכיחות הגבוהה יותר של מחלות כרוניות מצריכה תשומת לב לתופעות לוואי של תרופות וכו'[4].

תהליך הטיפול

מטרתן של גישות טיפול רגשי למבוגרים הן לשפר את ניהול המחלות, לשפר את איכות החיים, ולייצר פעילויות יומיומיות[5]. להלן חלק מגישות הטיפול והמקובלות כיום:
 
  • פסיכותרפיה בין אישית (IPT) - גישה טיפולית זו היא קצרת מועד, ובמסגרתה מטפלת או מטפל רגשי למבוגרים והמטופל/ת עובדים על זיהוי הבעיות הבסיסיות ופיתוח אסטרטגיות יעילות להתמודדות[5].
  • טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) - גישה זו מתייחסת לזיהוי של השפעות התנהגותיות וקוגניטיביות על רגשותיו של הפרט במצב מסוים, ולאחר מכן לשינוי בגורמים אלו באמצעות טכניקות קוגניטיביות והתנהגותיות[6].
  • טיפול בקבלה ומחויבות (ACT) – גישת טיפול זו, שנועדה למצבי מצוקה ומבוססת על תהליכי קבלה ומחויבות לשינוי, הראתה יעילות גבוהה בקרב אוכלוסיית מבוגרים, מאחר שרבים מהם כבר בעלי מודעות גבוהה לכך שאורך חייהם מוגבל[7].
  • פעילות גופנית - שמירה על פעילות גופנית חיונית לאוכלוסיות מבוגרות, מכיוון שהיא שומרת על רווחה רגשית, בריאות גופנית ואריכות ימים. בנוסף, במחקרים שהתמקדו בטיפולי פעילות גופנית בקרב מבוגרים נמצא כי פעילות גופנית מועילה לטיפול בדיכאון בקרב אוכלוסייה זו[8].

דיכאון הוא אחת מהבעיות הנפוצות והרציניות ביותר של בריאות הנפש איתם מתמודדים אנשים מבוגרים. הגורמים לדיכאון הם בדרך כלל המחסור במגע חברתי, מחלה סומטית, פגיעה תפקודית, פגיעה קוגניטיבית, והיסטוריה של דיכאון. במקרים מסוימים יומלץ על שילוב של כמה טיפולים לצורך הפחתת הדיכאון, כך שבנוסף לטיפול הרגשי, יידרשו גם שינויים באורח החיים כגון יותר פעילות חברתית, פעילות גופנית ושינויים בתזונה, כמו גם טיפול תרופתי[9].

תוצאות הטיפול

טיפולים רגשיים למבוגרים יכולים להיות איטיים מבחינה מעשית. הדבר נובע ככל הנראה מגילנות (אייג'יזם) וממודלים הגמוניים של טיפולים הרלוונטיים בעיקר לילדים ולמבוגרים צעירים יותר. עם זאת, קיימים היום מטפלות ומטפלים בעלי הכשרה לעבודה רגשית עם מבוגרים, והדבר עשוי לייעל את הטיפול[10].

קיים בסיס ראיות המצביע על כך שטיפול קוגניטיבי-התנהגותי, טיפול בין אישי, ועוד גישות שונות, יכולים לעזור במגוון של בעיות בקרב אנשים מבוגרים, כולל הפרעות רגשיות, הפרעות אישיות ודמנציה[9].
    [1] Washington (DC): National Academies Press (US); 2012 Jul 10.  DOI: 10.17226/13400.
    [5] Psychiatr Clin North Am . 2005 Dec;28(4):805-20, vii-viii. doi: 10.1016/j.psc.2005.09.009.
    [6] J Clin Psychiatry . 2008 Apr;69(4):621-32. doi: 10.4088/jcp.v69n0415.
    [7] Clinical Case Studies. 2016;15(1):53-67. https://doi.org/10.1177/1534650115589754.
    [8] Int J Geriatr Psychiatry . 2006 May;21(5):410-8. doi: 10.1002/gps.1494.
    [9] Acta Psychiatr Scand . 2006 May;113(5):372-87. doi: 10.1111/j.1600-0447.2006.00770.x.
    [10] Hepple, J. (2004). Psychotherapies with older people: An overview. Advances in Psychiatric Treatment, 10(5), 371-377. doi:10.1192/apt.10.5.371

    רופאים בתחום

    פסיכיאטריה
    ד"ר אגאטו בריסו סגנית מנהלת מחלקה במחלקת פסיכיאטריה בבית חולים תל השומר
    קראו עליי עוד
    פסיכולוגיה התפתחותית
    נורית שמיט קלנדרוב
    5.0
    ( 17 חוות דעת )
    "נורית מקסימה! רגישה ונעימה עם מומחיות רב."
    קראו עליי עודלקביעת תור
    פסיכיאטריה
    ד"ר לב קורבסקי פסיכיאטר למבוגרים ופסיכוגריאטר.
    קראו עליי עודלקביעת תור

    מאמרים בנושא טיפול רגשי למבוגרים

    מה קורה למוח שלנו בזמן חרדה?
    מה קורה למוח שלנו בזמן חרדה?
    מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 23/12/2021

    חוקרים השתמשו בטכנולוגיית מציאות מדומה (VR) כדי להבין את ההשפעה שיש לחרדה על המוח וכיצד זה משפיע על ההתנהגות שלנו. ... לכתבה המלאה

    האם תזונה באמת יכולה לשנות תסמינים של הפרעות נפשיות?
    האם תזונה באמת יכולה לשנות תסמינים של הפרעות נפשיות?
    מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 13/12/2021

    ישנם מחקרים רבים שהצביעו על כך שתזונה עשויה לתרום לניהול, מניעה ואף התפתחות של מחלות נפשיות, כמו סכיזופרניה ודיכאון... לכתבה המלאה

    באנר הצטרפות

    רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

    שווה לך להצטרף!
    youtube ערוץ הוידאו של
    Infomed
    הפייסבוק
    שלנו
    instagram האינסטגרם
    שלנו