ניתוח גינקומסטיה, או הקטנת חזה לגברים, הוא הליך שמטרתו לתקן חזה מוגדל אצל גברים.שיעור שביעות הרצון של ניתוח חזה לגבר הוא גבוה מאוד והוכח כמשפר את איכות החיים של מטופלים[1].
הקטנת חזה לגברים הוא הליך שנעשה בעיקר לצורך שיפור מראה החזה, הן אם בבגדים, הן אם ללא חולצה, מה שבתורו גורם לשיפור הדימוי העצמי והביטחון העצמי. זהו למעשה הליך אסתטי המבוצע על ידי מנתחת או מנתח פלסטי, והוא כולל שאיבת שומן, ניתוח או שניהם. לעיתים ניתוח גינקומסטיה נעשה לצורך הפחתת כאב ואי נוחות[2].
מה זה גינקוסמטיה
גינקומסטיה היא מצב רפואי של החזה מוגדל אצל גברים. במקרים רבים גינקוסמטיה מתפתחת בגיל הבגרות בשל חוסר איזון הורמונלי בין ההורמון הנשי (אסטרוגן) להורמון הגברי (טסטוסטרון). עם זאת, מצב זה יכול להופיע בכל גיל והוא יכול להיווצר גם בגלל תורשה, השמנת יתר או שימוש בתרופות מסוימות[3].
הבעיה מתאפיינת בעודף שומן באזור, בהתפתחות יתר של רקמות הבלוטות, ולפעמים אף בעודף עור של שד. הבעיה יכולה להופיע בשד אחד או בשניהם[3].
עד כמה מצב זה שכיח? שכיח מאוד. ההערכה היא שגינקומסטיה משפיעה על למעלה מ-50% מהגברים ברחבי העולם[2].
צילום: shutterstock | HENADZI KlLENT
מתי מתבצע
במקרים רבים הבעיה חולפת לבד עם הזמן ולא יהיה צורך בניתוח גינקומסטיה. הטיפול המקובל היום הוא באמצעות תרופות המשמשות לטיפול בסרטן השד ובמצבים אחרים. אם הבעיה היא תוצר של מצב בריאותי אחר, כגון היפוגונדיזם (חוסר איזון בתפקוד בלוטות המין), תת תזונה או שחמת, ייתכן שטיפול בגורם יעזור לבעיה לחלוף. כמו כן, אם תרופות שנוטלים הן הגורם לגינקומסטיה, הפסקה או החלפה שלהן בהמלצת רופא/ה, עשויה לעזור לבעיה[4]. במקרים חמורים של גינקומסטיה, משקל עודף של רקמת השד עלול לגרום לצניחה של השדיים ולמתיחה של העטרה (העור הכהה המקיף את הפטמה). מצב זה יכול לגרום לאי נוחות רגשית ולפגיעה בביטחון העצמי. ישנם גברים שאף נמנעים מפעילויות גופניות מסוימות ומאינטימיות, כדי להסתיר את מצבם.במקרים אלו ניתוח חזה לגבר יכול לשפר את המיקום והגודל של העטרה, לצמצם את עודפי העור ולשוות לחזה מראה קטן ואסתטי יותר[3].
הכנות לטיפול
לפני ניתוח גינקומסטיה, תיבדק ההיסטוריה הרפואית של המטופל, וכן ייעשה תיאום ציפיות לגבי התוצאות הצפויות מן ההליך. במקרים רבים יתבצעו בדיקות מקדימות כגון בדיקות דם, צילום חזה וא.ק.ג., וזאת כדי להעריך את בריאות המטופל ולמצוא את הגורם לגינקומסטיה[2].
בנוסף, תתבצע בדיקה גופנית שבה תיבדק רקמת השד של המטופל, וייתכן שלפני הניתוח יהיה צורך בהפסקת השימוש בתרופות מסוימות כגון מדללי דם. יש לשאול את הרופא/ה לגבי הפסקת עישון לפני ההליך, שכן שימוש בטבק יכול להאט את תהליך הריפוי. יום לפני הניתוח, יינתנו הנחיות לגבי הפסקת אוכל ושתייה[2].
בזמן הטיפול
בשלב הראשון תעשה הרדמה מלאה של המטופל. במקרים בהם גינקומסטיה היא בעיקר תוצאה של עודף רקמת שומן, ניתן להשתמש בטכניקות שאיבת שומן בלבד. הליך זה כרוך בהחדרת צינורית חלולה ודקיקה דרך מספר חתכים קטנים.את הצינורית מזיזים קדימה ואחורה בתנועות מבוקרות כדי לשחרר את עודפי השומן, ולאחר מכן שואבים אותם החוצה.יש לציין כי ישנן טכניקות נוספות של שאיבת שומן שניתן להשתמש בהן, אך הטכניקה תיבחר לפני ההליך בהתאם למצב המטופל[5].
בנוסף לשאיבה, קיימת אופציה לניתוח חזה לגבר, שבו נעשית כריתה. טכניקות הקטנת חזה לגבר באמצעות כריתה מומלצות במקרים בהם יש צורך להסיר רקמת בלוטות או עודפי עור כדי לתקן את החזה. הכריתה נחוצה גם במקרים בהם יש צורך לתקן את העטרה או למקם מחדש את הפטמה. דפוסי החתך משתנים בהתאם לכל מטופל[5].
במקרים מסוימים גינקומסטיה תטופל גם בשאיבת שומן וגם בכריתה[5].
אחרי הטיפול
לאחר הקטנת חזה לגבר ניתן להבחין בשיפור מידי בצורה ובמראה של החזה. כאב ונפיחות צפויים להופיע בימים הראשונים שלאחר ההליך, אך לרוב מדובר בכאב שניתן להקלה באמצעות משככי כאבים ללא מרשם. במידה ונשאר בגד אלסטי באזור החזה, יש להקפיד ללבוש אותו בהתאם להנחיות הרופא/ה. בגד זה עשוי להקל בתקופת ההתאוששות ולעזור לתהליך הריפוי להתבצע בצורה מיטבית[6].
זמן החבישה תלוי בזמן החלמת הפצעים. לאחר שבוע עד שבועיים התפרים יתמוססו או יוסרו. מומלץ להימנע ממתיחת האזור, מפעילות גופנית מאומצת ומהרמה של משאות כבדים במשך כ-3 שבועות לאחר הניתוח. לרוב, רק כעבור כ-6 שבועות ניתן יהיה לחזור לפעילות רגילה. ניתן לחזור לנהיגה כשהכאב נפסק ואין בעיה לחגור חגורת בטיחות[7].
ברוב המקרים נשארת צלקת סביב הפטמות. עם זאת, במקרה של ניתוח גינקומסטיה גדול יתכן שיישארו גם צלקת אנכית ו/או צלקת אופקית בקפל החזה (בצורת עוגן). הצלקות צפויות להיטשטש בתוך מספר חודשים[7].
כאמור, תהליך הריפוי של כל מטופל משתנה, שכן הוא תלוי בגיל ובמצב הרפואי של כל אחד. עם זאת, רוב המטופלים מרגישים שיפור וחוזרים לעבודה כבר מספר ימים ספורים לאחר ניתוח גינקומסטיה, בהתאם לאופי העבודה. חלק מהמטופלים עלולים לחוות אובדן תחושה באזור ההליך לאחר הקטנת חזה לגבר, אך זה כמעט תמיד זמני וצפוי לחזור בהדרגה במהלך החודשים שלאחר ההליך[6].
סיכונים
כמו כל ניתוח, גם הקטנת חזה לגברים הוא הליך הכרוך בסיכונים מסוימים. הנה כמה מהם[7]:
צלקות עבות וברורות.
שדיים או פטמות לא סימטריים.
בעיות בריפוי הפצעים.
אובדן תחושת בפטמה.
דימום בתוך רקמת השד (המטומה) – מופיע לרוב ביממה הראשונה לניתוח.
הופעת גושים, שטפי דם או נפיחות.
כמו כן, כל ניתוח טומן בחובו גם סיכון קטןלדימום מוגבר, לזיהום, לתגובה אלרגית חריפה לחומר ההרדמה ולקרישי דם[7]. יש לפנות לייעוץ רפואי בהקדם האפשרי במקרים בהם הכאבים עזים או שצצים תסמינים לא צפויים (כגון פריחה בעור, נפיחות חריגה)[7].
תוצאות
זה יכול לקחת כ-6 חודשים עד שניתן יהיה לראות את התוצאות המלאות של הניתוח7. עם זאת, תוצאות הקטנת חזה לגברים נועדו להיות קבועות - עודפי השומן, רקמות הבלוטה והעור שהוסרו, נעלמות לתמיד[6]. חשוב לשמור על אורח חיים בריא. עלייה משמעותית במשקל, שימוש בסטרואידים או מצבים רפואיים מסוימים, עלולים לגרום להישנות גינקומסטיה. בנוסף, תרופות המשפיעות על רמות הטסטוסטרון יכולות גם הן להשפיע על תוצאות ההליך. יש להקפיד על הנחיות המנתח/ת בנוגע לאורח חיים נכון וטוב שישמור על התוצאות לטווח ארוך[6].
שלום נאור, לאחר ברית המילה חייב מעקב אחר ההחלמה בשיתוף עם המוהל, בטווח הקצר ולפעמים גם מעקב לטווח ארוך. בשבוע שלאחר הברית יש לוודא שהאיחוי ללא סימני זיהום חריגים, וכן שאיחוי הפצע סימטרי. במקרים מסוימים בהם יש פין קבור או חבוי, נדרשת הכוונה ספציפית לקבלת מראה אסתטי.
שלום יורי, ברית מילה היינו מעשה שבעיקרו מהוה קיום מצווה ושייכות מהותית לעם ישראל, אך ישנם גם היבטים ותועלת רפואיים בקיום ברית מילה. היבטים דתיים וחברתיים: ברית מילה היא מצווה חשובה ביהדות, ומהווה חלק בלתי נפרד מהמסורת היהודית. היבטים רפואיים: קיימים מחקרים המצביעים על יתרונות רפואיים מסוימים בברית מילה, כגון הפחתת הסיכון לזיהומים בדרכי השתן ולמחלות מין מסוימות. כמו כן קיימות המלצות רפואיות של ארגוני בריאות בעולם, לבצע ברית מילה בתינוקות כמסורת ישראל.
שלום סבטה, ברית המילה נעשית ביום השמיני ללידה, כך נאמר בתורה "ביום השמיני ימול בשר ערלתו". לדוגמא, הלידה הייתה ביום ראשון, גם הברית תהיה ביום ראשון שבוע לאחריו (יום הלידה גם נחשב ליום). אם התינוק נולד ביום ראשון לאחר שקיעת החמה, נחשב שנולד ביום שני, והברית תתקיים ביום שני. הזמן לעריכת ברית הוא מזריחת החמה עד שקיעתה, לא עורכים ברית לאחר השקיעה. תינוק שנולד בשבת, גם הברית תתקיים בשבת, מלבד מקרים יוצאי דופן בהם נדחית הברית ליום א', בכל מקרה יש להיוועץ עם מוהל מוסמך קודם סגירת האירוע, לוודא את התאריך הנכון לעריכת הברית.
משחת אמלה גורמת לאלחוש מקומי, ישנם משחות נוספות בשמות שונים שניתן לרכוש ברשתות הפארם (שמכילות לידוקאין ופרילוקאין - לואנה, פרילידן, לידופרי אבניר). מורחים שעה לפני הברית לפי המינון וההנחיות שקיבלתם מהמוהל, עוטפים בניילון שלא תספג המשחה בטיטול, וכמובן משאירים פתח ליציאת שתן. משחות אלו יקרות יחסית, אני נותן להורים שצריכים, ניתן לבקש ממני לפני הברית.
דר' שלום רב, נכדי עבר ברית מילה לפני 3 חודשים למיטב ידיעתי אצל כירורג רופא ידוע ומאד טוב. מאז ברית המילה צבע הבולבול בקצה (איפה שהכובע) זה לא צבע עור רגיל אלא מן כחלחל ירקרק משהו לא מוגדר, אבל, לא צבע העור. האם ככה צריך להיות? רופא ילדים ראה אותו וגם הרופא שניתוח אותו ראה אותו שבוע אחרי הברית ושניהם אמרו שהכל תקין ובסדר גמור. האם ככה זה בחודשים הראשונים בגלל ברית המילה ובגלל שעדיין זה לא התאחה לגמרי ויחזור להיות צבע עור רגיל. אני במקרה עובדת בגן ילדים ומחתלת תינוקות בני 10 חודשים והצבע שלהם שונה, צבע העור לכן זה עורר את תשומת ליבי. תודה רבה על תשובתך, דליה.