ניתוח גינקומסטיה, או הקטנת חזה לגברים, הוא הליך שמטרתו לתקן חזה מוגדל אצל גברים.שיעור שביעות הרצון של ניתוח חזה לגבר הוא גבוה מאוד והוכח כמשפר את איכות החיים של מטופלים[1].
הקטנת חזה לגברים הוא הליך שנעשה בעיקר לצורך שיפור מראה החזה, הן אם בבגדים, הן אם ללא חולצה, מה שבתורו גורם לשיפור הדימוי העצמי והביטחון העצמי. זהו למעשה הליך אסתטי המבוצע על ידי מנתחת או מנתח פלסטי, והוא כולל שאיבת שומן, ניתוח או שניהם. לעיתים ניתוח גינקומסטיה נעשה לצורך הפחתת כאב ואי נוחות[2].
מה זה גינקוסמטיה
גינקומסטיה היא מצב רפואי של החזה מוגדל אצל גברים. במקרים רבים גינקוסמטיה מתפתחת בגיל הבגרות בשל חוסר איזון הורמונלי בין ההורמון הנשי (אסטרוגן) להורמון הגברי (טסטוסטרון). עם זאת, מצב זה יכול להופיע בכל גיל והוא יכול להיווצר גם בגלל תורשה, השמנת יתר או שימוש בתרופות מסוימות[3].
הבעיה מתאפיינת בעודף שומן באזור, בהתפתחות יתר של רקמות הבלוטות, ולפעמים אף בעודף עור של שד. הבעיה יכולה להופיע בשד אחד או בשניהם[3].
עד כמה מצב זה שכיח? שכיח מאוד. ההערכה היא שגינקומסטיה משפיעה על למעלה מ-50% מהגברים ברחבי העולם[2].
צילום: shutterstock | HENADZI KlLENT
מתי מתבצע
במקרים רבים הבעיה חולפת לבד עם הזמן ולא יהיה צורך בניתוח גינקומסטיה. הטיפול המקובל היום הוא באמצעות תרופות המשמשות לטיפול בסרטן השד ובמצבים אחרים. אם הבעיה היא תוצר של מצב בריאותי אחר, כגון היפוגונדיזם (חוסר איזון בתפקוד בלוטות המין), תת תזונה או שחמת, ייתכן שטיפול בגורם יעזור לבעיה לחלוף. כמו כן, אם תרופות שנוטלים הן הגורם לגינקומסטיה, הפסקה או החלפה שלהן בהמלצת רופא/ה, עשויה לעזור לבעיה[4].
במקרים חמורים של גינקומסטיה, משקל עודף של רקמת השד עלול לגרום לצניחה של השדיים ולמתיחה של העטרה (העור הכהה המקיף את הפטמה). מצב זה יכול לגרום לאי נוחות רגשית ולפגיעה בביטחון העצמי. ישנם גברים שאף נמנעים מפעילויות גופניות מסוימות ומאינטימיות, כדי להסתיר את מצבם.במקרים אלו ניתוח חזה לגבר יכול לשפר את המיקום והגודל של העטרה, לצמצם את עודפי העור ולשוות לחזה מראה קטן ואסתטי יותר[3].
הכנות לטיפול
לפני ניתוח גינקומסטיה, תיבדק ההיסטוריה הרפואית של המטופל, וכן ייעשה תיאום ציפיות לגבי התוצאות הצפויות מן ההליך. במקרים רבים יתבצעו בדיקות מקדימות כגון בדיקות דם, צילום חזה וא.ק.ג., וזאת כדי להעריך את בריאות המטופל ולמצוא את הגורם לגינקומסטיה[2].
בנוסף, תתבצע בדיקה גופנית שבה תיבדק רקמת השד של המטופל, וייתכן שלפני הניתוח יהיה צורך בהפסקת השימוש בתרופות מסוימות כגון מדללי דם. יש לשאול את הרופא/ה לגבי הפסקת עישון לפני ההליך, שכן שימוש בטבק יכול להאט את תהליך הריפוי. יום לפני הניתוח, יינתנו הנחיות לגבי הפסקת אוכל ושתייה[2].
בזמן הטיפול
בשלב הראשון תעשה הרדמה מלאה של המטופל. במקרים בהם גינקומסטיה היא בעיקר תוצאה של עודף רקמת שומן, ניתן להשתמש בטכניקות שאיבת שומן בלבד. הליך זה כרוך בהחדרת צינורית חלולה ודקיקה דרך מספר חתכים קטנים.את הצינורית מזיזים קדימה ואחורה בתנועות מבוקרות כדי לשחרר את עודפי השומן, ולאחר מכן שואבים אותם החוצה.יש לציין כי ישנן טכניקות נוספות של שאיבת שומן שניתן להשתמש בהן, אך הטכניקה תיבחר לפני ההליך בהתאם למצב המטופל[5].
בנוסף לשאיבה, קיימת אופציה לניתוח חזה לגבר, שבו נעשית כריתה. טכניקות הקטנת חזה לגבר באמצעות כריתה מומלצות במקרים בהם יש צורך להסיר רקמת בלוטות או עודפי עור כדי לתקן את החזה. הכריתה נחוצה גם במקרים בהם יש צורך לתקן את העטרה או למקם מחדש את הפטמה. דפוסי החתך משתנים בהתאם לכל מטופל[5].
במקרים מסוימים גינקומסטיה תטופל גם בשאיבת שומן וגם בכריתה[5].
אחרי הטיפול
לאחר הקטנת חזה לגבר ניתן להבחין בשיפור מידי בצורה ובמראה של החזה. כאב ונפיחות צפויים להופיע בימים הראשונים שלאחר ההליך, אך לרוב מדובר בכאב שניתן להקלה באמצעות משככי כאבים ללא מרשם. במידה ונשאר בגד אלסטי באזור החזה, יש להקפיד ללבוש אותו בהתאם להנחיות הרופא/ה. בגד זה עשוי להקל בתקופת ההתאוששות ולעזור לתהליך הריפוי להתבצע בצורה מיטבית[6].
זמן החבישה תלוי בזמן החלמת הפצעים. לאחר שבוע עד שבועיים התפרים יתמוססו או יוסרו. מומלץ להימנע ממתיחת האזור, מפעילות גופנית מאומצת ומהרמה של משאות כבדים במשך כ-3 שבועות לאחר הניתוח. לרוב, רק כעבור כ-6 שבועות ניתן יהיה לחזור לפעילות רגילה. ניתן לחזור לנהיגה כשהכאב נפסק ואין בעיה לחגור חגורת בטיחות[7].
ברוב המקרים נשארת צלקת סביב הפטמות. עם זאת, במקרה של ניתוח גינקומסטיה גדול יתכן שיישארו גם צלקת אנכית ו/או צלקת אופקית בקפל החזה (בצורת עוגן). הצלקות צפויות להיטשטש בתוך מספר חודשים[7].
כאמור, תהליך הריפוי של כל מטופל משתנה, שכן הוא תלוי בגיל ובמצב הרפואי של כל אחד. עם זאת, רוב המטופלים מרגישים שיפור וחוזרים לעבודה כבר מספר ימים ספורים לאחר ניתוח גינקומסטיה, בהתאם לאופי העבודה. חלק מהמטופלים עלולים לחוות אובדן תחושה באזור ההליך לאחר הקטנת חזה לגבר, אך זה כמעט תמיד זמני וצפוי לחזור בהדרגה במהלך החודשים שלאחר ההליך[6].
סיכונים
כמו כל ניתוח, גם הקטנת חזה לגברים הוא הליך הכרוך בסיכונים מסוימים. הנה כמה מהם[7]:
צלקות עבות וברורות.
שדיים או פטמות לא סימטריים.
בעיות בריפוי הפצעים.
אובדן תחושת בפטמה.
דימום בתוך רקמת השד (המטומה) – מופיע לרוב ביממה הראשונה לניתוח.
הופעת גושים, שטפי דם או נפיחות.
כמו כן, כל ניתוח טומן בחובו גם סיכון קטןלדימום מוגבר, לזיהום, לתגובה אלרגית חריפה לחומר ההרדמה ולקרישי דם[7]. יש לפנות לייעוץ רפואי בהקדם האפשרי במקרים בהם הכאבים עזים או שצצים תסמינים לא צפויים (כגון פריחה בעור, נפיחות חריגה)[7].
תוצאות
זה יכול לקחת כ-6 חודשים עד שניתן יהיה לראות את התוצאות המלאות של הניתוח7. עם זאת, תוצאות הקטנת חזה לגברים נועדו להיות קבועות - עודפי השומן, רקמות הבלוטה והעור שהוסרו, נעלמות לתמיד[6].
חשוב לשמור על אורח חיים בריא. עלייה משמעותית במשקל, שימוש בסטרואידים או מצבים רפואיים מסוימים, עלולים לגרום להישנות גינקומסטיה. בנוסף, תרופות המשפיעות על רמות הטסטוסטרון יכולות גם הן להשפיע על תוצאות ההליך. יש להקפיד על הנחיות המנתח/ת בנוגע לאורח חיים נכון וטוב שישמור על התוצאות לטווח ארוך[6].
בת 42 , בחודשים האחרונים ורק בעבודה משום מה לעיתים קרובות אצבעות יד ימין קרות ממש, לא כואב לי ואין נימול אבל מרגישות ממש קפואות וצורך לחמם אותם . ממה זה יכול להיות. אין לי בעיות סכרת או כל בעיה רפואית אחרת שאני יודעת עליה/
המשרד שלי קר אבל החלונות סגורים ולמה רק יד ימין בה כותבת
לא ניתן לתת תשובה טובה לשאלתך ללא בירור מקיף. הקור ביד ימין יכול לנבוע מאספקת דם נמוכה יותר ליד וזה יכול להיות קשור לתנוחה של היד בזמן העבודה, לתגובתיות-יתר של כלי הדם לגירוי חיצוני כמו טמפרטורה בחדר, למחלות על רקע אוטו-אימוני, לחסימה חלקית של אספקת הדם ליד ועוד. לכן במידה וזה מטריד מאד יש לבצע בירור.
שלום, לפני כמה שבועות בעת שרחצתי ידיים הרגשתי כאב חד באצבע, בבסיס האמה. בפעם השנייה שרחצי ידיים שוב הכאב הופיע, זה קצת הזכיר כאב כמו חשמל. אחרי כמה זמן הכאבים הלכו והתגברו ובימים הבאים הרגשתי כאב חזק בכל מיני פעולות שעשיתי עם היד. לפני יומיים קמתי בבוקר והבנתי שאני לא יכולה להשתמש ביד בכלל. כל דבר גרם לכאב נוראי ואפילו בטעות שהחזקתי משהו הוא נפל מהיד מרב כאב. היום הורגש שיפור משמועתי, אבל אני חוששת שזה שוב יחמיר ואני לא יודעת ממה זה קורה ומה לעשות.
עשיתי היום EMG ביד שמאל, שם הופיע הכאב, והבדיקה יצאה תקינה לגמרי. ללא עדות ללכידה של עצב מדינאוס או אולנריס וללא עדות לרדיקולופתיה צווארית משמאל.
אם זה תקין, אז מה אני עושה? אני כבר לא יודעת מה לעשות מפה.
ממה זה יכול לקרות?
תודה
שלום רב,
בדיקת EMG תקינה לא שוללת תסמונת התעלה הקרפאלית - בשלבים התחלתיים של לחץ על עצב מדיאנוס הבדיקה יכולה להיות תקינה. אני מציעה לבצע בדיקת US - גם של התעלה הקרפאלית וגם של הגידים המכופפים. כאבים כמו שאת מתארת יכולים להיגרם ע"י דלקת בגידים.
דר' יפה
שלום. אישה בת 45, נחתכה באצבע השלישית בכף היד מבקבוק שנשבר ביום שישי לפני 12 ימים. טופלה בשערי צדק בתפירה. עכשיו אין לה שליטה על האצבע בכלל. האם ניתן עדיין להציל את הגיד? תוך כמה זמן אפשר לנתח אם אכן הגיד נקרע?
תודה
סביון
לפי התיאור של חוסר יכולת לכופף את כל האצבע החתך כולל את שני הגידים המכופפים. עקרונית רצוי לתקן מוקדם ככל האפשר. הסיכוי לתוצאה טובה יורד עם הזמן, אבל עדיין עדיף ניסיון תיקון בהקדם - מעבר לחודש מהפציעה לרוב יש צורך כבר בהשתלת גיד ולא תפירה , והתוצאה הסופית תהיה גרועה יותר
לפי התיאור של חוסר יכולת לכופף את כל האצבע החתך כולל את שני הגידים המכופפים. עקרונית רצוי לתקן מוקדם ככל האפשר. הסיכוי לתוצאה טובה יורד עם הזמן, אבל עדיין עדיף ניסיון תיקון בהקדם - מעבר לחודש מהפציעה לרוב יש צורך כבר בהשתלת גיד ולא תפירה , והתוצאה הסופית תהיה גרועה יותר
שלום רב,
עברתי טיפול בהזרקה של אורטוקין,הזרקה ראשונה למרפק,ההזרקה כאבה מאוד מאוד מאוד מאוד
למרות שקיבלתי לפני כן זריקה של הרדמה
האם זה מצביע על בעיה וחוסר של הצלחה ,יש לי לקבל עוד 4 הזרקות
ואני מאוד חוששת מההזרקות הבאות,שתהיינה כואבות
מה זה אומר? הטיפול ניתן לי כתוצאה משחיקת סחוס
מה דעתך
תודה רבה
סופי
זה לא מפתיע - הזריקה באמת מכאיבה מאד. לגבי הצורך בהמשך והיעילות של הטיפול עלייך לפנות לרופא המטפל שלך. בכל אופן זהו טיפול מקובל יחסית בבעיה של שחיקת סחוס
שלום, אבא שלי צריך לעבור ניתוח לשחרור התעלה הקרפלית. הומלץ לו לבצע את זה כבר בשתי הידיים ביחד ואני מנסה להבין מדוע. אני חושבת שאחרי ניתוח צריך לתת ליד זמן להחלים ולכן חשוב שיד אחת כרגע תוכל "לקחת על עצמה" יותר פעולות בזמן שהשנייה מחלימה. הרי אנחנו כל הזמן משתמשים בידיים- מלהתלבש, לאכול, להרים חפצים, להתרחץ... כמעט בכל דבר. אני גם מכירה את אבא שלי והוא לא כזה שיושב בשקט וסביר להניח שגם יצא לקניות, יבלה זמן לא מועט במחשב. אם מגבילים לו את 2 הידיים, לי זה נראה שיהיה הרבה יותר קשה לתפקד ולהחלים ככה.
אני טועה? למה העדיפות לעשות את 2 הידיים יחד? מה היתרון בזה?
תודה
ניתן לבצע את הניתוח בשתי הידיים בו זמנית, ההחלמה קצרה ולא בעייתית. לפעמים מגבילים הרטבה של הצלקת ולפעמים לא - תלוי בשיטת הסגירה של העור. לדעתי האישית עדיף לנתח בהדרגה - קודם יד אחת ואחרי ההחלמה את היד השניה, כי כמו שסברת יכולה להיות רגישות או כאב בצלקת בשבועיים הראשונים שיכולים להגביל תפקוד בצורה קלה.