דלג לתוכן

היסטרוסקופיה (Hysteroscopy)

Hysteroscopy

מתאים לטיפול ב:

  • הידרונפרוזיס מלידה
  • דימום לאחר הבלות
  • דימום לא תקין מהרחם
  • פוליפ ברחם
  • דימום בלתי סדיר מהרחם
פרופ' שגיא חיימוביץ פרופ' שגיא חיימוביץ גניקולוג מומחה. פיתח את שיטת הטיפול של היסטרוסקופיה בלייזר עם הרדמה וללא הרדמה. קראו עליי עוד
המומחים של Infomed מסבירים:

משמעות המונח היסטרוסקופיה ביוונית היא התבוננות ברחם (היסטר = רחם, סקופיה = התבוננות). בפעולה זו, מוחדר דרך הנרתיק וצוואר הרחם סיב אופטי (וכלים זעירים במקרה של טיפול) המאפשר התבוננות ברחם, בצוואר הרחם ובפתחי החצוצרות, המשתקפים כתמונה על מסך.

קיימים שני סוגים של היסטרוסקופיה:
 

  • היסטרוסקופיה אבחנתית - בדיקה שמטרתה לאבחן מצבים רפואיים גינקולוגיים.
  • היסטרוסקופיה ניתוחית - שיטת טיפול בהפרעות גינקולוגיות ברחם, בצוואר הרחם ובפתחי החצוצרות.

היסטרוסקופיה יכולה לשמש כהיסטרוסקופיה אבחנתית וכהיסטרוסקופיה ניתוחית גם יחד.

שיפור ההכשרה הרפואית, שיפור והקטנת המכשור הרפואי והעובדה שניתן לבצע בדיקה זו גם במרפאות הופכת את בדיקת היסטרוסקופיה לאחת הבדיקות הנפוצות ביותר אצל הגניקולוג או הגניקולוגית.

מתי מתבצע

אחד השימושים הנפוצים ביותר לבדיקת היסטרוסקופיה הוא מציאת הגורם לדימום רחמי לא תקין. דימום חריג יכול להיות וסת כבדה או ארוכה מהרגיל או המתרחשת בתדירות נמוכה או גבוהה יותר מהרגיל. דימום בין וסתי נחשב גם הוא לדימום לא תקין. במקרים מסוימים, דימום חריג עלול להיגרם על ידי גידולים שפירים (לא סרטניים) ברחם, כגון שרירנים או פוליפים.

היסטרוסקופיה אבחנתית וניתוחית משמשת למצבים הבאים:
 
  • הידבקויות של רירית הרחם (אשרמן) - מצב הגורם לבעיות פוריות. ניתן לאבחן בעיה זו במסגרת בירור כולל של הפרעות פוריות וכן להסיר הידבקויות שעלולות להתרחש בגלל זיהום או מניתוח קודם[1].
  • עיבוי, שרירנים או פוליפים ברירית הרחם, מצב של גידולים לא ממאירים הגורמים לכאבים או לתופעות אחרות[1].
  • אבחון הסיבה להפלה חוזרת כאשר לאישה יש יותר משתי הפלות ברציפות - מומים מבניים ברחם, כמו מחיצה, ומומים מולדים ברחם, עלולים לגרום לאי-פריון או להפלות מוקדמות[1].
  • איתור התקן תוך רחמי (IUD)[1].
  • עיקור – באמצעות היסטרוסקופיה ניתן לבצע עיקור פרמננטי של החצוצרות, מה שהופך לצורה קבועה של אמצעי מניעה[1].
  • נגעים ממאירים ושפירים נוספים ברירית הרחם.
  • גופים זרים או מצבים של שאריות הריון בחלל הרחם - מצב בו יש גופים זרים ברחם שעלול להוביל לזיהום ולתהליך דלקתי, ולכן יש לפנות את השאריות.

אסור לבצע היסטרוסקופיה במקרים של הריון, זיהום בכליות, או כאשר ידוע על קיומו של גידול סרטני ברירית הרחם או בצוואר הרחם.
 

הכנות להליך

בשיחה מקדימה עם הרופא/ה, תיסקר ההיסטוריה הרפואית ותתבצע הערכה של המצב הבריאותי הנוכחי, כדי לקבוע אם בדיקת היסטרוסקופיה מתאימה. למרות שישנם יתרונות רבים הקשורים להיסטרוסקופיה, היא לא מתאימה לכולן. לדוגמה, לא כדאי לעבור היסטרוסקופיה במידה והמטופלת בהיריון או אם היא סובלת מדלקת באגן[2].

בקרב נשים לפני גיל המעבר, הזמן האידיאלי לביצוע היסטרוסקופיה הוא בימים שלאחר סיום הדימום החודשי. בנשים בעלות מחזורים לא סדירים, ביצוע היסטרוסקופיה בזמן מתאים יכול להיות מעט יותר מורכב. בנשים לאחר גיל המעבר, ניתן לבצע את ההיסטרוסקופיה בכל שלב.

כאשר ההיסטרוסקופ הוא בקוטר העולה על 5 מ"מ, יש צורך בהרחבה של צוואר הרחם לפני הפעולה. את צוואר הרחם מרחיבים בעזרת סדרה של מרחיבי צוואר בעלי קוטר עולה. ישנם מקרים בהם נותנים תרופה הניטלת בליעה או ישירות לצוואר הרחם כדי לסייע לתהליך הרחבת הצוואר והפחתת הכאב.

ניתן לבצע את הפעולה ללא הרדמה, בעזרת הרדמה מקומית בזריקה לצוואר הרחם, הרדמה אזורית לחוט השדרה או הרדמה כללית. סוג ההרדמה תלוי באופי הפעולה המבוצעת. כאשר ההיסטרוסקופיה מתבצעת המרפאה, היא מבוצעת לרוב ללא הרדמה או בהרדמה מקומית בלבד. לעיתים, נותנים בשילוב עם ההרדמה תרופות לטשטוש או הרגעה כדי להפחית את המתח בזמן הפעולה ולהגביר את נינוחות הנבדקת.

מהלך ההליך

ביום ההליך, יש לרוקן את שלפוחית השתן. ייתכן שתתבצע הרדמה או שרק יינתן כדור הרגעה – תלוי אם ההיסטרוסקופיה אבחנתית או ניתוחית. לאחר התמקמות על המיטה הטיפולית, המטופלת תעבור בדיקת אגן, והרחבה של צוואר הרחם, כך שניתן יהיה להחדיר את ההיסטרוסקופ בקלות[2].

בשלב הבא, מנפחים את הרחם בעזרת נוזל או גז כדי לאפשר התבוננות על כל חלקי הרחם. אם מתגלה במהלך הפרוצדורה ממצא המחייב התערבות, ניתן לטפל בבעיה באופן מידי ללא צורך בביצוע פרוצדורה חוזרת. כך, ניתן לבצע פעולות שונות, כמו לקיחת ביופסיות של ממצא חשוד, כריתה של ממצא חשוד או שרירנים, הפרדת הידבקויות של רירית הרחם, פינוי גופים זרים או שאריות הריון מחלל הרחם ועוד.

היסטרוסקופיה יכולה להימשך בין חמש דקות ליותר משעה. משך ההליך תלוי אם זו היסטרוסקופיה אבחנתית או ניתוחית ואם הליך נוסף, כגון לפרוסקופיה, נעשה בו זמנית. היסטרוסקופיה אבחנתית בדרך כלל לוקחת פחות זמן מאשר ניתוח.

אחרי ההליך

לאחר הפעולה, עלולים להיות כאבים ותחושת נפיחות בבטן החולפים תוך דקות עד שעות. ניתן לטפל בכאבים בעזרת משככי כאבים רגילים כמו אקמול, אופטלגין נורופן וכדומה. לעיתים מופיעים דימומים לאחר ההליך.

במידה ובדיקת היסטרוסקופיה הייתה כרוכה בהרדמה, ייתכן שיהיה צורך להישאר במשך מספר שעות בחדר ההתאוששות. התכווצויות או דימום קל עלולים להימשך במשך כמה ימים. גם במקרה של היסטרוסקופיה ניתוחית, ברוב המקרים מדובר בניתוח קל שאינו מצריך אשפוז לילה בבית חולים2.

סיכונים

הליך זה הוא בטוח יחסית ושיעור הסיבוכים עומד על 2-3 סיבוכים לכל אלף הליכים המבוצעים. הסיבוך השכיח ביותר הוא קרע בדופן הרחם אשר עלול אף לפגוע באיברים סמוכים, כמו שלפוחית השתן או לולאת המעי. סיבוכים אפשריים נוספים כוללים:
 

  • הגדלת נפח הדם כתוצאה מספיגת כמות גדולה של הנוזל אל מחזור הדם ובעקבות כך הופעת בצקות בגפיים או בצקת ריאות.
  • דימום מרירית הרחם או מצוואר הרחם.
  • זיהום של רירית הרחם או זיהומים בדרכי השתן.
  • כאשר יש גידול ברירית הרחם, ההליך עלול לגרום להתפשטות הגידול.

תוצאות

זמן ההחלמה תלוי במידת היקף ההליך ובמצב הייחודי של כל מטופלת. אם למשל מדובר בבדיקת היסטרוסקופיה בלבד, זמן ההחלמה יהיה מהיר יותר מהיסטרוסקופיה ניתוחית שהייתה כרוכה בכריתת רחם. יש לעקוב אחר הנחיות הרופא/ה[2].

רוב הנשים מסוגלות לחזור לפעילותן הרגילה כבר למחרת ההליך, חלקן חוזרות לעבודה באותו היום. בזמן ההתאוששות ניתן לאכול ולשתות כרגיל. יש להימנע מקיום יחסי מין במשך שבוע, או עד שהדימום יפסק, כדי להפחית את הסיכון לזיהום[3].

הרופא או הרופאה ידונו עם המטופלת בממצאי ההליך לפני עזיבת בית החולים[3].

במידה והדימומים כבדים או במקרה של הפרשות כבדות אחרות, חום או כאבים בלתי נסבלים לאחר ההליך, יש ליצור קשר עם הרופא/ה.

    רופאים בתחום

    עיניים
    ד"ר משה מלכין
    4.9
    ( 175 חוות דעת )
    "יחס אישי ותוצאה מצוינת אכפתיות"
    קראו עליי עוד
    אף אוזן גרון
    פרופ' משה פוטרמן
    5.0
    ( 3 חוות דעת )
    "ד"ר פוטרמן טיפל בי במקצעויות. סובלני וקשוב .נתן מענה על כל שאלה. ממליצה בחום."
    קראו עליי עוד
    ילדים
    ד"ר מרים אמונה אופק רופאת ילדים מומחית לרפואת ילדים ומחלות ריאה לילדים בקופת חולים כללית, מנהלת מרפאת "עולם הריאות" בע"מ
    קראו עליי עוד

    המומחים של Infomed עונים על שאלות:

    מאמרים בנושא היסטרוסקופיה

    מיומות (שרירני רחם): אילו תסמינים יאותתו על צורך בטיפול?
    מיומות (שרירני רחם): אילו תסמינים יאותתו על צורך בטיפול?
    ד"ר יוחאי בר שביט מאת: ד"ר יוחאי בר שביט 03/08/2020

    הן מתפתחות ב-40% מהנשים בגיל הפוריות מסיבות לא ברורות ועלולות לגרום לתסמינים שונים. מדוע נוצרות מיומות, איך ניתן לה... לכתבה המלאה

    היסטרוסקופיה: הכירו את הבדיקה שעשויה לסייע באבחון בעיות פוריות
    היסטרוסקופיה: הכירו את הבדיקה שעשויה לסייע באבחון בעיות פוריות
    פרופ' שגיא חיימוביץ' מאת: פרופ' שגיא חיימוביץ' 20/05/2019
    • חסות

    מהי בדיקת היסטרוסקופיה, אילו בעיות פוריות ניתנות לאבחון באמצעותה ומהם יתרונותיה? המידע בכתבה הבאה לכתבה המלאה

    שאלות מתוך פורום ביוץ והזרעה

    בניהול ד"ר גיל ירושלמי
    באנר הצטרפות

    רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

    שווה לך להצטרף!
    youtube ערוץ הוידאו של
    Infomed
    הפייסבוק
    שלנו
    instagram האינסטגרם
    שלנו