דלג לתוכן

יישור שיניים שקוף (Invisalign)

Invisalign

מתאים לטיפול ב:

  • עששת
ד"ר פבל ווסקובויניק ד"ר פבל ווסקובויניק רופא שיניים עם ותק של למעלה מ-30 שנה קראו עליי עוד
התור הראשון הפנוי: 21/11/24, 11:30
המומחים של Infomed מסבירים:
יישור שיניים שקוף, המכונה גם יישור שיניים בלתי נראה, הוא טיפול אורתודנטי ליישור שיניים בצורה שאינה בולטת לעין. חיוך הוא לעתים קרובות הדבר הראשון שאנשים מבחינים בו כשהם פוגשים אדם חדש. כיום ישנן דרכים רבות שיכולות לשפר את החיוך וליישר את השיניים, אך חלקן כרוכות בגשר בשיניים העשוי מתכת. יישור שיניים שקוף, לעומת זאת, הוא פתרון ליישור שיניים שאינו כרוך במראה פחות אסתטי במשך תקופת היישור. יישור שיניים שקוף מותאם על ידי רופאת או רופא שיניים למצב השיניים של המטופל/ת[1].

הדמיה תלת ממדית של מנשך שיניים עם פגמים בסגר פה, ומעליהן קשתית ליישור שיניים שקוף
צילום: shutterstock | Alex Mit

מטרת הטיפול

יישור שיניים נועד לתקן פגמים בסגר הפה ובמנשך לא תקין - אחת מבעיות השיניים הנפוצות ביותר. מנשך לא תקין הוא מצב בו השיניים העליונות והתחתונות אינן ישרות כשהפה סגור[2].

המראה החיצוני חשוב בכל גיל. הפנים והשיניים ממלאים תפקיד חשוב במראה שלנו, ובעזרת שיפור בליקויים של השיניים ניתן להעניק להם מראה אסתטי. בעבר הדבר נעשה בשיטות מסורבלות ולא אסתטיות יחסית, עד שהתפתחה הפלטה, גשר בשיניים, אך גם שיטה זו אינה מתאימה לכולם. למעשה, בעיית האסתטיקה בתקופת היישור גורמת למטופלים/ות מבוגרים רבים לוותר על הטיפול האורתודונטי ועל המראה המתכתי בפה. כיום, יותר ויותר מטופלים/ות מבקשים דרכים אסתטיות לטיפול אורתודונטי. יישור שיניים שקוף, נותן מענה טוב גם ליישור שיניים וגם לצרכים האסתטיים בתקופת זו[3].

מתי מתבצע

אי סדירות בשיניים שאינה מטופלת עלולה להוביל למספר בעיות בריאותיות כגון שיניים עששת, איבוד שיניים, מחלות חניכיים, השפעה על האופן בו לועסים מזון ואף על אופן הדיבור. זה יכול גם לפגוע באמייל השן או לגרום לבעיות בלסת. לא פחות חשוב, בעיות במנשך ובסגר הפה יכולות להשפיע על הבריאות הנפשית. חוקרים מצאו קשרים בין אי סדירות בשיניים להערכה עצמית נמוכה. כמה מחקרים מראים שאנשים הסובלים משיניים עקומות נמנעים ממצבים חברתיים וממערכות יחסים מכיוון שהם יותר מודעים לגבי המראה שלהם[2].

הפגמים השכיחים ביותר בסגר הפה שבהם נועד יישור שיניים לטפל הם[2]:
  • שיניים מרווחות.
  • שיניים עקומות.
  • בליטת יתר של השיניים העליונות ביחס לשיניים התחתונות.
  • בליטת יתר של השיניים התחתונות ביחס לשיניים העליונות.
  • שיניים צפופות - השיניים גדולות מדי עבור הפה.

בעיות אלו מטופלת בדרך כלל באמצעות יישור שיניים. אם הליקוי חמור יותר, ייתכן שיהיה צורך בטיפול אחר ואף בניתוח[2].

הכנות לטיפול 

כמו כל הליך אורתודנטי, יש להגיע לרופאה או רופא שיניים בעלי מומחיות באורתודנטיה. במקרה של ילדים, הטיפול מתחיל בדרך כלל רק לאחר שרוב השיניים הקבועות צמחו – לרוב בגיל 12, אך תלוי גם בצמיחת הפנים והלסתות. הטיפול במבוגרים יכול להתחיל בכל גיל, אך הוא תלוי ברמת היגיינת הפה של המטופל/ת, שכן טיפול אורתודונטי עלול להגביר את הסיכון לעששת ולבעיות חניכיים, בעיקר בקרב אנשים בעלי רמת היגיינת פה נמוכה[4].

בשלב הראשון תתבצע בדיקה מלאה שבדרך כלל כולל הסתכלות על השיניים, צילומי רנטגן והכנת דגמי גבס של מנשך הפה. לאחר מכן יוצעו אפשרויות הטיפול. במידת הצורך, ייתכן ויומלץ על ביצוע טיפולים מקדימים ליישור השיניים, וזאת כדי למקסם את הצלחת הטיפול[5].

מהלך הטיפול 

יישור שיניים שקוף הוא טיפול באמצעות קשתית שיניים – מעין סד המיוצר במדפסת תלת ממדית מחומר שקוף, כך שהוא הרבה פחות בולט מהמתכות והחוטים של גשר מסורתי. עבור כל מטופל/ת מעוצבת קשתית המתאימה למנשך הרצוי, והיא מולבשת במשך שבועיים לפני שהיא מוחלפת באחרת. במהלך תקופה זו יש לשים את הקשתית במשך 22 עד 23 שעות ביממה כדי לזכות לתוצאות הטובות ביותר. עם זאת, הקשתיות ניתנות להסרה בקלות לצורך אכילה, שתייה, צחצוח וניקוי בין השיניים. בתקופה זו השיניים זזות ומתיישרות מעט, אך בתום השבועיים יש לחזור על תהליך זה ולבצע התאמות חדשות, עד שהשיניים מגיעות ליישור הרצוי[6].

ההרגשה של הסד עלולה להוביל בהתחלה לאי נוחות. אם הבעיה לא נעלמת, ייתכן שהאורתודנט/ית יוכל להקל מעט על ידי ביצוע התאמות חדשות. עם זאת, במקרה והסד מתאים, תחושת אי הנוחות צפויה לעבור[5].

אחרי הטיפול 

משך הטיפול תלוי בהיקף הבעיה, אך הוא נמשך בין כמה חודשים לשנתיים וחצי. רופא/ת השיניים יעדכן גם באיזו תדירות יש להחליף את הקשתית. בסיום הטיפול תתקיים תקופת שמירה, שבה מייצבים את השיניים המיושרות במקומן. יש לקחת בחשבון שהצלחת הטיפול תלויה לא מעט בשיתוף הפעולה של המטופל/ת (וההורים, במקרה שהמטופל הוא ילד). חשוב להקפיד על כל הנחיות ולהגיע לכל פגישה שנקבעה[5].

סיכונים

מעבר ליתרון האסתטי, יישור שיניים שקוף מאפשר להסיר את הקשתית, לצחצח ולהשתמש בחוט דנטלי. יכולת ההסרה אף מאפשרת גמישות גדולה יותר בכל מה שקשור לבחירת מזון, שאינה מוגבלת רק למאכלים רכים וקלים ללעיסה. לצד זאת, קיימים כמה דברים שכדאי לדעת[7]:
  • אם לפני התחלת היישור לא מזהים בעיות בסיסיות בשיניים כגון עששת, יישור השיניים עלול לפגוע בהגעה של חמצן לרקמת החניכיים והשיניים, ולייצר שגשוג של חיידקים וריקבון.
  • חשוב לשים את הקשתית כפי שהומלץ כדי להשיג את התוצאות הרצויות. אי עמידה בהנחיות תפגע בתהליך.
  • המועמדים הטובים ביותר ליישור שיניים שקוף הם אלו הזקוקים לשינוי קטן. בעיות בלסת דורשות טיפולים אחרים שלא ניתן להשיג בטיפול זה.

תוצאות​​​​​​​ הטיפול

למרות שבמהלך השנים היו חסרים מחקרים גדולים וחד משמעיים שיצביעו על יעילות הטיפול ביישור שיניים שקוף, וכן לא היו מספיק ממצאים קליניים שיחזקו את הטענות על יעילות הטיפול[8] [9], כיום ישנם מחקרים שמראים שטיפול זה מוביל לתוצאות טובות – יישור שיניים תוך מענה על שימור המראה האסתטי של הפה במהלך הטיפול[10]. למעשה, קיים מחקר[11] משנת 2019 שמציין כי טיפול מסוג זה אף עשוי לעבוד מהר יותר מאשר הגשר המסורתי.
 

הערך תוקף על -ידי ד"ר פבל ווסקובויניק, רופא שיניים בעל 
ותק של למעלה מ-30 שנה, עוסק בכל תחומי טיפולי השיניים ובנוסף גם בתחום הרפואה האסתטית

    רופאים בתחום

    רפואת שיניים
    מרפאת מרקוביץ'- מרכז מומחים ברפואת שיניים
    4.9
    ( 32 חוות דעת )
    "מעבר לטיפול עצמו, לפני ואחרי הטיפול, צוות המרפאה היה מצוין. מעיין באופן מיוחד עשתה מעל ומעבר על מנת לעזור ולתת הרגשה טובה ויחס נעים ומכבד."
    קראו עליי עוד
    כירורגיית פה ולסת
    ד"ר אלי רוזנפלד
    5.0
    ( 11 חוות דעת )
    "לאחר הבדיקה ד"ר רוזנפלד שיקף לי היטב את המצב, את החלופות ואת התלבטויות. קיבלנו החלטה משותפת בדרך הטיפול. הטיפול עבר במינימום כאב. מהמרפאה יצאתי מצוייד בדף הנחיות ברורות לתקופת ההחלמה."
    קראו עליי עוד
    רפואת שיניים
    ד"ר יצחק דובלסקי מנהל מרפאת שיניים פרטית בירושלים
    קראו עליי עוד

    המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:

    שאלות מתוך פורום טיפולי שיניים ומחלות חניכיים בלייזר ומיקרוסקופ

    בניהול ד"ר אריאל סביון
    באנר הצטרפות

    רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

    שווה לך להצטרף!
    youtube ערוץ הוידאו של
    Infomed
    הפייסבוק
    שלנו
    instagram האינסטגרם
    שלנו