דלג לתוכן

הסרת נקודת חן (Mole Removal)

Mole Removal

מתאים לטיפול ב:

  • מלנומה
  • סרטן העור
 מנהטן קליניק - המרכזים להסרת נקודות חן ונגעי עור מנהטן קליניק - המרכזים להסרת נקודות חן ונגעי עור אסתטיקה רפואית - הסרת נקודות חן | שומות | סרחי עור ונגעי עור בלייזר ובפלזמה קראו עליי עוד
המומחים של Infomed מסבירים:

נקודות חן, המכונות גם שומות, הן למעשה נגעי עור שכיחים בעלי צבע חום כהה על העור. לרוב האנשים יש 10 עד 40 שומות, חלקן עשויות להשתנות במראה או לדעוך עם הזמן[1].

למרות שכמעט לכולם יש שומות, במרבית המקרים הן אינן מזיקות, למעט במקרים בהן הן משנות צבע, צורה או גודל. למעשה, נקודות חן יכולות להיות מולדות, הן יכולות להופיע בגיל הילדות והנעורים, והן אף יכולות להיעלם במרוצת השנים[2].

קיימים שני מקרים בהם תתבצע הסרת שומה: כאשר השומה מהווה מטרד אסתטי. במקרים אלו הסרת נקודת חן יכולה להיעשות על-ידי מנתח פלסטי פרטי, כדי להימנע מצלקות ולהשאיר את המקום אסתטי ככל הניתן. כמו כן, כיום ניתן לבצע הסרה אסתטית של נקודות חן באמצעות שיטות מתקדמות, כמו הסרה בלייזר או באמצעות פלזמה. טיפולים אלו ניתנים לביצוע על-ידי קוסמטיקאיות פרא-רפואיות והם מובילים לתוצאות אסתטיות מאוד. בהשוואה להליך הכירורגי, הטיפולים בלייזר ובפלזמה מערבים סיכוי נמוך יותר להיווצרות של צלקת. חשוב לדעת כי הסרה אסתטית של נקודות חן באמצעות השיטות המתקדמות תתבצע רק לאחר בדיקה מקיפה של רופא/ת עור ששללה חשד להיות הנגע ממאיר.
כאשר קיים חשד שנקודת החן היא סימן למלנומה או לסרטן עור אחר. במקרים אלו הסרת שומה נעשית לרוב אצל רופא עור[2].

למרות שמרבית נקודות החן אינן מזיקות ובמקרים רבים אנשים פונים למנתח פלסטי בגלל המטרד האסתטי, חשיפה מרובה לאור השמש יכול להגביר את הסיכוי של נגעי העור להפוך לסרטניים. אנשים שסובלים משומות מרובות צריכים להיות זהירים בשמש ולבדוק את נקודות החן באופן סדיר או כשחל בהן שינוי כלשהו[2].

האם הסרת שומות זה הסרת פלולות?

שומות, כאמור, הן שם נוסף לנקודות חן, אלא שקיימים גם סוגים שונים של שומות. פלולות, למשל, הן סרחי עור - גידולים שפירים קטנים שנוצרים כאשר קיים חיכוך בעור. לרוב, אין צורך בהסרת פלולות מאחר שהן אינן מזיקות או דורשות טיפול. עם זאת, המראה שלהן יכול להיות מטריד, ובמקרים אלו ניתן לעבור הליך להסרת סרחי עור[3].

בדומה להסרת שומות, לצורך הסרת פלולות, יש להתייעץ עם איש/אשת מקצוע. המקרים הנפוצים בהם מתבצעת הסרת סרחי עור הם כשהפלולה מגורה או מרבה לדמם, או כשהמראה מהווה מטרד אסתט[3].

רופאת עור עומדת לבצע הסרת נקודת חן במטופל

Shutterstock

מתי מתבצע

במקרים מסוימים רופא/ה העור יחליט על ניתוח להסרת נקודת חן. המקרים בהם נקודת חן נחשבת לחשודות הם: שומה לא סימטרית; גבולות לא ברורים; חוסר אחידות בצבע; קוטר הגדול מ-6 מ"מ (קוטר עיפרון); שינוי בטקסטורה או בגלל אחד מהפרמטרים הקודמים[1].

בנוסף, שומה מדממת, מגרדת, שומה שהשתנתה בכל דרך שהיא (צורה, צבע, טקסטורה), או שומה שהוסרה וחזרה שוב, יכולה להיות סימן למלנומה ויש לפנות לרופא/ה עור. גם שומה חדשה בקרב בני/ות 30 ומעלה יכולה לעורר חשד לסרטן העור. חשוב לדעת איך נראות השומות שלנו ואיפה הן ממוקמות באזורי הגוף השונים[4] [5].​​​​​​

הכנות לטיפול

יש להגיע לרופא/ה עם היסטוריה רפואית, תוצאות בדיקות הקשורות לטיפול וללא איפור באזור השומות. במידת הצורך יתקבלו הנחיות נוספות.

בזמן הטיפול

לפני הסרת נגעי עור ניתן להרדים באופן מקומי את האזור שאמור להיות מוסר באמצעות משחת אלחוש או באמצעות זריקה.
הסרת נקודת חן היא הליך קצר שנמשך בדרך-כלל מספר דקות ונעשה במרפאת הרופא/ה. הסרת שומה יכולה להתבצע באמצעות מספר שיטות שונות[6]:
 

  • קריותרפיה – הקפאת נקודת החן באמצעות חנקן נוזלי, עד נפילתה.
  • צריבה חשמלית - שימוש במחט חשמלית כדי לשרוף את השומה.
  • ניתוח - כריתה עם סכין מנתחים והוצאת השומה.

חלק משיטות ההסרה כרוכות בתפרים. השיטה תיבחר לפי סוג השומה וגודלה, שכן במקרה של שומות ממאירות או גידולים טרום סרטניים יש להסיר משטח רחב יותר מסביב לנקודת החן כדי להימנע משאריות של רקמות ממאירות באזור.

אחרי הטיפול

הסרת נקודת חן הוא הליך הפוצע את רקמות העור ולכן משך הריפוי אורך מספר ימים, בדומה להחלמה של פצע. בנוסף, בתקופה זו מומלץ להימנע מרחצה בים ובבריכה כדי שהפצע לא יזדהם.  במידה ונעשה ניתוח הכולל תפרים, יש צורך בהסרת התפרים כשבוע עד 10 ימים לאחר הניתוח. במקרים מסוימים יהיה צורך בחיטוי המקום לאחר ההסרה או בטיפול אנטיביוטי, כדי להפחית את הסיכוי לזיהום.

לאחר שהגלד נושר, האזור צפוי להישאר כתם ורוד, שעם הזמן יחזור לקבל את גוון העור. מומלץ להשתמש במסנני הגנה כדי להימנע מחשיפה ישירה של אזור זה לקרני השמש. בכל מקרה, ההנחיות לאחר ההסרה תלויות במיקום ובשיטת ההסרה וההנחיות לשמירה על אזור ההסרה יועברו על-ידי הרופא/ה המטפל/ת.

סיכונים

לעיתים נדירות מאוד ייתכן זיהום במקום. במקרה זה יש לפנות לטיפול רפואי. לעיתים יכול להתרחש דימום באזור ההסרה לאחר החזרה הביתה, בעיקר במקרים בהם המטופל/ת נוטל מדללי דם. במידה והדימום אינו מפסיק, יש ליצור קשר עם הרופא/ה. כמו כן, במקרים מסוימים ייתכן ויישארו צלקות באזור ההסרה[7].

תוצאות הטיפול

במרבית המקרים, לאחר הסרה של שומה נהוג לשלוח אותה למעבדה פתולוגית לצורך אבחון סופי. במידה ומדובר בגידול ממאיר, יש להחליט על המשך טיפול כגון הסרת שומות נוספות, הקרנות, כימותרפיה וכו', אשר ייקבע לפי החלטת הרופא/ה. במידה והגידול הוסר במלואו ולאחר תקופה נראה כי הוא מופיע שוב, יש לחזור בהקדם לרופא/ה המטפל/ת.

    רופאים בתחום

    רפואת שיניים
    ד"ר אנה אסטליין
    5.0
    ( 3 חוות דעת )
    "ד"ר אנה קשובה רגישה עושה את הטיפול מכל הלב ברגישות נעימות מייצרת חוויה טובה למטופל/ת אמליץ עליה מכל הלב❤️"
    קראו עליי עוד
    רפואת שיניים
    ד"ר יעקב פטש
    5.0
    ( 14 חוות דעת )
    "ד"ר יעקב פטש התייחס ברצינות ובמקצועיות לתלונות שהצגתי בפניו והמליץ על סד ללילה מסוג NTI-tss, כבר מהלילה הראשון שישנתי עם הסד חשתי הטבה במצבי. ד"ר פטש הסביר שבדר"כ הסד עוזר לסובלים ממיגרנות אך למרות שהגעתי עם תלונות שונות באיזור הפנים, הלשון והצוואר הוא מצא קשר בינן לבין הידוק שיניים ואכן ההטבה שחשתי עם הסד היתה מידית וטובה."
    קראו עליי עוד
    עור ומין
    ד"ר אפרת בר אילן
    5.0
    ( 21 חוות דעת )
    "ד״ר אפרת בר אילן, היא רופאה מסורה, יסודית ונעימה. הסבירה לנו בסבלנות רבה על התהליך ודרך הטיפול. אנחנו ממליצים עליה בחום וברור לנו שנחזור אליה לכל בעיה שתהיה בתחום העור."
    קראו עליי עודלקביעת תור

    המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:

    שאלות מתוך פורום רפואת עור אסתטית

    בניהול ד"ר שרון פינצי
    באנר הצטרפות

    רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

    שווה לך להצטרף!
    youtube ערוץ הוידאו של
    Infomed
    הפייסבוק
    שלנו
    instagram האינסטגרם
    שלנו