דלג לתוכן

NLP (Neuro--Linguistic Programming (NLP))

Neuro--Linguistic Programming (NLP)

מתאים לטיפול ב:

  • חרדה, הפרעת חרדה
  • דיכאון
  • הפרעת דחק פוסט טראומטית, PTSD
המומחים של Infomed מסבירים:

מה זה NLP?

NLP הוא שיטת טיפול המשלבת תיאוריות, מודלים וטכניקות ממגוון תחומים, במטרה לייצר כלים נגישים שיכולים לעזור לאנשים ליישם אותם במגוון הקשרים, וכך לשנות ולשפר את איכות החיים, הרווחה, התוצאות ועוד.

אחת התובנות הבסיסיות ביותר בעולם הפסיכולוגיה היא ההבנה שהאופן בו אנו תופסים, מפרשים וחווים את המציאות, משפיע על התנהגותנו. מודלים רבים בתחום הייעוץ, הטיפול והאימון מבוססים על ההנחה כי זיהוי דפוסי חשיבה ותפיסה לא יעילים מגבילים אותנו ופוגעים בתפקודנו בחיי היום יום.

באופן דומה, טיפול NLP מבוסס על לימוד מבנה החוויה הסובייקטיבית של האדם והאופן בו פועל המוח האנושי, ושימוש בהבנה זו כדי לסייע בהתמודדות עם מגבלות, התנהגויות בלתי יעילות או חתירה אחר מטרות אישיות.

הכיתוב NLP על מחברת ליד עט ומשקפיים
צילום: shutterstock


כמה עובדות על [1]NLP:
  • הפופולריות של טיפול NLP עלתה מאוד בשלושת העשורים האחרונים.
  • שיטת NLP מתבסס על תחומי מחקר רבים לרבות בלשנות, סמנטיקה, חשיבה מערכתית ועוד.
  • שיטת NLP נוסדה בשנות ה-70 על ידי ד"ר ריצ'רד בנדלר – מתמטיקאי ופסיכותרפיסט, וג'ון גרינדר – פרופ' לבלשנות, שעבדו יחד באוניברסיטת קליפורניה.
  • טיפול NLP יכול להשפיע לחיוב על חיים באופן כללי, אך ניתן להשתמש בו גם כדי להתמודד עם אתגר או נושא ספציפי כלשהו.

עקרונות טיפול NLP

מודלים טיפוליים רבים מדגישים את השפעתן הרבה של אמונות ותפיסות על רגשותינו והתנהגותנו, וטיפול NLP, באופן דומה, מדגיש את השפעת 'המפה הקוגניטיבית' הייחודית לכל אדם. אותה 'מפה קוגניטיבית' היא למעשה ייצוג המציאות והאירועים החיצוניים אשר נוצר באמצעות תהליכים קוגניטיביים ותפיסה חושית.

בשנות ה-70' בחנו גרינדר ובנדלר את האופן בו פועלים אנשים אשר הגיעו למצוינות בתחום עיסוקם. על סמך התוצאות ניסו השניים לבנות מודל אשר יסייע לאנשים אחרים לפתח מיומנויות שיקדמו את הישגיהם. הם בנו מודל שהלך והתפתח לאורך השנים. כיום, שיטת NLP כוללת מגוון מודלים וטכניקות המבוססים על זיהוי האופן שבו פועלת המערכת העצבית ושימוש במידע זה לקידום מטרות אישיות.

המודלים והטכניקות הנכללים בשיטתNLP  מתבססים על ההנחה כי איננו תופסים את המציאות והאירועים החיצוניים באופן אובייקטיבי אלא באופן סובייקטיבי, המושפע מהקלט והעיבוד הייחודי לנו.

NLP הוא ראשי התיבות של Neuro Linguistic Programming, ובעברית - ניתוב לשוני נוירולוגי[2]
  • נוירולוגי (Neuro) - המרכיבים הפיזיים, המנטליים והרגשיים של המוח.
  • לשוני (Linguistic) - הדרך שבה משתמשים בשפה כדי לתקשר עם אחרים וחשוב מכך - עם עצמנו.
  • ניתוב/תכנות (Programming) - הדרך שבה חוויות העבר, המחשבות והרגשות משפיעים על חיינו.

ההיבט הנוירולוגי (Neuro) המתייחס לאופן שבו אנשים חווים את העולם דרך חושיהם ומתרגמים את החוויה לתהליכי חשיבה מודעים ולא מודעים. המודל מתבסס על ההנחה שלמרות שאנו מסתמכים על מכלול חושינו, לכל אחד מאתנו חוש דומיננטי המשפיע במיוחד על עיבוד המידע.

 ההיבט הלשוני (LINGUISTIC) מתייחס לאופן שבו אנו משתמשים בשפה כדי להסביר לעצמנו את העולם, להמשיג חוויות ולתקשר בינינו לבין עצמנו ועם אחרים.

ההיבט התכנותי (PROGRAMMING) מתייחס לאופן שבו אנו מייצגים בתודעתנו חוויות ומאמצים דפוסי תגובה והתנהגות. היבט זה מושפע הן מההיבט הנוירולוגי והן מתהליכים קוגניטיביים המייעלים את עיבוד המידע. תהליכים אלו כוללים, למשל, הכללה אשר מאפשרת לנו להסיק מסקנות על סמך מספר התנסויות קטן וקשב סלקטיבי המאפשר לנו להתעלם ממידע שאינו רלוונטי כדי למנוע הצפה חושית (למשל, איננו זוכרים מה לבשה המוכרת במכולת), ולתעל את הקשב לאפיקים חשובים יותר. תהליכי הקליטה אף מושפעים מ'מסננים' המשפיעים על קליטת ערכים, אמונות, זיכרונות ואירועים.

מטרת הטיפול

[3]
בעזרת הנחייה של מטפל/ת NLP או מאסטר NLP, טיפול NLP יכול לעזור לנו להבין טוב יותר כיצד תהליכי החשיבה וההתנהגות שלנו, כולל כיצד השפה בה אנו משתמשים, משפיעים על איך שאנחנו חושבים ועל התוצאות שאנו מקבלים, ומה נחוץ כדי לחולל שינוי חיובי בעצמנו ובאחרים.

כאמור, תרגום של הביטוי ניתוב נוירו לשוני משמעו ש-NLP חוקר את הדרך שבה המוח שלנו (נוירו) מעבד את המילים שבהן אנו משתמשים (לשוני) וכיצד זה יכול להשפיע על העבר, ההווה והעתיד שלנו (ניתוב/תכנות). כך בעצם ניתן לבנות אסטרטגיות להתבוננות בהתנהגות שלנו וללמוד מה מיטיב ומה אינו מיטיב אתנו.  

למי מתאים טיפול NLP

טיפול NLP מתאים לכל מי שרוצה לשפר להתפתח ברמה האישית או להשיג יעדים הקשורים לעבודה, כולל הגדלת הפרודוקטיביות והתקדמות בקריירה. כמו כן, זה יכול לשמש גם כטיפול בבעיות נפשיות בריאותיות כגון[4]:

טיפול בשיטת NLP

בהתאם לשיטת NLP פותחו מגוון טכניקות המניחות כי זיהוי התפיסות, ההיבטים התכנותיים והחוש הדומיננטי המאפיינים אותנו, נוכל להבין ולתקשר טוב יותר עם עצמנו ועם סביבתנו. בהתאם, מודל NLP מיועד לסיוע במגוון תחומים: בתחום העסקי ניתן להיעזר בו לקידום והנעת עובדים, פיתוח יכולות השיווק והשכנוע ועוד; בתחום החינוך וההוראה ניתן לשפר את היכולת להעביר מסרים בצורה אטרקטיבית ויעילה; בתחום האימון והטיפול ניתן לרכוש טכניקות אשר ישפרו מיומנויות טיפוליות, יפחיתו חרדות וכד' ובתחום הבין אישי מסייע המודל ליצירת כימיה ושיפור דפוסים.

במהלך הטיפול מטפל NLP יעשה שימוש בטכניקות האופייניות לשיטה כגון[5] [6]:
  • עיגון - שימוש בטריגר חיצוני או פנימי כדי לעורר תגובה בריאה יותר, עד שהיא תהפוך לתגובה אוטומטית.
  • שינוי אמונה - זיהוי מחשבות או אמונות שליליות המונעות מהמטופל/ת להגשים את רצונותיו.
  • שינוי דפוס - למקם מצב מסוים בקונטקסט שונה ממה שרגילים, כדי לעודד תגובה חיובית במקום אותם דפוסי התנהגות שאינם עוזרים להתפתחות ואף מונעים אותה.
  • דימוי - העלאת דימוי של משהו שהמטופל/ת רוצה.
  • הסרת טראומה – החייאה מחדש של טראומה מן העבר כדי להסיר את המחשבות והרגשות השליליים הקשורים אליה.
  • שימוש במשפטי ריכוך המסייעים בתהליך השכנוע ובהגברת הפתיחות למסרים חדשים.
  • זיהוי החוש הדומיננטי עליו מסתמך האדם העומד מולנו ובהתאם שימוש בתבניות לשון, חיקוי וטכניקות נוספות המשפרות את הכימיה במערכות היחסים שלנו.
  • טכניקות להגדרת מטרות, קביעת יעדים ובחינת החסמים המקשים על השגתם.

תוצאות הטיפול

השיפור במצבים בריאותיים ונפשיים באמצעות טיפול NLP עדיין נחקרים ואין אמירה חד משמעית לגבי יעילות השיטה. לצד זאת, עם עליית השימוש בטיפול, נעשים יותר ויותר מחקרים בשנים האחרונות על NLP. כך למשל, שלושה מחקרים שונים משנת 2021 העלו כמה ממצאים חשובים:
  • שיטת NLP עשויה לקדם גמישות מחשבתית, לשפר את מצב הרוח ולהגביר מוטיבציה ויכולות תכנון טובות יותר, כמו גם לפתור קונפליקטים ולעזור בפתרון בעיות[7].
  • טיפול NLP להקלה על כאב ואי נוחות לאחר ניתוח לב פתוח, הראתה פחות כאבים לאחר הניתוח[8].
  • שיטת NLP עזרה לקדם התנהגות ארגונית בקרב אחיות, מה שתרם לשביעות רצון בעבודה ולאיכות הטיפול במחלקה[9].

    רופאים בתחום

    קרדיולוגיה
    פרופ' עמירם ניר מנהל היחידה לקרדיולוגית ילדים ומומי לב במבוגר, המרכז הרפואי שערי צדק, ירושלים
    קראו עליי עוד
    ריאות
    פרופ' דב היימר רופא ריאות, לשעבר מנהל יחידת הריאות בסורוקה
    קראו עליי עודלקביעת תור
    רפואה משלימה
    מירב סבר
    5.0
    ( 6 חוות דעת )
    "מטפלת נדירה; נעימה, אנושית, חריפה. פותרת דברים שלא חשבתי שאפשר לפתור ושתחומים ברפואה מערבית לא הצליחו לשפר, שואלת את השאלות הנכונות ועונה בישירות, בנועם. מופלאה ממש"
    קראו עליי עוד

    המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:

    מאמרים בנושא NLP

    פרס נובל ל"מגלה ה-GPS הפנימי של המוח"
    פרס נובל ל"מגלה ה-GPS הפנימי של המוח"
    מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 13/10/2014

    ג'ון אוקיף הבריטי-אמריקני ומאי בריט ואדווארד מוסאר הנורבגיים זכו ב-2014 בפרס נובל לרפואה בגין גילוי מערכת הניווט הפ... לכתבה המלאה

    באנר הצטרפות

    רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

    שווה לך להצטרף!
    youtube ערוץ הוידאו של
    Infomed
    הפייסבוק
    שלנו
    instagram האינסטגרם
    שלנו