דלג לתוכן

ניתוח פיפק (Pipac Surgery )

Pipac Surgery

מתאים לטיפול ב:

  • סרטן הלבלב
  • סרטן המעי הגס
  • סרטן הקיבה
ד"ר אלמוג בן יעקב ד"ר אלמוג בן יעקב רופא בכיר, מומחה בכירורגיה כללית ואונקולוגית, המחלקה לכירורגיה כללית ואונקולוגית, מחלקה כירורגיה ג, ביה''ח שיבא, תל-השומר קראו עליי עוד
המומחים של Infomed מסבירים:
ניתוח פיפק PIPAC – Pressurized Intraperitoneal Aerosol Chemotherapy, מבוצע בחולים אונקולוגיים הסובלים ממחלה עם גרורות בחלל הצפק (הבטן), שמקורן בגידולים ממאירים של המעי הגס, הקיבה, הלבלב, התוספתן, השחלות וכדומה. ניתוח זה מתבצע בחולים עם עומס מחלה נרחב, אשר אינם מתאימים לניתוח לכריתת הגידולים , בחולים אשר פיתחו מיימת עיקשת בשל הגידולים המפושטים, ובחולים אשר לא מגיבים יותר לטיפול הסיסטמי.

ניתוח פיפק

ניתוח פיפק. נעשה בגישה לפרוסקופית בעזרת טכנולוגיה שפותחה בתעשיית הרכב
 
הניתוח מבוצע בהרדמה כללית ובגישה לפרוסקופית זעיר פולשנית. הפעולה כוללת הזלפת כימותרפיה לחלל הבטן באמצעות מכשיר מיוחד בשם Capnopen. מקור הטכנולוגיה הוא בעולם הרכב והיא מבוססת על הזרקה של דלק בלחץ גבוה ההופך בתנאים אלה לתרסיס. בדומה לכך, גם הזרקת הכימותרפיה באמצעות המכשור הייחודי מתבצעת בתרסיס. 
המטופל נקרא כל 6-8 שבועות לקבל את טיפולי ההזלפה, ובממוצע יקבל אותם 3 פעמים. ברוב המקרים הניתוח מבוצע במקביל לטיפול הסיסטמי. לאחר 3 ניתוחים של PIPAC  תתבצע הערכה מחודשת של מצב החולה. 

מהם היתרונות בהזרקת כימותרפיה באמצעות מכשיר Capnopen?

ישנם מספר יתרונות לתרסיס. ראשית, המינון הנדרש הוא קטן משמעותית, שכן הלחץ הגבוה במערכת והגודל הקטן של חלקיקי התרסיס גורמים לכימותרפיה לחדור בצורה יעילה לרקמה הגידולית. שנית, התרסיס מתפזר בצורה אחידה (הומוגנית) בחלל הבטן, והוא עוטף את הגידול כמו קופסית ובכך מונע ממנו להתפשט או להפריש את נוזל המיימת.
 

הכנות לניתוח 

טרם ביצוע הניתוח תתקיים פגישה בין הכירורג למטופל שבמהלכה יינתן הסבר מפורט על הפעולה . לאחר מכן, תתקיים פגישה עם הרופא המרדים לצורך הכנה טרום ניתוחית. 
ישנן מספר בדיקות שיש לבצע לקראת הניתוח, לרבות ספירת דם, כימיה בדם ותפקודי קרישה. בנוסף, לרוב הרופא המטפל יפנה גם לביצוע של בדיקת סמני סרטן (מרקרים).
במקרים מסוימים, כתלות בגיל המטופל ומחלות הרקע, יהיה צורך בבדיקות נוספות כגון אק׳׳ג, צילום חזה, אקו-לב, בדיקת קרדיולוג וכדומה.
לפני הניתוח יש להישאר בצום של 6 שעות, לרוב בלילה של לפני הניתוח. האשפוז לקראת הניתוח יבוצע בלילה של לפני הניתוח והשחרור ביום הניתוח או ביום שלאחריו.

מהלך הניתוח 

ניתוח פיפק מתבצע תחת הרדמה כללית ובגישה לפרוסקופית (זעיר פולשנית). הרופא המנתח יבצע שני פתחים בדופן הבטן, דרכם יחדיר את המצלמה ואת מכשיר ה- Capnopen שבאמצעותו יוזלף תרסיס הכימותרפיה לחלל הבטן. 
בחלקו הראשון של הניתוח סורקים את חלל הבטן על מנת להעריך את היקף המחלה. לאחר מכן שואבים את המיימת במידה וקיימת, ולבסוף לוקחים דגימות (ביופסיות) מדופן הבטן, זאת על מנת לעקוב אחר התגובה ההיסטולוגית של הגידול לכימותרפיה, כלומר לבחון האם ישנה התקדמות או נסיגה בתאי הגידול. 

לאחר סיום חלק זה, מכסים את החולה בכיסוי סטרילי ומתחילים את ההזלפה של הכימותרפיה דרך  ה-Capnopen למשך כחצי שעה. בסוף הפעולה שואבים בצורה אקטיבית את שאריות התרסיס מחלל הבטן, מסירים את הכיסוי הסטרילי, וסוגרים את הפתחים בדופן הבטן. מהלך הזלפת הכימותרפיה אורך כ- 30 דקות, כאשר משך כל הניתוח הוא כשעה וחצי לערך. 

לאחר הניתוח 

לאחר הניתוח החולה ישהה בחדר התאוששות ולאחר מכן יועבר למחלקה להמשך אשפוז, לרוב ללילה אחד. לעתים ניתן להשתחרר בערב הניתוח.

תופעות הלוואי הנפוצות ביותר הן מזעריות וכוללות  כאב בטן קל, בחילה (בעיקר בשל תרופות ההרדמה), כאב בכתפיים, נפיחות בטנית. תופעות האלו חולפות לרוב לאחר מספר שעות.
בבוקר שלאחר הניתוח הוחלה ייבדק על-ידי המנתח וצוות המחלקה ובמידה והכל תקין ישוחרר לביתו. 2-3 ימים לאחר הניתוח ניתן לחזור לפעילות יומיומית רגילה. אין כל  מגבלות חריגות לאחר מכן וניתן לחזור לעבודה, לחיי היומיום ובנוסף להמשיך את הטיפול הסיסטמי שניתן לרוב החולים.

סיכונים 

הסיכונים והסיבוכים בניתוח זה הם נמוכים מאוד ועלולים להתפתח בכ- 1-2% מהמקרים. הסיכונים הקשורים לניתוח זה דומים לאלו של כל ניתוח לפרוסקופי (זעיר-פולשני), וכוללים זיהום של הפצע הניתוחי, דימום, פגיעה באיברים פנימיים וכדומה. 
עד היום בוצעו יותר מ-200 הליכי פיפק ומתוכם רק בשני מקרים התפתחו סיבוכים אשר כללו דימום מהקיבה ופגיעה במעי הדק. 

שיעור הצלחת הפעולה 

עיקר התוצאות הן שיפור משמעותי באיכות החיים. המיימת מצטמקת באופן משמעותי, הגידול מפסיק להתקדם ובמספר מחלות ניתן לראות הארכת תוחלת החיים ב- 4-5 חודשים, כאשר הטיפול ניתן יחד עם הטיפול הסיסטמי. יש להזכיר שמדובר בפרוצדורה פליאטיבית (לא טיפולית).  עד היום בוצעו בכל העולם יותר מ-10,000 ניתוחיPIPAC  ביותר מ-100 מרכזים רפואיים ברחבי העולם. 


נכתב על-ידי ד"ר אלמוג בן יעקב, רופא בכיר, מומחה בכירורגיה כללית ואונקולוגית, המחלקה לכירורגיה כללית ואונקולוגית, מחלקה כירורגיה ג, ביה''ח שיבא, תל-השומר. ד"ר בן-יעקב בראשותו של פרופ אבירם ניסן, הביאו את ניתוחי ה PIPAC לארץ בשנת 2018 ומאז בוצעו מעל 200 ניתוחים כאלו. בנוסף, דר בן-יעקב ופרופ' ניסן הוסמכו להקים מרכז הדרכה בינלאומי הראשון מסוגו במזרח התיכון לצורך לימודי פרוצדורה זו. עד היום בוצעו כבר שני קורסים כאלו עם רופאים מכל העולם (ארה׳׳ב, צרפת, ספרד, סלובניה, בריטניה, הודו, וייטנאם וישראל).
 

    רופאים בתחום

    רפואת שיניים
    ד"ר הילטון קנגיסר
    4.9
    ( 30 חוות דעת )
    "אדיבות, ענה לכל שאלותי בסבלנות רבה, הסביר על כל פעולה שביצע, דאג לשאול לשלומי בכל מהלך הטיפול, ובעיקר האוירה בחדר הייתה נינוחה ונעימה, בלי לחץ, הרגשתי שאני בידיים בטוחות. ועם כל זאת נראה שהוא לא מתפשר על עבודה מושלמת. בתודה ובהערכה"
    קראו עליי עוד
    ראומטולוגיה
    ד"ר זיו פז מומחה בראומטולוגיה וברפואה פנימית
    קראו עליי עוד
    כירורגיה פלסטית
    ד"ר טלי פרידמן מומחית לכירורגיה פלסטית לעיצוב הגוף, בעלת המרכז הבינלאומי לעיצוב הגוף המתמחה בפתרונות כירורגיים ואסתטיים מקיפים
    קראו עליי עוד

    המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:

    באנר הצטרפות

    רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

    שווה לך להצטרף!
    youtube ערוץ הוידאו של
    Infomed
    הפייסבוק
    שלנו
    instagram האינסטגרם
    שלנו