- אינפומד
- טיפולים וניתוחים
- הקרנות
הקרנות (Radiation therapy)
הקרנות הן אחד מהטיפולים המקובלים כיום בסרטן. הטיפול עושה שימוש בקרניים של אנרגיה עוצמתית על מנת להרוג תאי סרטן. במרבית המקרים משתמשים בקרני X-ray, אך לעיתים נעשה שימוש בפרוטונים וסוגי אנרגיה אחרים.
המונח הקרנות מתייחס בדרך כלל לטלתרפיה (external beam radiation therapy), בטיפול זה מקור הקרינה הוא ממכשיר הממוקם מחוץ לגוף ומכוון את הקרניים לנקודה מסוימת בגוף. סוג אחר של הקרנות נקרא ברכיתרפיה (brachytherapy), שם הקרינה ממוקמת בתוך הגוף.
פעולת ההקרנה פוגעת בתאי הסרטן על ידי הרס החומר התורשתי ששולט בצמיחה ובחלוקה של התאים. בזמן ההקרנה, נפגעים תאים סרטניים אך תאים בריאים, כאשר המטרה היא לפגוע בכמה שפחות תאים בריאים.
מתי מתבצע
יותר ממחצית מהחולים בסרטן מקבלים הקרנות כחלק מהטיפול שלהם. הקרנות משמשות לטיפול של כמעט כל סוגי הסרטן, ואפילו לטיפול בגידולים שאינם ממאירים.
הטיפול בקרינה יכול להיות מומלץ לטיפול בסרטן כטיפול העיקרי והיחיד, כטיפול לפני ניתוח על מנת להקטין את גודל הגידול (neoadjuvant therapy), כטיפול לאחר הניתוח על מנת להפסיק את המשך התפתחות התאים הסרטניים שנותרו (adjuvant therapy), כטיפול משולב עם טיפולים אחרים כמו כימותרפיה, על מנת להרוס את התאים הסרטניים, או כטיפול במצבים בהם הסרטן מאוד מתקדם ומלווה בתופעות קשות, וזאת על מנת להקל על התסמינים.
הכנות לטיפול
לפני תחילת ההקרנה מתבצעת פעולת סימולציה, הדמיה, שהיא שלב שבו מדמים את פעולת ההקרנה ומסמנים את האזור המיועד לקרינה באמצעות קעקוע קטן. בנוסף, לפני תחילת הטיפול נעשה צילום CT על מנת לבחור את האזור לטיפול.
בזמן הטיפול
במהלך תהליך הטלתרפיה, שוכבים על שולחן הטיפול באופן שנקבע בזמן הסימולציה, בזמן שמכשיר מאיץ לינארי מסתובב סביב הגוף ומכוון את הקרינה במספר זוויות שונות. ברוב המקרים, הטיפולים נפרסים במשך מספר שבועות על מנת לתת לתאים הבריאים זמן להתאושש בין הטיפולים. כל טיפול נמשך בין עשר דקות לחצי שעה, ובחלק מהמקרים, טיפול יחיד משמש להקלה על כאבים או על תסמינים אחרים הנגרמים במקרה של גידול סרטני מתקדם.
בזמן ההקרנה הצוות המטפל נמצא בחדר צמוד, עם חיבור ווידאו ושמע, כדי שניתן יהי לתקשר בזמן הטיפול.
אחרי הטיפול
לאחר הטיפול צפויות מספר תופעות לוואי ובהן עייפות, בעיקר כשמתבצעת הקרנה לאזור החזה, עמוד השדרה או הראש; כוויה באזור המוקרן; ובהתאם לחלק הגוף המוקרן, תופעות של שלשולים דמיים, יובש בפה, שעלול לא לחלוף גם לאחר תום הטיפול, נזק לריאות ולפלאורה בטווח הקצר, עלייה בשכיחות סרטן השד ומחלות לב בטווח הארוך, התפתחות של תת-פעילות של בלוטת התריס, נשירת שיער, התפתחות דמנציה מואצת אצל קשישים וירידה בכישורי הלמידה אצל ילדים (הסוגיה שנויה במחלוקת).
סיכונים
הסיכונים הכרוכים בטיפול הקרנה תלויים בחלק הגוף המטופל, אך בכל המקרים צפויה נשירת שיער באזור הטיפול, גירוי של העור ועייפות.
כאשר הטיפול ממוקד באזור הראש והצוואר צפויים להתפתח יובש בפה, רוק סמיך, קושי בבליעה, כאב גרון, שינויים בטעמים, בחילה, פצעים בפה, ריקבון שיניים.
בטיפול הממוקד בחזה גם כן עלול להתפתח קושי בבליעה, שיעול וקשיי נשימה.
הקרנות באזור הבטן צפויות לגרום לבחילה, להקאות ולשלשולים.
הקרנות באזור האגן יכולות להוביל לשלשולים, לגירוי של שלפוחית השתן, לעליה בתכיפות מתן שתן, ולפגיעה בתפקוד המיני.
במקרים נדירים, סוג חדש של סרטן עלול להתפתח שנים לאחר הטיפול.
תוצאות הטיפול
לאחר הטיפול, במידה והוא נעשה על גידול כלשהו, יש לבצע מעקבים באמצעות סריקות שגרתיות על מנת להבחין בתגובת הגידול לטיפול. בחלק מהמקרים התגובה תהיה מיידית, במקרים אחרים הדבר יכול לקחת מספר שבועות או חודשים, ובחלק מהמקרים ההקרנה עלולה שלא לעזור כלל.
רופאים בתחום
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
מחלות קשורות
- סרטן העור
- סרטן
בדיקות קשורות
- CT, סי טי
טיפולים וניתוחים קשורים
- כריתת שד חלקית
- טיפול בבריחת שתן
- השתלת מח עצם
- טיפול הורמונלי
- כריתת כבד
מאמרים בנושא הקרנות
המחקר של ד״ר רביד שטראוסמן ממכון ויצמן מתמקד בהתאמה של הטיפול היעיל ביותר עבור כל מטופל ומטופלת. עכשיו, במסגרת חברת... לכתבה המלאה
בדיקת אולטרסאונד אנדוסקופי, או EUS, משמשת להערכת ממצאים במערכת העיכול העליונה (ושט, קיבה, תרסריון ) , בלבלב ובאיברי... לכתבה המלאה