דלג לתוכן

כריתת ערמונית (Radical Prostatectomy TURP and SPP)

Radical Prostatectomy TURP and SPP

מתאים לטיפול ב:

  • ערמונית מוגדלת
המומחים של Infomed מסבירים:
בלוטת הערמונית (prostate) ממוקמת בבסיס כיס השתן ודרכה עוברת השופכה המנקזת את השתן מכיס השתן החוצה. הבלוטה מפרישה את מרבית נוזל הזרע בזמן השפיכה. בשונה מרקמות אחרות בגוף, בלוטת הערמונית ממשיכה לגדול במהלך החיים כתגובה לגירוי הורמוני המין הזכריים. ההגדלה גורמת בהרבה מן המקרים לחסימה חלקית או מלאה של מוצא שלפוחית השתן.
ההסתמנות האופיינית של בלוטה מוגדלת הינה קושי במתן שתן, צורך בהליכה מרובה לשירותים וחוסר יכולת להתרוקן באופן מלא. הטיפול לבעיות של הגדלה שפירה של שלפוחית השתן יכול להיות בעזרת תרופות או באמצעות ניתוחים שונים.
את בלוטת הערמונית ניתן לכרות בגישה סגורה (ללא חתך) או בגישה פתוחה.

כריתת ערמונית בשיטה סגורה


בשיטה זו, כריתת הערמונית מתבצעת דרך השופכה (צינור המפנה את השתן מהשלפוחית), באזור בו דופן השופכה משותף לבלוטת הערמונית.
הניתוח מתבצע בהרדמה כללית או בהרדמה אזורית של חוט השדרה.
משך הניתוח הוא בין שעה לשעה וחצי, בממוצע. לאחר הניתוח, מקובל להישאר ל- 24 עד 48 שעות להשגחה.

במהלך הפרוצדורה, מוחדרת מצלמה דרך צינור השופכה וכן מכשור רפואי המאפשר הסרת פיסות רקמה (resectoscope). במהלך הפרוצדורה, כאשר כל הזמן רואים בעזרת המצלמה את בלוטת הערמונית, מסירים פיסות רקמה מבלוטת הערמונית.
במהלך כל ההליך, מוזרם נוזל (גליצין) אל השופכה, שתפקידו לנפח את השופכה ולאפשר חלל לעבודה בטוחה.
לאחר הניתוח, נוצר מעין כיס במקום בו היתה בלוטת הערמונית שהוצאה. כעת, הכיס מחליף את החלק בו הייתה היצרות בשפכה, דרכו עובר השתן.

בשבועות לאחר הניתוח, הרקמה פצועה ועלולים להופיע מדי פעם קרישי דם בשתן. לאחר 6-12 שבועות, האזור מחלים ועובר ציפוי על ידי תאי אפיתל המתאימים אותו למצב החדש.
במהלך 4-6 השבועות לאחר הניתוח, מומלץ להימנע מפעילות גופנית ומקיום יחסי מין, בכדי לאפשר החלמה מיטבית. כמו כן, חשוב להקפיד על שתייה מרובה ועל היגיינה טובה במקום.

למרות שמדובר בניתוח ותיק ומוצלח שהוכיח עצמו לאורך השנים, הוא אינו חף מסיבוכים.
הסיבוכים השכיחים סביב הניתוח הם דימום משמעותי בזמן הניתוח ותסמונת TURP. התסמונת נגרמת בעקבות חדירה של כמות גדולה של הנוזל (גליצין) בזמן הניתוח. כתוצאה מכך, מתרחשת הפרעה באיזון המלחים בדם ובמיוחד חשש לירידה קיצונית ברמות הנתרן. מצב זה מלווה בבלבול ושינוי במצב ההכרה, בחילות, הקאות, עלייה בלחץ הדם והפרעות בראייה. יש להיות ערים למצב זה ולדווח במהירות, על מנת לאפשר אבחנה וטיפול מוקדמים.
סיבוכים המופיעים בזמן הקצר לאחר הניתוח כוללים זיהום בדרכי השתן, קושי זמני בהטלת שתן, או דימומים משמעותיים.
הסיבוך ארוך טווח השכיח ביותר הוא שפיכה לאחור (retrograde ejaculation). במצב זה, בזמן השיא המיני (אורגזמה) נוזל הזרע אינו יוצא דרך השופכה החוצה, אלא לשלפוחית השתן. מצב זה אינו פוגע בהנאה המינית, אך פוגע ביכולת להביא צאצאים לעולם.

למרות האמור לעיל, הוכח כי הניתוח יעיל ומשפר את איכות החיים כאשר הוא נעשה בחולים הסובלים מהגדלה בינונית ומעלה של בלוטת הערמונית.

כריתת ערמונית בשיטה פתוחה


הסיבה הנפוצה ביותר לשימוש בגישה הפתוחה היא הגדלה שפירה של בלוטת הערמונית עם סימפטומים ברמה בינונית עד קשה שלא משתפרים על ידי טיפול תרופתי. סיבות נוספות כוללות אירועים חוזרים של אצירת שתן, אבנים בשלפוחית השתן, זיהומים חוזרים בדרכי השתן, אירועים חוזרים של דימום בשתן (hematuria) ואי ספיקת כליות שנגרמה על רקע החסימה של דרכי השתן.

הגישה הסופרהפובית, שעוברת דרך השלפוחית, מתאימה למצבים בהם יש גידול שפיר (adenoma) גדול מ- 75 ml עם מעורבות משמעותית של האונה האמצעית של הערמונית, יש צורך בתיקון של השלפוחית עקב פגם בדופן, אבנים גדולות בשלפוחית השתן, כשיש גם בקע מפשעתי או מום בשופכה הדורש תיקון ניתוחי או במצבים בהם אי אפשר להשתמש בגישה אחרת בעקבות מוגבלת בתנועה של החולה.

גישה זו אינה מומלצת במצבים בהם לחולה יש גידול ממאיר בערמונית, בלוטה יחסית קטנה, תוחלת חיים קצרה, הפרעות בקרישה או זיהום לא מטופל בדרכי השתן.

הכנה לניתוח:


לפני הניתוח יש לוודא שקיימת סיבה לניתוח בגישה זו, יש לשלול נוכחות של גידול ממאיר בבדיקה פיסיקלית ובבדיקת מעבדה (PSA), בדיקות שתן לכללית ולתרבית, ספירת דם, בדיקות קרישה.

בזמן הניתוח:


מוכנס קטטר לשלפוחית השתן בכדי לשמור על גודל שלפוחית קבוע במהלך הניתוח.

לאחר הניתוח:


הקטטר נשאר בשלפוחית גם לאחר הניתוח בכדי להמשיך ולבצע שטיפה מתמדת של השלפוחית. מקבלים טיפול נגד כאבים בהתאם למדיניות המוסד המנתח. חשוב לרדת מהמיטה מוקדם ככל האפשר כדי למנוע סיבוכים של דלקות ריאה ופקקת ורידים עמוקה. ביצוע בקרת דמם.

סיבוכים שייתכנו לאחר הניתוח יכולים להיות מידיים כמו זיהומים, דימומים, פקקת ורידים עמוקה או תסחיף ריאתי, דלקות ריאה ודלקות בדרכי השתן. סיבוכים מאוחרים כוללים הפרעות בזיקפה, אי נקיטת שתן, שפיכה לאחור, חסימות של דרכי השתן.

    רופאים בתחום

    רפואה משלימה
    שובל ינאי - מטפל ברפואה סינית
    5.0
    ( 3 חוות דעת )
    "שובל מטפל מדהים ועושה קסמים עם תינוקות! בכל סיטואציה שהרפואה הקונבנציונלית משאירה אותנו ללא מענה (וירוסים!) הוא פשוט מציל אותנו.. מחזק ומקל על הילד באופן מיידי וכתוצאה מזה כל הבית נרגע🙏🏼❤️"
    קראו עליי עוד
    אודיולוגיה
    ליאת רובינשטיין גנטיוק
    4.9
    ( 13 חוות דעת )
    "ליאת מקצוענית על !!המבחר רחב והיא מדייקת ומתאימה לפי הצורך ! אני מרוצה גם מהמזכירה שמייד עונה באדיבות"
    קראו עליי עוד
    נטורופתיה
    אלון איזנברג מומחה לנטורופתיה אינטגרטיבית ולטיפול בצמחי מרפא ופטריות (הרבליסט קליני), מומחה לטיפול טבעי בהפרעות חרדה ומצבי רוח ועייפות כרונית, הפרעות זיכרון
    קראו עליי עוד

    המומחים של Infomed עונים על שאלות:

    מאמרים בנושא כריתת ערמונית

    סקס בגיל מבוגר: התגלה יתרון מפתיע
    סקס בגיל מבוגר: התגלה יתרון מפתיע
    מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 29/08/2023

    מחקר חדש בחן האם ישנם יתרונות לעונג מיני בגיל מבוגר, והעלה ממצאים מפתיעים על התפקוד המוחי בגיל מאוחר יותר. הפרטים בכתבה לכתבה המלאה

    אתם שואלים – הרופא עונה: 5 שאלות על טיפולים פוקאליים בסרטן הערמונית
    אתם שואלים – הרופא עונה: 5 שאלות על טיפולים פוקאליים בסרטן הערמונית
    ד"ר אורי לינדנר מאת: ד"ר אורי לינדנר 18/03/2021

    טיפולים פוקאליים הפכו לחלק בלתי נפרד ממהלך הטיפול בסוגים שונים של סרטן. בשנים האחרונות שיטות טיפול מתקדמות אלה הפכו... לכתבה המלאה

    באנר הצטרפות

    רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

    שווה לך להצטרף!
    youtube ערוץ הוידאו של
    Infomed
    הפייסבוק
    שלנו
    instagram האינסטגרם
    שלנו