דלג לתוכן

העלמת ורידים ברגליים (Spider Veins and Varicose Veins)

Spider Veins and Varicose Veins

מתאים לטיפול ב:

  • דליות
המומחים של Infomed מסבירים:

קיימות כיום מספר אופציות להעלמת ורידים ברגליים, כמו גם להעלמת נימים ברגליים. ורידי עכביש (נימים בצבעים אדום או סגול הנראים כמו קורי עכשיו דרך לעור) ודליות (כלי דם בולטים ונפוחים הנראים דרך העור) עלולים להשפיע לא רק על המראה החיצוני, אלא גם לכאוב ולגרום לאי נוחות. זאת ועוד, במקרים מסוימים דליות עלולות להוות סיכון לסיבוך כמו קריש דם או פצעים פתוחים ברגליים[1].

מגוון טיפולים להעלמת ורידים ברגליים יכולים לעזור להיפטר או לשפר את מצב ורידי הרגליים. הטיפולים גם עשויים להפחית תסמינים כמו כאב ועייפות, ולמנוע סיבוכים[1].

אפשרויות הטיפול היום נעות בין טיפול עצמי לניתוח קל. הליכים להעלמת נימים ברגליים והעלמת ורידים במקרים רבים נעשים על ידי רופאת או רופא עור באמצעות הזרקת תמיסה (בדרך כלל תמיסה מלחית) היישר לתוך הוורידים. הדבר גורם לבסוף להקרשות הדם בווריד. רקמת צלקת מופיעה מעל הוריד, ואז היא נעלמת לאיטה. במקרים אחרים, ניתן לבצע ניתוח על ידי כירורג/ית כלי דם, או על ידי מנתחת או מנתח פלסטי.

רופא מבצע זריקה ברגל במסגרת טיפול העלמת ורידים ברגליים
צילום: shutterstock | GreenGM

 

למה ורידים ונימים נוטים להופיע ברגליים?

דליות וורידי עכביש הם ורידים פגומים. הנטייה לפתח אותם נובעת מהיחלשות של סתומים זעירים וחד-כיווניים בתוך הוורידים. בוורידים בריאים, שסתומים אלה דוחפים דם לכיוון אחד – אל הלב שלנו. כאשר שסתומים אלו נחלשים, מעט דם זורם לאחור ומצטבר בוורידים או בנימים. דם זה מפעיל לחץ על דפנות כלי הדם ובלחץ מתמשך דפנות הוורידים נחלשות ומתנפחות. התוצאה עם הזמן היא דליות או עכביש[1].

ורידים ונימים נוטים להופיע ברגליים. הסיבה לכך היא שכלי הדם ברגליים נושאים דם ללב כנגד כוח המשיכה ולמרחק הארוך ביותר מכל מקום בגוף[2].

לחלק מהאנשים יש סיכון גבוה יותר לפתח בעיה זו, בעיקר במקרים שבהם יש היסטוריה משפחתית. אנשים אחרים סובלים מהבעיה בגלל עמידה או ישיבה ממושכת בתקופות ארוכות ברוב ימות השבוע, או בגלל אור השמש, שינויים הורמונליים או פציעה. תופעה זו נפוצה יותר בקרב מבוגרים ונשים בהיריון[1].

מתי מתבצע

בדרך כלל מצב זה אינו גורם לתסמינים, אך במידה ומופיעים דליות או ורידי עכביש ברגליים והם גורמים לכאב או לאי נוחות, ייתכן שיהיה צורך בטיפול העלמת ורידים ברגליים, כמו במקרים הבאים[2]:
 

  • הווריד התנפח, נהיה אדום, רך מאוד או חם למגע - מה שיכול להיות סימן לקריש דם.
  • הופעה של פצעים או פריחה ברגל או ליד הקרסול.
  • העור על הקרסול או השוק משנה את צבעו.
  • אחת הדליות מתחילה לדמם.
  • התסמינים מונעים פעילויות יומיומיות.

במקרים מסוימים קיים גם רצון להעלמת נימים ברגליים או העלמת ורידים ברגליים בשל המראה הלא אסתטי שהם מייצרים[2].

 

הכנות לטיפול

על מנת לקבוע איזה מהטיפולים של העלמת ורידים יניב את התוצאות הטובות ביותר, תתבצע בדיקה גופנית ותשאול מקיף לגבי ההיסטוריה הרפואית של הנבדק או הנבדקת[1].

ייתכן שיהיה צורך גם בבדיקות לא פולשניות הבודקות את זרימת הדם בוורידים ברגליים כגון אולטרסאונד דופלר, וכן בדיקות אחרת שיכולות למדוד שינויים בנפח הדם, מה שיכול לעזור למצוא בעיות כמו זרימת דם לא תקינה[1].

לאחר סקירת כל המידע, ניתן לומר אם העלמת ורידים ברגליים אפשרית ואיזה טיפול יהיה היעיל ביותר. לעיתים, יומלץ על יותר מסוג אחד של טיפול כדי להגיע לתוצאות הטובות ביותר ולהפחית את תופעות הלוואי[1].

מהלך לטיפול

הטיפול השמרני כולל את הטיפולים הבאים[3]:
 

  • גרב דחיסה – לבישה של מעין תחבושת אלסטית. מתאים בעיקר למקרים בהם הוורידים גורמים לכאב או לאי נוחות. התחבושת יוצרת לחץ עדין על הרגל שמונע מהדם להתרכז בוורידים ומפחית נפיחות.
  • שינוי באורח החיים - היגיינת עור, ירידה במשקל (במידת הצורך) והליכה יכולים לשפר דליות וורידי עכביש. כמו כן, מומלץ לא לעמוד או לשבת למשך זמן ממושך מבלי לעשות הפסקות, לא לנעול עקבים לעיתים קרובות, להרים את הרגליים בזמן ישיבה או שינה - רצוי קצת מעל הלב, לא לשלב רגליים ולהקפיד על פעילות גופנית סדירה.

במידה והטיפול השמרני אינו מוביל לשיפור או להעלמת ורידים ונימים ברגליים, ניתן לנקוט גם בהליכים הבאים[3] [4]:

סקלרותרפיה (הטרשה ורידית)

טיפול זה, שקיים כבר למעלה ממאה שנים להעלמת ורידים ברגליים או להעלמת נימים ברגליים, נעשה באמצעות הטרשה ורידית. במהלך הטיפול מוחדרת תמיסה אל תוך הווריד באמצעות מחט דקה מאוד. התמיסה גורמת לדפנות הווריד להתעבות ולהידבק זו אל זו. כתוצאה מכך הווריד נאטם ובסופו של דבר הוא נעלם.

לאחר ההזרקות, חובשים את האזור והמטופל או המטופלת מתבקשים להתלך במרפאה. במקרים בהם מטפלים ברגל, חובשים אותה בתחבושת אלסטית או בגרב אלסטית, לפני העמידה על הרגליים.

לעתים יש להמתין במרפאה 15 עד 30 דקות לאחר הטיפול, על מנת שהרופא/ה יוכל להעריך את מצב המטופל/ת. לעתים, על מנת לטפל בוורידים, יש צורך ביותר מביקור אחד במרפאה.

כריתת דליות אמבולטרית

שיטה זו להעלמת ורידים משמשת לטיפול בבעיות ורידים מסוגים רבים. בדרך כלל כריתת דליות אמבולטורית, היא השיטה הטובה ביותר עבור מטופלים/ות צעירים שיש להם ורידים בולטים (דליות). על פי רוב, דפנות הוורידים אצל המטופל/ת עבות וחזקות במידה כזו שאינה מאפשרת שימוש בהטרשה ורידית. 

כריתת דליות אמבולטורית היא שיטה נפוצה לטיפול בדליות והטיפול מתחיל בעמידה על הרגליים של המטופל/ת לצורך סימון הוורידים בהם יש צורך לטפל באמצעות עט מיוחד. לאחר מכן, המטופל/ת נשכב/ת ורופא/ת העור בודק מחדש את הוורידים. 

לאחר שסומנו כל האזורים, נהוג להשתמש בהרדמה מסוג מסוים, שגורמת לכל האזור להתנפח. הרדמה זו גורמת לאובדן תחושה זמני ברגל, בדרך כלל למשך פרק זמן של עד 10 שעות.

לאחר שההרדמה נכנסת לפעולה, נעשית סדרה של חיתוכים זעירים. לאחר מכן יוחדרו כלים כירורגיים מיוחדים, באמצעותם ניתן להרים בעדינות את הווריד ולשחרר אותו, עד שהוא מחליק בקלות החוצה. ברוב המקרים אין צורך בתפרים, אך כאשר מטפלים בווריד גדול, יש צורך בתפרים.

לאחר הסרת הווריד, חובשים את האזור המטופל למניעת זיהומים. לפני שחוזרים לעמוד על הרגליים תתבצע חבישה של הרגל בתחבושת אלסטית או בגרב אלסטית. הטיפול כולו אורך בדרך כלל 30 עד 60 דקות.

לאחר העמידה על הרגליים, יש צורך להתהלך במרפאה במשך 10 דקות, לאחר מכן תתבצע בדיקה חוזרת, ובמידה והכל עובד כשורה, ניתן לעזוב את המרפאה כבר באותו היום.

העלמת נימים ברגליים בלייזר והעלמת ורידים ברגליים בגלי רדיו

אלו הן שיטות טיפול חדשות יחסית של העלמת ורידים והעלמת נימים ברגליים. שיטות אלו מהוות עבור חלק מהמטופלים/ות חלופה לניתוח מסורתי שמבוסס על הסרה וקשירה של ורידים, אותו חייבים לבצע בבית חולים. בעזרת שימוש בגלי רדיו ניתן לטפל בוורידים גדולים יותר ברגליים. בלייזר ניתן להשתמש גם לטיפול בוורידים גדולים מסוימים ברגליים, וגם לנימים דקים מאד, גם לטיפול בוורידים בכף הרגל או בקרסול, ולבסוף גם לוורידי עכביש שעלולים להופיע לאחר טיפול הטרשה ורידית.

כאשר משתמשים בשיטות אלו לצורך העלמת ורידים ברגליים שצורתם גדולה, שתי השיטות עובדות בצורה דומה: מרדימים את העור ומבצעים חתך קטן, כזה שניתן להחדיר דרכו אל תוך כלי הדם צנתר (קטטר) של גלי רדיו או סיב לייזר. כאשר מוציאים את הצנתר או את הסיב, נפלטת אנרגיה שגורמת לווריד להתכווץ ולהיאטם.

 לאחר טיפול העלמת ורידים ברגליים, חובשים את האזור על מנת למנוע זיהום, מלבישים גרב אלסטית או תחבושת אלסטית ומבקשים מהמטופל/ת להתהלך במרפאה. אורכם של שני סוגי הטיפולים הוא פחות משעה.

כאשר מבצעים טיפול העלמת ורידי עכביש או נימים בלייזר, לא מחדירים סיב לייזר, אלא מכוונים קרן לייזר אל ורידי העכביש. כל טיפול אורך 10 עד 15 דקות, ניתן לחזור על הטיפול כל חודש עד חודשיים.

אחרי הטיפול

ברוב ההליכים המטופלים יכולים לחזור לעבודה למחרת יום הטיפול, אך יש צורך בטיפול בבית. יש להחליף את התחבושת באזור המטופל על פי הנחיות הרופא/ה.

כאשר מטפלים ברגל, לעתים, על מנת להבטיח את התוצאות הקוסמטיות הטובות ביותר, יש צורך ללבוש גרב אלסטית או לחבוש תחבושת אלסטית. בדרך כלל, יש צורך להשתמש באחת מאלו לפרק זמן של 7 עד 21 ימים, ולעתים אף יותר.

הליכה היא חלק בלתי נפרד וחיוני להחלמה כאשר מטפלים בוורידים ברגל. ההליכה עוזרת במניעת תופעות לוואי פוטנציאליות. יש להישמע להנחיות הרופא/ה לגבי תדירות ההליכה ומשך ההליכה. אין לחזור לעיסוק בפעילות גופנית שדורשת מאמץ, כמו למשל אימון משקולות, לפני אישור של גורם מקצועי.

לאחר כל טיפול העלמת ורידים בלייזר, חשוב להגן על האזור מפני חשיפה לשמש במשך 14 ימים. חשיפה לשמש עלולה לגרום להופעה של כתמים כהים על העור.

סיכונים ​​​​​​​

במקרים נדירים של טיפול העלמת ורידים ברגליים, תיתכן דלקת באזור המפשעה, נפיחות פתאומית של הרגל, או שכיבים קטנים ייווצרו במקום הזריקה. יש ליצור קשר מידי עם הרופא/ה במידה הדבר קורה.
​​​​​​​

תופעת לוואי של גירוד עלולה להופיע ולהימשך יום או יומיים לאחר ההליך. ייתכן שיהיו אזורים בולטים ואדומים באזור ההזרקה, אלה אמורים להיעלם בתוך מספר ימים. סימני חבורות עלולים להימשך מספר ימים או שבועות. שינוי בצבע העור אפשרי אף הוא.

תוצאות

טיפול העלמת ורידים ברגליים בזריקה נחשב להליך מוצלח ומוכח. עד 80% מן הוורידים המוזרקים נעלמים לאחר ההטרשה. עבור ורידים גדולים יותר, כפי שצוין לעיל, ישנם הליכים יעילים בהעלמה. עבור ורידי עכביש קטנים יותר או העלמת נימים ברגליים, טיפול בלייזר גם הוא אפשרות מוצלחת.
 

    רופאים בתחום

    ראומטולוגיה
    ד"ר זיו פז מומחה בראומטולוגיה וברפואה פנימית
    קראו עליי עוד
    אנדוקרינולוגיה
    פרופ' עמית תירוש אנדוקרינולוג בכיר, מומחה לטיפול בגידולים נוירו-אנדוקריניים ומנהל המרפאה לגידולים נוירואנדוקריניים במכון האנדוקריני
    קראו עליי עוד
    נטורופתיה
    קרן עקיבא - N.D נטורפתית
    5.0
    ( 9 חוות דעת )
    "מאוד קשובה, משרה ביטחון ונועם, אני מאוד מרוצה מהתהליך"
    קראו עליי עוד

    המומחים של Infomed עונים על שאלות:

    המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:

    מאמרים בנושא העלמת ורידים ברגליים

    אי ספיקה ורידית (דליות ורידים): 4 מיתוסים והאמת
    אי ספיקה ורידית (דליות ורידים): 4 מיתוסים והאמת
    ד"ר מואנס עג'אג' מאת: ד"ר מואנס עג'אג' 10/04/2022

    מה גורם להתפתחות של דליות ורידים? מי צפוי לסבול יותר מהתופעה – גברים או נשים? מהן הסכנות הכרוכות באי טיפול בדליות? ... לכתבה המלאה

    אי ספיקה ורידית: אילו טיפולים עשויים לשים סוף לבעיה?
    אי ספיקה ורידית: אילו טיפולים עשויים לשים סוף לבעיה?
    ד"ר איגור מנביץ מאת: ד"ר איגור מנביץ 08/12/2021
    • חסות

    כ-30% מהנשים ו-10% מהגברים יסבלו מאי ספיקה ורידית במהלך החיים. תופעה זו עלולה בשלבים הראשונים לגרום לפגם אסתטי, אך ... לכתבה המלאה

    שאלות מתוך פורום ניתוחים פלסטיים ומתיחת בטן אחרי ירידה במשקל

    בניהול ד"ר טלי פרידמן
    באנר הצטרפות

    רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

    שווה לך להצטרף!
    youtube ערוץ הוידאו של
    Infomed
    הפייסבוק
    שלנו
    instagram האינסטגרם
    שלנו