דלג לתוכן

ביופסיה סטריאוטקטית (Stereotactic needle biopsy)

Stereotactic needle biopsy
המומחים של Infomed מסבירים:
הגדרה: "סטרוס" מיוונית: D3, "טאקטוס" מיוונית: לגעת.

ביופסיה באמצעות מערכת ניווט (סטריאוטקטית) היא ניתוח שמשלבים בו דימות ומערכת ניווט מחשבית לכוון צינור או מחט, לניקוז מצבור נוזלי (גידולי או מוגלתי), או לשם הוצאת דגימת גידול מרקמה. ברוב המקרים התקנת ביופסיה אינה אלא לצורכי אבחון בלבד. הרקמה נשלחת לבדיקה פתולוגית ועל פי תוצאתה קובעים את המשך הטיפול.

התוויה: בעיקר גידולים או תהליכים בעומק המוח, או בחולים שמצבם אינו מאפשר ניתוח גדול להוצאת התהליך, או בגידולים שאינם מתאימים להוצאה וכן במורסות במוח, מבצעים ביופסיה בעזרת מערכת ניווט (Stereotactic needle biopsy).

הניתוח: קיימות מספר מערכות לביופסיה בניווט סטריאוטקטי. צריך להבחין בין ביופסיה עם מסגרת סטריאוטקטית שמחוברת לגולגולת (Frame-based versus frameless stereotactic biopsy) לבין ביופסיה בלעדיה. בכל מקרה החולה עובר בדיקת CT או MRI בפרוטוקול מיוחד עם העברת הצילומים למחשב תכנון. המנתח מתכנן את הניתוח ומחליט על המיקום המיטבי לפתיחת הגולגולת לשם נטילת דגימה לביופסיה. לפי החלטת המנתח ניתן לבצע את הניתוח באילחוש מקומי או בהרדמה כללית. בחדר הניתוח מבצעים רישום במערכת הניווט המתלווה לניתוח. לפי התכנון מבצעים חתך עור קטן, קודחים חור בגולגולת ומכניסים מחט בכיוון ולעומק המתוכנן בדיוק מרבי. בדרך כלל נשלח חלק לבדיקה פתולוגית מהירה כדי לוודא שמדובר בחומר מתאים לאבחון. המנתח מחליט בזמן הניתוח על מספר הדגימות הדרוש.

הסיכונים האפשריים הכרוכים בביופסיה המנווטת סטריאוטקטית נמוכים מאוד: בעיקר דימום במקום שניטלה הדגימה לביופסיה (כ-2%-1% מהמקרים), זיהום (פחות מ-1% מהמקרים) או החמרה בסימנים הנירולוגיים (על הסיכונים הספציפיים מדברים עם המנתח לפני הניתוח). בדרך כלל ניתן לשחרר את החולה יום לאחר הניתוח עד קבלת התשובה הסופית מהפתולוג.

ד"ר אנדי קנר

    רופאים בתחום

    נוירולוגיה
    ד"ר שאול סטיר פסיכיאטר מומחה, נותן חוות דעת משפטית ונוירולוג מומחה.
    קראו עליי עוד
    אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
    ד"ר יצחק שוחט מומחה אא״ג וניתוחי ראש וצוואר
    קראו עליי עוד
    רפואה משלימה
    אסף עזרא - יעל מטפל מומחה ברפואה סינית
    קראו עליי עוד

    המומחים של Infomed עונים על שאלות:

    מאמרים בנושא ביופסיה סטריאוטקטית

    וירוס הפפילומה – עובדות ומיתוסים
    וירוס הפפילומה – עובדות ומיתוסים
    מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 25/06/2013

    סל הבריאות לשנת 2019 השאיר בחוץ את חיסון ה-HPV המורחב כנגד זנים נוספים של וירוס הפפילומה. איך נדבקים בווירוס? מה הת... לכתבה המלאה

    ויטמין D, השמש והעור
    ויטמין D, השמש והעור
    ד"ר אכי פרידמן, מומחה ברפואת עור א מאת: ד"ר אכי פרידמן, מומחה ברפואת עור א 10/07/2013

    בעניין ויטמין D, אין הסכמה בין הגורמים הרפואיים לגבי הגדרות החסר או המינון המדויק לטיפול והמשך הנדרשים במקרה של חסר... לכתבה המלאה

    באנר הצטרפות

    רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

    שווה לך להצטרף!
    youtube ערוץ הוידאו של
    Infomed
    הפייסבוק
    שלנו
    instagram האינסטגרם
    שלנו