דלג לתוכן

טיפול בדיכאון (Therapy for Depression)

Therapy for Depression

מתאים לטיפול ב:

  • סוגי דיכאון
  • התקף חרדה
  • דיכאון עמיד
  • דיכאון קליני
  • חרדה, הפרעת חרדה
  • דיכאון
  • דיכאון אחרי לידה
  • דיכאון פסיכוטי
  • דיכאון כפול
המומחים של Infomed מסבירים:

דיכאון מוגדר כמצב נפשי המתבטא בשינויים רגשיים, פיזיים ותפקודיים. דיכאון הוא חלק מהפרעות מצב הרוח ועלול להופיע במגוון דרגות חומרה. כיום טיפול בדיכאון מתבצע במספר אופנים, זאת על מנת להביא להקלה אפקטיבית וארוכת טווח.

תסמיני דיכאון כוללים תחושת עצב, חרדה או חוסר תקווה. הפרעת דיכאון מג'ורי (דיכאון קליני) יכולה להוביל להרגשות אלו ברוב הימים ובמשך שבועיים לפחות, תוך כדי תסמינים אחרים כגון הפרעות שינה, אובדן עניין בפעילויות, שינויים בתיאבון, קושי בחשיבה ופגיעה בזיכרון[1].

ללא טיפול, דיכאון יכול להחמיר ולהימשך זמן רב יותר. במקרים חמורים, זה יכול להוביל לפגיעה עצמית ואף למוות. למרבה המזל, טיפולים יכולים להיות יעילים מאוד בשיפור תסמיני דיכאון[1].

    Photographee.eu | Shutterstock

איך אפשר לדעת אם אני בדיכאון ​​​​​​

דיכאון קליני הוא מצב רפואי שחורג מהעצב היומיומי. דיכאון עלול לגרום לתסמינים רציניים לאורך זמן ולעתים קרובות הוא משבש את יכולתו של האדם לבצע משימות שגרתיות. ההפרעה היא ההפרעה הפסיכיאטרית השכיחה ביותר בעולם. בארצות הברית, כאחד מכל שישה אנשים חווה דיכאון קליני במהלך חייו[2].

הטיפול בדיכאון חשוב מכיוון שלאנשים עם דיכאון לא מטופל יש איכות חיים נמוכה יותר, סיכון גבוה יותר להתאבדות ותוצאות קליניות גרועות יותר אם יש להם מצבים רפואיים כלשהם מלבד דיכאון. למעשה, לאנשים עם דיכאון יש סיכוי כמעט פי שניים למות מאשר אנשים ללא דיכאון. יתרה מכך, דיכאון משפיע לא רק על אנשים הסובלים ממנו אלא גם על הסובבים אותם[2].

לפי ארגון הבריאות העולמי (WHO), הנה כמה עובדות על דיכאון[3]:
 

  • דיכאון הוא הפרעה נפשית נפוצה. ההערכה היא ש-5% מהמבוגרים בעולם סובלים מדיכאון.
  • דיכאון עלול להוביל לנכות והוא תורם מרכזי לנטל העולמי הכולל של מחלות.
  • יותר נשים סובלות מדיכאון מאשר גברים.
  • דיכאון יכול להוביל להתאבדות.
  • קיים טיפול יעיל לדיכאון קל, בינוני וחמור.

בכל סוגי הדיכאון קיימים סימפטומים כגון ירידה במצב הרוח, תחושת חוסר עניין והנאה, עייפות, תחושת חוסר ערך, אכילה או שינה לא מאוזנות, מחשבות חוזרות על מוות וכו'. ככל שהסימפטומים חמורים יותר, כך גדלה המצוקה שהאדם חש ויורדת יכולת התפקוד שלו. במצבים מעין אלה מומלץ לפנות לטיפול בדיכאון, על ידי אנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש, כמו פסיכולוגיות או פסיכיאטרים/ות מומחים.

איך לצאת מדיכאון

כדי להבין איך לצאת מדיכאון, יש ראשית להבין את חומרת המצב, שכן הטיפול בדיכאון מתבסס על סוג הדיכאון ממנו האדם סובל. במקרה של דיכאון קל הטיפולים המומלצים יכולים להיות[4]:
 
  • המתנה ערנית – במקרה של אבחון בדיכאון קל, איש או אשת מקצוע עשויים להציע לחכות זמן מה כדי לראות אם המצב משתפר מעצמו. במקרה זה, תתבצע פגישה חוזרת עם איש/ת המקצוע לאחר שבועיים, כדי לעקוב אחר ההתקדמות.
  • פעילות גופנית - ישנן עדויות לכך שפעילות גופנית יכולה לעזור לדיכאון, וזהו אחד הטיפולים העיקריים לדיכאון קל.
  • שיחות - לדבר על הרגשות יכול להועיל. אפשר לדבר עם חבר או קרוב משפחה, או להיעזר בטיפול פסיכולוגי פרטני או בטיפול קבוצתי.

למקרים של דיכאון קשים יותר, ישנו מגוון טיפולים מומלצים באמצעות שיחות ותרופות, שבמקרים רבים נהוג לשלב ביניהם[4]. הנה כמה מהטיפולים המרכזיים שעשויים לעזור לאדם לצאת מדיכאון:

טיפול בדיכאון באמצעות פסיכותרפיה דינמית[4] 

טיפול בדיכאון באמצעות פסיכותרפיה דינמית מבוסס על ההנחה שחלק משמעותי מבעיות בהווה נובעות מקשיים אשר התרחשו בעבר, בתקופת הילדות, לרוב מול הדמויות ההוריות. לדוגמא, דיכאון עלול לבטא קושי להתמודד עם נטישה רגשית או פיזית של הורה בגיל מוקדם. טיפול בדיכאון בגישה דינמית ינסה להביא לזמינות את תכני העבר ולעזור למטופל להבין ולעבד אותם, מתוך נקודת המוצא שתובנה בנושא, ומערכת היחסים המשמעותית עם המטפל/ת, יעניקו למטופל חופש לנהוג ולהרגיש אחרת. פסיכותרפיה דינאמית מיועדת להיות טיפול ארוך טווח, עם זאת כיום קיים גם טיפול דינאמי קצר מועד.

טיפול בדיכאון באמצעות פסיכותרפיה קוגנטיבית התנהגותית (CBT) [4]

טיפול בדיכאון באמצעות פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית(CBT), מתייחס לדיכאון כתוצר של דפוסי חשיבה שאינם נכונים או מדויקים. פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית נועדה למצוא את דפוסי החשיבה הללו ולקרוא עליהם תיגר. לדוגמה, קיימים אנשים שנוטים לבצע הכללת יתר דוגמת "תמיד קורים לי דברים גרועים". במסגרת הטיפול יהיה ניסיון להמחיש למטופל באיזה אופן הדפוסים מזיקים לו ולא נאמנים למציאות, ובמקביל יינתנו אלטרנטיבות חיוביות וגמישות יותר, בין היתר מתוך התנסויות חדשות בשטח

טיפול בדיכאון באמצעות טיפול בינאישי [4]

טיפול בדיכאון במסגרת טיפול בין אישי, מנסה להוביל להקלה בסימפטומים תוך התמקדות בדרך בה האדם מתפקד במסגרת הקשרים החברתיים שלו. בניגוד לפסיכותרפיה דינאמית ופסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית, מתמקדות העוסקות בעיקר בתהליכים פנים-נפשיים, טיפול בין אישי בדיכאון מבקש לחולל שינויים בהיבט הבין אישי, מתוך נקודת מוצא ש חוויות של הצלחה בקשרים, כמו שיפור מידת האמון, הקרבה והדדיות, יקלו באופן משמעותי על הדיכאון.

טיפול בדיכאון באמצעות תרופות פסיכיאטריות 

כאשר הסימפטומים הדיכאוניים מביאים את הפרט למצוקה נפשית רבה ופוגעים בתפקודו, קיימת אפשרות להערכה אצל פסיכיאטר/ית בקשר למתן תרופות פסיכיאטריות, וספציפית תרופות נגד דיכאון על סוגיהן השונים. טיפול בדיכאון באמצעות תרופות נועד להקל על הסימפטומים הדיכאוניים על ידי שינוי האיזון של חומרים נוירו-כימיים במוח, אשר ידועים כקשורים לדיכאון. להלן כמה מקבוצות נוגדי הדיכאון הנפוצות ביותר. חשוב לדון עם הרופא/ה על תופעות הלוואי לפני נטילת תרופות אלו[5]:
 
  • SSRI (מעכבי קליטה חוזרת בררניים של סרוטונין) נהוג להתחיל במרשם לתרופות אלו, שכן הן נחשבות לבטוחות ובדרך כלל גורמות לפחות תופעות לוואי מאשר סוגים אחרים של תרופות נוגדות דיכאון. קבוצה זו כוללת תרופות כגון פרוזק, ציפרלקס, רסיטל ועוד.
  • SNRI (מעכבים סלקטיביים של ספיגה חוזרת של סרוטונין ונוראפינפרין) - במקרים רבים יינתנו לשימוש בגלל תגובה לא מוצלחת לתרופות ממשפחת ה-SSRI. קבוצה זו כוללת תרופות כגון סימבלטה, איקסל, ויאפקס ועוד.
  • TCA (נוגדי דיכאון טריציקליים) - יכולים להיות יעילים מאוד, אך נוטים לגרום לתופעות לוואי חמורות יותר מהתרופות שלעיל. בדרך כלל לא יינתנו טריציקליים, למעט מקרים בהם SSRI לא הביא לשיפור. קבוצה זו כוללת תרופות כגון אנפרניל, טופרניל ועוד.
  • MAO / MAOI (מעכבי מונואמין אוקסידאז) – תרופות ותיקות אך לא פופולריות. בדרך כלל יינתנו רק כאשר תרופות אחרות לא עבדו, וזאת בשל תופעות לוואי חמורות שעלולות להופיע עקב שימוש בהן. כמו כן, השימוש בתרופות אלו דורש דיאטה קפדנית בגלל אינטראקציות מסוכנות עם סוגים שונים של מזון כגון גבינות מסוימות, חמוצים ויינות.

חשוב לא להפסיק לקחת תרופות נוגדות דיכאון מבלי להתייעץ עם הרופא/ה. תרופות נוגדות דיכאון אינן ממכרות, אך לפעמים עלולה להתפתח תלות פיזית (מצב שונה מהתמכרות). הפסקת הטיפול בפתאומיות או החמצה של מספר ימים עלולות לגרום לתסמינים דמויי גמילה ולהחמרה של הדיכאון[5].
 

כיצד לבחור את הטיפול הנכון לדיכאון? 

לבחירת הטיפול המתאים לדיכאון יש לקחת בחשבון את חומרתו. אם מדובר בדיכאון ברמה חמורה, אשר גורמת לפרט מצוקה רבה ופוגעת משמעותית בתפקודו, יומלץ לפנות לטיפול תרופתי, מאחר וטיפול זה לרוב מביא להקלה תוך מספר שבועות או חודשים בודדים. כמו כן, יומלץ לשלב עם התרופות גם טיפול פסיכותרפי. פסיכותרפיה מציידת את האדם בכלים להמשך הדרך, לעומת טיפול תרופתי, אשר השפעתו עלולה להפסק עם סיום הטיפול. במקרים פחות קיצוניים מומלץ טיפול בדיכאון באמצעות פסיכותרפיה, הניתנת על ידי פסיכולוגים. במקרים קיצוניים במיוחד, יבוצע טיפול בדיכאון בשם טיפול בנזעי חשמל (ECT), טיפול זה מחייב מעקב צמוד ולכן מתבצע בדרך כלל במסגרת אשפוז פסיכיאטרי .
 

    רופאים בתחום

    אורתופדיה
    ד"ר קונסטנטין קגסוב אורתופד, מומחה בתחומי כף הרגל והקרסול, לקוחות כללית מושלם ולקוחות פרטיים בלבד
    קראו עליי עודלקביעת תור
    ריאות
    ד"ר אייל פוקס רופא מומחה לרפואה פנימית ומחלות ריאה, מנהל מחלקה פנימית מרכז רפואי צפון (פוריה)
    קראו עליי עוד

    מאמרים בנושא טיפול בדיכאון

    דיכאון בקשישים: איך מתבצע אבחון והאם קיים טיפול תרופתי בטוח?
    דיכאון בקשישים: איך מתבצע אבחון והאם קיים טיפול תרופתי בטוח?
    ד"ר עופר בר מאת: ד"ר עופר בר 26/01/2022

    האוכלוסייה המבוגרת היא ללא ספק אחת מקבוצות האוכלוסייה המרכזיות לה ניתנת התייחסות בכל הנוגע לניהול משבר הקורונה. אול... לכתבה המלאה

    הדרך חדשה לאבחון דיכאון
    הדרך חדשה לאבחון דיכאון
    מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 04/02/2021

    האם בקרוב נוכל לדעת בוודאות אם אנחנו סובלים מדיכאון קליני ומה חומרתו? חוקרים מצאו דרך חדשה שעשויה לאבחן דרגות שונות... לכתבה המלאה

    באנר הצטרפות

    רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

    שווה לך להצטרף!
    youtube ערוץ הוידאו של
    Infomed
    הפייסבוק
    שלנו
    instagram האינסטגרם
    שלנו