דלג לתוכן

עקירת שן (Tooth Extraction)

Tooth Extraction

מתאים לטיפול ב:

  • דלקת חניכיים
מרפאת היכל השן מרפאת היכל השן מרפאת שיניים ותיקה בחולון (למעלה מ-20 שנה) העוסקת בהשתלות שיניים ואסתטיקה דנטלית קראו עליי עוד
המומחים של Infomed מסבירים:

עקירת שן - מטרת הניתוח

בדרך כלל, עקירת שן נועדה להוציא לחלוטיןשן פגועה ממקומה עקב הרס הדרגתי של שכבות השן - הזגוגית, הדנטין ומוך השן, כולל תעלות השורש. 

לרוב, הרס השן נגרם עקב ריבוי של עששת בשל הצטברות רובד חיידקי על גבי השיניים. כאשר העששת חודרת את רקמות השן החיצוניות ומגיעה עד למוך (הרקמה הפנימית שמכילה עצבים וכלי דם), הדרך היחידה לטפל בה לפני שתהיה דלקת ופגיעה קבועה ברקמת העצם הינה על ידי טיפול שורש. במידה וטיפול השורש נכשל ולא ניתן להציל את השן הפגועה, אין ברירה אלא להוציאה מחלל הפה, בטרם תגרום לדלקת וזיהום מקומיים, שיכולים לגרום לכאבים מרובים והתפשטות הזיהום.

 

קראו עוד:  עקירה כירורגית - כל מה שאתם צריכים לדעת


במקרים מסוימים יש צורך בעקירת שן בינה בולטת או חבויה, על מנת למנוע את פגיעתה בשיניים הסמוכות עקב לחץ מקומי (ספיגה והזזה של השיניים ליד).


עקירת שן מתבצעת לעיתים אף במחלות חניכיים חמורות אשר פוגעות ברקמה התומכת של השן וסביבתה.
עקירת שן יכולה להתבצע באופן ידני פשוט (ע"י מלקחיים) או באופן כירורגי ע"י ביצוע חתך בחניכיים.

הכנה לעקירת שן

לרוב עקירת שן נעשים תחת הרדמה מקומית בלבד, למרות שכיום ניתן לבצעם אף תחת הרדמה כללית.
לפני העקירה נדרש לרוב לבצע צילום רנטגן של השיניים, ולעיתים נדרש צילום מיוחד (צילום פנורמי), או אפילו בדיקת CT, זאת על מנת לאבחן במדויק את המחלה בשן, ולוודא סופית כי אין דרך אפשרית להצילה בשום אמצעי. 

אצל אנשים בריאים בד"כ לרוב אין צורך בהכנות נוספות מיוחדות. אנשים בעלי סיכון מוגבר לפתח דלקת של מסתמי הלב (אנדוקרדיטיס), כגון בעלי מסתמים מלאכותיים, מושתלי לב וכד', צריכים ליידע על כך את רופא שיניים על מנת לקבל מנת אנטיביוטיקה לפני ביצוע הפעולה.

אנשים בעלי היסטוריה רפואית של בעיות קרישת דם יתבקשו לבצע בדיקות דם לתפקודי קרישה לפני הטיפול, שכן נמצאים בסיכון יתר לדימום.

תהליך עקירת השן


עקירת שן מתבצעת במרפאת השיניים בתנאים סטריליים, ע"י רופא השיניים. עקירה כירורגית נעשית לרוב ע"י רופא שיניים מומחה בכירורגיית פה ולסת.

המטופל מקבל זריקת הרדמה מקומית לאזור המבוקש, בדומה לטיפול שיניים רגיל (לעיתים יש צורך בהרחבה של טווח ההרדמה). עקירה פשוטה נעשית באמצעות מלקחיים דנטליות, ע"י אחיזה של קצה השן הנראה לעין וטלטול שלו עד לתזוזה של השן והוצאתה ממקומה. לאחר הוצאת השן הרופא יפעיל לחץ מקומי איטי על הרקמה על מנת לעצור את הדימום.

עקירת שן כירורגית נעשית ע"י ביצוע חתך בחניכיים מתחת לשן, והוצאת השן יחד עם הרקמה התומכת שסביבה. לבסוף החתך נתפר באמצעות תפרים נספגים.
משך הזמן של עקירת שן היא כ-30 דקות.


 

הסיכונים בעקירת שיניים

סיכונים כלליים בניתוחים :


זיהום- לרוב שטחי ומטופל באופן מקומי, אולם לעיתים נדירות עלול להתפתח לזיהום משמעותי יותר שעלול לחדור לזרם הדם (ספסיס), למסתמי הלב (אנדוקרדיטיס) וכו', ולעיתים נדירות מצריך פתיחה מחדש של האזור לסילוק הפסולת החיידקית.


דימום- בעיקר באזור הטיפול כתוצאה מטראומה מקומית לרקמה. דימום יכול להתרחש מיד לאחר הטיפול, עד 24 שעות לאחריו ובמקרים נדירים ביותר לאחר זמן. הדימום נוצר כאשר כלי דם קטן בחניכיים נפתח ומדמם. במקרים בהם הדימום הוא רב יש צורך בניקוז אולם זהו מצב נדיר.


סיכוני ההרדמה- לרוב תופעות הקשורות לרגישות יתר לתרופות ההרדמה (תגובה אלרגית). לעיתים נדירות מאד תתכן תגובה חמורה של ירידת לחץ דם (שוק אנאפילקטי).


 

הסיכונים של עקירת שן:


פגיעה עצבית בתעלת העצב- פגיעה שעלולה לגרום לאובדן חלקי או מלא של חוש הטעם- נדירה.


נפיחות מקומית- בשל הטראומה המקומית לרקמה.


חדירה לסינוסים- כאשר פיסת שן ניתקת ועוברת אל חלל הסינוס המקסילרי (חלק ממערות הפנים מעל הלסת העליונה), ישנו צורך בשטיפות הסינוס להוצאתה. נדירה.


 

הטיפול אחרי עקירת שן


המטופל אינו צריך להישאר בהשגחה לאחר עקירת שן. יש להימנע מאכילה או שתייה במשך של כשעתיים לאחר מכן, עד לחלוף השפעת ההרדמה. יש להימנע משתיית משקאות חמים לפחות למשך יממה לאחר העקירה.
עשויים להיות כאבים באזור, בייחוד ביממה הראשונה לאחר הטיפול, וניתן להשתמש במשככי כאבים ע"פ הצורך. האזור עשוי להיות נפוח למשך מספר ימים.

במידה וישנה עליית חום, כאבים חזקים מאד, דימום או הפרשה מקומית מהפה יש לפנות מיידית לרופא. לעיתים הרופא ימליץ על לקיחת אנטיביוטיקה לאחר טיפול עקירת שן, כאשר קיימת דלקת או זיהום מקומי.


המאמר נכתב על ידי ד"ר אפרת סולומון

    רופאים בתחום

    פסיכיאטריה
    ד"ר יובל בן אמנון פסיכיאטר מומחה
    קראו עליי עוד
    אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
    ד"ר לירון מלכא
    4.9
    ( 90 חוות דעת )
    "ד״ר מלכא מקצועית אמינה ועדינה בטיפול הרפואי"
    קראו עליי עוד

    המומחים של Infomed עונים על שאלות:

    המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:

    מאמרים בנושא עקירת שן

    כתרים בסריקה דיגיטלית: הנה מה שחשוב לדעת
    כתרים בסריקה דיגיטלית: הנה מה שחשוב לדעת
    ד"ר זאב מיקלר מאת: ד"ר זאב מיקלר 11/01/2021
    • חסות

    כתרים מהווים פתרון יעיל ושמרני במקרים שבהם יש צורך בשיקום של השן עקב אבדן נרחב של רקמת שן. השיטה הדיגיטלית לתכנון ו... לכתבה המלאה

    גשר בשיניים
    גשר בשיניים
    מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 09/05/2009

    גשר בשיניים אינו מיועד אך ורק לילדים. למעשה זהו הליך טיפולי שאולי נצטרך יותר מפעם אחת בחיינו. לכתבה המלאה

    באנר הצטרפות

    רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

    שווה לך להצטרף!
    youtube ערוץ הוידאו של
    Infomed
    הפייסבוק
    שלנו
    instagram האינסטגרם
    שלנו