- אינפומד
- טיפולים וניתוחים
- סתימה בשן
סתימה בשן (Tooth Filling Procedure)
מטרת הפעולה
סתימה בשן (cavity) מטרתה לתקן שן פגועה, עקב הרס הדרגתי של שכבות השן החיצוניות- הזגוגית (אנאמל), הדנטין והצמנט. לרוב הרס השן נגרם עקב ריבוי של עששת- כלומר ע"י הצטברות רובד חיידקי, בשל היגיינת פה לקויה. כאשר העששת חודרת את רקמות השן החיצוניות, מומלץ לטפלה לפני שתהיה דלקת ופגיעה קבועה ברקמת מוך השן (הרקמה המכילה את שורשי העצבים וכלי הדם) או שבירה של השן.
טיפול מניעתי זה, הנקרא סתימה בשן, כולל את: פתיחת השן, סילוק העששת, סילוק רקמת השן הפגועה, עיצוב השן כך שתוכל לקלוט מילוי סינטטי, ולבסוף מילוי השן בחומר מיוחד לסתימתה.
סימנים לפגיעה בשכבות השן החיצונית הם במרבית המוחלט של המקרים- כאבים או רגישות לקור/חום. במקרים חמורים יותר, כאשר ישנה דלקת פעילה או פגיעה עצבית, עלולים להיות נפיחות בחניכיים או נפיחות צווארית.
לעיתים משתמשים בסתימת חורים בשיניים גם לתיקון שיניים סדוקות או שחוקות, ולאו דווקא לטיפול בהצטברות פלאק חיידקי. תהליך הסתימה נקרא שחזור של השן.
הכנה לפעולה
לרוב סתימה בשן נעשית תחת הרדמה מקומית בלבד, למרות שכיום ניתן לבצעם אף תחת הרדמה כללית.לפני הפעולה נדרש לרוב לבצע צילום רנטגן של השיניים, ולעיתים נדרש צילום מיוחד (צילום פנורמי), זאת על מנת לאבחן במדויק את המחלה בשן (זאת על מנת למנוע מצב בו ישנה מחלה מתקדמת יותר בשן מכפי הנראה לעין, הדורשת טיפול מסוג שונה, למשל טיפול שורש מקדים).
באנשים בריאים בד"כ לרוב אין צורך בהכנות נוספות מיוחדות. אנשים בעלי סיכון מוגבר לפתח דלקת של מסתמי הלב (אנדוקרדיטיס), כגון בעלי מסתמים תותבים, מושתלי לב וכד', צריכים ליידע על כך את רופא השיניים על מנת לקבל מנת אנטיביוטיקה לפני ביצוע הפעולה.
תהליך הפעולה
סתימה בשן נעשית במרפאת שיניים בתנאים סטריליים, ע"י רופא שיניים. לעיתים תהליך הטיפול מתמשך ליותר מפגישה אחת ואף מספר פגישות במרפאה, במידה ולמטופל מספר שיניים הדורשות תיקון.
תחילה המטופל מקבל זריקת הרדמה מקומית לאזור המבוקש. זריקה זו עשויה לגרום למעט כאבים.השלב הראשון בטיפול, כולל את פתיחת זגוגית השן והוצאת עששת שהצטברה בשן ובסביבתה, ע"י כלים מיוחדים. בהמשך רקמת השן הפגועה (לרוב עקב ריקבון) מסולקת באופן יסודי.
באופן זה, מכין הרופא את חלל השן שנותר, לצורך מילויו בחומר מיוחד לסתימה. הכנת החלל מתבצע ע"י קידוח בשכבות השן ועיצוב מבנה השן הפנימי לקליטת המילוי.
כאשר השן מוכנה, הרופא מחדיר את חומר המילוי הדחיס, העשוי מחומר שנקרא אמלגם או קומפוזיט (סוג של שרף). שכבות המילוי מוחדרות באיטיות, על מנת לאפשר כל שכבה להתייבש ולהיאטם בצורה מיטבית.
לבסוף, משייף רופא השיניים את עודפי החומר, כך שהשן חוזרת למראה תקין ולתפקוד תקין עד כמה שניתן. משך הפעולה כעשרים דקות- חצי שעה בכל שן.
סיכונים בפעולה
סיכונים כלליים:
זיהום- לרוב שטחי ומטופל באופן מקומי, אולם לעיתים נדירות עלול להתפתח לזיהום משמעותי יותר שעלול לחדור לזרם הדם (ספסיס), למסתמי הלב (אנדוקרדיטיס) וכו', ולעיתים נדירות מצריך פתיחה מחדש של השן לסילוק הפסולת החיידקית.
דימום- בעיקר באזור הטיפול כתוצאה מטראומה מקומית לרקמה. דימום יכול להתרחש מיד לאחר הטיפול, עד 24 שעות לאחריו ובמקרים נדירים ביותר לאחר שבועות או חודשים. הדימום נוצר כאשר כלי דם קטן בחניכיים נפתח ומדמם. במקרים בהם הדימום הוא רב יש צורך בניקוז אולם זהו מצב נדיר.
סיכונים ספציפיים של טיפול סתימה בשן:
פגיעה עצבית בתעלת העצב- פגיעה שעלולה לגרום לאובדן חלקי או מלא של חוש הטעם- נדירה.
רגישות לחום/קור בחלל הפה- במידה ולא נעשה איטום מספק, נדיר לאחר סתימה פשוטה.
הטיפול אחרי הפעולה
המטופל אינו צריך להישאר בהשגחה לאחר טיפול סתימה בשן. יש להימנע מאכילה או שתייה במשך של כשעתיים לאחר מכן, עד לחלוף השפעת ההרדמה.
עשויים להיות כאבים באזור, בייחוד ביממה הראשונה לאחר טיפול סתימה בשן, וניתן להשתמש במשככי כאבים ע"פ הצורך. האזור עשוי להיות נפוח למשך מספר ימים. על מנת להשיג תוצאות מיטביות לאחר הניתוח יש לשמור על היגיינת פה קפדנית, הכוללת צחצוח שיניים, ניקוי יסודי בחוט דנטלי ועם אביזרי ניקוי מיוחדים.
לעיתים הרופא ימליץ על לקיחת אנטיביוטיקה לאחר טיפול סתימה בשן, במידה וקיימת דלקת או זיהום מקומי. במידה וישנה עליית חום, כאבים חזקים מאד, דימום או הפרשה מקומית מהפה יש לפנות מיידית לרופא.
המאמר נכתב על ידי ד"ר אפרת סולומון
רופאים בתחום
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
-
שאלה: אני בן 46. אני אדם בריא ואיני נוטל תרופות כלשהן. הפסקתי לעשן לפני כחודש. לפני כשבועיים התחלתי להרגיש מליחות תמידית בפה. האם ידוע ממה נובעת מליחות זו וכיצד ניתן להפסיקה?
-
שאלה: האם התכשירים החדשים, אותם אנו רואים לאחרונה בפרסומות, שאמורים להלבין את השיניים, באמת עושים את העבודה בצורה בריאה, או שהם מסירים את ציפוי האמייל שעל השן, כמו שעושות משחות שיניים להלבנה ?
-
שאלה: לפני שלושה ימים עקרו לי שן בינה, לא עשו לי תפרים אלא שמו לי חומר ספוגי שעוצר דימום. בינתיים החומר התמוסס ואני נשארתי עם חור פנימי במקום שהיתה השן, שמאוד מציק לי, האם החור הזה ייסתם עם הזמן או שעלי לחזור לרופא כדי שיסגור אותו עם תפרים?
-
שאלה: לכמה זמן מחזיקה סתימת חור בשן?
-
שאלה: רופאת השיניים שלי אמרה שיש לי שני חורים מאוד גדולים ושהטיפול בהם יהיה או טיפול שורש או סתימה. היא ניקתה ועשתה משהו בשני החורים הללו ואמרה שהיא הכניסה תרופה כדי שהעצב יקטן, ואז לא יהיה צורך בטיפול שורש, וסתמה לי את השן בסתימה זמנית לחודשיים. האם זה נכ
-
שאלה: האם זה נכון שסתימות האמלגם, בהן משתמשים לצורך סתימות של חורים בשיניים, מזיקות לבריאות?
-
שאלה: במשך שנים רבות התפוררה לי סתימה גדולה בטוחנת תחתונה, ולא סבלתי אלא מרגישות ומהצורך לנקות את החור כל הזמן. סוף סוף הלכתי לטיפול, ולאחר ניקוי יסודי של שאריות הסתימה הישנה העששת פסקה, השורש נחשף וצריך טיפול שורש. הרופאה שמה צמר גפן ספוג בשמן ציפורן,
-
שאלה: יש לי מספר שאלות הנוגעות לשיניים: 1. לפני כשבוע התחלתי בטיפולי שיניים, עשיתי סתימה אחת ומאז יש לי טעם מתכתי בפה ממה זה נובע והאם זאת תופעת לוואי של הסתימה? 2..אני צריכה לעשות טיפול שורש בשן טוחנת תחתונה. הבעיה היא שאני מאוד פוחדת מהטיפול. האם זרי
-
שאלה: האם עלי לקחת טיפול אנטיביוטי לפני טיפול לסתימת חורים בשיניים?
-
שאלה: מדוע לא תמיד ניתן להשתמש ב"סתימה לבנה" על מנת לבצע סתימת חור בשן?
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
-
מחלות קשורות
- דלקת חניכיים
- עששת
-
בדיקות קשורות
- צילום רנטגן
- צילום פנים
-
טיפולים וניתוחים קשורים
- גז צחוק
- יישור שיניים שקוף
- עקירת שן בינה
- כתרים בשיניים
- ציפוי שיניים
מאמרים בנושא סתימה בשן
קיימות סיבות רבות לכאבי שיניים, בהן עששת, סתימה שהשתחררה, נסיגת חניכיים ועוד. מעבר לקביעת תור אצל רופא השיניים בהקד... לכתבה המלאה
שיקום פה מתבצע כאשר קיים חוסר בשיניים או כאשר יש צורך בהגנה על שיניים טבעיות שנחלשו. המטרה – להשיב את התפקוד והמראה... לכתבה המלאה