המסתם האורטלי נמצא בפתח אבי העורקים (האאורטה) ושולט על זרימת הדם מהלב אל שאר חלקי הגוף. החלפה של המסתם האורטלי תידרש בשני מצבים: - היצרות של המסתם – מצב בו פתח המסתם הופך קטן יותר וכתוצאה מכך מופרעת זרימת הדם מהלב אל שאר חלקי הגוף . - דליפת המסתם – מצב בו עקב מחלה במסתם או באבי העורקים הדם זורם חזרה אל הלב. במצבים חמורים בעיות אלו עלולות להוות סכנת חיים וללא טיפול להוביל לכשל לבבי.
בעבר, טיפול בהיצרות חמורה של המסתם האורטלי כללה ניתוח לב פתוח בלבד. אולם לפני כשני עשורים בוצעה השתלת המסתם הראשונה בצנתור בחולה אשר סבל מהיצרות קשה. פעולה זו נחשבת עד היום למהפכה המשמעותית ביותר בתחום הקרדיולוגיה ההתערבותית בעשרים השנים האחרונות. כיום, היא מבוצעת באופן שגרתי בחולים הסובלים מהיצרות קשה של המסתם האורטלי ומהווה חלופה בטוחה יותר לניתוח לב פתוח ברוב החולים.
Pepermpron | Shutterstock
מתי מתבצעת השתלת מסתם אורטלי בצנתור?
השתלת מסתם אורטלי בצנתור מיועדת לחולים עם היצרות חמורה של המסתם אשר סובלים מתסמינים של קוצר נשימה ו/או כאבים בחזה ו/או התעלפויות. תופעות אלו נחשבות לסימפטומים המרכזיים של היצרות מסתם. ברוב המקרים, הפעולה תתבצע בחולים מעל לגיל 75, אולם אם קיימת תחלואה נלווית או השמנת יתר משמעותית ניתן יהיה לבצעה גם בחולים צעירים יותר. המסתם המושתל עשוי מתומכן (סטנט) מתכתי ומרקמה הנלקחת מקרום לב של חזיר או פרה. החדרתו מתבצעת באמצעות קטטר ייחודי.
הכנות לפני הטיפול
טרם ביצוע הפעולה, נדרשת בדיקת אקו לב עדכנית, בדיקת CT של הלב, האאורטה, ועורקי הכסל (CT בפרוטוקול TAVI). חלק מהחולים יזדקקו בנוסף לצנתור לב של העורקים הכלליים.
מהלך הטיפול
פעולת השתלת המסתם מבוצעת בטשטוש. בשלב הראשון יוכנס קוצב לב זמני ולאחר מכן קטטר לשורש אבי העורקים, זאת כדי לסייע במיקום המסתם שיושתל. לאחר מכן, יועבר המסתם למיקומו המיועד. כאשר כל הציוד ממוקם, יבוצע שחרור מבוקר של המסתם תחת קיצוב מהיר של הלב בצורה מותאמת ומבוקרת.
אחרי הטיפול
רוב החולים משתחררים לביתם כיום או יומיים לאחר הפעולה. נדרש טיפול במדללי דם לכל החיים, בדר״כ אספירין בלבד, אלא אם יש סיבה אחרת לטיפול במדלל אחר. אין מגבלות מיוחדות לאחר הפעולה – המטופל יכול לחזור לפעילויות הקודמות שלו.
סיכונים
בדומה לכל פרוצדורה רפואית התערבותית, גם החלפת מסתם אורטלי בצנתור אינה חפה מסיכונים. יחד עם זאת, מדובר בפעולה בטוחה יחסית הכרוכה בשיעור נמוך של סיבוכים קשים ותמותה. כמובן שהדבר תלוי גם במצבו הבסיסי של החולה.
הסיבוך השכיח ביותר הוא צורך בקוצב לב, המתפתח בעיקר בחולים אשר סובלים מהפרעה בהולכה חשמלית טרם הפעולה. סיבוכים נוספים כוללים סיבוכי כלי דם, דלף של המסתם, זיהום, אי ספיקה כלייתית, אוטם לבבי, אירוע מוחי ומוות.
תוצאות הטיפול
מרבית החולים לאחר הטיפול מרגישים הקלה ניכרת בקוצר נשימה שהוא הסימפטום השכיח ביותר של המחלה.
שלום, בת 44 עקב הזעה וכאב קל בחזה עשו לי במיון אקג ובדיקות נוספות, שללו מקרה חירום והפנו אותי להמשך בירור אצל קרדיולוג בקהילה. ציון בפני שהאקג לא ממש תקין אך איני יודעת מה זה אומר. בתוצאות האקג רשום: PR תקין, דופק 70, קומפלקס צר, עיכוב בהעברה חדרית, משיכת ST בליד V2-3. היפוך T ידוע בליד 3. ללא עליות ST באקג ימני אחורי. אני ממש בלחץ וחרדה ויש עוד זמן עד התור לרופא.. מה משמעות האקג? על מה התוצאות יכולות להעיד? תודה
הוסף תגובה
פתח בחלון חדש
המשך
שירי25/11/2024 | 11:26
התסמינים עברו לאחר שעה. היתי במיון התוצאות אקג מהמיון .. שוחררתי עם המלצה להמשך בדיקות , אבל לא נאמר לי מה האקג אומר ? אשמח לדעת בבקשה מה אומר פענוח האקג
היי, ביצעתי אקו לב במאמץ בעקבות חולשה וקושי במאמץ גם מועט. האי ספיקה במסתם ידועה לי מזה שנים. מצ"ב התוצאות: חדר שמאל בגודל תקין (49/28 מ"מ). התכווצותו גלובלית ואזורית תקינה. LVEF מוערך 60%. דפנות בעובי תקין. יחס E/E'=7 ,EHI. הודגם VSD ממברנוטי עם מפל לחצים 136 ממ"כ. שתיעליות מורחבות במידה קלה (עליה שמאלית 39 מ"מ, 19 סמר , שטח עליה ימנית 21 סמר) לר ניתן לשלול PFO קטן. דלף מיטראלי קל. מסתם אאורטלי תלת עלי. דלף אאורטלי קל. דלף טריקוספידלי בינונית עד קשה. הודגם הפוך זרימה בורידי כבד. הלחץ הריאתי לפי מהירות הTR הינו 39 ממ"כ +RAP, יתכן תת הערכה בשל חומרת TR. שורש אורטה 30 מ"מ ואאורטה העולה 31 ממ בקוטר תקין. סימוס קורונרי מורחב - יתכן persistent levt SVC עפי פרוטוקול Bruse. המאמץ הופסק לאחר 4 דקות ו-38 שניות בעומס של 6.5 METS. עקב השגת דופק מטרה. לאחר המאמץ לחץ ריאתי מוערך 73 ממ"כ +RAP שינויים באקג: צניחות ST ב V4-6 עד 1 מ"מ בשיפוע עולה. עד כמה חמור הלחץ הריאתי בעיקר לאחר הבדיקה ולמי לפנות? האם גם לרופא ריאות? ההפניה לבדיקה היתה עי רופא המשפחה. תודה,
איני יודעת מה ידוע אודות מחלת הלב אך הבדיקה אינה תקינה ויש ממצאים בעיקר באקו במנוחה הדורשים יעוץ קרדיולוגי רצוי במי שעווסק במחלות מסתמיות / מומים מולדים במבוגרים
היי ד''ר, לפני שלוש שנים היתה לי תקופה של משהו כמו 9 חודשים שהיה לי לחץ דם גבוה והפרעות קצב לב. בזמנו נטלתי ביסופרולול.ולאחר כמה חודשים הפחתתי את המינון של התרופה עד שהפסקתי לגמרי. עשיתי אז המון בדיקות - כליות, בלוטת התריס, לב, ריאות, מוח והכל יצא תקין ברוך השם. העניין הוא שחשבתי לאחרונה שאולי כל מה שהיה לי נבע מתזונה לקויה מאוד , הרבה לחץ נפשי ומאמץ יתר כתוצאה מפעילות גופנית ממושכת ( התחלתי להתאמן המון בבת אחת בלי שינוי בתזונה ועשיתי זאת למשך חודשיים לפחות ) . אשמח לשמוע את חוות דעתך. תודה
התגלה אצל אבי בן 88 עמלואיד ATTR קליטה בדרגה 3 במיפוי DPD חד משמעי. התחיל TAFAMIDIS. -- א. תוך כמה זמן בערך התרופה משפיעה? ב. הלכנו לקרדיולוג מאד גדול. השאלה היא אם מומלץ לנו ללכת דווקא למומחה לעמלואיד לבבי? ג. מידי פעם יש לו כאבים בגב תחתון. אמרו לנו שיתכן שזה קשור. מה עושים עם זה?