דלג לתוכן

טיפול בטראומה (Trauma therapy)

Trauma therapy

מתאים לטיפול ב:

  • טראומה מורכבת
המומחים של Infomed מסבירים:

מלחמות, אסונות טבע, פיגועים, תאונות דרכים, תקיפות מיניות, שוד אלים... אירועים אלו, המהווים סכנה לשלמותו הפיסית והנפשית של האדם, מהווים אתגר מורכב ומטלטל לחווים אותם לא רק בעת האירוע עצמו אלא גם עם תומו - כאשר האדם נותר להתמודד עם הזיכרונות, השאלות וההשלכות האירוע.

האם בעקבות כל אירוע טראומטי ישנו צורך בטיפול בטראומה? איזה טיפול בטראומה נחשב ליעיל? כיצד ניתן להתמודד עם טראומות חוזרות ומתמשכות?

טיפול בטראומה

כאשר מתייחסים לטיפול בטראומה לרוב מתכוונים לטיפול בהפרעת דחק חריפה או בהפרעה פוסט טראומטית.
אנשים מעטים רבים בעולם, ובישראל בפרט, נחשפים לאירועים טראומטיים שונים, כאשר מרביתם חוזרים לתפקוד רגשי והתנהגותי סביר בתוך ימים או שבועות ספורים. עם זאת, כ-8% מכלל האוכלוסייה יפתחו הפרעה פוסט טראומטית וכ-10% נוספים יסבלו מסימפטומים חלקיים. הסימפטומים הפוסט טראומטיים נחלקים לשלוש קבוצות מרכזיות:

• זיכרונות חודרניים של האירוע הטראומטי: כדוגמת פלשבקים, סיוטים, מחשבות חוזרות וחודרניות על האירוע
• דריכות יתר: המתבטאת בעצבנות והתפרצויות כעס, דריכות, בהלה, קשיי שינה וריכוז
• הימנעות: קיומה של מצוקה רגשית סביב מפגש עם גירויים המזכירים את האירוע ובשל כך, ניסיון להימנע מהם

כאשר הסימפטומים הללו נוכחים במהלך ארבעת השבועות הראשונים לאחר הטראומה, ניתן אבחנה של הפרעת דחק חריפה. כאשר הסימפטומים נמשכים למעלה מחודש לאחר האירוע הטראומטי, מאובחנת הפרעה פוסט טראומטית. פעמים רבות, במצבים אלו נוצרים מעגלים שליליים המשמרים את הטראומה. כך, האדם חווה פחד עז וזיכרונות חודרניים מהאירוע הטראומטי, פועל להימנעות מגירויים המזכירים אותו ובכך למעשה מועצמות תחושת חוסר האונים והפחד מהישנות האירוע, כמו גם נוצרות פגיעות בערכו העצמי ובתחושת היכולת שלו.

מודלים שונים לטיפול בטראומה

טיפול בטראומה בגישה קוגניטיבית התנהגותית

מטרת הטיפול בטראומה בגישה הקוגניטיבית התנהגותית היא השגת שיפור סימפטומטי וחזרה לתפקוד רגשי והתנהגותי תקין. המודלים הטיפוליים בגישה זו מניחים כי עקב האירוע הטראומטי האדם חווה את העולם כמסוכן בצורה קיצונית. לכן, טיפול בטראומה בגישה זו יתמקד ביצירת שינוי באמצעות עיבוד קוגניטיבי, רגשי וגופני של הטראומה, הקניית מיומנויות להרגעה עצמית ולויסות רגשי, וכן ביצוע חשיפה הדרגתית לגירויים המזכירים את האירוע הטראומטי, כאשר המטרה היא לבסס מחדש את התחושה שהעולם אינו בהכרח מקום מסוכן, וכי האדם אינו חסר אונים בהתמודדות עמו. ישנם מספר מודלים טיפוליים באמצעותם יכול להיערך טיפול בטראומה בגישה קוגניטיבית התנהגותית:

• טיפול בטראומה בגישה קוגניטיבית התנהגותית: הגישה הקלאסית ממנה התפתחו יתר המודלים. מודל זה שם את הדגש על נטרול אמונות לא רציונליות ("בטוח תהיה לי תאונה") והתנהגויות לא אדפטיביות (כמו הימנעות) אשר משמרות את הסימפטומים הפוסט טראומטיים.

• טיפול בטראומה בגישת החוויה הסומאטית: טכניקה המתמקדת בחוויה הגופנית של הטראומה במטרה ומטרתה לשחרר את הפרט מסימפטומים של חרדה באמצעות עיבוד הזיכרונות הגופניים ה"תקועים" בגוף.

• SEE FAR CBT: מודל טיפולי המשתמש בקלפים טיפוליים ומשלב בין טכניקות קוגניטיביות התנהגותיות, אלמנטים של עיבוד סומאטי ועיבוד האירוע הטראומטי באמצעות המרחב הפנטסטי.

• טיפול בטראומה בגישת החשיפה הממושכת (PE): הנחת הבסיס של המודל היא שסימפטומים פוסט טראומטיים מתקיימים בשל עיבוד בלתי מספק של האירוע הטראומטי. טיפול בטראומה בגישה זו, אם כן, מבוסס על שילוב בין אלמנטים קוגניטיביים התנהגותיים כדוגמת חשיפה הדרגתית ורכישת טכניקות להרגעה עצמית, לבין חשיפה חוזרת ונשנית לסיפור הטראומה על ידי סיפור האירוע שוב ושוב והאזנה להקלטות הסיפור.

טיפול בטראומה בגישה הדינמית

הגישה הדינמית לטיפול בטראומה מתמקדת בעיבוד האירוע הטראומטי והשפעותיו וחיזוק יכולות ההתמודדות, התפקוד והמיומנויות הבין אישיות אשר נפגעו בעקבותיו. טיפול בטראומה בגישה הדינמית מתאים למי שחוו אירוע טראומטי ושכתוצאה ממנו הסימפטומים המרכזיים שהם חווים אינם דווקא הימנעות, דריכות וזיכרונות חודרניים, אלא פגיעה בדימוי העצמי, ביחסים הבין אישיים ובמצב הרוח. למשל, טיפול בטראומה בגישה הדינמית יכול להתאים לאדם שנפגע בשריפה או בתאונת דרכים וסובל מפגיעה בערך העצמי עקב נכות או פגיעה בהופעה החיצונית ולאו דווקא מפלשבקים של האירוע, או לחילופין לאישה המתקשה ליצור קשרים זוגיים גם שנים לאחר שחוותה תקיפה מינית, על אף שכבר אינה סובלת מסימפטומים של הימנעות ודריכות יתר מהם סבלה מיד לאחר האירוע. אם כן, טיפול בגישה הדינמית עשוי גם להתאים לאנשים אשר סיימו טיפול בגישה קוגניטיבית התנהגותית הממוקד בסימפטומים הפוסט טראומטיים וכעת מעוניינים בקבלת תמיכה ובחיזוק מיומנויות ההתמודדות שלהם בתחומים נוספים.

טיפול בטראומה באמצעות טיפול תרופתי

ניתן לתרום לטיפול בטראומה ולחזקו באמצעות טיפול תרופתי בתרופות נוגדות חרדה ודיכאון. יחד עם זאת, טיפול בטראומה באמצעים תרופתיים בלבד לרוב אינו מהווה פתרון מספק, זאת משום שאינו מסייע בהפחתת תפיסות שליליות ובחיזוק תחושת היכולת והשליטה.

טיפול בטראומה מורכבת

טראומה מורכבת נוצרת כתוצאה מצב בו האדם חי במציאות של אירועים טראומטיים מתמשכים כמו פגיעה מינית חוזרת, התעללות פיסית ורגשית, מלחמה ממושכת ושבי (השהות במחנות הריכוז הנאציים היא דוגמא קלאסית לטראומה מורכבת). מצבי טראומה מורכבת שוחקים את יכולות ההתמודדות של האדם ופעמים רבות משנים ומעצבים את אישיותו ואת יכולותיו הבין אישיות. הסיבה לכך היא שאלו מצבים בהם האדם מפנים לאורך שנים כי העולם, ובפרט האנשים החיים בו, מסוכנים מאוד, ואינם טראומות חד פעמיות שאחריהן האדם יכול לקבל תמיכה וטיפול ולצבור מחדש חוויות של ביטחון. דוגמא לכך היא ההבדל בין מצבה של אישה בריאה ומתפקדת העוברת פגיעה מינית ולאחריה זוכה לתמיכה ממכריה ומשפחתה, לבין ילדה או נערה צעירה הנפגעת מינית באופן קבוע על ידי אביה, כאשר הסביבה כולה מעלימה עין. בהתאם להבדלים בין מאפייניהן של טראומות חד פעמיות וטראומות מורכבות, טיפול בטראומה מורכבת לרוב מצריך טיפול ממושך אשר אינו ממוקד רק בסימפטומים הפוסט טראומטיים אלא גם, ובעיקר, בעיבוד האירועים שהתרחשו ובשיקום האמונה בעצמי, ביכולת האישית להשפיע על מהלך החיים ובאפשרות לקיים מערכות יחסים מיטיבות. גם במקרים אלה ניתן לשלב טיפול בטראומה במודלים קוגניטיביים התנהגותיים, המאפשרים הקלה על הסימפטומים המידיים, עם טיפול בטראומה בגישה דינמית, אשר יאפשר שינוי אישיותי ובין אישי מעמיק יותר.

    רופאים בתחום

    קרדיולוגיה
    קרדיוקליניק- ד"ר בלה קויפמן ופרופ' אדוארד קויפמן
    5.0
    ( 3 חוות דעת )
    "Excellent treatment & explanations (& with sense of humor)"
    קראו עליי עוד
    כירורגיה
    פרופ' טוני כראם מנהל המחלקה לכירורגית כלי דם, המרכז הרפואי רמב"ם, חיפה
    קראו עליי עוד

    המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:

    מאמרים בנושא טיפול בטראומה

    דור שני לשואה: ההשפעות הנפשיות, שנים אחרי
    דור שני לשואה: ההשפעות הנפשיות, שנים אחרי
    מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 08/04/2013

    לא רק ניצולי השואה חיים את השפעות החוויות הטראומטיות שעברו, אלא גם הצאצאים. מהן ההשלכות הנפשיות על דור שני לשואה? ו... לכתבה המלאה

    יחסים: כיצד מתמודדים עם יציאה לגמלאות?
    יחסים: כיצד מתמודדים עם יציאה לגמלאות?
    ברק מידן, מערכת אינפומד מאת: ברק מידן, מערכת אינפומד 09/09/2014

    מחקר חדש טוען שקיים קשר בין יציאה לפנסיה של גברים לבין תחושת סטרס ודיכאון אצל בנות הזוג. המחקר מצא שפרישתו של הבעל ... לכתבה המלאה

    באנר הצטרפות

    רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

    שווה לך להצטרף!
    youtube ערוץ הוידאו של
    Infomed
    הפייסבוק
    שלנו
    instagram האינסטגרם
    שלנו