דלג לתוכן

הקטנת חזה (Breast Reduction Surgery)

Breast Reduction Surgery

מתאים לטיפול ב:

  • כאבי גב
  • כאב עמוד שדרה צווארי
  • עקמת בגב
המומחים של Infomed מסבירים:

ניתוח הקטנת חזה הוא הליך שנועד להפחית את הגודל והמשקל של שדיים גדולים וכבדים, ולייצר חזה אסתטי יותר, המתאים לגוף המטופלת. באמצעות הסרת עודפי שומן, רקמות ועור מהשדיים, ניתן לא רק להפוך את השדיים לקטנים יותר, קלים יותר ומוצקים יותר, אלא גם לשפר את הסימטריה של השדים ולהעלים את הרפיון[1].

כמו כל הליך רפואי אחר, לניתוח  יש סיכונים. זוהי החלטה אישית שדורשת שיקול דעת ובחינה של היתרונות והחסרונות הפוטנציאליים. במידה ואת שוקלת לבצע ניתוח הקטנת חזה, יש להתייעץ תחילה עם פלסטיקאי או פלסטיקאית מוסמכים, כדי להבין מה כולל הניתוח ומה ההשלכות שלו: החל מהגדרת ציפיות וכלה בסיכונים וסיבוכים.

מתי מתבצעת הקטנת חזה

הניתוח מתבצע בדרך כלל בגלל שתי בעיות עיקריות: בעיות אסתטיות או בעיות רפואיות.

  • הניתוח נעשה לרוב לצרכים אסתטיים בלבד, לנשים שאינן מרוצות מגודל החזה שלהן, לסובלות מחוסר סימטריה התפתחותית בין השדיים, למתקשות למצוא חזיות וביגוד, ולנשים אחרי הריון ולידה (ובייחוד לאחר הנקה) שהחזה שלהן איבד את צורתו מבחינה אסתטית. ניתוח אסתטי נעשה בד"כ על מנת לשפר את המראה והדימוי העצמי, וזו הסיבה העיקרית בגינה נשים פונות לביצוע ניתוח שאינו בעל נחיצות רפואית.
  • הניתוח מתבצע בנוסף למטרה רפואית, אצל נשים שהחזה שלהן מכביד עליהן בצורה הגורמת לאי נוחות או מגבלות פיזיות של ממש כגון כאבי גב, כתפיים, צוואר, התפתחות של עקמת, כבדות נשימתית, פריחה בעור מתחת לשדיים וכד'.
  • כמו כן, ניתוח הקטנת חזה מתבצע אצל גברים הסובלים מחוסר איזון הורמונלי, הגורם להתפתחות רקמת שד עודפת – גניקומסטיה, לרוב מסיבות אסתטיות.

מתי הניתוח אינו מומלץ?

במקרים הבאים, ייתכן כי לא יומלץ לבצע ניתוח הקטנת חזה[2]:

  • הניתוח אינו מומלץ למעשנות/ים.
  • לנשים הסובלות מבעיות רפואיות מסוימות כגון סוכרת ומחלות לב.
  • לנשים הסובלות מעודף משקל.
  • לנערות מתבגרות, שכן השדיים עדיין לא מפותחים לגמרי והדבר עלול להוביל לניתוח נוסף בשלב מאוחר יותר בחיים.
  • לנשים שעומדות להיכנס להיריון, שכן הנקה יכולה להיות קשה או בלתי אפשרית לאחר הניתוח.
  • נשים שנמצאות בדיאטה ויורדות בצורה משמעותית במשקל, מה שעלול באופן טבעי להוביל לשינוי בגודל החזה.

צילום: shutterstock

 

הכנות לניתוח הקטנת חזה

ההכנה של הניתוח כוללת מפגש ייעוץ מקדים, בו מבררים כי אין למטופל/ת מחלות רקע שאינן מאפשרות את ביצוע הניתוח, ואת הסיבות המביאות אותם לניתוח מסוג זה[2].

גודל החזה הרצוי לאחר הקטנת חזה ייבחר ביחד עם המטופלת והרופא/ה, תוך דאגה שרקמת השד לא תפגע: הגודל צריך להתאים למידות הגוף, בפרופורציה להיקף בית החזה. מספר גורמים משפיעים על ההחלטה בבחירת הגודל הרצוי, אולם לרוב מדובר בהקטנה למקסימום האפשרי, ולא לגודל קטן מאד2. אצל גברים נהוג להסיר את כל רקמת השד העודפת לחלוטין.

לקראת הניתוח, הרופא/ה יפנה את המטופל/ת לבדיקות לפי הצורך - לרוב אין צורך בבדיקות מרובות למעט ספירת דם ובדיקת כימיה בדם. מטופלים מבוגרים יותר לעיתים יתבקשו לערוך גם צילום חזה מקדים[2].

במהלך המפגש מומלץ להתייעץ עם הרופא/ה על כל התהיות וההסתייגויות שלכן מן התהליך: תיאור מפורט של ההליך והסיכונים והיתרונות שלו, כולל צלקות ואובדן תחושה אפשרי. כמו כן, כדאי לשאול את הכירורג או הכירורגית על הכישורים והניסיון שלהם, כמה ניתוחים בתחום הם ביצעו, בכמה מקרים היו סיבוכים, למה לצפות במידה ודברים משתבשים ועוד[2].

לרוב, בשלבים שלפני הניתוח יתבצע צילום של השדיים לצורך תיעוד רפואי[2].

הניתוח מתבצע בהרדמה כללית, ויש להיוועץ עם הרופא לגבי התרופות שיש להפסיק ליטול לפני הניתוח (כגון אספירין, מדללי דם אחרים ותרופות אנטי דלקתיות, שעלולים להשפיע על הדימום במהלך הניתוח). אין לשתות אלכוהול כ-48 שעות לפני הניתוח ויש לשמור על צום מלא לפני הניתוח בהתאם לבקשת הרופא/ה[2].

מומלץ לבדוק עם המנתח/ת האם ניתן לחזור הביתה כבר ביום הניתוח או שיש צורך לבלות  לילה או יותר בבית החולים. כמו כן, מומלץ לדאוג למישהו/י שילווה אותך לאחר הניתוח ויסיע אותך מבית החולים הביתה[2].

מה חשוב לדעת לפני ההחלטה לעשות ניתוח הקטנת חזה?

אם החלטת לעשות ניתוח, יש כמה דברים שכדאי לדעת לפני שאת יוצאת לדרך[3]:

  • מספר מחקרים מצאו שנשים שעברו ניתוח זה חשות בדרך כלל חיזוק בהערכה העצמית, בדימוי הגוף ובבריאות הגופנית שלהן.
  • את צפויה להיות מושבתת כמה שבועות ולהרגיש תשושה וכואבת כמה ימים לאחר הניתוח. מומלץ לקחת חופשה לאחר הניתוח ולדחות כל פעילות גופנית בחודש הקרוב.
  • ייתכן שלא תקבלי את הגודל המדויק לו ציפית. במרבית המקרים הניתוח מוביל להקטנה של מידה אחת עד שתיים ב-CUP של החזייה.
  • לאחר ההסרה של הרקמות והשומן נעשית גם הזזה של הפטמות, כך שמתקבלת מעין הרמת חזה.
  • צפויות להישאר לך צלקות. אצל רוב הנשים, הצלקות משתפרות משמעותית תוך שנה לאחר הניתוח, אך הן אף פעם לא נעלמות לגמרי.
  • מיד לאחר הניתוח, הפטמות שלך עלולות להרגיש קהות. תחושה כלשהי בפטמות ברוב המקרים חוזרת, אבל זה עלול לקחת חודש או חודשיים.

שיטות להקטנת חזה

מנתחים/ות קוסמטיים יכולים להשתמש באחת מכמה טכניקות כירורגיות שונות בעת ביצוע הניתוח. הטכניקה שנבחרת היא זו המתאימה ביותר למטופלת – בהתאם לאנטומיה של שד המטופלת, בסוג ובכמות הרקמה שיש להסיר, ובתוצאה הרצויה של המטופלת[4]:

  • שאיבת שומן – במקרים מסוימים ניתן לבצע שאיבת שומן בלבד. זהו הליך קצר יחסית ופחות פולשני, בעל צלקות כמעט בלתי ניתנות לזיהוי. עם זאת, טכניקה זו מתאימה רק למטופלות מסוימות ואלו המעוניינות בהקטנה קלה עד בינונית, בעלות גמישות עור טובה ורפיון מועט, ושגודל החזה נובע בעיקר מעודף רקמת שומן.
  • הקטנה בשיטה אנכית (סוכריה על מקל) – שיטה המתאימה בעיקר למטופלות המעוניינות בהקטנה מתונה בגודל החזה ושיש להן צניחת חזה בולטת יותר. בשיטה זו ייעשה חתך אחד סביב קצה העטרה, וחתך שני אנכי מהחלק התחתון של העטרה לקפל מתחת לשד. בשיטה זו ניתן להסיר עודפי שומן, עור ורקמת שד, לעצב מחדש ולשוות לו מראה צעיר יותר. לצד זאת, יישארו כמה צלקות על השד, אך הן מתחת לפטמה ואינן נראות בעת לבישת חזייה או בגד הים.
  • הקטנת חזה עם חתך T הפוכה – שיטה זו כוללת 3 חתכים: אחד סביב העטרה, שני אנכי לקפל החזה, ושלישי לאורך החיבור התחתון שמתחת לשד. טכניקה זו מאפשרת את הדרגה המקסימלית של הסרת רקמות ועיצוב מחדש, ולרוב ייעשה בה שימוש במקרים של צורך בהקטנה משמעותית ו/או צניחה או א-סימטריה ניכרת.

תהליך הניתוח 

משך הניתוח אצל נשים הוא כשעתיים עד שלוש. המטופלת תקבל עירוי אנטיביוטי למניעת זיהום. לאחר שהחתך ייעשה בהתאם לשיטה המתאימה, המנתח או המנתחת ירחיקו את רקמת השד העודפת, את השומן ואת העור העודפים, וימקמו את הפטמה והעטרה במיקום חדש (לרוב גבוה יותר). החתך ייתפר באמצעות תפרים קוסמטיים מיוחדים, המצופים בחומר אנטי-חיידקי להקטנת הסיכוי בזיהום, ואזור בית החזה ייעטף בחבישה אלסטית [5].

במהלך הניתוח הכירורג/ית ינסה להשיג סימטריה בין השדיים, אך יכולים להתרחש שינויים מסוימים בגודל ובצורת השד. גם גודל העטרה יכול לעבור שינוי ולהיות קטן יותר[2].

משך זמן ניתוח אצל גברים עם גניקומסטיה קלה-בינונית הוא קצר יותר ונעשה תחת הרדמה מקומית בלבד. הניתוח כולל ביצוע חתך קטן בגבול התחתון של הפטמה ושאיבת תאי השומן באזור.

אחרי הניתוח 

לרוב, לאחר הניתוח יש צורך באשפוז לצורך השגחה. השדיים יהיו מכוסים בתחבושת. במקרים מסוימים יחובר צינור מתחת לכל זרוע כדי לנקז עודפי דם או נוזלים. את הנקזים מוציאים לאחר מספר ימים. סביר להניח שתקבלי משככי כאבים ואנטיביוטיקה, כדי להפחית את הסיכון לזיהום[2].

בימים שלאחר הניתוח יש כאבים והחזה נפוח. עלולים להופיע שטפי דם על פני החזה, במידה וישנם כאבים ניתן ליטול משככי כאבים במידת הצורך. החבישה תוחלף בחזיית ספורט מיוחדת, המקלה את ההחלמה ומספקת תמיכה לחזה[2].

במשך שבועיים עד חודש מומלץ להגביל את הפעילות הגופנית, עד שהשדיים מתרפאים. ייתכן שתצטרכי לקחת חופשה של כמה ימים או שבועות מהעבודה, כמו גם לקבל עזרה בפעולות שגרתיות בבית. אסור לנהוג או לחגור חגורת בטיחות בשבעות הראשונים. במהלך הזמן סימני הצלקות ייחלשו, אך כאמור, הן לא ייעלמו לגמרי. חשוב להגיע לביקור מעקב אצל המנתח/ת שלך כדי לבדוק את ההתאוששות ולהסיר תפרים, אלא אם כן אלו תפרים נמסים[6].

בעוד שמטופלות רבות עשויות לחוות הקלה מיידית בכאבי הגב והכתפיים לאחר הניתוח, במטופלות אחרות צפוי לקחת זמן עד שהתוצאות הסופיות יסתדרו. כאב ונפיחות אופייניים לאחר הניתוח, ולכן השדיים יכולים להיראות קצת יותר גדולים מהתוצאה הסופית. בנוסף, השדיים נרפאים לעתים קרובות בקצב שונה, כך שצפויה א-סימטריה במהלך החודשים הראשונים של ההחלמה. לאחר כ-2-3 חודשים, התוצאות הסופיות מתגבשות. עם זאת, ייתכן שתבחיני בעוד שינויים עדינים רק לאחר 6 עד 12 חודשים[4].

סיכונים וסיבוכים 

ניתוח הקטנת חזה יכול לפעמים לגרום לבעיות ובהן[6]:

  • צלקות עבות וברורות.
  • אסימטריה בשדיים - קיים סיכון לאי שוויון בין שני הצדדים של אזור הניתוח. קשה לשער באיזו מידה היא תשתפר, בייחוד אם הייתה קיימת אסימטריה ברקמות לפני הניתוח.
  • בעיות בריפוי הפצעים.
  • אובדן תחושת הפטמה - ירידה בתחושה אופיינית סביב הפטמה.
  • אי יכולת להניק - חוסר אפשרות להנקה אחרי הניתוח הוא אפשרי, ולכן הניתוח מומלץ לנשים אשר אינן מתכננות הנקה בעתיד.
  • נמק שומן – מצב הגורם לשדיים אדומים או לגושים.
  • עודפי עור שנותרו מסביב לצלקות, שאולי יהיה צורך להסירם בניתוח נוסף.
  • המטומה - דימום בתוך רקמת השד. נפוץ יותר ביממה הראשונה שלאחר הניתוח.

סיבוכים פחות נפוצים[6]:

  • דימום מוגזם.
  • זיהום.
  • תגובה אלרגית לחומר ההרדמה.
  • קריש דם שנוצר בוורידים העמוקים.

יש לגשת למרפאה שבה עברת את הניתוח בהקדם האפשרי אם את סובלת מכאבים עזים או מתסמינים בלתי צפויים כגון עור אדום, צריבה או נפיחות חריגה על או סביב השד שלך.

הניתוח יכול לפעמים להשתבש וייתכן שהתוצאות לא יהיו מה שציפית. אם אינך מרוצה מתוצאות הניתוח, מומלץ להתייעץ עם המנתח/ת שלך.

תוצאות 

ניתוח מוצלח עשוי להקל על כאבים בגב, בצוואר ובכתפיים. זה אף עשוי גם להגביר את היכולת להשתתף בפעילויות גופניות ולשפר את הדימוי העצמי[2].

למרות שהתוצאות בדרך-כלל נראות מיד, יכולים לחלוף חודשים עד שהנפיחות תרד לחלוטין וצלקות הניתוח יטשטשו מעט. התוצאה הסופית היא בדרך כלל קבועה, אך גודל וצורת השדים עלולים להשתנות בעקבות גורמים שונים כגון הזדקנות ועלייה או ירידה במשקל[2].

    רופאים בתחום

    כירורגיה פלסטית
    ד"ר בתיה יפה
    3.7
    ( 3 חוות דעת )
    "רופאה מקצועית, יחס נהדר והשירות במרפאה מאוד נעים ומסביר. תודה רבה."
    קראו עליי עוד
    כירורגיה פלסטית
    פרופ' יצחק צילינסקי מומחה לכירורגיה פלסטית ולניתוחי מוז (Mohs)
    קראו עליי עוד
    כירורגיה פלסטית
    ד"ר נמרוד פרבר כירורגיה פלסטית, ניתוחי מוהס ואסתטיקה רפואית
    קראו עליי עוד

    המומחים של Infomed עונים על שאלות:

    מאמרים בנושא הקטנת חזה

    ניתוח הקטנת חזה - שיפור פיזי לצורך שיפור נפשי
    ניתוח הקטנת חזה - שיפור פיזי לצורך שיפור נפשי
    מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 09/05/2009

    ניתוח הקטנת חזה - שיפור פיזי לצורך שיפור נפשי לכתבה המלאה

    ניתוח הקטנת חזה - בשביל המראה והנפש
    ניתוח הקטנת חזה - בשביל המראה והנפש
    מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 09/05/2009

    ניתוח הקטנת חזה - בשביל המראה והנפש לכתבה המלאה

    באנר הצטרפות

    רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

    שווה לך להצטרף!
    youtube ערוץ הוידאו של
    Infomed
    הפייסבוק
    שלנו
    instagram האינסטגרם
    שלנו