דלג לתוכן

חיסון נגד דלקת כבד נגיפית B - הפטיטיס B (Hepatitis B Vaccine)

ערוץ הורות ומשפחה
2 דקות קריאה

מידע נוסף

  • נמוך סיכון נמוך
  • כל מספר שנים/חודשים חיסון בשגרה כל מספר שנים/חודשים

שמות מסחריים

  • Engerix-B אנג'ריקס-B Engerix-B
  • Engerix-B Pediatric אנג'ריקס-B ילדים Engerix-B Pediatric
  • Sci-B-Vac סיי בי וואק Sci-B-Vac
החיסון למניעת דלקת כבד B מיוצר בשיטת הנדסה גנטית, על ידי בידוד סוג אחד של אנטיגן (סוג S) של הנגיף (Hepatitis B Surface Antigen) והדגרתו בתאי שמרים, ניקוי וטיהור בתהליכים פיזיקו-כימיים, ויצירת תרחיף מטוהר להזרקה.

חיסון חדש מדור שלישי נגד דלקת כבד B הקרוי סיי בי וואק, מכיל את כל שלושת סוגי האנטיגנים של הנגיף:

אנטיגן S אנטיגן pre-S1 ו-pre-S2. אנטיגנים אלו הודגרו במדיום של שחלות אוגר, והוכנו במבנה פוספוליפידי וספיחה על מצע של אלומיניום הידרוקסיד.

יתרונות חיסון סיי בי וואק בהשוואה לחיסון המכיל אנטיגן S בלבד:

א. עידוד יצירת נוגדנים במידה רבה ומהירה יותר. תגובה חיסונית מוגברת ומזורזת מהווה יתרון במיוחד באוכלוסיות שבסיכון כמו: חולי דיאליזה, חולים בעלי פגיעה במערכת החיסונית (אימונוסופרסנטים), חולים בעלי משקל עודף ולצוות הרפואי.
ב. יצירת נוגדן מיוחד המעודד פינוי הנגיף ומונע את קשירת הנגיף לתאי הכבד.
ג. יצירת תגובה חיסונית יעילה גם אצל אלו אשר מבחינה גנטית אינם יוצרים תגובה חיסונית בתגובה לאנטיגנים קטנים בגודלם, קרי, יצירת תגובה חיסונית אצל הלא-מגיבים לחיסון שמכיל רק את אנטיגן S.
ד. בנוסף, הנגיף יכול לעבור שינוי (מוטציה), ודווח שבחלק מאלו שקיבלו את החיסון המכיל רק את אנטיגן S לא נתקבלה תגובה חיסונית יעילה.

לכן, החיסון המכיל את שלושת סוגי האנטיגנים יכול להפחית או למנוע את היעדר התגובה החיסונית שמקורה בגין שינוי הנגיף.
החיסונים הינם חיסונים פעילים, הגורמים ומעודדים יצירת נוגדנים כנגד הנגיף הגורם לדלקת כבד B ובכך מונעים את התפתחות המחלה ואת סיבוכיה הכרוניים, הכוללים: הרס מפושט של רקמת הכבד, שחמת הכבד וסרטן הכבד.

החיסון כנגד דלקת כבד B מיועד בעיקר לתינוקות וניתן במסגרת חיסוני השגרה, וכן לאוכלוסיה בסיכון גבוה להדבקה מהנגיף, על ידי מגע עם נוזלי גוף ו/או דם של אדם נשא או חולה (צוות רפואי, חולי דיאליזה, חולים המקבלים עירויי דם תכופים, חולי כבד כרוניים או הפטיטיס C ,חולי איידס, אנשים העוסקים במגע עם דם כמו מקעקעים ופירסינג, מטפלים בנפטרים, ואנשים המקיימים יחסי מין מזדמנים עם בני זוג רבים).

החיסון ניתן גם בעת הגיוס לצבא בשילוב עם החיסונים כנגד דלקת קרום המוח (HIB) וכנגד טטנוס-דיפתריה.

זמן דגירת נגיפי דלקת כבד B הינו ארוך וייתכן שבעת מתן החיסון, האדם סובל מדלקת כבד B שטרם אובחנה, לכן, במקרה הזה, החיסון לא ימנע את התפתחות המחלה.
החיסון אינו מהווה טיפול לדלקת כבד B.
בנוסף, החיסון אינו מונע דלקות כבד הנגרמות על ידי נגיפים אחרים כמו הפטיטיס A ,הפטיטיס C והפטיטיס E או על ידי פתוגנים אחרים הפוגעים בכבד.
לעומת זאת, דלקת כבד מסוג D אינה מתרחשת בהעדר דלקת כבד B, וניתן לצפות להגנה מפני דלקת כבד D על ידי החיסון כנגד דלקת כבד B.

החיסון יעיל רק לאחר שהושגה רמת נוגדנים יעילה, של 10IU/L, המתקבלת לאחר מתן שלושת המנות ומספקת הגנה ארוכת טווח.
היעילות החיסונית הינה מירבית בתינוקות, ויורדת מגיל 40 ואילך.
כאשר קיימת חשיפה לנגיף הפטיטיס B, כמו אצל ילודים לאמהות נשאיות או חולות, או במגע עם נוזלי גוף (רוק/ רקמה רירית) ו/או דם של אדם נשא/חולה, מומלץ לתת בנוסף לחיסון השגרתי הפעיל כנגד דלקת כבד B, את החיסון הסביל כנגד דלקת כבד B Hepatect CP, Hyperhep B, המורכב מהנוגדן כנגד הנגיף (הפטיטיס B אימונוגלובולין), סמוך ככל האפשר לאחר החשיפה.

תוכנית חיסונים

החיסון ניתן במסגרת חיסוני השגרה החל משנת 1992, בגיל 0 לאחר הלידה, בבה"ח, ובגיל חודש ו-6 חודשים במסגרת טיפת חלב. בגיל 6 חודשים, החיסון ניתן ביחד עם חיסוני השגרה הנוספים: חיסון כנגד דיפתריה-טטנוס -שעלת, חיסון כנגד שיתוק ילדים (פוליו) וחיסון כנגד דלקת קרום המוח. כל חיסון ניתן במזרק נפרד, ובאתרי מתן שונים.

תופעות לוואי

אודם כאב ונפיחות באזור ההזרקה החולפים תוך יומיים. תופעות לוואי נדירות: דימום תת-עורי/חבורה באזור ההזרקה. חום, עייפות, תחושה כללית לא טובה, כאבי ראש , סחרחורות, בחילות הקאות, שלשול, כאב בטן, ולעיתים תפרחת בגוף.

אופן נטילת החיסון

החיסון ניתן בהזרקה תוך שרירית (IM), בתינוקות לשריר הירך, ובמבוגרים לשריר הזרוע.
אין להזריק לשריר העכוז או להזריק תת-עורית מכיוון שבצורות מתן אלו נוצרת תגובה חיסונית פחותה יותר.

למעט חולים אשר בסיכון לדימומים, כמו חולי טרומבוציטופניה וחולי המופיליה, החיסון יינתן בהזרקה תת עורית (SC). אין להזריק לווריד.

לילודים תינוקות ולילדים עד גיל 10 המינון המומלץ הינו 10מיקרוגרם ב-0.5 מ"ל, מנה פדיאטרית, בפרוטוקול של 3 מנות: מנה ראשונה, מנה שניה לאחר חודש ומנה שלישית לאחר 6 חודשים.
בגילאים 10-19 מומלץ מתן פרוטוקול דומה של שלוש מנות פדיאטריות.
במבוגרים מעל גיל 19 מומלץ פרוטוקול דומה של 3 מנות במינון של 20 מיקרוגרם ב-1 מ"ל המנה.

לחולי דיאליזה מגיל 16 המינון המומלץ הינו כפול: 40 מיקרוגרם ב-2 מ"ל המנה, בפרוטוקול של 4 מנות חיסון, בזמן התחלתי, חודש, חודשיים ו-6 חודשים לאחר המתן ההתחלתי.

הכנה לפני החיסון

לא נדרשת הכנה מיוחדת, יש לחטא אזור ההזרקה ולהמתין לייבוש.

תחילת השפעת החיסון

כחודשיים עד 6 חודשים להשגת רמת נוגדנים יעילה.

משך השפעת החיסון

ארוך טווח, לשנים רבות.

תדירות החיסון

החיסון ניתן במסגרת חיסוני השגרה לילדי ישראל משנת 1992, בפרוטוקול של 3 מנות חיסון: בגיל 0 לאחר הלידה בבה"ח, ובגיל חודש ו 6 חודשים במסגרת טיפת חלב. החיסון ניתן למתגייסים לצה"ל, בבקו"ם.

היכן ניתן לקבל את החיסון

* בתי החולים * טיפת חלב * לשכות הבריאות * בסיסי קליטה ומיון (בקו"ם)

סיכון

לא דווחו בעיות מיוחדות.

הריון

אין מידע קליני או מידע ממחקרים בחיות. החיסון לנשים הרות אינו מומלץ, למעט מקרים בעלי סיכון גבוה ואז תישקל תועלת מתן החיסון לעומת הסיכון האפשרי.

הנקה

אין מידע קליני או מידע ממחקרים בחיות האם החיסון עובר בחלב האם. מאחר ותרופות רבות עוברות דרך חלב האם, נדרשת זהירות והשגחה.

תינוקות וילדים

החיסון יעיל וללא תופעות לוואי מיוחדות

קשישים

לא דווחו בעיות מיוחדות

אזהרות מיוחדות

תגובות בין תרופתיות

1. לא מומלץ לחסן אם ידועה רגישות יתר לשמרים ו/או לאחד ממרכיבי החיסון, או שהתפתחה רגישות יתר חמורה למתן חיסון קודם. 2. בעת מחלת חום מומלץ לדחות מתן החיסון. 3. יעילות החיסון תלויה במספר גורמים הכוללים: צורת המתן, גיל (מעל 40), מין: זכר, השמנה ועישון . גורמים אלו עלולים להפחית מיעילות החיסון ויתכן צורך במתן של מנות חיסון נוספות להשגת יעילות אופטימלית. 4. בחולי דיאליזה, חולי איידס, חולים עם פגיעה במערכת החיסונית, כימותרפיה, קורטיקוסטרואידים והקרנות, יעילות החיסון נמוכה יותר. בקבוצות חולים אלו, מומלץ לבדוק רמת הנוגדנים לאחר סדרת שלושת מנות החיסון, ומומלצת מנת חיסון נוספת, בהתאם. 5. באנשים בעלי בעיות בקרישת הדם כמו תרומבוציטופניה , הומפיליה, או באנשים הנוטלים תרופות נוגדות קרישה נדרשת זהירות בעת ההזרקה מחשש לדימום יתר.
רופאים בתחום
ד"ר גיל באר
ד"ר גיל באר ילדים
5.0
( 3 חוות דעת )
"הגענו אל ד״ר גיל באר עקב ממצא בלב העובר, קיבלנו יחס אישי והסברים מעמיקים הרבה מעבר למצופה !! מעבר לכך שהוא רופא מדהים ומבין בתחומו הוא גם בן אדם אנושי ומקסים שתמיד ישמח לעזור לייעץ ולתת מזמנו האישי ! מומלץ מומלץ מומלץ !!!!!"
 סבטלנה אוליאנוב
סבטלנה אוליאנוב טיפול בכאב
מטפלת ברפואה סינית ואחות מוסמכת
פרופ' דב היימר
פרופ' דב היימר ריאות
רופא ריאות, לשעבר מנהל יחידת הריאות בסורוקה
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו