דלג לתוכן

חיסון פעיל נגד כלבת (Inactivated Rabies Virus)

1 דקות קריאה

מידע נוסף

  • נמוך סיכון נמוך
  • כל מספר שנים/חודשים חיסון בשגרה כל מספר שנים/חודשים

שמות מסחריים

  • Rabipur רביפור Rabipur
  • Rabies Vaccine חיסון כלבת Rabies Vaccine
החיסון הפעיל כנגד כלבת מורכב מנגיפי כלבת מוחלשים, שהודגרו בתרבית תאים ממקור של עופות. בעת מתן החיסון הפעיל, הגוף מייצר נוגדנים נגד כלבת ותימנע התפתחות המחלה.

החיסון הפעיל משמש לשתי מטרות:
1) מניעת מחלת הכלבת טרם חשיפה לכלבת. מיועד לאנשים בסיכון להידבק בכלבת כמו עבודה עם בעלי חיים, וטרינרים, ומטיילים לארצות הנגועות בכלבת.

2) מניעת התפתחות מחלת הכלבת, לאחר החשיפה לכלבת, כמו לאחר נשיכה או מגע מחיה החשודה כחולה בכלבת. החיסון ניתן בסדרת הזרקות אל שריר הזרוע, כאשר פרוטוקול ההזרקות נקבע על ידי הצוות הרפואי ותלוי במטרת החיסון (מניעתי או לאחר החשיפה), חומרת הנשיכות לאחר החשיפה ומצבו החיסוני של האדם.

תוכנית חיסונים

כל מספר שנים/חודשים

תופעות לוואי

תופעות לוואי קלות של אודם נפיחות וכאב באזור ההזרקה, אך ייתכנו גם תגובות מקומיות יותר בולטות. ייתכן חום, כאבי ראש, התנפחות של בלוטות הלימפה, עייפות, ארתריטיס, הפרעות במערכת העיכול וכן תופעות אלרגיות כלליות. נדרש טיפול רק במקרים קשים. לעיתים נדירות ביותר דווח על פגיעה עצבית ושיתוק.

אופן נטילת החיסון

החיסון ניתן בהזרקה לשריר העליון בזרוע (דלטואיד) ובילדים בהזרקה לשריר הירך. אין להזריק לשריר העכוז. אין לתת במתן תוך ורידי.

הכנה לפני החיסון

לאחר חשיפה לכלבת יש לנקות במים ובסבון ולחטא היטב את אזורי הפציעה והנשיכה. ניקוי וחיטוי מפחיתים משמעותית את התפתחות מחלת הכלבת.

תחילת השפעת החיסון

תוך שבוע

משך השפעת החיסון

החיסון נותן מענה חיסוני עד שנתיים. מומלץ לבצע ניטור הדם לבדיקת רמת הנוגדנים כל 6-12 חודשים לאנשים בסיכון (מטיילים לארצות אנדמיות, וטרינרים, עבודה עם בעלי-חיים)

תדירות החיסון

1) בהתוויה של חיסון מניעתי, מניעת מחלת הכלבת טרם החשיפה מתן 4 מנות חיסון של 1 מ"ל ביום 0, 7, 21 ו-28. באוכלוסיה בסיכון מומלץ לבצע מדידת רמות הנוגדנים בדם כל 6-12 חודשים, ומומלצת מנת דחף כל שנתיים.

2) בהתווית נגד כלבת לאחר החשיפה, קיימות מספר אפשרויות למהלך החיסון, כתלות ברמת ומידת החשיפה וכן ברמת החיסוניות של האדם. א) אנשים שלא חוסנו בעבר, או בעלי חיסון חלקי ורמות נוגדנים נמוכות: מתן 5 מנות חיסון, כאשר מנת החיסון הראשונה תינתן סמוך ככל האפשר לעת הפציעה / נשיכה.

תדירות מתן מנות החיסון: ביום 0, 3, 7, 14, 28. לחילופין, ניתן לתת שתי מנות חיסון ביום 0 (כל מנה בזרוע אחרת), מנה ביום 7 ומנה נוספת ביום 21. במקרי פציעה חמורים ופציעות מרובות ונרחבות, יש להוסיף ביום 0 עוד מנת חיסון (שתינתן בזרוע השנייה) סה"כ 6 מנות חיסון.

ביום 0, סמוך לעת הנשיכה / הפציעה מומלץ לתת את החיסון הפעיל בשילוב עם החיסון הסביל נגד כלבת. אם החיסון הסביל אינו זמין למתן מיידי, ניתן לתיתו עד היום ה-7 מעת מתן החיסון הפעיל, אך לא יאוחר מכך.
באנשים שחוסנו בעבר כנגד כלבת, לאחר חשיפה לכלבת (נשיכה, פציעה מבעל חיים החשוד בכחולה בכלבת) ינתנו שתי מנות חיסון ביום 0 וביום 3.

לא נדרש מתן משולב של החיסון הסביל כנגד כלבת. ג. אנשים עם מערכת חיסונית מדוכאת יקבלו 6 מנות חיסון, 2 מנות ביום 0, מנת חיסון ביום 3, 7, 14, 28 . מומלץ לבצע מדידת רמת נוגדנים בדם ביום ה- 14 והלאה בכדי לבדוק את הצורך במתן של מנות ההמשך. החיסון הסביל יינתן מוקדם ככל האפשר מעת החשיפה, עדיף בשילוב עם המנה הראשונה של החיסון הפעיל.

היכן ניתן לקבל את החיסון

* לשכות הבריאות * חדר מיון

סיכון

1. החיסון מכיל פוליג'לין, מולקולה חלבונית גדולה, שמטרתה למנוע ירידה בנפח הדם ושוק אנאפילקטי בעקבות כך. אולם, במקרים מועטים תיתכן רגישות לפוליג'לין היכולה להתבטא בתופעות עוריות, שינוי קצב לב, ירידת לחץ דם, הקאות, חום וקוצר נשימה. בנוסף, פוליג'לין עלול לגרום לשחרור היסטמין בגוף, שהינו חומר אלרגני, העלול לגרום לתופעות אלרגיות כלליות. 2. החיסון מכיל כמויות מזעריות של אנטיביוטיקה מסוג אמפוטריצין B , כלורטטראציקלין ונאומיצין, העלולים לגרום לתופעות אלרגיות אצל אלו הרגישים לכך. 3) אלרגיה ידועה לחלבוני עופות אינה מהווה התווית נגד, החיסון יינתן תחת השגחה וניטור צמוד. לכן, תועלת מתן החיסון כמניעה נגד כלבת תישקל לעומת הסיכונים האפשריים. לעומת זאת, מתן החיסון לאחר החשיפה הינו חיוני, מכיוון שכלבת הינה מחלה שגורמת ל-100% תמותה.

הריון

לא דווח נזק או פגיעה בנשים הרות ובעוברים. מומלץ לשקול תועלת מתן החיסון כמניעה (טרם החשיפה לכלבת), לעומת הסיכון האפשרי.

הנקה

לא ידוע האם תכולת החיסון מועברת בחלב האם, לא דווח על נזקים לתינוקות יונקים. מומלץ לשקול תועלת מתן החיסון כמניעה (טרם החשיפה לכלבת), לעומת הסיכון האפשרי.

תינוקות וילדים

ניתן לחסן בכל גיל. מנת החיסון הינה אחידה ומכילה 1 מ"ל תמיסה להזרקה.

קשישים

לא דווחו בעיות מיוחדות

אזהרות מיוחדות

תגובות בין תרופתיות

1. כחיסון מניעתי, למניעת הידבקות בכלבת (טרם החשיפה): א. אין לחסן בעת מחלה פעילה הדורשת טיפול. ב. אם נצפו סיבוכים לאחר מתן החיסון, לא מומלץ להמשיך לחסן עד שסיבת הסיבוכים תיפתר. ג. לאנשים הרגישים לאחד ממרכיבי החיסון, לא מומלץ לקבל את החיסון ד. באנשים המטופלים בכימותרפיה או קורטיקוסטרואידים, המפחיתים את פעילות המערכת החיסונית, ובאנשים בעלי דיכוי-חיסוני, התגובה הצפויה הינה נמוכה יותר. 2) מתן החיסון לאחר החשיפה לכלבת: מכיוון שכלבת הינה מחלה שגורמת ל100% תמותה, אין התווית נגד. באנשים המטופלים בכימותרפיה או קורטיקוסטרואידים או תרופה אחרת המדכאת את פעילות המערכת החיסונית, מומלץ להימנע מהטיפול לאחר החשיפה לכלבת.
רופאים בתחום
ד"ר אמיר שטרנהיים
ד"ר אמיר שטרנהיים אורתופדיה
4.8
( 22 חוות דעת )
"אני מאוד, מאוד מעריכה את ד"ר שטרנחיים , אין הרבה רופאים ברמה שלו גם מבחינת מקצועית וגם ברמה אכפתיות כלפי המטופל !!!!!"
ד"ר בתיה יפה
ד"ר בתיה יפה כירורגיה פלסטית
3.7
( 3 חוות דעת )
"רופאה מקצועית, יחס נהדר והשירות במרפאה מאוד נעים ומסביר. תודה רבה."
ד"ר שרון דמול אליעז
ד"ר שרון דמול אליעז אנדוקרינולוגיה ילדים
5.0
( 15 חוות דעת )
"תודה רבה מקרב לב לדר׳ דמול. היתה לנו חווית טיפול טובה מאוד עם רופאה מעולה!"
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו