שמות מסחריים
-
פוסטינור Postinor
-
נורלבו norlevo
פוסטינור (Postinor) / נורלבו היא גלולה לנטילה חד-פעמית שמיועדת למניעת הריון בעקבות יחסי מין לא מוגנים או לא מתוכננים. פוסטינור/נורלבו משמשת גם כאמצעי למניעת הריון גם בעקבות אונס. כשנוטלים את התרופה בהתאם להוראות, היא תימנע הריון בקרב כשבע מתוך שמונה נשים.
כל גלולת פוסטינור/ נורלבו מכילה מינון גבוה - 1.5 מ"ג של החומר הפעיל לבונורגסטרל (Levonorgestrel) שהוא הורמון סנתטי מקבוצת פרוגסטוגנים (סוג של הורמונים נשיים). לבונורגסטרל במינון גבוה מונע הפריה, ככל הנראה, באמצעות עיכוב של תהליך הביוץ (שחרור הביצית הבשלה מתוך השחלה) וגורם לעיבוי הרירית בצוואר הרחם וכן סבורים כי נמנעת הפריית הביצית על ידי הזרע לאחר שחרור הביצית. . אמנם פוסטינור/נורלבו יכולה למנוע את הפריית הביצית, אך אינה יכולה למנוע את ההשתרשותה של ביצית מופרית.
מתי מומלץ להשתמש בפוסטינור?
גלולת היום שאחרי היא טבלית בודדת המכילה 1.5 מ"ג לבונורגסטרל לנטילה חד-פעמית, המשמשת כאמצעי חירום למניעת הריון בעקבות יחסי מין לא מוגנים או כישלון של אמצעי מניעה שבו משתמשים, מכל סיבה שהיא. עם זאת, פוסטינור או נורלבו 1.5 מ"ג אינם גורמים להפלה אם נלקחים בהריון.
בנוסף, לבונורגסטרל נמצא במינון נמוך בגלולות למניעת הריון מיקרוגינון ומיקרולוט ובהתקנים תוך רחמיים מירנה וג'נס.
יש ליטול פוסטינור/ נורלבו (גלולת לבונורגסטרל 1.5 מ"ג) בתוך 72 שעות מהמגע המיני הלא מוגן. אך כיוון שיעילות הגלולה גבוהה יותר ככל שנוטלים אותה מוקדם ככל האפשר, עדיף לקחתה בתוך 12 שעות מרגע קיום היחסים. עם זאת, היעילות של גלולת היום שאחרי במניעת הריון לא רצוי עלולה לרדת במקרה של הקאה, אם עדיין לא עברו לפחות שלוש שעות מרגע נטילתה.
ניתן ליטול פוסטינור בכל ימי המחזור החודשי, ויותר מפעם אחת במחזור אך אז קיים חשש לשיבושו.
פוסטינור והמחזור החודשי
בדרך כלל לאחר נטילת פוסטינור הדימום הווסתי אמור להתחיל במועד הצפוי, אך אצל חלק מהנשים יתכנו שיבושים במועד תחילת הווסת או במהלכה. במידה שהאיחור במחזור נמשך למעלה מחמישה ימים או אם הדימום שמופיע שונה מהרגיל, יש להגיע לבדיקה אצל רופא נשים כדי לשלול הריון.
מתי אין להשתמש בפוסטינור/ נורלבו?
אין להשתמש בגלולת היום שאחרי אם קיימת רגישות או אלרגיה לחומר הפעיל או למרכיבים אחרים בתרופה. אין להשתמש בפוסטינור/ נורלבו אם עברו יותר מ-72 שעות מקיום יחסי מין לא מוגנים או לא רצויים.
יש להיוועץ ברופא לפני השימוש בגלולת היום שאחרי במצבים הבאים:
מחלות כבד או ליקויים חמורים בתפקודו.
מחלות במעי הדק, מחשש של ספיגה ירודה של לבונורגסטרל 1.5 מ"ג, כיוון שריכוז נמוך שלו אינו מספק את ההגנה הנחוצה.
הריון מחוץ לרחם, ניתוח או דלקת בחצוצרות בעבר.
חשוב לשים לב:
גלולת היום שאחרי מסוג פוסטינור/ נורלבו מיועדת לשימוש במקרה חירום בלבד ואינה מהווה תחליף לאמצעי מניעה שגרתי, מה גם שאינה מעניקה אותה דרגת ההגנה כמו גלולות למניעת הריון וחלק מאמצעי המניעה האחרים. מחקרים מסוימים הראו שגלולת לבונורגסטרל 1.5 מ"ג יעילה פחות בקרב נשים עם אינדקס מסת גוף גבוה (BMI), אך המידע מוגבל ואינו חד משמעי, לכן השימוש מומלץ ללא תלות באינדקס מסת הגוף.
לאחר השימוש בגלולת היום שאחרי, יש לבצע בדיקת הריון (ערכה ביתית מספיקה לשם כך) אם חלו איחור בווסת של חמישה ימים או הופעת דימום באמצע המחזור הצפוי הבא, כדי לשלול הריון מחוץ לרחם.
במקרה בו הווסת קלה או כבדה מהרגיל, יש לפנות לרופא מוקדם ככל האפשר, כמו גם בעת הריון, על אף השימוש בתרופה.
גלולת היום שאחרי, פוסטינור/ נורלבו נמכרת ללא מרשם רופא לנשים ולנערות מעל גיל14; מתחת לגיל 14 יש להיוועץ ברופא. .
כמו כן, חשוב לזכור שגלולת היום שאחרי אינה מונעת הדבקה במחלות מין או מחלות אחרות שמועברות דרך מגע מיני. לכן, במקרה של חשש יש לפנות לרופא לקבלת טיפול מתאים.
צילום: shutterstock
-
מידע על התרופה
-
אזהרות
-
תופעות לוואי
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
רופאים בתחום
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
-
בדיקות קשורות
- בדיקת הריון
-
תרופות קשורות
- חומצה פולית
- מדרוקסיפרוגסטרון
- גאנירליקס
- דרוספירנון
- ג'סטודן+אתינילאסטרדיול (אמילי,מינס,פליים,מליאן)