דלג לתוכן
ד"ר שמואל רויזמן ד"ר שמואל רויזמן

    הפרעות במתן שתן והיצרות שופכה : כיצד מאבחנים ומטפלים?

    מהי היצרות שופכה ומה גורם לה, אילו תסמינים יעוררו חשד בגברים ובנשים, כיצד מאבחנים את הבעיה ומהן דרכי הטיפול? התשובות בכתבה שלפניכם

    מאת: ד"ר שמואל רויזמן
    תאריך פרסום: 29/10/2019
    3 דקות קריאה
    ד"ר שמואל רויזמן בשיתוף עם ד"ר שמואל רויזמן i רופא בכיר במחלקה האורולוגית במרכז הרפואי שמיר (בית חולים אסף הרופא), מרכז את תחום ניתוחי השופכה


    השופכה היא צינור דק וחלק אשר אמון על הובלת השתן משלפוחית השתן אל מחוץ לגוף. בגברים, לשופכה תפקיד חשוב נוסף והיא אמונה גם על שפיכת הזרע. השופכה מתחילה בכיס השתן ומסתיימת בפתח השופכה. 

    השופכה הנשית קצרה יחסית, ואורכה הוא כ-4 ס"מ,היא מורכבת ממקטע אחד, עטוף שריר ברובו אשר נועד למנוע דליפת שתן. מנגד השופכה הזכרית ארוכה יותר (כ-20 ס"מ) ומחולקת לארבעה חלקים : שופכת הערמונית, ממברנוטית , בולברית ושופכת הפין. שופכת  הערמונית והשופכה הממברנוטית הן חלק מהמנגנון אשר מונע דליפת שתן.

    היצרות שופכה היא מצב בו מתפתחת רקמה צלקתית ,עיבוי וחספוס של דופן השופכה , תהליך זה גורם לחסימה ומוביל לקושי ואף לעצירה מלאה בזרימת השתן לאורך צינור השופכה  . הצלקת יכולה להיות קלה יחסית (במקרים אלה מזכירה היא מעין ממברנה או וילון), או שהיא עלולה להיות משמעותית יותר ולערב גם את הרקמה אשר סובבת אותה.

    מה גורם להיצרות של השופכה?

    כ-2% מהגברים עלולים לסבול מהיצרות של השופכה, גבוה יותר ממה שהיה מקובל לחשוב. הסיבות העיקריות להתפתחות הרקמה הצלקתית בגברים כוללות ניתוחים קודמים בדרכי השתן (כריתת ערמונית) ,טיפולים לסרטן הערמונית (קרינה), דלקות שופכה (זיהומים המעוברים בקיום יחסי מין ),דלקות אוטואימיוניות של העור סביב פתח השופכה וחבלות באגן (רוכבי אופניים ,אופנוע). בחלק לא מבוטל מהמקרים הסיבה להיצרות אינה ידועה (אדיאופטית). היצרות בגברים יכולה להופיע בכל אחת מחלקי השופכה כולל בפתח השופכה. האזור הנפוץ ביותר להתפתחות ההיצרות הוא השופכה הבולברית. 

    היצרות השופכה בנשים אמנם נדירה יותר, אך היא נכללת בכל אבחנה מבדלת במצבים של הפרעת השתנה. ברוב המקרים הבעיה תתפתח בשל ניתוחים גניקולוגיים בעבר ,חבלות (בייחוד באזור האגן) ואף בעקבות לידות מרובות. ההיצרות יכולה להופיע בכל מקום לאורך השופכה. 

    אילו תסמינים יעידו על היצרות של השופכה?

    להיצרות בשופכה אין תסמינים ספציפים ,התסמינים קשורים לכל חסימה של מוצא שלפוחית השתן ואצל גברים הם דומים מאוד לתסמיני ערמונית מוגדלת ועל כן האבחנה דורשת מידה רבה של חשד קליני גבוה, לצערנו פעמים רבות  אבחנת ההיצרות מתבצעת לאחר פרק זמן ממושך. בין התסמינים העיקריים ניתן למנות זרם שתן חלש, מקוטע ומפוצל, תחושת חוסר התרוקנות, תכיפות ודחיפות במתן שתן, כאב בהשתנה ,דם בשתן ועלולה להופיע גם בעיית פוריות הנובעת מחסימה של מעבר נוזל הזרע לאורך השופכה המוצרת. לרוב התסמינים יחלו תוך פרק זמן קצר ולא בהדרגה. 


    אישה שסובלת מתכיפות במתן שתן בשל היצרות של השופכה



    כיצד ניתן לאבחן?

    בשלב הראשון, תהליך האבחון יכלול אנמנזה מקיפה ומכוונת, כמו גם בחינת ההיסטוריה הרפואית של המטופל, לרבות ניתוחים קודמים, מחלות רקע ותרופות הנלקחות בשגרה. לאחר מכן, יורה הרופא על ביצוע בדיקות מעבדה (כמו בדיקת שתן ודם), בדיקות דימות (לרבות אולטרה סאונד של דרכי השתן) ובדיקת אורופלומטריה אשר מודדת את מהירות זרימת השתן. 

    האבחנה הסופית תתבצע על ידי בדיקת ציסטוסקופיה – בדיקה פולשנית המתבצעת לרוב בהרדמה מקומית. במהלכה, מחדיר הרופא דרך פתח השופכה מצלמה זעירה וגמישה, שנועדה כדי לסייע לו להבחין בהיצרות. אם ההיצרות קשה, לרוב לא ניתן יהיה לעבור דרכה. במידה וקיימת סיבה אחרת לתסמינים האופייניים היא לרוב תאותר בשלב זה. אם אותרה היצרות הרופא המטפל יבצע צילום של השופכה תוך הזרקת חומר ניגוד מפתח השופכה, כדי לספק מידע לגבי אורך ההיצרות, חומרתה ומיקומה המדויק. 

    בשל העובדה שאבחון ההיצרות מורכב ודורש מידה גבוהה של חשד קליני, מומלץ שיתבצע על-ידי אורולוג בעל ידע וניסיון באבחון וטיפול מוקדם בהיצרות בשופכה. 

    כיצד ניתן לטפל? 

    קיימות מספר דרכי טיפול בהיצרות של השופכה הן בגברים והן בנשים. בחירת הטיפול תלויה במספר משתנים, בהם גיל המטופל, מחלות הרקע מהן הוא סובל, טיפולים קודמים, מיקום ההיצרות בשופכה, אורכה וכן גם העדפת המטופל.

    הרחבת השופכה וחיתוך ההיצרות

    הגישה השמרנית והנפוצה יותר לטיפול בהיצרות של השופכה כוללת הרחבה של צינור השופכה או חיתוך אנדוסקופי של הרקמה הצלקתית. טיפול זה מתבצע בעזרת מכשירים שונים, בהם קטטרים ,בלון המנופח באזור ההיצרות ומשמש להרחבת השופכה או חיתוך רקמת הצלקת בעזרת סיב לייזר. הרחבת השופכה או חיתוך אנדוסקופי של ההיצרות  נחשבים אומנם  לטיפולים  קלים יחסית , אך הם מתאפיינת באחוזי הצלחה נמוכים העומדים על 10-20%.

    ניתוחים לשחזור שופכה

    ניתוח לשחזור שופכה הוא טיפול יעיל לפתרון ההצטלקות הן בגברים והן בנשים. הפעולה הכירורגית דורשת מיומנות אורולוגית גבוהה ומתבצעת על ידי רופאים מומחים באורולוגיה שחזורית ותפקודית.

    במהלך הניתוח, מבצע הרופא חתך קטן באזור הפרינאום דרכו ניגש הוא אל ההיצרות. לאחר ניתוק המקטע הצלקתי מחבר הרופא המנתח את הקצוות הבריאים של השופכה. אם קיימת היצרות ארוכה  מ-2 ס"מ יהיה צורך בהשתלת רירית (הנלקחת לרוב מאזור הפה), אשר נועדה לכפות על הכריתה האזורית. אחוזי ההצלחה של  ניתוח שחזור שופכה עומדים על 80-90% .


    מהו הליך ההחלמה לאחר הניתוח?

    לאחר ביצוע הפעולה, יש צורך באשפוז של 2-3 ימים, לאחר כ 3 שבועות מתבצע צילום ביקורת ולאחריו מתקבלת החלטה על הוצאת קטטר ,המטופל יזדקק למעקב לרבות בדיקת שתן, אולטראסאונד של דרכי שתן, אורופלומטירה וציסטוסקופיה על פי הצורך. אם התבצעה השתלה של רירית במהלך הניתוח, הפצע בחלל הפה צפוי להחלים כעבור מספר ימים ללא השפעה על איכות חייו של  המטופל ,חלק מהמטופלים טוענים שהתחושה דומה לנשיכה של הלחי . חשוב לזכור שיש לפנות לאורולוג בעל ידע וניסיון באבחון וטיפול בהיצרות של השופכה. 

    הכתבה כתובה בלשון זכר אך ברובה מתייחסת לשני המינים


    הכתבה בשיתוף עם ד"ר שמואל רויזמן, רופא בכיר במחלקה האורולוגית במרכז הרפואי שמיר (בית חולים אסף הרופא). הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד.

    האם המאמר עניין אותך?

    נושאים מרכזיים

    רופאים בתחום
    ד"ר וסים אבו נסרה
    ד"ר וסים אבו נסרה אורולוגיה ילדים
    מומחה באורולוגיה כללית ואורולוגיה ילדים
    פרופ' אמנון זיסמן
    פרופ' אמנון זיסמן אורולוגיה
    אורולוג מנתח, מנהל המחלקה האורולוגית במרכז רפואי שמיר (אסף הרופא)
    ד"ר דב אנגלשטיין
    ד"ר דב אנגלשטיין אורולוגיה
    מומחה לאורולוגיה ויו"ר איגוד האורולוגים הישראלי (2018-2022)
    הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
    באנר

    עדיין מתלבטים?
    השאירו פרטים להתייעצות עם ד"ר שמואל רויזמן

    שאלות מתוך פורום אורולוגיה

    X
    שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

    צור קשר

    פרטים אישיים
    פרטי הפנייה
    תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

    חזור לעמוד הבית
    באנר הצטרפות

    רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

    שווה לך להצטרף!
    youtube ערוץ הוידאו של
    Infomed
    הפייסבוק
    שלנו
    instagram האינסטגרם
    שלנו