האם אכילת שוקולד עשויה למנוע רעלת הריון?
מחקר מדעי חדש ומרתק שנערך במשך 4 שנים במרכז לאפידמיולוגיה של אוניברסיטת ייל בארצות הברית, בדק את הקשר שבין צריכת שוקולד לבין רעלת הריון.
3 דקות קריאה
אמא שלי תמיד אמרה, "אישה בהריון צריכה לקחת כל לילה קוביית שוקולד מתחת ללשון, לשינה ערבה ולצמיחת ולבריאות העובר". מחקרים מדעיים וספרות ענפה שפורסמו מאז, התריעו מפני אכילת שוקולד ופרטו את חסרונותיו. והנה דווקא עתה, בימים אלה ממש, החלו להתפרסם מאמרים שמזכירים את האמירה הישנה של אמא שלי.
במחקר מדעי חדש ומרתק שנערך במשך 4 שנים במרכז לאפידמיולוגיה של אוניברסיטת ייל בארצות הברית, בדק את הקשר שבין צריכת שוקולד לבין רעלת הריון. מסקנתם של החוקרים הייתה כי צריכת שוקולד במהלך ההריון מסייעת להורדת הסיכון להתפתחות רעלת הריון. במחקר המדעי השתתפו נשים שהיה להן הריון עם עובר אחד ושגויסו לטובת המחקר מ-56 מרפאות נשים וכן מ-15 מרפאות כלליות הקשורות עם 6 בתי חולים בקונטיקט ובמסצ'וסטס, ושילדו במהלך השנים 1996 עד 2000. בסך הכל נכללו באנליזה הסופית של המחקר כ-1,995 נשים שלגבי 1,681 מהן, ניתן היה לקבל, באמצעות מילוי מפורט של שאלונים ובאמצעות ראיונות אישיים, את רמת צריכת השוקולד האישית שלהן בכל מיני מאכלים ומשקאות כמו שוקו חם, עוגות, גלידה וכדומה במהלך השליש הראשון והשלישי של תקופת ההריון. החוקרים בדקו והשוו את הסיכון לרעלת הריון בין הנשים שהעידו על צריכת 5-1 מנות שוקולד בשבוע.
בנוסף בדקו החוקרים של אוניברסיטת ייל את חבל הטבור של התינוק שנחתך במהלך הלידה של הנשים שהשתתפו במחקר, ובקרב 1,611 מהן ניתן היה לקבוע את רמת אחד ממרכיבי השוקולד הנקרא תיאוברומין הנמצא ברקמות חבל הטבור. תיאוברומין הוא מרכיב ייחודי הנמצא בשוקולד שמקורו בצמח הקקאו ואינו דומה למספר מרכיבים המופיעים בקפה ונגזרותיו שמקורם בפולי הקפה. ממחקרים מדעיים קודמים, היה ידוע שככל שצריכת רמת התיאוברומין (באמצעות אכילה של שוקולד) גבוהה יותר, כך גבוהה רמתו בדם האם ובדם חבל הטבור.
מניתוח תוצאות המחקר עלה שיש קשר בין צריכת שוקולד של יותר מ-5 מנות בשבוע לבין ירידה בסיכוי לפתח לרעלת הריון. כמו כן נמצא יחס הפוך בין רמת התיאוברומין בחבל הטבור לבין רמת הסיכוי לרעלת הריון: ככל שרמת התיאוברומין הייתה גבוהה יותר, הסיכון לרעלת הריון היה נמוך יותר. אצל נשים שחלו ברעלת הריון, היתה רמת התיאוברומין בחבל הטבור נמוכה באופן משמעותי לעומת נשים שהיה להן הריון תקין.
החוקרים הסיקו כי התוצאות מצביעות על האפשרות שאכילה של שוקולד במהלך ההריון משפיעה על הפחתת הסיכון לחלות ברעלת הריון. כאשר נבדקה צריכת השוקולד באופן מעמיק יותר לאחר שקלול הממצאים עם משקל האישה, מספר ילדיה, מוצאה האתני, רמת ההשכלה שלה וכדומה, הסתמן קשר חיובי ברור בין צריכת השוקולד לבין הסיכוי לפתח רעלת הריון. התברר כי אכילת חמש מנות או יותר של שוקולד בשבוע מביאה לירידה של 60% בסיכוי לפתח לרעלת הריון לעומת צריכת מנה אחת של שוקולד בשבוע. המחקר פורסם לאחרונה בכתב העת המדעי הבינלאומי לאפידמיולוגיה היוצא ברחבי העולם.
חשוב לדעת כי שוקולד מכיל כ- 700 סוגים שונים של אנטי אוקסידנטים ממשפחת הפלאבנואידים ומשפחת התיאוברומינים, המעודדים יצירה של חומר הנקרא ניטראט אוקסיד, הגורם להרחבת כלי הדם. יש לו גם השפעה על מניעת יצירת קרישי דם ודלקות של כלי דם. התיאוברומינים מעודדים את פעילות הכליה והלב, וגם גורמים להרחבת כלי דם ומונעים דלקות והצטברות נוזלים.
במהלך המחקר מדדו החוקרים אוניברסיטת ייל את רמת הפלאבנואידים ואת רמת התיאוברומינים בדם האם ובדם חבל הטבור והצביעו קורלציה ברורה בין רמה גבוהה שלהם בדם לבין שכיחות נמוכה של רעלת הריון ביחס לאוכלוסיה שלא צרכה שוקולד. ממציאהם הוכיחו באופן חד-משמעי כי לתזונה יש השלכה ישירה ומיידית על הבריאות, ושהדבר בולט במיוחד בתקופת ההריון.
לאחרונה דווח בכנס מדעי שנערך באיטליה על מחקר נוסף שחיזק מאוד את ממצאי המחקר החוקרים מאוניברסיטת ייל, ואף הוסיף מימדים ביוכימיים נוספים על תפוקת לב האם וזרימת הדם בכלי הדם של האם.
אילנה גוטקין, מידענית רפואית בעלת תואר מוסמך במדעי החיים ובביוטכנולוגיה מאוניברסיטת קיימברידג' באנגליה הנמנית על צוות חברת הסטארט אפ דיאגנוסטיק טכנולוג'יס העוסקת במציאת שיטות לאבחון מוקדם של מחלות הריון ופיתוח דרכי טיפול למניעת התפתחותן.
Chocolate consumption in pregnancy and reduced likelihood of preeclampsia. Epidemiology. 2008 May;19(3):459-64.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18379424
[02/12/2008]
במחקר מדעי חדש ומרתק שנערך במשך 4 שנים במרכז לאפידמיולוגיה של אוניברסיטת ייל בארצות הברית, בדק את הקשר שבין צריכת שוקולד לבין רעלת הריון. מסקנתם של החוקרים הייתה כי צריכת שוקולד במהלך ההריון מסייעת להורדת הסיכון להתפתחות רעלת הריון. במחקר המדעי השתתפו נשים שהיה להן הריון עם עובר אחד ושגויסו לטובת המחקר מ-56 מרפאות נשים וכן מ-15 מרפאות כלליות הקשורות עם 6 בתי חולים בקונטיקט ובמסצ'וסטס, ושילדו במהלך השנים 1996 עד 2000. בסך הכל נכללו באנליזה הסופית של המחקר כ-1,995 נשים שלגבי 1,681 מהן, ניתן היה לקבל, באמצעות מילוי מפורט של שאלונים ובאמצעות ראיונות אישיים, את רמת צריכת השוקולד האישית שלהן בכל מיני מאכלים ומשקאות כמו שוקו חם, עוגות, גלידה וכדומה במהלך השליש הראשון והשלישי של תקופת ההריון. החוקרים בדקו והשוו את הסיכון לרעלת הריון בין הנשים שהעידו על צריכת 5-1 מנות שוקולד בשבוע.
בנוסף בדקו החוקרים של אוניברסיטת ייל את חבל הטבור של התינוק שנחתך במהלך הלידה של הנשים שהשתתפו במחקר, ובקרב 1,611 מהן ניתן היה לקבוע את רמת אחד ממרכיבי השוקולד הנקרא תיאוברומין הנמצא ברקמות חבל הטבור. תיאוברומין הוא מרכיב ייחודי הנמצא בשוקולד שמקורו בצמח הקקאו ואינו דומה למספר מרכיבים המופיעים בקפה ונגזרותיו שמקורם בפולי הקפה. ממחקרים מדעיים קודמים, היה ידוע שככל שצריכת רמת התיאוברומין (באמצעות אכילה של שוקולד) גבוהה יותר, כך גבוהה רמתו בדם האם ובדם חבל הטבור.
מניתוח תוצאות המחקר עלה שיש קשר בין צריכת שוקולד של יותר מ-5 מנות בשבוע לבין ירידה בסיכוי לפתח לרעלת הריון. כמו כן נמצא יחס הפוך בין רמת התיאוברומין בחבל הטבור לבין רמת הסיכוי לרעלת הריון: ככל שרמת התיאוברומין הייתה גבוהה יותר, הסיכון לרעלת הריון היה נמוך יותר. אצל נשים שחלו ברעלת הריון, היתה רמת התיאוברומין בחבל הטבור נמוכה באופן משמעותי לעומת נשים שהיה להן הריון תקין.
החוקרים הסיקו כי התוצאות מצביעות על האפשרות שאכילה של שוקולד במהלך ההריון משפיעה על הפחתת הסיכון לחלות ברעלת הריון. כאשר נבדקה צריכת השוקולד באופן מעמיק יותר לאחר שקלול הממצאים עם משקל האישה, מספר ילדיה, מוצאה האתני, רמת ההשכלה שלה וכדומה, הסתמן קשר חיובי ברור בין צריכת השוקולד לבין הסיכוי לפתח רעלת הריון. התברר כי אכילת חמש מנות או יותר של שוקולד בשבוע מביאה לירידה של 60% בסיכוי לפתח לרעלת הריון לעומת צריכת מנה אחת של שוקולד בשבוע. המחקר פורסם לאחרונה בכתב העת המדעי הבינלאומי לאפידמיולוגיה היוצא ברחבי העולם.
חשוב לדעת כי שוקולד מכיל כ- 700 סוגים שונים של אנטי אוקסידנטים ממשפחת הפלאבנואידים ומשפחת התיאוברומינים, המעודדים יצירה של חומר הנקרא ניטראט אוקסיד, הגורם להרחבת כלי הדם. יש לו גם השפעה על מניעת יצירת קרישי דם ודלקות של כלי דם. התיאוברומינים מעודדים את פעילות הכליה והלב, וגם גורמים להרחבת כלי דם ומונעים דלקות והצטברות נוזלים.
במהלך המחקר מדדו החוקרים אוניברסיטת ייל את רמת הפלאבנואידים ואת רמת התיאוברומינים בדם האם ובדם חבל הטבור והצביעו קורלציה ברורה בין רמה גבוהה שלהם בדם לבין שכיחות נמוכה של רעלת הריון ביחס לאוכלוסיה שלא צרכה שוקולד. ממציאהם הוכיחו באופן חד-משמעי כי לתזונה יש השלכה ישירה ומיידית על הבריאות, ושהדבר בולט במיוחד בתקופת ההריון.
לאחרונה דווח בכנס מדעי שנערך באיטליה על מחקר נוסף שחיזק מאוד את ממצאי המחקר החוקרים מאוניברסיטת ייל, ואף הוסיף מימדים ביוכימיים נוספים על תפוקת לב האם וזרימת הדם בכלי הדם של האם.
אילנה גוטקין, מידענית רפואית בעלת תואר מוסמך במדעי החיים ובביוטכנולוגיה מאוניברסיטת קיימברידג' באנגליה הנמנית על צוות חברת הסטארט אפ דיאגנוסטיק טכנולוג'יס העוסקת במציאת שיטות לאבחון מוקדם של מחלות הריון ופיתוח דרכי טיפול למניעת התפתחותן.
Chocolate consumption in pregnancy and reduced likelihood of preeclampsia. Epidemiology. 2008 May;19(3):459-64.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18379424
[02/12/2008]
האם המאמר עניין אותך?
רופאים בתחום
תרומת ביצית - ההליך, הסיכונים והאפשרויות הקיימות
מאת: מערכת אינפומד, ד"ר משה רויבורט
04/09/2023
יותר ויותר נשים הסובלות מבעיות ברזרבה שחלתית לייצור ביציות לא מוותרות על חלומן להיות אמהות ופונות לתהליך של תרומת ב...
לכתבה המלאה
האם מום לב בעובר הוא בהכרח מסוכן?
מאת: ד"ר גיל באר
18/06/2023
למה חשוב לבצע אקו לב בעובר, מה מגדיל את הסיכוי למום לב מולד ואיך מטפלים ביילוד עם מום? ד"ר גיל באר מומחה ברפואת ילד...
לכתבה המלאה
יתר לחץ דם בהריון ורעלת הריון: איך מזהים ומטפלים?
מאת: ד"ר שלי ליכטנברג קשת
04/05/2023
מה גורם להתפתחות של רעלת הריון? האם יתר לחץ דם בהריון נגרם מההריון עצמו או שמדובר במצב רפואי קיים שהתגלה במקרה בהרי...
לכתבה המלאה
אפילפסיה והריון: השאלות שחשוב לשאול- והתשובות
מאת: ד"ר לילך גולדשטיין
28/03/2022
האם מחלת האפילפסיה משפיעה על סיכויי הכניסה להריון, מדוע חשובה התאמה תרופתית בשלב תכנון ההריון, אילו שינויים תרופתיי...
לכתבה המלאה
הפרעות בבלוטת התריס במהלך ההריון: הנה מה שחשוב לדעת
מאת: מערכת אינפומד
03/03/2022
תקופת ההריון מלאה בשינויים פיזיולוגיים, אחד המשמעותיים שבהם הוא שינוי בתפקוד בלוטת התריס. אילו שינויים בתפקוד הבלוט...
לכתבה המלאה
בדיקות גנטיות לפני ובמהלך ההריון – המדריך המלא שכדאי להכיר
מאת: מערכת אינפומד
08/02/2022
התקדמות המחקר הובילה לפיתוח של בדיקות שונות שבאמצעותן ניתן לזהות שינויים בגנים מסוימים העלולים להוביל להתפתחות של מ...
לכתבה המלאה
מה חשוב לדעת על הריון בגיל מאוחר?
מאת: מערכת אינפומד
29/12/2021
שוקלת להיכנס להיריון אחרי גיל 35? בשנים האחרונות יותר ויותר נשים מחליטות להרות בגיל מאוחר יותר. האם זה באמת יותר מו...
לכתבה המלאה
בדיקות שגרתיות במהלך ההיריון
מאת: מערכת אינפומד
28/12/2021
הרבה בדיקות עלייך לעבור במהלך ההיריון, אך כמה מהן צריכות להתבצע באופן שגרתי לאורך כל ההיריון. מהן הבדיקות השגרתיות ...
לכתבה המלאה
עצבות בהנקה: מה שחשוב לדעת על התופעה שכמעט ולא מדברים עליה
מאת: מערכת אינפומד
11/10/2021
בשנים האחרונות הולכת וגוברת המודעות בנוגע לתופעות שונות אחרי הלידה, כמו בייבי בלוז ודיכאון אחרי לידה. אולם, דיספורי...
לכתבה המלאה
מה חשוב לדעת על בדיקת מי שפיר?
מאת: פרופ' יואב ינון
05/09/2021
זוהי אולי אחת מהבדיקות המשמעותיות ביותר במהלך ההריון. בדיקת מי שפיר שימשה בעבר כאמצעי לגילוי של תסמונת דאון, אולם כ...
לכתבה המלאה