הפרעות בראייה
ירידה בראייה היא איום משמעותי על איכות החיים. בדרך כלל יש צורך בסיוע של אנשי מקצוע.
מצבים מועטים אינם דורשים ביקור אצל רופא או בעל מקצוע אחר.
כאשר יש תחושה של נקודות קטנות, בודדות, ה- "צפות" בעיניים - או בשמן העממי, "זבובים - שאינן מפריעות לראייה, אין סיבה לדאגה. טשטוש קל והפיך של הראייה עשוי להתרחש לאחר חשיפה בחוץ או עייפות כללית. אצל צעירים, עיוורון פתאומי בשתי העיניים הוא לרוב תגובה היסטרית ולא איום קבוע על הראייה; יש צורך ברופא, אבל לא בהכרח רופא עיניים.
בדרך כלל השאלה אינה האם יש להיבדק על-ידי בעל מקצוע אלא איזה בעל מקצוע כדאי לראות. אופטיקאים מוכרים ומתאימים משקפיים; הם אינם רופאים המאבחנים בעיות עיניים.
האופטומטריסט מעריך את הצורך במשקפיים, בודק האם יש מחלות עיניים וקובע איזה סוג של עדשות משקפיים ייתן את הראייה הטובה ביותר. מצבים שבדרך כלל מטופלים על-ידי אופטומטריסטים הם קוצר ראייה (מיופיה), רוחק ראייה (היפרופיה) וליקוי במיקוד הראייה (אסטיגמטיזם או צילינדר). אם יש חשד לבעיה אחרת, האופטומטריסט עשוי להפנות לרופא עיניים שהוא גם מנתח מומחה. רופאי העיניים הם הסמכות העליונה בנושא מחלות עיניים. לפעמים בעיות עיניים הן חלק מבעיית בריאות כללית; במקרים אלו, רופא המשפחה עשוי להיות הכתובת המתאימה.
נסו למצוא את העזרה המקצועית המתאימה בניסיון ראשון; זה יחסוך לכם זמן וכסף.
הדוגמאות הבאות יכולות לעזור לכם בקבלת ההחלטות:
- אחות בית-הספר זיהתה ירידה בראייה אצל ילדכם. בקרו אצל רופא/ת עיניים או אופטומטריסט/ית - חשד למיופיה (קוצר ראייה).
- עיוורון פתאומי בעין אחת אצל אדם מבוגר. פנו לרופא/ת עיניים או רופא/ה משפחה - חשד לשבץ או דלקת עורק הרקה.
- הילות מסביב לאור וכאב בעין. פנו לרופא עיניים - חשד לגלאוקומה חריפה (עלייה מהירה בלחץ שבתוך העין).
- ירידה הדרגתית בראייה אצל מבוגר המרכיב משקפיים. פנו לרופא עיניים או אופטומטריסט - שינוי בהשתברות קרני האור על רשתית העין (שינוי במספר העדשות).
- עיוורון פתאומי בשתי העיניים אצל צעיר בריא. פנו לרופא/ה משפחה או לרופא/ת עיניים - חשד לתגובה היסטרית.
- טשטוש הדרגתי של הראייה אצל קשיש, ללא שיפור על-ידי התקרבות או התרחקות. פנו לרופא עיניים - חשד לקטרקט (רקמה צלקתית בעדשת העין).
- קשיש הרואה בצורה הטובה ביותר חפצים רחוקים. פנו לאופטומטריסט או לרופא עיניים - אפשרות לפרסביופיה או זוקן ראייה (מצב המקטין את יכולת העין להתמקד בגירויים קרובים).
- שינוי בראייה בזמן שנוטלים תרופה. פנו לרופא שנתן את המרשם - ייתכן שהתרופה אחראית למצב זה.
- ירידה בראייה בעין אחת, עם שדה ראייה "מוצל" או הופעת "וילון". פנו לרופא עיניים בהקדם - חשד להיפרדות הרשתית.
בעת ביקור אצל הרופא/ה
הרופא יבדוק את הראייה, תנועות עיניים, אישונים, קרקעית העין ולחץ בתוך העין לפי הצורך; אפשר שתיערך בדיקה עם מנורת סדק. הערכה רפואית כללית תיעשה במידת הצורך. אפשר שתיערך בדיקת ראייה כדי לבחון צורך במשקפיים. רופאי עיניים עסוקים יפנו אתכם לפעמים לאופטומטריסט להתאמת משקפיים. הרופא עשוי להמליץ על ניתוח בחלק מהמצבים. ניתוח לייזר הופך לאפשרות שכיחה במקום החלפת מרשם המשקפיים או עדשות המגע.