כאב בקרסול
מספר סוגי דלקות מפרקים עשויים לערב את העצמות והסחוס של הקרסול, אך הכאב וחוסר היציבות נגרמים בדרך כלל על-ידי בעיות ברצועות.
הקרסול הוא מפרק גדול, נושא משקל, שנלחץ בכל צעד שעושים.
מספר סוגי דלקות מפרקים עשויים לערב את העצמות והסחוס של הקרסול, אך הכאב וחוסר היציבות נגרמים בדרך כלל על-ידי בעיות ברצועות.
כאשר יש נקע בקרסול, הרצועות שמחברות את הבליטה בצד החיצוני של הקרסול לחלק החיצוני של כף הרגל נפגעות בקצה אחד או בשני הקצוות. הקרסול עצמו אינו נפגע.
במקרה של דלקת מפרקים, הרצועות הפגועות עשויות לאפשר למפרק להחליק או לנוע. כתוצאה מכך נוצר לחץ נוסף ברצועות, כאב וחוסר יציבות. הליכה על מפרק לא יציב מגבירה את הפגיעה, אך אם ההולכים מצליחים לייצב את המפרק - בדרך כלל אין בהליכה כדי להוות בעיה.
אם אתם מביטים ברגל שלכם כשאתם שוכבים או עומדים, תוכלו לשים לב האם המפרק יציב.
אם הוא אינו יציב, קו הרגל שלכם לא יהיה ישר עד לכף הרגל כאשר אתם עומדים.
כף הרגל עשויה לגלוש 3-1 ס"מ כלפי חוץ מהמקום בו היא אמורה להיות. כאשר כף הרגל אינה נושאת משקל, היא תנוע חזרה ותהיה בקו ישר במקום הרגיל. המפרק הלא-יציב עשוי למעשה לגלוש לצדדים אם תנסו להניע את כף הרגל בעזרת ידיכם. חוסר יציבות אינו מוגדר על-ידי נפיחות בקרסול בלבד הקרסול צריך גם להיות עקום כדי שיהיה לא יציב.
במידה והרופא מאשר, ניתן לבצע טיפול ביתי
הקשיבו למסר שהכאב מעביר לכם. הוא מורה לכם לתת לקרסול שלכם לנוח מעט יותר, לספק תמיכה לקרסול לא יציב, להפחית בפעילות הגופנית שלכם או להשתמש בדבר מה שיעזור לכם להסיר את המשקל מהרגל. קרסול שאינו יציב צריך להיתמך בפעילויות משמעותיות כאשר הוא נושא משקל.
ניתן להשיג תמיכה אם נועלים נעליים גבוהות, אך לעיתים הן לא תהיינה נוחות ותזדקקו לנעליים בייצור מיוחד או למגן קרסול. יש צורך בעזרה מקצועית להתאמה נאותה של עזרים כאלו, והם עשויים להיות יקרים למדי.
קביים ואפילו מקל הליכה יכולים לעזור לכם להפחית את המשקל מהקרסול הכואב.
עבור הקרסול היציב, תחבושת אלסטית ונעל עם רפידה נוחה ועבה בעקב יוכלו לעזור. נעלי ריצה הן טובות. נעלי טיולים קלות, הדומות לנעלי ריצה ומגיעות עד מעל לקרסול, הן בדרך כלל יעילות.
אם אתם סובלים מדלקת מפרקים, ודאו שאתם נוטלים כל תרופת מרשם בדיוק על-פי ההוראות, גם אם שגרת נטילת התרופות מתישה. לעיתים קורה שכמה ימים לאחר שמטופל אינו מקפיד ליטול את התרופות כנדרש, הוא מתחיל לסבול מכאב או מנפיחות.
כשהכאב פוחת, אתם יכולים להתחיל שוב לאמן בעדינות והדרגתיות את המפרק. שחייה היא פעילות גופנית טובה, כיוון שאינה כרוכה בנשיאת משקל. התחילו במתינות והגבירו בהדרגה את האימונים הגופניים שלכם.
1. שבו על כיסא, הניחו לרגל להתנדנד והניעו את כף הרגל מעלה ומטה ופנימה והחוצה.
2. אחר-כך צעדו בזהירות עם תחבושת אלסטית על הקרסול לשם תמיכה. מתחו את הקרסול על-ידי הנחת קדמת כף הרגל על משטח מעט מוגבה - כגון מדרגה - והנמכת העקב.
3. כאשר הקרסול מתחזק אתם יכולים ללכת על קצות האצבעות ועל העקבים, כדי למתוח את המפרק ולחזקו.
בצעו את התרגילים מספר פעמים ביום. הקרסול לא צריך לכאוב באופן משמעותי יותר לאחר התרגילים אם לא תגזימו בהם. התמידו בתרגול והיו סבלניים.
מה צפוי אצל הרופא/ה
הקרסול והאזור סביבו ייבדקו, ולעיתים יש צורך בצילומי רנטגן. הרופא עשוי לתת מרשם לתרופות נגד דלקת או להגדיל את המינון אם אתם כבר נוטלים תרופות כאלה. בחלק מהמקרים יינתן מרשם לרכישת נעליים מיוחדות או מגנים.
לעיתים יש צורך בניתוח. באופן כללי, ההליך היעיל ביותר הוא חיבור כמה מעצמות הקרסול יחד. קרסול מקובע, נטול כאב, עדיף בהרבה מקרסול לא יציב וכואב. מפרק הקרסול המלאכותי עדיין אינו משביע רצון עבור מרבית האנשים, אך ההתפתחויות בתחום זה מהירות.
שימוש בקביים
הקביים צריכים להיות קצרים מספיק, כך שלא תפגעו בעצבים בבית השחי שלכם בהישענות על הקב. שאו את משקל גופכם על הזרועות שלכם. כאשר אדם עומד זקוף, הקביים צריכים להגיע ממרחק של 15 ס"מ מצד כף הרגל אל מרחק של 5 ס"מ (או רוחב של שלוש עד ארבע אצבעות) מתחת לבית השחי.
הכתבה בשיתוף עם ד"ר רון ארבל, אחראי המרכז לרפואת ספורט וכירורגיה ארטרוסקוספית. הכתבה נערכה על ידי מערכת אינפומד.