איך מטפלים בכוויות?
כוויה היא פגיעה שלרוב נגרמת מחום. היא עשויה להיות גם תוצאה של מגע עם חומרים כימיים, חשמל או קרינה.
כוויה היא פגיעה שלרוב נגרמת מחום. היא עשויה להיות גם תוצאה של מגע עם חומרים כימיים, חשמל או קרינה.
כוויות חום מדורגות על-פי עומק הפגיעה בעור :
כוויות מדרגה ראשונה
שטחיות וגורמות לעור להיות אדום ורגיש. הן כואבות אך לרוב אינן רציניות.
כאשר "נשרפים" מהשמש זוהי כווייה מדרגה ראשונה. גם כשכוויות מדרגה ראשונה פוגעות בשטח עור גדול,
כמעט לא קורה שהן גורמות לבעיות ארוכות טווח. ברוב המקרים אין צורך בטיפול רפואי.
כוויות מדרגה שנייה
עמוקות יותר ויוצרות שלפוחיות בעור. כווייה ממים חמים או כווייה חמורה מהשמש הן דוגמאות נפוצות לכווייה מדרגה שנייה. כוויות אלו כואבות ועשויות להיות רציניות אם שטח גדול של העור נפגע. עם זאת, כוויות אלו כמעט אינן מובילות לזיהום או מותירות צלקות. פנו לטיפול רפואי במקרה של כוויות מדרגה שנייה, שמכסות שטח עור גדול מהזרוע או האמה או שפגעו בפנים או בכפות הידיים. בשאר המקרים טפלו בכווייה בבית.
כוויות מדרגה שלישית
הורסות את כל שכבות העור ופוגעות גם ברקמות העמוקות. הן לא מעוררות כאב כיוון שקצות העצבים נהרסו (אך סביבן עלולות להיות כוויות מדרגה שנייה). כווייה מדרגה שלישית כוללת בדרך כלל עור חרוך או שרוף באופן ברור. כוויות כאלו יכולות לגרום לאיבוד נוזלים, זיהום וצלקות. כל הכוויות מדרגה שלישית דורשות טיפול רפואי.
אחת הכוויות הנפוצות היא כווייה מהשמש. ניתן למנוע כוויות אלו אם נמנעים מחשיפה ארוכה לשמש, וכן בעזרת שימוש בקרם הגנה .
כוויות מהשמש מעוררות כאב ניכר בשש השעות הראשונות עד 48 שעות לאחר הכווייה. העור הפגוע עשוי להתקלף במשך שלושה עד עשרה ימים לאחר הכווייה. במקרים נדירים אנשים שנשרפו מהשמש סובלים מבעיות ראייה. אם זה קורה פנו לרופא/ה. ביתר המקרים אין צורך לראות רופא בגלל כוויות מהשמש, אלא אם סובלים מכאב רב או שנוצרות שלפוחיות.
טיפול ביתי
במקרה של כוויות חום יש להזרים מים קרים באופן מיידי לאזור הפגוע, או להניח עליו קרח עטוף בשקית פלסטיק או מגבת. הפעולה מפסיקה את הצריבה, מגבילה את הנזק ומקלה על הכאב. מים זורמים קרירים יספיקו. הרטיבו במים קרים את הכווייה עד שהכאב מפסיק או במשך כשעה. אל תקררו את האזור זמן כה ארוך עד שהוא נעשה חסר תחושה. אפשר לשוב ולקרר את האזור במידת הצורך בהמשך.
במקרה של כווייה מהשמש, רטיות קרות או אמבטיות קרות עם שיבולת שועל יכולות לעזור. אבקת סודה לשתייה (חצי כוס בגיגית מלאה מים) יעילה באותה המידה.
משחות ותרסיסים מאלחשים יכולים להקל על הכאב, אך עלולים גם להאט את ההחלמה ויכולים לגרום לגירוי או תגובות אלרגיות אצל חלק מהאנשים. משחות אנטיביוטיות לא יגרמו נזק לכווייה, אך גם לא יביאו הרבה תועלת.
אל תשימו חמאה, שמן זית , קרם גוף או משחות כמו וזלין על הכווייה.
השתמשו במשככי כאבים.
אל תפוצצו שלפוחיות. אם השלפוחיות מתפוצצות מעצמן יש להשאיר את העור שמכסה אותן במקומו. שימרו על האזור הפגוע נקי ומוגן.
כווייה שכואבת במשך יותר מ-48 שעות מצריכה ייעוץ רפואי.
בעת ביקור אצל הרופא/ה
הרופא יעריך את שטח הכווייה וחומרתה ויקבע האם יש צורך באנטיביוטיקה, אשפוז או השתלת עור.
ייתכן שיינתן מרשם למשככי כאבים.
הרופא עשוי להמליץ על חבישת הכווייה ולהנחות מתי יש צורך להשתמש במשחה אנטיביוטית. החליפו את התחבושת באופן סדיר על-פי ההוראות. בדקו את הכווייה לעיתים תכופות וחפשו סימני זיהום ( ראו במנוע האבחון).
כוויות חמורות עלולות לחייב אשפוז בבית-חולים. כוויות מדרגה שלישית עלולות לחייב השתלת עור.