דלג לתוכן

פגיעות קרסול

מאת: ד"ר רון ארבל
תאריך פרסום: 09/06/2010 תאריך עדכון: 24/11/2020
2 דקות קריאה
ד"ר רון ארבל בשיתוף עם ד"ר רון ארבל i אחראי המרכז לרפואת ספורט וכירורגיה ארטרוסקוספית

הרצועות הן רקמות שמחברות את העצמות במפרק כדי ליצור יציבות בזמן פעילות המפרק. כשהקרסול נחבל באופן חמור, לרוב במנגנון של תנועה סיבובית, ייפגעו העצם או הרצועות. אם הפגיעה היא ברצועות הן עלולות להימתח, להיקרע באופן חלקי (נקע), או להיקרע לגמרי. אם הרצועות אינן מאפשרות סיבוב, אחת העצמות סביב מפרק הקרסול תישבר. 

מתיחות, נקעים ואפילו שברים קלים של הקרסול יזדקקו רק לטיפול ביתי כדי להחלים. יש מקרים בהם רצועות קרועות מחלימות היטב ללא טיפול רפואי ונדיר שיש צורך בתיקונן על-ידי ניתוח. בדיקה רפואית מיידית חיונית רק כשהחבלה חמורה דיה כדי לגרום שבר ברור בעצמות סביב הקרסול או לקריעה מוחלטת של הרצועות. ניתן לזהות מצבים אלו כאשר יש עיוות של המפרק וטווח תנועה לא תקין. 

נפיחות
נקע אופייני גורם לנפיחות סביב העצם הבולטת בחלקו החיצוני של הקרסול או כ-5 ס"מ לפני נקודה זו ומתחת לה. מידת הנפיחות אינה מלמדת האם מדובר בנקע, קרע או שבר. השבר הנפוץ בעצמות סביב מפרק הקרסול גורם לנפיחות פחותה מאשר נקע. נקעים ורצועות קרועות גורמים בדרך כלל לנפיחות מהירה, מפני שיש דימום לתוך הרקמה סביב הקרסול. העור יהפוך לכחול-שחור באזור הפגוע בזמן שתאי הדם מפורקים על-ידי הגוף.
קרסול נפוח שאינו מעוות לא זקוק למנוחה ארוכה, גיבוס או צילום רנטגן. יש להתחיל מייד בטיפול ביתי. אם יש נפיחות רבה, קשה לזהות נזק שנגרם לרצועות מייד לאחר החבלה. כיוון שקל ויעיל יותר לבדוק את הרגל לאחר ירידת הנפיחות ומשום שלא נגרם נזק אם נותנים לשבר קל או לרצועות קרועות לנוח, אין צורך למהר לפנות לטיפול רפואי.

כאב
הכאב מכתיב מה עלינו לעשות וממה עלינו להימנע. אם פעולה כלשהי גורמת לכאב, אל תעשו אותה. אם הכאב מונע עמידה על הקרסול כעבור יממה, יש לפנות לרופא/ה. גם במקרה שהכאב אינו מאפשר נשיאת משקל על הקרסול כעבור 72 שעות, יש לפנות לטיפול רפואי.

טיפול ביתי
מנוחה 
קרח 
לחץ 
הגבהה 

במידה ולא אובחנה בעיה אצל הרופא ניתן לבצע את הדברים הבאים:

הגביהו את הקרסול ואפשרו לו לנוח. הניחו קרח במגבת על האזור הפגוע והשאירו אותו שם לפחות למשך חצי שעה. אם יש סימנים לנפיחות לאחר חצי השעה הראשונה, שימו קרח על האזור הפגוע במשך חצי שעה עם הפסקות של רבע שעה בכל פעם במהלך מספר שעות. אם הקרסול מפסיק לכאוב כשהוא מוגבה, ניתן לבדוק בזהירות האם הרגל יכולה לשאת את משקל הגוף. אם הקרסול עדיין כואב כשיש עליו משקל, צריך להימנע מלעשות זאת ביממה הראשונה. ניתן לחמם את האזור, אבל רק כעבור 24 שעות.
תחבושת אלסטית עשויה לעזור, אך לא תמנע פגיעה חוזרת אם שבים לפעילות מלאה . אל תמתחו את התחבושת כך שהיא תלחץ מאוד ותפריע לזרימת הדם. לא כדאי לנסות לחבוש ילדים. אם הדבר נעשה בצורה לא נכונה, הלחץ עלול להפסיק את זרימת הדם לרגל הפגועה.
התחושה בקרסול צריכה להיות כמעט רגילה אחרי כעשרה ימים. שימו לב, החלמה מלאה תתרחש רק כעבור ארבעה עד שישה שבועות. אם בזמן זה עוסקים בפעילות מאומצת, כגון אתלטיקה, חבישה אלסטית של הקרסול צריכה להיעשות על-ידי מישהו מנוסה בכך.
תרופות נגד כאבים ללא מרשם יכולות כמובן להקל על אי הנוחות. יש לעיין בעלון לצרכן לפני השימוש.

בעת ביקור אצל הרופא/ה
הרופא יבחן את תנועתיות הקרסול כדי לראות אם יש הפרעה, ואולי גם יפנה לצילום רנטגן. אם אין שבר, סביר להניח שיומלץ על המשך טיפול בבית. עבור שברים אחרים יהיה צורך בגבס, או במקרים נדירים בניתוח לחיבור העצם. כמו כן, לעיתים יש צורך בניתוח לתיקון רצועות שנקרעו לחלוטין.

הכתבה בשיתוף עם ד"ר רון ארבל, אחראי המרכז לרפואת ספורט וכירורגיה ארטרוסקוספית. הכתבה נערכה על ידי מערכת אינפומד.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר גד ולן
ד"ר גד ולן אורתופדיה
מנתח בכיר ומנהל את יחידת עמוד השדרה בביה"ח לניאדו
ד"ר אנדריי אנדרחנוב
ד"ר אנדריי אנדרחנוב אורתופדיה
5.0
( 7 חוות דעת )
"רופא מעולה ,אדיב מומלץ"
פרופ' רונן דבי
פרופ' רונן דבי אורתופדיה
מומחה להחלפת מפרקים, אורטופד ירך וברך, כירורגיה אורטופדית, שחיקת סחוסים.
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם ד"ר רון ארבל

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו