הניתוח הקוסמטי שמתקן צניחת חזה
הרמת חזה ( Mastopexy, Breast Lift) הנו ניתוח קוסמטי/אסתטי שנועד לתקן צניחה והתרוקנות של השדיים לאחר הריונות, לידות והנקות ממושכות, עקב גיל, נטייה גנטית, שינויים הורמונאליים ולאחר ירידת משקל.
הרמת חזה ( Mastopexy, Breast Lift) הוא ניתוח קוסמטי/אסתטי שנועד לתקן צניחה והתרוקנות של השדיים לאחר הריונות, לידות והנקות ממושכות, עקב גיל, נטייה גנטית, שינויים הורמונליים ולאחר ירידת משקל.
השדיים הנם אברי גוף המשנים מאד את צורתם עם השנים כמעט בכל אישה. בתוך רקמת השד קיימים סיבי תמיכה (ליגמנטים ע"ש קופר) המקנים לו את עמידותו בפני כוח הכבידה ומעצבים את צורתו הזקופה. עם השנים ובשל כובד הרקמות סיבי תמיכה אלו מתרופפים ונכנעים לכוח הכבידה. כתוצאה מכך מועמס כובד השד על העור אשר נמתח הדרגתית. גם עור העטרה נוטה להתרחב והמראה המתקבל הוא של שד צנוח, עם פטמות ועטרות במיקום נמוך ומראה לא אסתטי. מתיחה מהירה של העור בהריונות עלולה לגרום לקרע בסיבי הקולגן, אלו הם סימני המתיחה (Striae Distensae).
שינויים אלו מואצים עד מאד בהיריון ולאחר הלידה בהשפעת הורמוני ההיריון המאפשרים לרקמות השדיים והבטן להתגמש ולהתאים את עצמם לשינויי הנפח החלים בהריון. מרבית השינויים החלים בשדיים מתרחשים בהיריון הראשון ו/או השני. הנקה ממושכת תורמת עד מאד לצניחה מפאת כובד המשקל של השדיים הגדושים בחלב, בשל אפקט המתיחה של העור בעת היניקה ובשל השינויים ההורמונליים הממושכים החלים על השדיים לכל אורך תקופת ההנקה.
מניעה
חזייה תומכת יכולה מחד להקטין משמעותית את אפקט כוח הכבידה על שדיים כבדים ומאידך הליכה, ריצה וקפיצה ממושכת ללא חזייה תומכת יאיצו משמעותית את התהליך הטבעי של צניחת השדיים.
• השתדלי לצמצם למינימום את הזמן בו הנך נמצאת ללא חזייה תומכת.
• השתדלי להימנע משינויי משקל מוגזמים בעת ההיריון ובכלל.
• השתדלי לצמצם את משך ההנקה לפרק הזמן בו תינוקך זקוק לה בעיקר (חצי השנה הראשונה לאחר הלידה).
שדיים צנוחים יכולים להיות גדולים מדי ואז ההרמה תבוצע תוך כדי הקטנת שדיים, יכולים להיות בגודל תקין הרצוי לך ואז המטרה היא להרים את הרקמות ולהצר את המעטפת העורית תוך שמירה על נפח השד הקיים – הרמת שדיים, ויכולים להיות צנוחים ריקים וקטנים ואז המטרה הינה להוסיף נפח באמצעות שתל ולהקטין את מעטפת העור ולעצב את השד מחדש במראה זקוף - הרמה והגדלה.
ניתן לדרג את מידת הצניחה של השדיים לפי דרגת החומרה:
צניחה גלנדולרית
קרויה גם "פסאודו-צניחה", צניחה זו מתרחשת כאשר רקמת השד מותחת את עור השד בקוטב התחתון אך אינה גורמת לצניחה של הפטמה והעטרה. ניתן לראות העמקה של קפל השד עקב התרוקנות תוכן השד או שקיעתו כלפי מטה. (נשים רבות מכירות את "סימן העיפרון" – אם ניתן להחזיק עיפרון בקפל השד כאשר הידיים כלפי מטה קיימת צניחה גלנדולרית). הפטמה והעטרה נמצאות במקומן ובמרחק תקין מהשקע העל בריחי.
ניתוח לעיצוב השד על ידי מילוי עם שתל סיליקון בממדים המתאימים יכול במקרים רבים לתקן את מראה השד הצנוח במקצת.
צניחה דרגה ראשונה
צניחה בדרגה קלה של הקוטב התחתון של השד כך שהפטמה והעטרה מצויים קצת מעל או בגובהו של הקפל התת שדי. גם בדרגה זו על פי רוב יש צורך במילוי על ידי שתל ואין צורך בהרמה ממש. על כן לא יהיה צורך להותיר סימנים על החזה אלא רק בקפל השד או בהיקף העטרה בדומה להגדלה רגילה. לעתים על מנת להרים מעט את הפטמה והעטרה ניתן להסיר סהרון של עור בקוטב העליון של העטרה והסימן שיוותר יהיה מעגלי סביב העטרה.
צניחה דרגה שנייה
הפטמה נמוכה ממקומה הטבעי ונמצאת נמוך מקפל השד ובטווח של 1-3 ס"מ ממנו. במצב זה לרוב יש צורך לבצע הרמה בחתך סביב העטרה ובפס אורכי כלפי מטה ("סוכריה על מקל") הקרויה "הרמה ורטיקלית". בהתאם לצורך ניתן לבצע הרמה בלבד או במידה וחסר נפח לבצע הרמה והגדלה.
צניחה דרגה שלישית
השד צנוח ושוכב על הבטן והפטמה והעטרה שמוטים כלפי מטה במרחק גדול מ-3 ס"מ מהקפל התת-שדי ופעמים רבות ממש "מסתכלים" כלפי מטה בקוטב התחתון ביותר של השד.
במקרים אלו יש לבצע הרמה משמעותית של הפטמה והעטרה בדומה לניתוח הקטנת שדיים ולעתים יש צורך להותיר בנוסף לקו התפרים האורכי גם וקו תפרים לאורך קפל השד בצורת T הפוך קצר. גם כאן ניתן במידת הצורך לשלב הוספת נפח על ידי שתל סיליקון.
הכנה לניתוח
• בדיקת שד – בדיקת מישוש של השדיים בידי הרופא המנתח עוזרת לגלות במקרים נדירים גושים בשדיים שלא ידעת על קיומם.
• דימות השדיים – מומלץ לבצע בדיקת על-קול (אולטרסאונד) שדיים בנשים צעירות ובנוסף בדיקת ממוגרפיה בנשים מגיל 35 ומעלה העוברות ניתוח פלסטי אסתטי של השדיים. נשים בסיכון גבוה עקב נטייה משפחתית מופנות במידת הצורך לייעוץ גנטי.
• בדיקות דם – לרוב תתבקשי לבצע ספירת דם ותפקודי קרישה בכדי לוודא שהללו תקינים בגופך בטרם תעברי ניתוח פלסטי אסתטי של השדיים.
• עישון סיגריות - עישון סיגריות פעיל הנו גורם סיכון לסיבוכים משמעותיים עד פי 5 בהשוואה לאלו שאינם מעשנים. סיבוכים אלו כגון: בעיה בריפוי פצעי הניתוח, נטייה לזיהומים ולהצטלקות גסה עלולים להשפיע לרעה על החלמתך ועל טיב התוצאה הניתוחית. על כן מנתח פלסטי אחראי לא נוהג לבצע ניתוחים אלו בנשים המעשנות באופן פעיל. במידה והנך מעשנת יהיה עלייך להפסיק לעשן לחלוטין החל מחודש לפני הניתוח ועד שבועיים-שלושה לאחריו. ייתכן ותוכלי באותה הזדמנות להפסיק לעשן לחלוטין ובכך ישתפרו עד מאד איכות חייך, בריאותך ובריאותם של יקירייך.
• במידה והנך נוטלת תרופות לדילול דם עלייך ליידע את המנתח ולהפסיקן טרם הניתוח בהתאם להנחיותיו.
• שאלי את הרופא המנתח אילו תרופות עליך להמשיך וליטול גם ביום הניתוח.
• עלייך לדאוג שיהיה מי שיסיע אותך בחזרה לביתך לאחר הניתוח, ושישהה לצידך יום עד יומיים לאחר הניתוח.
ביום הניתוח
• תתבקשי להישאר בצום מספר שעות לפני הניתוח, מידע מדויק יינתן לך ע"י הרופא המרדים.
• תרופות קבועות שעלייך ליטול גם ביום הניתוח עלייך ליטול בשעתן הקבועה עם לגימה קטנה של מים.
• מומלץ כי תצטיידי מבעוד מועד בבגדים רחבים רכים ונוחים אשר נרכסים מלפנים.
תהליך הניתוח
הניתוח מבוצע בהרדמה כללית ואורך כשעתיים עד שלוש. לאחריו תוכלי לרוב לשוב לביתך עוד באותו היום בהתאם להרגשתך וקצב החלמתך. כהכנה לניתוח ישורטטו על פני שדייך ובית החזה הסימונים המתווים את צורת הניתוח. במהלך הניתוח יוסרו עודפי עור ובמידת הצורך עודפי רקמת שד. השד החדש יעוצב על ידי תפרים פנימיים. לרוב אין צורך בהסרת תפרים לאחר הניתוח, מרבית התפרים נמסים מעצמם. בסיום הניתוח ייתכן ויהיה צורך להשאיר בצידי החזה צינוריות לניקוז עודפי הדם אשר יישארו במקומן למשך מספר ימים ויוסרו במרפאה. השדיים ייחבשו בחבישה רכה סופגת ותומכת אשר תשמש כחזייה במהלך ימי ההחלמה הראשונים.
ההחלמה
עיקר הכאב והאי-נוחות הנו בשלושת הימים הראשונים שלאחר הניתוח. ההחלמה מהניתוח אורכת כשבוע ולאחריו ניתן על פי רוב לחזור לעבודה משרדית. בהדרגתיות תוכלי לחזור למגוון הפעילויות היומיות הדורשות הנעה של הזרועות והרמת משאות כבדים. לרוב כעבור כחודש וחצי תוכלי לחזור למרבית פעילויותייך כולל פעילות גופנית. צורת השד המתקבלת לאחר הניתוח שונה במקצת מצורתו הסופית ועם הזמן הוא ישקע מעט וצורתו הטבעית תתקבל. הצלקות מחלימות על פני כשנה עד שנתיים ולרוב מותירות סימנים עדינים.
סיכונים בניתוח
כמו בכל ניתוח פלסטי גם בניתוח זה ייתכנו סיכונים וסיבוכים. בחירת מנתח פלסטי מנוסה בעל מוניטין והמלצות תבטיח כי שיעור הסיבוכים ומידת הסיכון בניתוח שלך תהיה מינימלית ככל שניתן. תפקידו החשוב של המנתח הוא ליידע אותך בדבר סיכונים אלו ולהבטיח עד כמה שניתן שהללו לא יתרחשו. תפקידו היותר חשוב הוא להמשיך לטפל בך ולעזור לך להתמודד עם בעיות במידה שתיווצרנה לאחר הניתוח בכדי שבסוף ההחלמה התוצאה שתתקבל תהיה הטובה ביותר שניתן להשיג במקרה שלך.
סיכונים אפשריים
דימום
במהלך הניתוח כלי הדם נצרבים ומפסיקים לדמם. בחלק מהמקרים ישאיר המנתח נקזים לאיסוף עודפי הדם לאחר הניתוח. באחוז קטן מאוד מהמקרים קורה שהדמם ממשיך לאחר הניתוח. במקרה כזה ייתכן ויהיה צורך לבצע ניתוח נוסף לעצירת הדמם וניקוז עודפי הדם.
זיהום
הניתוח נעשה תוך הקפדה יתרה על סטריליות. לרוב יינתן טיפול אנטיביוטי מניעתי סביב הניתוח ולאחריו. באחוז קטן מאוד מהמקרים עלול להתפתח זיהום אשר יצריך מתן טיפול אנטיביוטי ולעתים יצריך פתיחה של תפר או יותר למטרת ניקוז. טיפול נכון במצבים אלו ימנע נזק לרקמה בכדי שתוצאת הניתוח תשמר.
פתיחת תפרים – נדיר שמתרחשת ללא סיבה, לרוב מתלווה לבעיות ריפוי פצע עקב זיהום, מתח מוגזם בקו התפרים או נמק של רקמה. לרוב הפצע שנפתח ייסגר מעצמו, לעתים יהיה צורך בתיקון של הצלקת באותו אזור.
חשיפת שתל ("דחיית שתל") – נדיר מאד, רק במקרים בהם נעשה שימוש בשתל סיליקון, במידה וקו התפרים נפתח והשתל נחשף, במקרים מסוימים ניתן לסגור את הפצע בניתוח חוזר, אך לעתים אין מנוס ויש צורך בהוצאת השתל ובביצוע ניתוח נוסף מתקן כעבור מספר חודשים.
נמק של הפטמה/עטרה או של העור
נדיר מאד, יכול להתרחש במצבים של הפרעה באספקת הדם כגון: עישון סיגריות, סכרת, מחלות כלי דם, עלול להגרם עקב טכניקה ניתוחית לקויה או מתח מוגזם בקו התפרים, ייתכן ויידרש ניתוח נוסף מתקן.
צלקות לא יפות
בכל ניתוח פלסטי נותרים בגוף סימנים, לרוב הם עדינים ומטשטשים באופן ניכר כעבור שנה-שנתיים. באחוז קטן מהמקרים ייתכן והצלקות תהיינה גסות, בולטות או לא מספיק עדינות. הסיבות יכולות להיות נטייה גנטית להצטלקות גסה (הצטלקות היפרטרופית או קלואידלית) או תנאי ריפוי פצע בעת הניתוח. ניתן פעמים רבות להציע דרכים מגוונות לשיפור ועידון הצלקות (משחות, קרמים, יריעות סיליקון, לחץ מקומי, הזרקת תרופה להמסת הצלקות, טיפולי לייזר, ניתוח מתקן וכד') אך לא ניתן להעלימן כליל.
חוסר תחושה בעור/בפטמות – קיים סיכון קטן שבעת ביצוע הניתוח סיבי העצב המספקים תחושה לפטמה ייפגעו בדרגה כזו או אחרת. לעתים הירידה בתחושה היא זמנית וחולפת. תחושה יכולה לעתים לחזור אפילו עד שנתיים מהניתוח. לרוב הפגיעה בתחושה אינה מלאה ואינה קבועה. אך ייתכן והתחושה תישאר ירודה לאחר ההחלמה.
אסימטריה
השדיים בשל היותם איבר זוגי לעולם אינם העתק מדויק אחד של השני. לעתים קיימת לפני הניתוח סימטריה טובה מאד כך שבקושי ניתן לשים לב להבדלים בין הצדדים, ולעתים מלכתחילה קיימת אסימטריה נכרת של השדיים. לרוב אם קיימת סימטריה טובה לפני הניתוח היא תשמר גם לאחריו, במקרים בהם קיימת אסימטריה לפני הניתוח יעשה המנתח כל מאמץ ליצור סימטריה אסתטית טובה ככל שניתן. במקרים רבים הסימטריה לאחר הניתוח מצוינת. באחוז קטן מאד במידה וקיימת אסימטריה נכרת לאחר הניתוח ייתכן ויהיה צורך להציע ניתוח מתקן.
צורך בניתוח מתקן
מטרת הניתוח הנה להשיג תוצאה טובה ככל שניתן בכדי למלא את ציפיותייך מהניתוח. מנתח מנוסה בעל מוניטין יידע לבצע התאמה בכל מקרה ומקרה בין ציפיותייך מתוצאות הניתוח לבין יכולתו להשיג עבורך את התוצאה המצופה. לעתים נדירות קורה שתוצאת הניתוח לא עולה בקנה אחד עם הציפיות. במקרה כזה, במידה והמנתח חושב שניתן יהיה להשיג תוצאה טובה יותר בניתוח מתקן מבלי לסכן או לקלקל את תוצאת הניתוח הראשון יוצע לך לעבור ניתוח מתקן.
לסיכום
ניתוח להרמת השדיים עשוי לשפר את האסתטיקה של השדיים, ובקרב נשים מסוימות הוא עשוי אף לתרום לאיכות החיים, לביטחון עצמי ולתחושת סיפוק גבוהה יותר ממראה הגוף. במקרים רבים גם קיימת שביעות רצון מתוצאות הניתוח.
הכתבה בחסות ד"ר נועם חי, כירורג פלסטי, מומחה בניתוחי הגדלת חזה.