דלג לתוכן

לאחר הלידה: מה עושים עם השלייה?

חברה ישראלית מפתחת תרופות למגוון מחלות מתאי גזע המופקים משליות של נשים אחרי לידה.

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 25/07/2010 תאריך עדכון: 13/08/2019
3 דקות קריאה
חברה ישראלית מפתחת תרופות למגוון מחלות מתאי גזע המופקים משליות של נשים אחרי לידה

המחקר בתאי הגזע הינו אחד התחומים הלוהטים כיום בקרב הקהילה המדעית. מאות חברות לוקחות חלק במhירוץ לפיתוח טיפולים ותרופות שמקורם בתאי גזע שונים, ובעיקר כאלה שמקורם בעוברים או דם טבורי.
אולם חברה ישראלית אחת גילתה דרך מקורית להפיק תאי גזע ממקור לא צפוי. חברת הביו-רפואה הישראלית, פלוריסטם, הינה הראשונה בעולם העוסקת בפיתוח טיפולים למגוון מחלות, מתאי גזע המופקים משליית אדם. תאי הגזע נלקחים משליות של נשים ישראליות שעברו ניתוח קיסרי, והסכימו לתרום את השלייה לצורך המחקר. בחדרים הנקיים במעבדות בחיפה, הצליחו מדעני החברה לפתח פטנט רשום לגידול התאים, ובימים אלה עובדים על פיתוח תרופות למגוון מחלות באמצעות הזרקה של תאים  שלייתיים לחולים.

השלייה הינה איבר המתפתח ברחם במהלך תקופת ההיריון, ומחבר את העובר אל דופן הרחם. במהלך ההיריון מספקת השליה לעובר מזון וחמצן, ומרחיקה ממנו את הפסולת. השלייה גם מפרישה הורמונים המווסתים את ההיריון, ובמהלך הלידה היא מתנתקת מן הרחם ונפלטת מן הגוף בתוך זמן קצר מרגע יציאת התינוק אל אוויר העולם.

לאחרונה הודיעה החברה כי הצליחה למנוע קטיעה רגליים של חולי סכרת באמצעות הטיפול החדש שפיתחה. במסגרת הטיפול, הוזרקו לרגליהם של חולי סוכרת הסובלים מהיצרות עורקים קשה (איסכמיה) תאי גזע שהופקו משליית אדם. המטופלים שהוזרקו היו מועמדים לכריתת גפיים בתוך חצי שנה מרגע כניסתם לניסוי.

12 מתוך 21 החולים הנכללים בתוצאות הביניים סיימו בימים אלה את שלושת חודשי המעקב הנדרשים לצורך הערכת השפעת הטיפול על מצבם.

בתום תקופת מעקב של שלושה חודשים, דיווחו יותר מ-80% מהמטופלים שהוזרקו על שיפור משמעותי בתפקוד הרגליים וכתוצאה מכך, ברמת החיים שלהם. סכנת הכריתה הוסרה ורובם אף שיפרו את יכולתם ללכת.

תפקוד הרגליים של המטופלים הוערך לפי שלושה פרמטרים מדידים המקובלים לאבחון חולי איסכמיה- אינדקס הבוחן את זרימת הדם בקרסול, אינדקס הבוחן את תפקוד זרימת הדם ברגל וכמות החמצן  התת עורי. 83% מהחולים שקיבלו את הטיפול בתאי הגזע מן השלייה הראו שיפור בפרמטר אחד לפחות, ואילו 50% מהם הראו שיפור בלפחות שניים מהפרמטרים שנבדקו.

בנוסף לפרמטרים הרפואיים שנבדקו, דיווחו מרבית החולים (יותר מ-80 אחוז) על שיפור משמעותי ברמת החיים שלהם. תחושתם האישית של החולים אוששה גם במחקר, ובבדיקה הוכח כי אצל רובם חלה עלייה משמעותית ביכולתם ללכת בעקבות הטיפול, הכאב באזור הרגליים פחת מאוד, ויכולתם של החולים לתפקד בסביבתם הקרובה ולבצע מטלות יומיומיות השתפרה.

הנתונים החדשים התפרסמו במסגרת תוצאות הביניים של השלב הראשון בניסויים הקליניים שעורכת החברה, שמקום מושבה בחיפה, והיא מעסיקה כ-40 אנשים במחקר ופיתוח.

כיצד זה עובד?
בפלוריסטם רשמו פטנט על גידול של תאי גזע מהשלייה, במתקן מיוחד. התאים גדלים על נשאים קטנים, בתוך נוזל, שמאפשר להרבות אותם בתנאים מבוקרים, באופן המדמה את המצב הטבעי בגוף האדם. שיטת הגידול מאפשרת למעשה ייצור המוני של תאים, לצורך ייצור המוני של תרופות. באופן כזה, תאים שנלקחו משלייה אחת יכולים לרפא חולים רבים.

התאים עצמם מוזרקים לגוף החולה - או למחזור הדם או למקום עצמו אשר דורש ריפוי. תאי הגזע מן השלייה למעשה מעודדים את הגוף לרפא את עצמו, מעודדים גדילה מחודשת של כלי דם ורקמות ובכך משפרים את מצבו של המטופל. במקרה של חולי הסכרת, שרגליהם נפגעו קשות כתוצאה מהיצרות עורקים, תאי הגזע מן השלייה מעודדים יצירת כלי דם חדשים הגורמים לזרימת דם מחודשת לרגליים ובכך מצילים את החולים מכריתת גפיים.

פריצת דרך נוספת: ההזרקה נעשתה ללא התאמה גנטית לחולים
בנוסף לעבודה שהזרקת תאי הגזע מן השלייה שיפרה את מצבם של החולים, רשמה פלוריסטם פריצת דרך משמעותית נוספת. היא הצליחה להוכיח כי ניתן להזריק תאי גזע מזנכימליים (תאים ראשוניים שעוד לא התמיינו לרקמות מסוגים שונים) לחולים, ללא התאמה גנטית בינם לבין מקור התאים. כלומר, להבדיל ממצבים שאנו מכירים שבהם יש לדאוג להתאמה גנטית בין התורם לבין המקבל (כמו למשל במבצעי חיפוש תורם להשתלת מח עצם בחולי סרטן), בטיפול של פלוריסטם ניתן לקחת תאים ממקור אחד, ולהזריק לאדם אחר מבלי לחשוש מדחייה.

למעשה, השלב הראשון של הניסוי הקליני נועד בראש ובראשונה לבחון את בטיחות הטיפול. מתוצאות הניסוי עד כה עולה כי באיש מהמוזרקים לא נרשמה תגובה חיסונית שלילית או דחייה של הטיפול, למרות העובדה שלא נערכה התאמה גנטית.

תגלית זו מהווה פריצת דרך משמעותית בדרכה של פלוריסטם (ועולם הרפואה בכלל) לייצור תרופה תאית למגוון מחלות, ללא צורך בהתאמה אישית לכל חולה וחולה.

על מנת להבין את המשמעות – דמיינו מצב שבו תרופות מתאי גזע יימכרו לכל דורש בבית מרקחת, ממש כמו אנטיביוטיקה, שאומנם מצריכה מרשם – אך לא התאמה אישית לכל חולה.


כיצד מפיקים את תאי הגע מהשלייה
החברה פונה ליולדות שמועד לידתן קבוע מראש, כלומר נשים שנקבע להן תור ללידה בניתוח קיסרי, ומקבלת את הסכמתן לתרומת השילייה. מייד לאחר הלידה אוספים את השילייה ושואבים ממנה את סוג תאי הגזע הספציפיים שלהם יכולת לתמוך בשיקום מערכות בגוף האדם, כלומר ביצירת כלי דם.
בחברה מדווחים על היענות גדולה של נשים להשתתפות במחקר, וכיום איסוף תאי הגזע מהשליות מתבצע כפעמיים בשבוע, בבתי חולים באזור חיפה.

למה דווקא שליית אדם
הריון זהו המצב היחידי בטבע שבו שתי מערכות אימוניות (חיסוניות) מתקיימות זו לצד זו, ללא דחייה אחת של השנייה. כלומר, גוף האישה מייצר במהלך ההריון את האפשרות הביולוגית לגדל עובר בתוך גוף האישה, מבלי שגוף האישה ידחה אותו החוצה.
מכאן למעשה התכונות הייחודיות שיש לתאי הגזע המופקים משליית אדם בתהליכי ריפוי ויצירת כלי דם. 

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
פרופ' דב פלדברג
פרופ' דב פלדברג יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנהל ביה"ח לנשים ע"ש הלן שניידר במרכז הרפואי רבין
ד"ר ירדנה משיח
ד"ר ירדנה משיח יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מומחית לרפואת נשים, פריון וגיל המעבר בתל אביב
ד"ר עופר מרקוביץ
ד"ר עופר מרקוביץ יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנהל יחידת אולטרה סאונד נשים ויולדות בבית חולים מאיר כפר סבא, מנהל פורום ממצאים חריגים ומומים בעובר בבית חולים מאיר כפר סבא
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו