דלג לתוכן

מי יציל את הפג שלי?

כיום, רק 1/5 מהפגים זכאים למימון של טיפול מונע נגד "וירוס הפגים" (RSV) – שהוא הגורם העיקרי לדלקות ריאה בקרב תינוקות ופעוטות. הוירוס עלול...

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 21/11/2010
4 דקות קריאה
בישראל, 1 מכל 10 לידות הן לידות של פגים. בכל שנה, נולדים בישראל מעל ל 16,000 פגים, שחלקם לא מקבלים את הטיפול אשר הם ראויים לו. אוכלוסיית הפגים נמצאת בסיכון של עד פי 2 לתחלואה ב"וירוס הפגים" (RSV) ולאשפוזים, וזאת בגלל מחסור בכמות הנוגדנים הקיימים בגופם והתפתחות ריאתית חסרה ומוגבלת.

ועדת סל התרופות, שמתכנסת בימים אלו, היא זו שתקבע האם גם פגים שנולדו מעל לשבוע ה-31 להריון יהיו זכאים למימון של הטיפול המונע נגד וירוס ה-RSV. עד היום, היו זכאים למימון הטיפול הרפואי רק פגים אשר נולדו עד לשבוע ה-31 בתוספת של 6 ימים. מדובר על כ-20%  מהפגים הנולדים בישראל בכל שנה. במידה ותורחב הזכאות לטיפול המונע, יסייע הדבר להורים לפגים אשר אינם מסוגלים לשאת בעלות הגבוהה של הטיפול באופן פרטי.

ד"ר אילן גור, אשר מתפקד כמנהל מחלקת יילודים וטיפול נמרץ פגים במרכז הרפואי ביקור חולים בירושלים אומר כי: "יש מדינות באירופה, אשר בהן המצב הכלכלי קשה יותר מישראל, ובהן זכאים לחיסון במימון ממשלתי מלא פגים עד לשבוע ה-35 להריון. בישראל, החיסון עדיין מוגבל לשבוע ה-31 בלבד. הפגות היא טראומה ומדינת ישראל אינה יכולה להתנער מצרכיהם המיוחדים של הפגים. וירוס ה-RSV, הוירוס, אשר שכיח בעיקר בעונת החורף, תוקף את מערכת הנשימה של הפג ומוביל לפגיעה במערכת הנשימתית. פגים אשר נדבקים בוירוס הם בסיכון גבוה יותר לפתח דלקת ריאות חיידקית ואסטמה, ולחלק מהם הוירוס יכול אף להיות קטלני".
הטיפול המניעתי במחלה הוא באמצעות נוגדנים, אשר דומים לאלה שמקבל כל יילוד באופן טבעי מאמו. הטיפול מעניק הגנה נגד ההידבקות בוירוס ומפחית בכ-50% עד 80% (!) את הסיכון לסיבוכים ולאשפוז.
הטיפול ניתן לפגים בזריקה חודשית אשר ניתנת במשך 5 חודשים רציפים במהלך עונת החורף (חודשים נובמבר-מרץ) אשר ידועה כעונה בה מתפרץ הוירוס.

לדברי פרופ' דוד בדר, מנהל מחלקת יילודים וטיפול נמרץ פגים בבית חולים בני-ציון בחיפה: "הוירוס עצמו יכול להתחיל בסימפטומים קלים, כגון נזלת או שיעול, אך בהמשך עלול להחמיר מאד, עד כדי קושי בנשימה, צורך באשפוז ולעיתים אף צורך בהנשמה מלאכותית. כיום, החיסון הוא הדרך היחידה למנוע את המחלה. מכיוון שאין טיפול למחלה, ישנו צורך להשקיע במניעה".

מעמותת לה"ב – למען הפגים בישראל נמסר כי: "10% מכל התינוקות אשר נולדים בכל שנה נולדים בטרם זמנם (פגים). חלק מהם אינם מחזיקים מעמד ונפטרים עוד בבית החולים. האחרים לא מקבלים את הטיפול אשר מגיע להם, תוך גרימת סבל רב להם ולבני משפחותיהם. אוכלוסית התינוקות הפגים הללו נמצאים בסיכון גבוה לתחלואה קשה ואף למוות, אפילו בשבועות לידה מאוחרים - לכן, לא ברור מדוע טיפול מונע כנגד וירוס ה-RSV ניתן רק ל-1/5 מהם, כאשר רובם המכריע נמצים בסיכון. בכוונתנו להמשיך ולהילחם על כך".


תקציר נתונים ועובדות נוספות:

1.    10% מכל התינוקות בישראל - נולדים בטרם עת (פגים).

2.    אחוז התמותה של הפגים בישראל במשקל שבין 500-1000 גרם הוא בין הגבוהים שבין המדינות המפותחות ועומד על 40%, זאת בהשוואה ל- 30% אחוז בארה"ב ו-20% אחוז בלבד באוסטרליה ובגרמניה (ע"פ פרופ' פרנסיס מימוני, מנהל חטיבת ילדים בביה"ח שערי-צדק)

3.    הפג איננו רק "תינוק שצריך לגדול" אלא עלול לסבול מחוסר בשלות של מערכות שונות כגון מערכת העצבים, הנשימה, אי התפתחות תקינה של איברים ומערכות, התפתחות לקויה ועוד. לפג שמפתח זיהומים, יש סיכוי של פי ארבע לפתח שיתוק מוחין ונכויות. (ע"פ פרופ' פרנסיס מימוני, מנהל חטיבת ילדים בביה"ח שערי-צדק)

4.    וירוס ה-RSV הוא הגורם מספר 1 לדלקות ריאה בילדים עד גיל 3. כמעט כל ילד (מעל 95%) עד גיל שנתיים יחלה בוירוס הפגים (Lancet 2010):

* מעל 95% מכלל היילודים עד גיל שנתיים ידבקו בוירוס ה-RSV אך אוכלוסיית הפגים הינה בסיכון כפול לאישפוז מול ילדים שנולדו בזמן.
* בשנה ראשונה: כ-50% מהילדים כולם; בשנה שניה: 100% מהילדים הפגים (Lancet 2010)
* "וירוס ה-RSV הוא המחולל הגדול ביותר לדלקת ריאות (40%) עד גיל 5". ("הרפואה", מרץ 2010).

5.    למרות שהוירוס ה-RSV עלול לפגוע בכל ילד עד גיל 3, הפגים נמצאים בסיכון של עד פי 2 לתחלואה קשה ואישפוז ממושך ואף טיפול נמרץ, בעוד שכושר ההתמודדות שלהם עם הוירוס – חלש משמעותית כתוצאה מהתפתחות ריאתית מוגבלת.

6.    מידע אודות "וירוס הפגים" - פג שהצליח לעבור את הטיפול הנמרץ - משתחרר לביתו מהפגיה, אך כשמגיעה עונת החורף, בה פעיל וירוס RSV המכונה "וירוס הפגים" (בגלל הסכנה המיוחדת לאוכלוסיה זו) – הוא נמצא בסיכון. הוירוס מהווה את הגורם מספר אחד לאשפוזים בגלל דלקות ריאה בילדים עד גיל 3. הפגים נמצאים בקבוצת הסיכון לתחלואה קשה בוירוס ובעלי סיכון גבוה לפתח סיבוכים ריאתיים. בניגוד לילדים שנולדו בזמן, לפגים שנדבקים בו - סיכויים גבוהים מאוד לפתח מחלה קשה ולהתאשפז בבתי חולים בכלל ובמחלקות לטיפול נמרץ בפרט. חלקם מתים מסיבוכי המחלה. ("sampalis et al, Journal of pediatrics, 03"). כאמור החיסון קריטי לאוכלוסיית הפגים בתקופת החורף – נובמבר עד מרץ.

7.    מרבית הפגים בישראל אינם זכאים לקבלת טיפול מניעתי למרות שהסיכון שלהם דומה מבחינת התחלואה. כ-80% מהם אינם מקבלים (זכאים) את הטיפול! כל שנה יש כ-5,674 פגים (עד שבוע 36 להריון) שלא עומדים בקריטריונים של סל התרופות. הסיכון של כולם לתחלואה הינו זהה. כיום בישראל, רק חמישית מהפגים זכאים לחיסון. משרד הבריאות מאשר ל- 1,800 מתוך 7,474 (שנת 2009) פגים שנולדו עד שבוע 35 (כולל). (סל השירותים/הבריאות 2009).


* 16,000 נולדים פגים בישראל מידי שנה (מתחת ל-שבוע 37; בהגדרת משרד הבריאות)
ההתויה למתן טיפול מונע כנגד הוירס הינה עד שבוע 35 + 6 ימים (7,474 פגים)
מתוכם, נכון להיום – רק כ-1,800 זכאים לחיסון (בין 20%-25%)

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר יזהר ארז
ד"ר יזהר ארז יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 168 חוות דעת )
"הרופא הכי מקצועי שיש. קשוב, ענייני ובעיקר רגיש לכל שאלה ובקשה. ממליצה בחום לכל מי שרק מתלבטת"
ד"ר גיל באר
ד"ר גיל באר ילדים
5.0
( 3 חוות דעת )
"הגענו אל ד״ר גיל באר עקב ממצא בלב העובר, קיבלנו יחס אישי והסברים מעמיקים הרבה מעבר למצופה !! מעבר לכך שהוא רופא מדהים ומבין בתחומו הוא גם בן אדם אנושי ומקסים שתמיד ישמח לעזור לייעץ ולתת מזמנו האישי ! מומלץ מומלץ מומלץ !!!!!"
ד"ר סימון שנהב
ד"ר סימון שנהב יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנהל היחידה להריון בסיכון גבוה במרכז הרפואי ברזילי. מומחה במיילדות וגניקולוגיה.
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו