דלג לתוכן

כירופרקטיקה והריון

כירופרקטיקה והריון

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 06/05/2009
4 דקות קריאה

 


עמוד השידרה בנוי כמוט גמיש וחזק המכיל סידרה של חוליות המחוברות יחדיו ומגנות על חוט השידרה ומערכת העצבים. למעלה החוליות מחוברות לראש ומשמשות כחיבור לצלעות ושרירי הגב. עמוד השידרה מסוגל להסתובב ולנוע קדימה, אחורה ולצדדים. עמוד השידרה מראה מהצד ארבע קשתות נורמאליות שמגבירות את החוזק שלו, מחזיקות אותו באיזון בעת עמידה זקופה, סופגות זעזועים, ומגנות עליו מפני שברים.

בתקופת הריון משתנים מבנים אלה מדי יום, ולעיתים אף מספר פעמים ביום, על פי חלוקת המשקל ומרכז הכובד של גוף האישה, רמת ההורמונים ושינוי היציבה. בתקופת ההריון מעלות נשים רבות 15% ויותר ממשקל גופן. שינויים אלו גורמים לשינויים ביציבה ולאובדן שיווי המשקל, כך שזה יכול להתבטא בסחרחורות, בחוסר איזון של האגן ובחוסר תמיכה בעמוד השדרה שנושא את כל משקל הגוף והעובר.

טיפולי כירופרקטיקה חיוניים לאם ההרה. המערכות והאברים שלה מספקים חיים לשניים והתפקוד האופטימאלי שלהם הוא מאד קריטי להתפתחות הבריאה של התינוק. עמוד השידרה של האימא ואגן הירכיים עוברים הרבה שינויים והסתגלויות בכדי לפצות על גדילת התינוק וקיים סיכון של הפרעה לתפקוד מערכת העצבים שלה. סאבלוקסציה (חוסר איזון בין החוליות) משפיעה בראש ובראשונה על מערכת העצבים.

כיוונים כירופרקטיים ספציפיים במשך ההיריון משפרים את תפקוד מערכת העצבים ומקנים פוטנציאל בריאותי גבוה יותר לאם ולעובר המתפתח.

אנו יכולים להביט על השלכות של חוסר האיזון השדרתי ממספר נקודות: ביו-מכאנית, הורמונאלית ונוירולוגית. קל לראות שינויים ביציבה ואפשר להבחין בשינוי מרכז הגוף. משקל התינוק מושך קדימה ומעמיס על האגן ועמוד השידרה, ולקראת סיום ההיריון יש גם שינוי באופן ההליכה. מה שרובנו לא יכולים להבחין זה בשינויים ההורמונים והתגובות הכימי קליות הקורות בו בזמן בתוך גוף האם והעובר המתפתח. כל אלה נשלטים, מתואמים ומבוקרים ע"י מערכת העצבים.

סיבה נוספת לטיפול במשך ההיריון היא לייצב את אגן הירכיים של האם. בגלל מתחים וטראומות אשר נגרמו לאזור האגן ועמוד השידרה במשך שנות חייה של האם, פתח האגן נתון לפשרה ומבנהו יכול להשתנות. דבר זה יכול להשפיע על פתח המעבר בו אמור התינוק לצאת לאוויר העולם.

כירופרקטיקה מגדירה תזוזה מהמקום או עיוות כאי-ישור. אי-ישור הוא חלק מסאבלוקסציה (חוסר איזון בין החוליות) אשר פעמים רבות נגרם מטראומה ומתח.

בנוסף, סבלוקסציה, נעילה של חוליות, חוסר יציבות ואיזון לעמוד השדרה ואגן הירכיים של האם במשך ההיריון, צפויים לגרום לחוסר איזון שרירים של אגן הירכיים ורצועות המחברות את המפרקים. אגן הירכיים של האישה תומך ברחם הגדל בעזרת רצועות ספציפיות. כאשר עצמות אגן הירכיים מאוזנות, הרחם מסוגל לגדול באופן סימטרי עם התינוק המתפתח בתוכו. אם עצמות אגן הירכיים נמצאות במצב של אי יישור או תת נקיעה, זה משפיע ישירות על האופן בו הרחם נתמך. תמיכה בלתי שווה של הרצועות המחזיקות את הרחם יגרמו לפיתול הרחם ויקטינו את מרחב המחיה המרבי של התינוק המתפתח. המונח המתאר תופעה זו נקרא לחץ תוך רחמי.

במקרים מסוימים, לחץ זה מגביל את מיקום התינוק במשך ההיריון ומשפיע לרעה על עמוד השדרה והגולגולת המתפתחים. בנוסף, הגבלות התנועה של התינוק במשך ההיריון יכולות למנוע ממנו/ה מלהיכנס למיקום האפשרי הטוב ביותר ללידה. כל מיקום ללידה חוץ מהמיקום האידיאלי של הראש, גולגולת קדימה של התינוק מורה על ההשפעות מעכבות התנועה של הלחץ בתוך הרחם. מיקום לא נכון של התינוק מוביל לחבלי לידה ארוכים וכואבים יותר עם סיכוי רב יותר להתערבויות רפואיות בלידה.
 
לעיתים קרובות נאלצים לבצע ניתוח קיסרי בו האם והתינוק מפספסים את התועלת והיתרונות הרבים של לידה נרתיקית טבעית.
צריך לזכור כי אצל האישה הרה חשיבות עמוד השדרה חשובה כפליים! עם גדילת הבטן והתרחבות האגן גדלים גם העומס ומשקל הגוף על עמוד השדרה והאגן. מרכז הכובד משתנה לפנים , הכתפיים נמשכות לאחור והראש והצוואר לפנים. נוצרים חיכוכים במפרקי החוליות, עומסי יתר על השכמות וכאבי ראש תכופים אשר הפעם אינם יכולים להיות מטופלים תרופתית. תופעות של בצקות ברגליים או רדימות בידיים איננה נדירה.

בנוסף לכל אלו, מפרישה שיליית העובר את הורמון הRelaxin אשר תפקידו לרכך את גידי ורקמות רצפת האגן לקראת הלידה. הורמון זה לצערנו גם מרכך איברים נוספים כגון כריות הדיסק ורקמות עמוד השדרה.

נשים הרות המטופלות תקופתית בכירופרקטיקה נהנות מציבה קלה יותר, חופשיה עם פחות חיכוכים, דלקות וכאבים. האגן אשר עובר איזון וטיפול ספציפי לנשים בהריון מאפשר לידה קלה ונוחה יותר ליולדת ולתינוק. גם לאחר הלידה, הרקמות חייבות חיזוק ושיקום לאחר כל חודשי המתיחה הללו. שילוב הטיפול הכירופרקטי עם תרגילי שיקום וחיזוק מיוחדים מאפשר חזרה מהירה יותר למראה ולתפקוד שלפני ההריון.

טיפול כירופרקטי יכול לעזור לנשים בהריון הסובלות מ:

  • כאבי ראש
  • כאבי גב וצוואר
  • כאבי רגליים ואישיאס
  • בחילות
  • נימול בידיים או רגליים

נקודות למחשבה

* כאבי גב הינם תופעה נפוצה בזמן ההריון ומחקרים שונים מעריכים שכ 50% מההריונות מלווים בכאבי גב.

* נשים הסובלות מכאבי גב, סיכוייהן לכאבים בזמן ההריון גבוהים פי 2.

* כאבי גב ממוקדים על פי רוב בגב תחתון ובעיקר במפרק הסקרו-איליאקי. הכאבים גוברים בד´כ עקב הליכה או עמידה ומתגברים לקראת סוף היום.

* במרבית המקרים, כאבי גב המתפתחים בזמן ההריון, אינם מפסיקים לאחר הלידה.

* רמת הכאב בד´כ מוגדרת כמציקה, טורדנית, אך לא חריפה.

*השערות שונות מנסות להסביר את תופעת כאבי הגב בהריון:
- הגברת לחץ מכני.
- שינויים הורמונלים.

* רמת אסטרוגן ורלאקסין המופרשים בקצב גובר גורמים לריכוך של רצועות ול"שחרור" יתר של המפרקים.

* "פיצוי" לרחם הגדלה קדימה ע"י הטיה "לא מודעת" של הגב לאחור גורמת להגברת הלורדוזיס.

ובכך הגדלת החיכוך והלחץ על המפרקים הסקרואיליאקים.

* יתר תנועה של מפרקי החוליות והסקרואיליאק.

* שינויים בכפות רגליים כ - יתר פרונציה, השתטחות, לחץ - נשיאת משקל מוגברת על עקבים.

* שוני בתנועה ואי איזון מתפתח בשרירים.

* מפרק הסקרו-איליאק יציב בד´כ יותר מהלומבו-סקרל, אך בזמן ההריון מושפע יותר מהרלאקסין. מעריכים כי כ-80%-70 מכאבי הגב בתקופת ההריון מקורם באי תפקוד מפרק זה.

נכתב באדיבות דר' שחר קנין , מנהל מרפאות כירופרקטיקה - גב טוב

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר עמנואל אטלי
ד"ר עמנואל אטלי יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 10 חוות דעת )
"אני בהריון ראשון, ד״ר אטלי מלווה אותי מהרגע הראשון. הוא רופא רגיש, חכם, עדין ומנוסה מאוד. ממליצה בחום!"
ד"ר גיל באר
ד"ר גיל באר ילדים
5.0
( 3 חוות דעת )
"הגענו אל ד״ר גיל באר עקב ממצא בלב העובר, קיבלנו יחס אישי והסברים מעמיקים הרבה מעבר למצופה !! מעבר לכך שהוא רופא מדהים ומבין בתחומו הוא גם בן אדם אנושי ומקסים שתמיד ישמח לעזור לייעץ ולתת מזמנו האישי ! מומלץ מומלץ מומלץ !!!!!"
ד"ר רונית עשת
ד"ר רונית עשת יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 47 חוות דעת )
"חוויה טובה ונעימה"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו