דלג לתוכן

הפרעות אכילה - כיצד מתמודדים עם אנורקסיה, בולמיה או אכילה כפייתית

הפרעות אכילה - כיצד מתמודדים עם אנורקסיה, בולמיה או אכילה כפייתית

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 09/05/2009 תאריך עדכון: 04/05/2021
2 דקות קריאה

בעשור האחרון נחשף העולם יותר ויותר לתופעות של הפרעות אכילה בקרב שכבות שונות באוכלוסייה. חשיפת התופעה הביאה להגברת המודעות למאבק בהפרעות אכילה. חדלו להסתכל עליה כמחלה של נשים או של נערות צעירות בלבד, וישנה הכרה כיום שהפרעות אכילה היא אחת המחלות הקשות ביותר שיש בתחום בריאות הנפש.

על מנת להבין עד כמה חמורה התופעה של הפרעות אכילה, מספיק להסתכל על ארה"ב בלבד. שם סובלים יותר מעשר מיליון נשים ומיליון גברים מהפרעות אכילה. הם מהווים יותר משלוש אחוז מהאוכלוסייה. אם בעבר חשבו שתופעה זו היא אך ורק של נשים ונערות צעירות, אזי שמתברר שבתופעה זו לוקים גם גברים ואוכלוסיות שבעבר נתפסו כחסינות מפניה, דוגמא האוכלוסייה האפרו-אמריקאית וילדים קטנים מתחת לגיל 10.

הפרעות אכילה מוגדרות כהתנהגות כפייתית כלפי אוכל. התנהגות זו מתבטאת באובססיה בכל הקשור לאוכל, גם במחיר של הרס הגוף. התנהגות זו הינה משלבת אלמנטים פיזיים ונפשיים, ולמעשה איננה נקשרת רק לגורם אחד אלא מאגדת בתוכה גורמים שונים, רגשיים, פסיכולוגיים, חיצוניים ועוד.

בספרות המקצועית מוכרות שלוש הפרעות אכילה, המבטאות התנהגויות פסיכולוגיות שיש בהן אובססיה לאוכל, בין אם להימנע ממנו ובין אם לצרוך אותו, באופן לא בריא. בין שתי ההפרעות הראשונות, אנורקסיה ובולימיה, יש אצל לא מעט חולים שילוב של השניים יחד.

אנורקסיה היא הפרעת אכילה שמתבטאת ברצון להרעיב את הגוף. מי שסובל מאנורקסיה חושש להשמין, ולעיתים מאמין שהוא שמן למרות שבגלל האנורקסיה הוא מגיע לתת משקל ואף עלול למות ממנה. אנורקסיה מתחילה בדרך כלל עם דיאטה, אך גם אחרי שזו מושלמת בהצלחה, ימשך דיכוי התיאבון. 

מי שסובל מאנורקסיה ימשיך לא לאכול ולהרעיב את עצמו, על מנת להוריד במשקל. אבחון אנורקסיה בא לידי ביטוי במציאת הבדלים קיצונים של משקל הגוף ביחס לגיל ולגובה של הסובל מאנורקסיה.

בולמיה, היא הפרעת אכילה המשלבת התקפי אכילה, יחד עם הקאות ושלשולים לא טבעיים מיד לאחר מכן. הסובלים מבולימיה נוטים לאכול הרבה, אך מיד בסיום הארוחה הם יבקשו לרוקן את עצמם מכל מה שאכלו, ועל כן הם יקיאו, יצרכו חומרים משלשלים כדי לשלשל או יתחילו בצום. השילוב של בולמיה ואנורקסיה מתחיל בצום ולאחר מכן בזלילה והקאה או להיפך.

אכילה כפייתית היא הפרעת אכילה המאופיינית בחוסר יכולת להפסיק לאכול. הפרעת אכילה זו גורמת לעלייה דרסטית במשקל. הסובלים מאכילה כפייתית משתמשים בה על מנת להתמודד עם לחצים, מתחים, כישלונות, פחדים וכל דבר מתחום הרגש והתחושות. 

הפרעות אכילה מסכנות את הגוף בשני היבטים. ההיבט הראשון הוא בריאותי, והוא מורגש בזמן ההפרעה. אכילה כפייתית גורמת נזק ללב, לכבד ולמערכות אחרות בגוף. ההיבט השני הוא פסיכולוגי, והוא מורגש ברגע שמבקשים להחלים מן התופעה ולעשות דיאטה. במידה והדיאטה נכשלת אז שוב חשים דיכאון, ויכולים לחלות שוב בהפרעת אכילת יתר כפייתית.

טיפול הפרעות אכילה שונות, אנורקסיה, בולמיה או אכילת יתר כפייתית, מתבטאת בשני גורמים. הגורם הפסיכולוגי והגורם הפיזי. האוכל הוא רק סימפטום לבעיה ואיננו מהווה מקור עיקרי בפתרון הבעיה. מבחינה פסיכולוגית, הבעיה הינה התמודדות עם כישלון, תחושת הדימוי העצמי, הביטחון העצמי, התמודדות עם החברה ועוד. 

מבחינה פיזית, אזי שהמטרה היא להבריא את החולה, על מנת שגופו יתפקד כראוי, לא יזדקק עוד לתחושת הרעבה או אכילה כפייתית ויקנה לעצמו הרגלי תזונה נכונים. טיפול הפרעות אכילה מתבצע באמצעות פסיכולוג, עובד סוציאלי, קרדיולוג, דיאטנית ואנשי מקצוע אחרים.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר יובל בן אמנון
ד"ר יובל בן אמנון פסיכיאטריה
פסיכיאטר מומחה
 קרדיוקליניק- ד"ר בלה קויפמן ופרופ' אדוארד קויפמן
קרדיוקליניק- ד"ר בלה קויפמן ופרופ' אדוארד קויפמן קרדיולוגיה
5.0
( 7 חוות דעת )
"ד״ר בלה קויפמן פשוט נהדרת מקצועית מאוד וסבלנית ! אין הרבה כמוה"
ד"ר אוריאל כ"ץ
ד"ר אוריאל כ"ץ קרדיולוגיה
5.0
( 45 חוות דעת )
"ד"ר אוריאל , היה ענייני, ממוקד והסביר לי וליד כל שלב באופן הכי ברור שיש וכן שאל את הילד באם ישנן שאלות והבהרות שהוא היה רוצה לדעת."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו