דלג לתוכן

שחיקה חומצית בשיניים- סכנה חדשה

אתם נמנים על קהילת המשקיעים בבריאות הפה, מקפידים לצחצח ולגרגר השכם והערב? מצויין, אבל אפילו זה לא תמיד ישמור עליכם מפני שחיקה חומצית של השינייים

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 03/01/2011
2 דקות קריאה

אתם נמנים על קהילת המשקיעים בבריאות הפה, מקפידים לצחצח ולגרגר השכם והערב?
מצויין, אבל אפילו זה לא תמיד ישמור עליכם מפני שחיקה חומצית של השיניים, אחת מן המחלות השכיחות
ביותר בתקופתנו.

מדובר במצב שלמרות חומרתו זוכה למודעות מועטה, זאת למרות שהרגלי התזונה החדשים של העולם
המערבי חושפים את השיניים שלנו לפגיעות מוגברות, בעיקר בשכבה החיצונית של השן.

ארדיטי עדי, שיננית ממרפאת פ.ה. ברשל"צ, מסבירה:
מאכלים אופייניים לתזונה המודרנית, כמו לדוגמא מזון חומצי (פירות, ירקות), משקאות קלים עם חומציות גבוהה (קולה וכו') ואכילה לעיתים קרובות (רובנו אוכלים יותר מ-8 פעמים ביום, כאשר כל ארוחה או "נשנוש" כזה חושף את השיניים לחומצות שבמזון), עלולים לגרום לפגיעה במינרלים המרכיבים את השכבה החיצונית של השן, האמייל. זוהי תופעה רווחת בכל שכבות האוכלוסיה ללא קשר להיגיינת פה ירודה, גיל או שכבה סוציאואקונומית.
האמייל, אותו הכרנו בפסקה הקודמת, אמור לשמור על השן, בעיקר השכבות הפנימיות והפגיעות שלה,
הכוללות בין השאר את אספקת הדם והעצבוב. פגיעה באמייל גורמת לכמה וכמה פגמים.

ראשית, החשיפה של העצבוב והדם ישירות לסביבה החיצונית (דרך סדקים באמייל) יכולה לגרום לדלקות ותחושות כאב חד וחזק, בעיקר במגע עם מזון או משקה חם/קר במיוחד.

שנית, השכבה הפנימית (שכזכור נחשפת לעולם כולו כאשר האמייל נשחק) היא צהובה והרבה פחות פוטוגנית, וכמובן שכמו כל פגם באמייל גם הצהבה של השיניים אינה ניתנת לתיקון.

לבסוף, חשוב לזכור שאותם התהליכים שהצליחו לפגוע באמייל הקשוח יפגיעו על אחת כמה וכמה בשכבות השן הפנימית, הרכות והחלשות יותר.

לפיכך הזנחה של המצב תגרום לפגיעה חומצית עתידית גם בשכבות השן הפנימיות ולבסוף צורך בטיפולי
שיחזור ושיקום נרחבים, ומן הסתם גם לא כל כך זולים.

כמו ברוב המקרים בחיים, השלב הראשון בטיפול בבעיית השחיקה החומצית הוא אבחנה. כפי שכבר הזכרנו, הארוזיה החומצית של האמייל היא תהליך בלתי הפיך (האמייל לא מתחדש), ולכן חשוב מאוד לאבחן את התופעה ולטפל בה כמה שיותר מוקדם. לכן אך הגיוני הוא להתחיל מחינוך, או הבנה של הרגלי ההתנהגות והתזונה שיעזרו לנו למנוע שחיקה חומצית של השן.

1. חשוב מאוד לצרוך משקאות ומזונות חומציים במהירות, תוך כדי יצירת מגע מינימלי עם שכבות האמייל
שעל השיניים.

2. כחלק מן ההמלצות בסעיף 1, כדאי לשתות משקאות מוגזים וחומציים (קולה וכו') דרך קשית ולהמנע מלהחזיק את המשקאות זמן מיותר בפה, שתי פעולות שמקצרות משמעותית את המגע של החומצה עם השן.

3. אחרי אוכל או שתיה, בעיקר של משקאות חומציים, אין לצחצח שיניים. החומצה הופכת את האמייל לרך מאוד ולכן פגיע לכל נזק חיצוני (בין השאר צחצוח), ולכן יש להמתין שעה בין אכילה ושתיה כנ"ל לבין צחצוח.

4. כדאי לאכול כמה ארוחות עיקריות ביום, במקום נשנושים בלתי פוסקים לאורך היממה, וכך להקטין את זמן החשיפה של השיניים לחומצה.

5. שימוש במשחת שיניים מתאימה: משחת שיניים טובה תהיה עם מקדם שחיקה נמוך (ולכן פחות תפגע פיזית באמייל) ורוויה בפלאוריד (ולכן תשמור על האמייל כימית מפני שחיקה חומצית).

6. וכמובן, כמו בכל אספקט בבריאות הפה, מומלץ מאוד לבקר קבוע את רופא השיניים שלכם והשיננית.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר ניצן שלזינגר
ד"ר ניצן שלזינגר רפואת שיניים
מנהל מרכז להשתלות שיניים ואסתטיקה במרכז יהלום
 דנטל סמייל
דנטל סמייל רפואת שיניים
5.0
( 3 חוות דעת )
"פשוט אין מילים"
ד"ר גבי לביא
ד"ר גבי לביא רפואת שיניים
רופא שיניים, מומחה לרפואת הפה, מוסמך לביצוע היפנוזה רפואית וכן לשימוש בגז צחוק
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו