דלג לתוכן

עצות לשמירה על בריאות העובד בעונת השפעת

בכל שנה עונת השפעת גורמת לחיסורים של עובדים רבים מהעבודה עקב מחלה או עקב צורך בטיפול בבני משפחה חולים. כתוצאה מחיסורים אלו נפגעת תפוקת הייצור.

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 10/01/2011
4 דקות קריאה
בכל שנה עונת השפעת גורמת לחיסורים של עובדים רבים מהעבודה עקב מחלה או עקב צורך בטיפול בבני משפחה חולים. כתוצאה מחיסורים אלו נפגעת תפוקת הייצור.
נקיטת פעולות שימנעו התפשטות נגיפים עשויה לצמצם את מספר החולים במקומות העבודה ולשמור על פריון העבודה גם בחודשים המועדים יותר למחלות.

הצטננות ושפעת

שפעת והצטננות הן מחלות דומות אשר ניתן להתבלבל ביניהן.
הצטננות (התקררות, צינון) היא מחלה ויראלית שתסמינה כוללים: התעטשויות, נזלת, גודש במערות האף, חום (בדרך כלל לא גבוה), כאבי גרון, שיעול, כאבי ראש ועייפות.
זוהי מחלה בעלת שכיחות גבוהה ביותר ואפשרי להידבק בה מספר פעמים בשנה.
הצטננות יכולה לקרות לאורך כל חודשי השנה ולאוו דווקא בעונת החורף, אך שכיחותה עולה בעונה זו.

שפעת היא מחלה ויראלית חריפה אשר נגרמת כתוצאה מהדבקה על ידי וירוס אינפלואנזה A או B. היא מאופיינת בהתפרצויות בעיקר בחודשי החורף. הווירוס מתאפיין בשינויים אנטיגנים מעונה לעונה, כך נוצרים זנים חדשים אשר עמידים לחיסונים הקיימים.

עובדה זו מצריכה היערכות משתנה בכל חורף. תסמיני המחלה כוללים בדרך כלל עליית חום מהירה (מעל 38 מעלות למרות שיש מקרים שחום לא מתפתח), שיעול, כאב גרון, כאב ראש ועייפות, חולשה, כאבי שרירים וכאבי עצמות. השפעת בדרך כלל נמשכת 7-4 ימים וחולפת מאליה, אך העייפות והחולשה אשר בעקבותיה עשויות להמשך עוד כשבועיים לאחר שהמחלה כבר נעלמה. המחלה עשויה להיות קשה ולהתפתח לדלקות ריאה (בעיקר) או לדלקת מעטפת הלב.

עד 20 אחוזים מאוכלוסיית ארה"ב סובלת מתסמיני שפעת עונתית מדי שנה, ויותר מ -200,000 בני אדם מאושפזים עם סיבוכים הקשורים לשפעת. כ- 36,000 בני אדם בארה"ב מתים כל שנה כתוצאה מגורמים הקשורים לשפעת.
עונת השפעות היא בלתי צפויה מכמה היבטים: מבחינת תאריך התחלתה; כמה חמורה היא תהא; כמה זמן תמשך ואלו וירוסים יתפשטו. וירוס השפעת H1N1 (שפעת החזירים) בשנת 2009 גרם למגפת השפעת הראשונה מזה 40 שנים. המגיפה לוותה בחוסר ודאות ורמות תחלואה גבוהות מהרגיל של מחלת השפעת שהחלו מוקדם יותר בשנה לעומת רוב עונות השפעת הקודמות.

דרכי העברת נגיפים והדבקה
נגיפי השפעת, ההצטננות וזיהומים אחרים מופצים בדרך כלל על ידי שיעול, עיטוש, רסיסי רוק הניתזים בזמן פרצי צחוק או שיחה, נשיקות, לחיצת ידיים, שימוש בכלי אוכל ושתייה משותפים, נגיעה בחפץ או משטח שעליו מצויים הנגיפים ואחר כך נגיעה בפה או באף.
נגיפים עשויים להגיע למשטחים כשאנשים נוגעים בציוד או חפצים במקומות ציבוריים (לדוגמא כסאות בתחבורה ציבורית, במגע עם מטבעות כסף) או שמשותפים למספר אנשים דוגמת ידיות של דלתות, ארונות, טלפונים, ציוד בחדרי שירותים וכיו"ב.
מחקרים מצאו כי וירוס השפעת מסוגל לשרוד על משטחים ולהדביק אנשים במהלך שעתיים ועד 8 שעות לאחר שהגיע למשטח. אדם מבוגר יכול להדביק אחרים יום לפני שסימני מחלת השפעת נראו ועד 5-7 ימים לאחר שחלה. ילדים ומבוגרים שהמערכת החיסונית שלהם חלשה יכולים להעביר הנגיף במשך יותר מ-7 ימים. תסמיני המחלה נראים החל מיום עד ארבעה ימים לאחר שהווירוס חדר לגוף. לפיכך החולה יכול להדביק מישהו אחר בווירוס השפעת לפני שידע שחלה וכן לאחר שכבר מודע למחלה.

מניעה
כשעובד חולה מומלץ, באופן אידיאלי, שינוח בבית עד אשר ירגיש טוב יותר ולפחות 24 שעות לאחר שחום גופו ירד לטמפרטורה נורמאלית (ללא שימוש בתרופה מורידת חום).
עובדים אשר חוזרים לעבודה לפני שהחלימו מהמחלה צריכים לנקוט אמצעי זהירות על מנת למנוע התפשטות הנגיפים לעמיתים לעבודה.
חשוב לכסות האף והפה בממחטת נייר בעת שיעול או התעטשות וזריקתה לפח לאחר השימוש.
כל העובדים צריכים להימנע מנגיעה בעיניים, באף או בפה שלהם היות שהנגיפים מועברים בדרך זו, ומשמירה על מרחק מסוים מאנשים המראים תסמינים של שפעת. המסכה הבסיסית המומלצת ע"י NIOSH (הארגון הלאומי האמריקאי לבטיחות ובריאות תעסוקתית) להגנה מנשאי הוירוסים היא מסיכה מטהרת אוויר שסימונה הוא N-95.
שטיפת ידיים היא אחת הדרכים הטובות ביותר כדי למנוע התפשטות נגיפים,
כל עוד העובדים פועלים לפי מספר כללים פשוטים:

• חשוב לשטוף את הידיים לעיתים קרובות. יש להשתמש בסבון ומים חמים ולשפשף את הידיים במשך 15 עד 20 שניות מסייעים בסילוק וירוסים וחיידקים. כאשר מים וסבון אינם זמינים, אפשרי להשתמש בחומרי חיטוי על בסיס אלכוהול.

• שטיפת הידיים להסרת הסבון וייבושן במגבת נייר. ייבוש במגבות נייר מסייע להקטין את
כמות הנגיפים ואת הפצתם (לעומת מייבשים אוטומטיים שעשויים להגדיל מספרם בסביבה).

• מומלץ להשתמש במגבת נייר בכדי לסגור את ברז המים על מנת למנוע זיהום מחודש של הידיים.

• חשוב להתקין עמדות לניקוי הידיים עם חומרי חיטוי שיהיו נגישים או דיספנסרים ניידים על
מנת להקל על עובדי קו הייצור לנקות את ידיהם בזמן העבודה.
דרך נוספת לצמצם הפצת נגיפים היא באמצעות ניקוי ותחזוקה נאותה של מקום העבודה
ובמיוחד חדרי השירותים, היות והמשטחים בבתי השימוש נמצאים במגע תדיר:

• ניקוי משטחים משותפים – על מנת למנוע את התפשטות וירוס השפעת ונגיפים אחרים, המרכז לבקרת מחלות האמריקאי, CDC, ממליץ על ניקוי קבוע של משטחים שהמגע בהם תדיר. במקרה הצורך יש להשתמש בחומרים מחטאים דוגמת אקונומיקה. יחד עם זאת יש לזכור כי דלי עם מים או סמרטוט המשמש לניקוי, עלולים להפוך למקור זיהום בעצמם, במיוחד אם הושארו בתמיסת הניקוי המלוכלכת.

• מקומות עבודה שרוצים למקסם ההיגיינה ולצמצם האפשרות של התפשטות וירוסים או חיידקים יכולים להתקין מתקנים ללא מגע בחדרי השירותים (מתקן למגבות נייר/מגבות (עם או בלי חיישן), ברז המופעל על ידי חיישן וכיו"ב.

• חשוב לוודא אספקה סדירה ומספקת של נייר טואלט, סבון, ומגבות נייר.

חיסון
להצטננות אין חיסון והדרך העיקרית למניעה היא הימנעות ממגע קרוב עם חולים והקפדה על ההמלצות שפורטו לעיל. נגד שפעת קיים חיסון. מרבית החיסונים אינם יכולים לגרום לשפעת מכיוון שמכינים אותם מווירוסים מומתים. בנוסף, חיסון מווירוס מוחלש גורם לשפעת קלה מאוד בלבד ולרוב ללא כל סיבוכים. בדרך כלל תוך שבועיים ממתן החיסון נוצרים נוגדנים להגנה מפני שפעת.
על פי ה-CDC למעסיקים תפקיד מפתח בשמירה על בריאות העובדים וביכולתם להגביל ההשפעה האפשרית של התפרצות שפעת על הפרט, הקהילה, העסקים עצמם ועל הכלכלה של המדינה.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר דוד חובל
ד"ר דוד חובל גסטרואנטרולוגיה
מומחה לפנימית ולגסטרואנטרולוגיה ומחלות כבד
ד"ר ירון סטנובסקי
ד"ר ירון סטנובסקי קרדיולוגיה
5.0
( 11 חוות דעת )
"ד"ר ירון סטנוסקי מקצועי מאוד!אמשיך טיפולים רק אצלו!תודה."
ד"ר רוני שפר
ד"ר רוני שפר ילדים
5.0
( 12 חוות דעת )
"דוקטור רוני שפר רופא מנוסה מקצועי רגיש ברמות ונותן מענה גם ברגעים לא קונבנציונליים"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו