דלג לתוכן

מה הקשר בין עישון סיגריה ל- DNA?

הנזק לחומר הגנטי נגרם בתוך דקות מעישון הסיגריה. כך עולה במחקר חדש מארצות הברית. האגודה למלחמה בסרטן מדגישה את חשיבות הידע בנושא להבנה הציבורית לגבי הסכנות הגלומות במוצרי טבק.

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 26/01/2011
2 דקות קריאה
האם ידעתם שהנזק לחומר הגנטי (DNA) נגרם תוך דקות ספורות מרגע עישון הסיגריה. כך עולה במחקר חדש שנערך בארצות הברית. האגודה למלחמה בסרטן מדגישה את חשיבות הצפת הידע בנושא להבנה הציבורית לגבי הסכנות הגלומות במוצרי טבק.

המחקר החדש מגלה כי עישון גורם לנזקים מידיים ומהירים פי כמה מכפי שחשבנו עד היום, נזק ל- DNA תוך דקות משאיפת העשן. חוקרים מאוניברסיטת מינסוטה במניאפוליס בדקו את השפעת החומרים המצויים בעשן הסיגריה (PAH) אשר הוכחו זה מכבר כמסרטנים ובעלי חשיבות מרכזית בהתפתחות סרטן הריאות. כיום ידוע כי סרטן הריאות הינו הסרטן שנקשר בצורה החזקה ביותר לעישון טבק וגורם למותם של 3000 איש ברחבי העולם מידי יום וכ-1300 ישראלים כל שנה. המחקר בודד את השפעת חומרים אלו על תאי הגוף, תוך ניטרול השפעת גורמים אחרים כמו זיהום אוויר, מזון וכו'.

החוקרים בדקו את השפעות החומר בגופם של 12 מעשנים, באמצעות לקיחת בדיקת דם רבע שעה לאחר עישון סיגריה, כל חצי שעה לאחר מכן עד ארבע שעות, וכן בשעה השישית, התשיעית, ה-12 וה-24. בכל דגימת דם כזו נבדק בין השאר גם ריכוז החומרים המסרטנים (שמקורם בעשן הסיגריה בלבד) בדם. המחקר הראה כי רמות מקסימליות של תוצרי הלוואי המסרטנים הופיעו בדמם של הנבדקים כבר 15-30 דקות בלבד מרגע שאיפת עשן הסיגריה, וירדו בהדרגה לאחר מכן. למעשה, מהירות הופעת התוצרים המסרטנים בדמם של הנבדקים הדהימה את החוקרים, שאמרו כי מהירות זו דומה למהירות הופעת החומרים המסרטנים בדם לאחר הזרקה ישירה לווריד.

עורכי המחקר כותבים כי "המחקר מראה כי העישון גורם לנזק גנטי מיידי ובכך מעלה מהר מאוד גם את הסיכון לסרטן בטווח הקצר, זאת לאור העובדה שתוצאי הלוואי של פירוק החומרים (PAH) הוכחו כמסרטנים. למעשה מדובר באזהרה חמורה לאנשים השוקלים להתחיל לעשן".  יתר על כן, האגודה למלחמה בסרטן, בתגובה למחקר, מזכירה לציבור כי כעשר אלף איש בשנה מתים בישראל כתוצאה מעישון, ובכל יום נוספים מחקרים המגלים נזקים חמורים יותר ויותר כתוצאה מעישון. מסיבה זו חשוב להפנים את המידע המחקרי הזה לכדי הבנה בדבר הסכנות הקטלניות הקשורות במוצרי הטבק. חשוב מאוד להחליט ולהפסיק לעשן ועדיף כמובן שלא להתמכר לעישון מלכתחילה.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר רונן ברנר
ד"ר רונן ברנר אונקולוגיה
מנהל תחום גידולי מערכת העיכול בביה"ח וולפסון
ד"ר לריסה ריבו
ד"ר לריסה ריבו אונקולוגיה
מנהלת המכון האונקולוגי בבית החולים אסותא אשדוד
 מרכז להיפרתרמיה Hyper Thermia
מרכז להיפרתרמיה Hyper Thermia אונקולוגיה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו