כשהאימא אוכלת מה התינוק אוכל?
כשהאימא אוכלת מה התינוק אוכל?
אחת האמירות הידועות על קשר אם וילד מבוססת על כך שהוא ינק משד אימו. אמירה זו באה לומר שלא רק שהיא ילדה אותו, היא גם האכילה אותו בימיו הראשונים ומכאן מבוסס הקשר החזק בין השניים. אם כך, הרי שהאם בוודאי תרצה להעניק לילדה את כל מה שהוא צריך כדי להתחזק ולהתפתח דרך החלב שהוא יונק. במילים אחרות, היא תרצה לצרוך תזונה נכונה ובריאה על מנת שגם בנה ייהנה מכך.
לא מעט מחקרים ומאמרים נכתבו על טיב וסוג התזונה שאימא מניקה צריכה לצרוך על מנת שחלב שדייה יהיו בריאים. אך האמת היא הרבה יותר פשוטה. לכן חשוב להתייחס קודם לשתי נקודות משמעותיות אשר עולות לא אחת בכל הקשור להנקה. ראשית, כאשר אישה עומדת להניק או מניקה, והיא שואלת את עצמה מה מותר ומה אסור לה לאכול, עליה לזכור לא רק שהיא לא היחידה אשר מניקה בעולם, אלא שבכל תרבות בעולם מתקיימת פעולת ההנקה של תינוק את חלב אימו. חשוב לזכור זאת כי לא בכל תרבות אוכלים את אותו הדבר, ולא בכל התרבות צורכים אותו סוג מזון. מכאן שאין צורך לחשוש כי מה שהיא תאכל יפגע בתינוק או להיפך.
מכאן נובע עובדה מאוד פשוטה. אין אמת יחידה וגדולה בכל הקשור לתזונה שהאם המניקה צריכה לצרוך. גם אם האם לא תצרוך אוכל בריא, עדיין חלב שדייה יכילו את הויטמינים שצריך התינוק שלה כדי לגדול. רק במקרים קיצונים התינוק לא יקבל ויטמינים אלו, ומדובר במקרים כמו תת תזונה של האם או מחסור בויטמינים A,D,B6,B12.
באלו מקרים האם כן צריכה להקפיד על צריכת המזון שלה? ראשית, צריכת אלכוהול כן יכולה להשפיע על בריאותה ומכאן שגם על בריאות חלב שדייה. שנית, צריכה מוגזמת של קפאין יכולה ליצור מצב שהקפאין יגיע אל התינוק דרך החלב, ואז הוא יסבול מעירנות וחוסר שקט. שלישית, ישנם מחקרים אשר טוענים שאסור להגזים בצריכת קטניות (במיוחד אם רגישים להם), כרוב, כרובית, שוקולד, פירות הדר, וברוקולי. חשוב לציין שהמחקרים אינם חד משמעיים בתחום.
מקרה אחד מוכר בבעיתיות שלו הוא מקרה של אימהות צמחוניות. מחקרים שנערכו לאחרונה גילו שתינוקות אשר ינקו מחלב אימהות צמחוניות סבלו ממחסור של ויטמין B12, אותו ויטמין שחסר אצל לא מעט צמחוניים (בעיקר בעלי אורח חיים טבעוני) אשר אינם אוכלים שום דבר מהחי. אך צמחוניות שרק אינן אוכלות בשר, יכולות לאכול דגים, ביצים או מוצרי חלב, ובאמצעותם לקבל ויטמין זה ואז גם התינוק שלהם ייהנה מכך.
יש לציין עוד שתי נקודות חשובות שקשורות לתזונה ולהנקה. ראשית, בזמן ההנקה קל יותר לאישה מניקה לרדת במשקל מאשר אישה שלא מניקה. מכאן שאישה שלא מניקה צריכה לשמור על תזונה נכונה על מנת לא לעלות במשקל. שנית, פעילות גופנית איננה פוגעת בתהליך ההנקה או בתינוק. החומצה הלקטית שמצטברת בשריר בזמן הפעילות הגופנית איננה מהווה איום על התינוק. מכאן שאם יכולה להתחיל בקיום פעילות גופנית באופן הדרגתי אחרי הלידה כדי לחזור לכושר.
לסיכומו של דבר, תזונה עבור האם המניקה איננה חשובה באופן מהותי עבור התינוק היונק. הוא ייהנה מכל מרכיבי המזון שהוא זקוק להם בכל מקרה. עם זאת, על האם לשמור על תזונה בריאה למען הגוף והנפש שלה.